REVIEWS

FOOTBALL MANAGER 2018

Σχεδόν όλοι οι Έλληνες ποδοσφαιρόφιλοι ηδονίζονται στο άκουσμα ενός προπονητή ο οποίος είναι, λέει, “λάτρης της πειθαρχίας και της σκληρής δουλειάς”. Η ψυχολογικοκοινωνική εξήγηση αυτής μας της προτίμησης πιστεύω, σαν ερασιτέχνης και εντελώς unqualified ψυχολόγος που είμαι, οτι οφείλεται στην δύσκολη καθημερινότητα που πολλοί ζούμε και στην ενστικτώδη επιφυλακτικότητα που δείχνουμε προς νεαρούς ως επί το πλείστον αθλητές που έχουν κάνει το χόμπι τους επάγγελμα και αμείβονται αδρά για να μας… απογοητεύουν. Όσο ο παίκτης αποδίδει καλά και δικαιώνει τις προσδοκίες μας είναι θεός και πρέπει να του κάνουμε άγαλμα, όταν αρχίσει τις κακές εμφανίσεις ή η ομάδα ρετάρει τότε γίνονται άχρηστα ρεμάλια που έχουν μόνο το μυαλό τους στα αυτοκίνητα, τις γυναίκες και τα λεφτά. Επομένως είναι λυτρωτικό για εμάς να διαβάζουμε μετά από μια γκέλα της ομαδάρας μας οτι ο προπονητής τους “έσκισε” στα αποδυτήρια, οτι τους έβαλε να κάνουν διπλές και τριπλές προπονήσεις και οτι τους έκοψε τα ρεπό. Καλά να πάθουν τα κοπρόσκυλα που δε σέβονται τη φανέλα της _________άρας μας! Στο κενό συμπληρώστε το όνομα του δικού σας αγαπημένου συλλόγου. 

fm2018 01Συνοπτική παρουσίαση των νέων στοιχείων του FM 2018.

Το πρόβλημα σε αυτές τις περιπτώσεις για τον άμοιρο προπονητή που είχε την “τύχη” να αναλάβει τα ηνία κάποιας ελληνικής ομάδας είναι οτι πρέπει να παίξει το ρόλο του διαιτητή, του κυματοθραύστη και του σάκου του μποξ μεταξύ τριών γκρουπ ατόμων που όλοι ψάχνουν για το εξιλαστήριο θύμα. Οι οπαδοί θέλουν πάση θυσία αποτελέσματα, οι παίκτες δε θέλουν να στοχοποιούνται από τους οπαδούς και η διοίκηση θέλει να έχει το κεφάλι της ήσυχο. Άρα, ποιος θα την πληρώσει σε περίπτωση αποτυχίας; Μα φυσικά ο προπονητής, το άτομο που στέκεται μόνο του απέναντι σε θηρία και πρέπει να τα δαμάσει τουλάχιστον για κάποιο χρονικό διάστημα μέχρι να έρθει η αναπόφευκτη στιγμή που θα τον κατασπαράξουν. Σας είπα και πέρυσι οτι το μεγαλύτερο καλό που μου έχει κάνει η ενασχόληση με το Football Manager είναι οτι μου άνοιξε τα μάτια όσον αφορά την προπονητική ανθρωποφαγία. Στα πλαίσια του αθλήματος οι άνθρωποι είναι ήρωες!

fm2018 02Σαν να μην έφταναν όλοι οι υπόλοιποι πονοκέφαλοί σας, τώρα πρέπει να έχετε τον νου σας και στην άτυπη ιεραρχία των αποδυτηρίων!

Όλα τα παραπάνω δεν σας τα λέω τυχαία. Αναφέρθηκα στα εξισορροπιστικά καθήκοντα ενός προπονητή διότι το κύριο φετινό χαρακτηριστικό του Football Manager 2018 ονομάζεται Squad Dynamics και αφορά τις ισορροπίες μέσα στα αποδυτήρια και την επιρροή που έχει ο κάθε παίκτης μέσα σε αυτά. Πρόκειται για μια εντελώς καινούρια οθόνη στην οποία απεικονίζεται με λεπτομέρεια η ιεραρχία των αποδυτηρίων και το γενικότερο κλίμα μέσα στην ομάδα, τόσο σαν ένδειξη της ψυχολογίας της όσο και σαν στάση της προς τον προπονητή. Θυμάστε πόσες φορές ένας προπονητής απολύθηκε με συνοπτικές διαδικασίες επειδή “έχασε τον έλεγχο των αποδυτηρίων” ή επειδή “οι παίκτες δεν τον πιστεύουν”; Τώρα επιτέλους θα έχουμε όλοι μας την ευκαιρία να ζήσουμε αυτή τη δυσάρεστη και πολλές φορές άδικη κατάληξη! …Ζήτω;

fm2018 04Οι ισορροπίες σε κάθε ομάδα είναι λεπτές, ειδικά αν τα αποτελέσματα δεν βοηθούν.

