REVIEWS

THE BANNER SAGA

Γράφω αρκετά χρόνια reviews για video games και ποτέ, μα ποτέ, δεν έχω εκφράσει την άποψή μου για το κάθε λογής παιχνίδι στην αρχή του κειμένου μου. Κάνω την προσωπική μου ανάλυση και στο τέλος δίνω τα όποια συμπεράσματά μου. Ε, για πρώτη φορά θα κάνω κάτι διαφορετικό. Εξαρχής λοιπόν σας προτρέπω να τρέξετε ΤΩΡΑ και να αγοράσετε το The Banner Saga. Υπάρχουν εξαιρετικά παιχνίδια που όταν τα ολοκληρώνεις σου μένει μια γλυκιά γεύση ικανοποίησης. Υπάρχουν άλλα που τα θυμάσαι για καιρό. Με άλλους τίτλους θα ασχοληθείς ώρες επί ωρών γιατί αποτελούν κομμάτι του αγαπημένου σου genre παιχνιδιών. Υπάρχουν όμως παιχνίδια (και είναι ελάχιστα αυτά) που αφήνουν το στίγμα τους ανεξίτηλα χαραγμένο πάνω σου. Δεν αποτελούν απλά video games, αλλά εμπειρίες ζωής… το The Banner Saga είναι ένα από αυτά!

Σε έναν παγωμένο κόσμο, που θα σας φέρει έντονα στο νου τις Σκανδιναβικές χώρες των vikings, οι θεοί έχουν εξαφανιστεί. Για άλλους είναι νεκροί, για κάποιους ίσως έχουν πέσει σε έναν βαθύ ύπνο. Το πιο παράξενο γεγονός όμως είναι η εξαφάνιση του ήλιου και το σκοτάδι που έχει καλύψει τα πάντα. Για τους δεισιδαίμονες είναι η αρχή του τέλους του κόσμου. Οι άνθρωποι και οι Varl, μια φυλή κερασφόρων γιγάντων, έχουν συνάψει μια εύθραυστη συμμαχία που κανείς δε γνωρίζει για πόσο θα κρατήσει. Στα πρώτα κεφάλαια θα εναλλάσσεστε ανάμεσα σε δύο διαφορετικές παρατάξεις, καθεμιά από τις οποίες έχει τις δικές τις αποστολές. Αποστολές όχι για δόξα, πλούτη και δύναμη αλλά για επιβίωση: επιβίωση απέναντι στο βαρύ χειμώνα και σε μια αρχαία απειλή που έχει ξυπνήσει ξανά και κινείται απέναντι σε κάθε τι ζωντανό…

BSaga 01Περικυκλωμένοι από σιδηρόφρακτους Dredge… μασάμε; Δε μασάμε!

Το The Banner Saga διηγείται μια ιστορία και το κάνει με εξαιρετική μαεστρία. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από άπειρους διαλόγους, στρατηγικές επιλογές και αποφάσεις, turned based μάχες τακτικής, διαχείριση τροφίμων και πόντων εμπειρίας (αναφέρονται σαν renown points στο παιχνίδι) και βελτίωση των πολεμικών ικανοτήτων των χαρακτήρων σας. Μπερδευτήκατε; Το παιχνίδι αποτελεί ένα αμάλγαμα RPG και strategy κατά βάση, σε συνδυασμό με μια μορφής “βιβλίο” στο οποίο επιλέγουμε το κάθε μας βήμα. Θυμάστε τα choose-your-own-path βιβλία του Μοναχικού Λύκου; Αν ναι, τότε είστε στο πνεύμα του The Banner Saga.