 Πέρα από την πλάκα πιστεύω οτι η εισαγωγή του στοιχείου των squad dynamics είναι η πρώτη πραγματικά ουσιώδης προσθήκη της Sports Interactive εδώ και αρκετό καιρό. Σας είπα και πέρυσι οτι βρήκα εντελώς περιττές τις οθόνες και της πληροφορίες για τα social media, όσο κι αν αποτελούν πλέον μέρος της ζωής όλων μας δεν υπήρχε κανένας λόγος να επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο ένα ήδη “φορτωμένο” interface με επιπλέον πληροφορίες που α) δεν έχουν καμμία ουσιαστική επιρροή στο gameplay και β) μπορούσαν να καλυφθούν μια χαρά μέσω της news screen. Αντίθετα, το squad dynamics παρουσιάζει στον παίκτη με μία ματιά την εικόνα των αποδυτηρίων και του προσθέτει έναν ακόμα πονοκέφαλο, αυτόν της διατήρησης του καλού κλίματος και των ισορροπιών στα αποδυτήρια, πονοκέφαλος όμως ο οποίος είναι ρεαλιστικός και απαραίτητος αφού αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της δουλείας ενός προπονητή. Σκεφτείτε το σαν να έχετε τον δικό σας ρουφιάνο των αποδυτηρίων!

fm2018 09Αν έχετε σκοπό να δυσαρεστήστε κάποια από τις “σημαίες” της ομάδας θα πρέπει να είστε σίγουροι ότι έχετε επαρκή στήριξη εντός των αποδυτηρίων.

Φέτος λοιπόν είναι η ιδανική ευκαιρία για να διαπιστώσουμε ποιος από εμάς τους προπονητές του καναπέ είναι πραγματικά λάτρης της πειθαρχίας και ποιος θα φιλήσει την κατουρημένη ποδιά της πριμαντόνας της ομάδας του για να κρατήσει τη θεσούλα του. Η αγέλη των αποδυτηρίων έχει αρχηγούς, “παλιούς”, “ψαράδες” και εύκολα θύματα. Η συμπεριφορά σας απέναντι σε καθεμία από αυτές τις κλίκες θα ορίσει στην πράξη τί είδους προπονητής είστε και τι είδους σχέση θα έχετε με τους παίκτες σας. Τι κάνουμε όταν η σημαία της ομάδας σέρνεται στο γήπεδο; Του ρίχνουμε πάγκο για να βάλει μυαλό ή παίρνουμε χαρτάκι και τον αφήνουμε μέσα για να μην στρέψει τα κολλητάρια του εναντίον μας; Δίνουμε σε έναν φιλόδοξο πιτσιρικά την ευκαιρία που δικαιούται ή τον ξαποστέλνουμε δανεικό γιατί το βαρύ συμβόλαιο πρέπει να παίζει; Τιμωρούμε αυστηρά μία φίρμα που υπέπεσε σε πειθαρχικό παράπτωμα ή κάνουμε το παγώνι γιατί είναι το αγαπημένο παιδί της ομάδας; Για να σας δω τώρα, “λάτρεις της πειθαρχίας”! H προσθήκη του Squad Dynamics είναι αναμφίβολα επιτυχημένη και πιστεύω πως τα επόμενα χρόνια θα εξελιχθεί ακόμη περισσότερο.


 fm2018 03Οι αλλαγές στην απεικόνιση του scouting είναι ευπρόσδεκτες.

Οι υπόλοιπες αλλαγές στη φετινή έκδοση, τουλάχιστον όσον αφορά το κομμάτι της διαχείρισης εκτός των αγώνων, είναι μικρότερης σημασίας. Το interface έχει υποστεί κάποιες βελτιώσεις προς την κατεύθυνση της πιο άμεσης και απλής παρουσίασης πληροφοριών, κυρίως στον τομέα των τραυματισμών με τις αναλυτικές πληροφορίες του medical center αλλά και στο θέμα του scouting όπου η παρουσίαση του προφίλ ενός μεταγραφικού στόχου συνοδεύεται πλέον και από μία γενική εκτίμηση για τις τρέχουσες ικανότητες του παίκτη με τη μορφή ενός αριθμού αξιολόγησης. Στην τακτική έχουμε την προσθήκη επιπλέον ρόλων για μεγαλύτερη ακρίβεια και λεπτομέρεια στην αγωνιστική νοοτροπία της ομάδας σας, σε γενικές γραμμές όμως δεν έχει αντιμετωπιστεί το ζήτημα της υπερφόρτωσης του interface με υπερβολικές πληροφορίες και περιττά κλικς. Όπως και πέρυσι έτσι και φέτος συνεχίζω να πιστεύω οτι πολλές από τις οθόνες πληροφοριών του Football Manager έχουν σχεδιαστεί με λάθος τρόπο, με αποτέλεσμα να είναι αναίτια κουραστική η περιήγηση μεταξύ των διάφορων οθονών και η εκτέλεση σχετικά απλών ενεργειών που γινόταν με πολύ λιγότερο κόπο σε προηγούμενες εκδόσεις. Το interface χρειάζεται οπωσδήποτε επανασχεδιασμό εκ βάθρων, δεν αρκούν τα λίφτινγκ και οι μικροπαρεμβάσεις. 

fm2018 06Οι οθόνες ανάλυσης των αγώνων έχουν αρκετές χρήσιμες πληροφορίες για την ομάδα σας, τόσο μετά τον αγώνα…

fm2018 11…όσο και πριν.

Για την match engine η Sports Interactive διατείνεται οτι φέτος προχώρησε σε ριζική αναδόμηση της μηχανής γραφικών της, ισχυρισμός με τον οποίο διαφωνώ. Πράγματι παρατήρησα αξιοσημείωτες βελτιώσεις στην απεικόνιση των γραφικών και ορισμένες κρίσιμες παρεμβάσεις στον τρόπο με τον οποίο αγωνίζονται οι παίκτες, όμως είναι ξεκάθαρα υπερβολή να χαρακτηριστεί η τρέχουσα match engine ως ριζικά ανανεωμένη. Τα γραφικά είναι καλύτερα και πιο λεπτομερή από πέρυσι, ενώ η τεχνητή νοημοσύνη ιδίως των αμυντικών φαίνεται να αντιλαμβάνεται καλύτερα τα προφανή runs των παικτών στην πλάτη της άμυνας. Επίσης, πρέπει να έχει γίνει δουλειά στον τομέα των highlights ώστε να παρουσιάζονται φάσεις που θυμίζουν κανονικό ποδόσφαιρο και να αποφεύγονται αστεία γκολ. Όχι οτι στο κανονικό ποδόσφαιρο δεν υπάρχουν αστεία γκολ, όμως έχει διαφορά να γίνεται ένα τραγικό λάθος από παίκτη με το να “κολλάει” το animation της μηχανής γραφικών και να επιτυγχάνεται ένα εντελώς μη ρεαλιστικό τέρμα. 

fm2018 12Η βελτίωση των γραφικών είναι ορατή.

Αν είχατε διαβάσει το περυσινό μου review για το Football Manager 2017 τότε ίσως να θυμάστε οτι στην ενότητα της ανάλυσης της match engine έδωσα ιδιαίτερη βάση στο animation και τα ball physics. Ο λόγος είναι απλός: Σε ένα παιχνίδι που πασχίζει να εξομοιώσει όσο το δυνατόν πληρέστερα την πραγματικότητα στον κόσμο του ποδοσφαίρου, τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδων, το κακό animation και η μη ρεαλιστική συμπεριφορά της μπάλας βγάζουν τον πάικτη αμέσως από την ψευδαίσθηση οτι παρακολουθεί ένα κανονικό ματς. Στο παρελθόν η σειρά μπορούσε να κρύψει αρκετές από τις ατέλειές της διότι οι match engines που χρησιμοποιούνταν τότε, το commentary χωρίς γραφική απεικόνιση και το 2D γήπεδο, είχαν τόση απόσταση από την πραγματικότητα ώστε να μην ενοχλούν στον ίδιο βαθμό. Η 3D απεικόνιση πρέπει να είναι όσο πιο ρεαλιστική γίνεται και η πάγια θέση μου εδώ και τρία τουλάχιστον Football Manager reviews είναι οτι η Sports Interactive θα πρέπει να το πάρει απόφαση οτι χρειάζεται ριζική ανανέωση σε αυτόν τον τομέα. 

fm2018 13Οι screenshots δείχνουν εντυπωσιακές (για παιχνίδι του είδους) αλλά κρύβουν τα προβλήματα του animation.