Τον περισσότερο χρόνο στο παιχνίδι θα το περάσετε με καραβάνια καθώς θα διασχίζετε παγωμένες κοιλάδες και αφιλόξενες, κρύες βουνοκορφές. Τυχαία ή μη γεγονότα θα διακόπτουν την πορεία σας και θα περιμένουν από εσάς να πάρετε κάποιες αποφάσεις. Ταυτόχρονα διεξάγονται διάλογοι ανάμεσα στους βασικούς χαρακτήρες της ιστορίας στους οποίους -όπως καταλάβατε- ξανά εσείς θα πρέπει να επιλέξετε την κάθε πρόταση. Κάθε επιλογή που κάνετε επηρεάζει τη συνέχεια της ιστορίας βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα. Και πιστέψτε με, ακόμη και η φαινομενικά πιο εύκολη επιλογή δεν ξέρετε ποτέ, μα ποτέ τι αποτέλεσμα θα έχει στο μέλλον. Καθώς οι μέρες περνούν, κάτι που καταγράφεται και στην κορυφή της οθόνης σας, το φαγητό για το λαό σας τελειώνει και το ηθικό πέφτει. Σκοπός σας είναι να κάνετε την κατάλληλη διαχείριση φαγητού και ανθρώπινου δυναμικού ώστε να υπάρχει τροφή για όλους (αλλιώς ο κόσμος θα αρχίσει να πεθαίνει!) αλλά και το ηθικό να είναι υψηλό ώστε να έχετε και τα αντίστοιχα bonus στη μάχη. Θα πάρετε μαζί σας το κάθε φτωχαδάκι που θα συναντήσετε στο δρόμο; Και τι θα γίνει με τις τροφές που χρειάζονται οι μάχιμες μονάδες; Θα προτιμήσετε να έχετε εφόδια για περισσότερες ημέρες; Τι θα συμβεί όμως τότε σε μια ληστρική επίθεση μιας δύναμης ισχυρότερης από τη δική σας; Θα σταματήσετε για camp μετά από συνεχόμενες μέρες πορείας ή θα προτιμήσετε να πολεμήσετε τον εχθρό που είναι το κατόπι σας; Είναι πραγματικά άπειρα τα ηθικά διλήμματα που σας βάζει το παιχνίδι. Κάθε σας απόφαση θα πέφτει στους δικούς σας ώμους και γίνεται πραγματικά ασήκωτη. Μην ξεχνάτε ότι δεν είστε μόνοι σας… έχετε στα χέρια σας τις τύχες ενός ολάκερου λαού! Δε μπορείτε να φανταστείτε πόσο βαρύ ένιωθα το ποντίκι στο χέρι μου κάθε φορά που έκανα το επόμενο click… το The Banner Saga είναι ένα παιχνίδι που σας αρπάζει χωρίς οίκτο και σας βάζει στο πετσί του ρόλου σας είτε το θέλετε, είτε όχι. Θα χάσετε χαρακτήρες που αγαπήσατε λόγω επιλογών. Θα πεινάσει ο λαός σας. Θα αναγκαστείτε να πάρετε μέρος σε εμφύλιες συγκρούσεις. Και υπάρχουν ακόμα πολλά τέτοια “θα”…

BSaga 02Ο χάρτης του κόσμου μέσω του οποίο μπορούμε να πάρουμε πληροφορίες για την κάθε περιοχή…

Η μάχη διεξάγεται σε grid και είναι turn based. Κάθε μονάδα ανήκει σε διαφορετική κλάση και έχει τις δικές τις ικανότητες αλλά και αδυναμίες. Δώστε, λοιπόν, ιδιαίτερη προσοχή στους χαρακτήρες που θα επιλέξετε πριν την κάθε μάχη. Αρχικά η κάθε μονάδα μπορεί να κινηθεί και έπειτα να επιτεθεί. Μπορείτε να στοχεύσετε με σκοπό να προξενήσετε ζημιά είτε στη ζωή του αντιπάλου σας είτε στην πανοπλία του, ώστε να είναι ευάλωτος σε μια μελλοντική, ισχυρότερη επίθεσή σας. Κάθε κλάση έχει και μία ή δύο ειδικές δυνάμεις που εκτελούνται απλά με ένα click. Γενικά το σύστημα της μάχης είναι πολύ εύκολο στη σύλληψη αλλά ταυτόχρονα βαθύ σε στρατηγική, τόσο λόγω των πολλών κλάσεων όσο και των αποτελεσμάτων των διαφόρων abilities (stun, push, aoe damage κλπ). Πολλές φορές θα κληθείτε να πάρετε μέρος σε συρράξεις μεγάλης κλίμακας στις οποίες συγκρούονται στρατοί ολόκληροι. Εκεί ξανά θα “παίξετε” με επιλογές και στο τέλος θα δείτε τις συνολικές απώλειες των δύο στρατευμάτων.

BSaga 03Ησυχία, τάξη και ασφάλεια στο camp μας…

Σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του παιχνιδιού παίζουν οι renown points. Αυτοί αποτελούν ένα είδος πόντων εμπειρίας και τους αποκτάτε μετά από νικηφόρες μάχες ή όταν ολοκληρώσετε σπουδαία επιτεύγματα μέσω των επιλογών σας. Χρησιμοποιούνται για να αγοράσετε τροφή, για να κάνετε level up τους χαρακτήρες σας και τέλος, για να αγοράσετε μαγικά αντικείμενα για αυτούς. Ναι, καλά καταλάβατε, απαιτείται συνετή διαχείριση και εδώ. Πολλές φορές βρήκα τον εαυτό μου να παραμελεί την βελτίωση των χαρακτήρων μου προκειμένου να μην πεινάσει ο λαός μου. Για τα rare items ας μην το συζητήσω… αν αγόρασα 1-2 σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού είναι ζήτημα!