Όσο λοιπόν εμφανίζονται φαινόμενα όπως η μπάλα να επιταχύνει ή να επιβραδύνει κατά το δοκούν, τα animations των παικτών να μη συνδέονται σωστά με αυτά των αντιπάλων ή της μπάλας και οι αντιδράσεις των παικτών να μην ακολουθούν τις κινήσεις τις μπάλας αλλά να είναι φανερά προεπιλεγμένες, η match engine θα συνεχίζει να παρουσιάζει κάτι που είναι μεν λειτουργικό με την έννοια της παροχής περισσότερων πληροφοριών σχετικά με τις προηγούμενες λύσεις, αλλά που δεν θα μπορεί να εισάγει τον παίκτη στην ατμόσφαιρα και την εμπειρία του αγώνα όπως θα έπρεπε. Ελπίζω οτι η Sports Interactive δουλεύει πάνω σε μία πραγματικά νέα μηχανή γραφικών στο παρασκήνιο και κάποτε θα προχωρήσει στην υλοποίησή της στο παιχνίδι. Μέχρι να γίνει αυτό, θα συνεχίζω να γκρινιάζω για τα χρονίζοντα προβλήματά της. Η σταδιακή βελτίωση των επιμέρους στοιχείων της είναι ορατή και εκτιμάται αναλόγως αλλά δεν φτάνει.

fm2018 14Το interface της match engine έχει δεχθεί ορισμένες βελτιώσεις για πιο άμεση πρόσβαση στις πιο συχνές ενέργειες.

 Τα παραπάνω όμως είναι γκρίνιες και ενστάσεις που αφορούν τη γενικότερη πολιτική της Sports Interactive για την πορεία της σειράς και δεν αφορούν αποκλειστικά το παιχνίδι που παρουσιάζουμε. Σαν αυτόνομο προϊόν πιστεύω πως το Football Manager 2018 είναι πιο αξιόλογη αγορά συγκριτικά με την περυσινή έκδοση διότι το στοιχείο των Squad Dynamics είναι μια πραγματικά χρήσιμη, ενδιαφέρουσα και διασκεδαστική προσθήκη που θα δώσει μια νέα διάσταση στην καθημερινότητα του gameplay και δεν αποτελεί απλώς διακοσμητικό στοιχείο ή παροχή άχρηστων πληροφοριών. Κατά συνέπεια το Football Manager 2018 είναι η πρώτη έκδοση του FM το οποίο μπορώ να προτείνω ως αγορά για τα νέα του στοιχεία μετά το… Football Manager 2014! Έστω και αν θα περίμενα μεγαλύτερη πρόοδο στο πέρασμα του χρόνου, έστω κι αν ανυπομονώ να δω ριζική ανανέωση της match engine και επανασχεδιασμό του interface, το ελάχιστο που απαιτώ από τους developers είναι τέτοιου είδους ουσιώδεις προσθήκες και φέτος μου το έδωσαν. Και του χρόνου!

Το Football Manager 2018 κυκλοφορεί στην Ελλάδα από την Zegetron την οποία ευχαριστούμε για την παροχή του review code.

Pros

  • Η προσθήκη του Squad Dynamics
  • Διάφορες μικροβελτιώσεις…

Cons

  • … και τίποτε άλλο. 

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 85%

85%

Admiral

Αφοσιωμένος PC gamer, ο Αλέξανδρος παίζει τα πάντα ανάλογα με τη διάθεση της στιγμής, δείχνει όμως προτίμηση σε turn-based, strategy, RPGs και θεωρεί το UFO: Enemy Unknown ως το καλύτερο παιχνίδι όλων των εποχών. Κατά τα άλλα, προσπαθεί να κρύψει τα χελωνίσια αντανακλαστικά του αποφεύγοντας το competitive multiplayer γιατί, λέει, "δεν του ταιριάζει" και αναζητά τρόπους ώστε να αναγνωριστεί η "Church of Gaben" ως επίσημη θρησκεία στη χώρα μας.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Back to top button
elGreek