Τα γραφικά του παιχνιδιού μοιάζουν σαν να έχουν βγει από ταινία κινουμένων σχεδίων της Disney. Με έντονους χρωματισμούς και εξαιρετικό animation, είναι βέβαιο ότι θα σας συνεπάρουν. Το soundtrack που συνοδεύει το The Banner Saga είναι απλά μοναδικό. Μαγευτικό και σαγηνευτικό στις πορείες των καραβανιών σας, συμφωνικό και έντονο στις μάχες, γεμάτο με folk χορωδίες και φωνητικά σε βόρειες γλώσσες σε σημεία… πραγματικά δεν έχω λόγια να περιγράψω τη μουσική πανδαισία του τίτλου! Το μοναδικό ψεγάδι στον τεχνικό τομέα (και μάλλον και σε όλο το παιχνίδι) είναι η έλλειψη animation και voice overs στις οθόνες που διεξάγονται οι διάλογοι. Πραγματικά είναι κρίμα απλά να βλέπεις τους χαρακτήρες να ανοιγοκλείνουν τα μάτια τους και να μην αλλάζουν εκφράσεις ανάλογα με την ένταση των λεγομένων τους…

BSaga 04Από τις πιο επικές μάχες ever… Ποιος θα κρατήσει τη γέφυρα;

Τι είναι τελικά το The Banner Saga; Είναι ένα RPG; Είναι tactical strategy; Είναι ένα digital choose-your-own-path βιβλίο; Δεν είναι τίποτα από όλα αυτά. Το The Banner Saga είναι ένα σκοτεινό παραμύθι… ένα παραμύθι στο οποίο θα πωρωθείτε, θα πολεμήσετε, θα δακρύσετε, θα θρηνήσετε, θα γεμίσετε περηφάνια για ότι καταφέρατε και θα αισθανθείτε ντροπή για κάθε αποτυχία σας. Το The Banner Saga όμως είναι κι ένας ζωγραφικός πίνακας… με έντονα και χαρούμενα χρώματα δόξας και περηφάνειας αλλά και με σκούρες σκιάσεις και σκοτεινές αποχρώσεις πόνου και θλίψης. Ένας πίνακας λουσμένος με αίμα αλλά και ποτισμένος με ιδρώτα απόγνωσης και αγωνίας. Ένας πίνακας του οποίου ζωγράφος είστε ΕΣΕΙΣ!

Το The Banner Saga είναι αποτέλεσμα μιας επιτυχημένης Kickstarter campaign και αποτελεί το πρώτο κεφάλαιο μιας ιστορίας που θα ολοκληρωθεί σε τρία μέρη… but this is a story for another time!

Pros

 • Υπέροχη ιστορία με συνεχείς και έντονες συναισθηματικές αλλαγές
 • Πληθώρα επιλογών που πραγματικά επηρρεάζουν -σχεδόν- τα πάντα
 • Εξαιρετικό σύστημα τακτικών μαχών
 • “Μαγικός” τεχνικός τομέας

Cons

 • Έλλειψη animation και voice overs κατά τη διάρκεια των διαλόγων

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 93%

93%

Νίκος Καλαγκιάς

Ο Νίκος είναι ένας gamer που τον χαρακτηρίζουν δύο απλές λέξεις: "Ατσάλι" και "Φωτιά". Ναι, καλά καταλάβατε. Οτιδήποτε video game έχει μέσα το fantasy/μεσαιωνικό στοιχείο έχει και το όνομα του γραμμένο επάνω. Ασχολείται κυρίως με RPGs και strategies ενώ ποτέ δε θα πει όχι και σε καλογυαλισμένους hack 'n slash fantasy τίτλους. Εκεί που το πολεμικό κέρας ηχεί, εκεί που το ατσάλι συναντά το ατσάλι, εκεί που το θάρρος και ο ηρωισμός ξεπερνούν τα πάντα και η θυσία του αδελφού εξυψώνει τα πολεμικά ιδανικά... θα βρείτε και τον Νίκο δίπλα με ένα gamepad στο χέρι να ουρλιάζει: "Chaaaarge!"

14 Comments

 1. Ευχαριστούμε για την παρουσίαση, πολύ καλό review! Με την πρώτη ευκαιρία θα το τσεκάρω και εγώ, από τα πρώτα screenshots στο kickstarter μου είχε κάνει εντύπωση το artwork του, χαίρομαι που διαβάζω καλά λόγια και για τους υπόλοιπους τομείς. Η κυκλοφορία αυτή επίσης θεωρώ ότι σημάνει την έναρξη μιας μεγάλης χρονιάς για τους λάτρες των cRPG (σε 7 μέρες έρχεται και το MnM X…σλουρπ!)

  υ.γ. έχετε ιδέα πότε θα βγεί και η έκδοση για GoG?

 2. Καλά το παιχνίδι φαινόταν εξαρχής ότι θα αποτελούσε ιδιαίτερη περίπτωση αλλά πλέον είναι στανταράκι αγοράς μέσα στο έτος.

  Ευστοχότατη κριτική Νίκο το μόνο επιπλέον παράπονο που έχω ακούσει είναι ότι η μουσική δεν “παίζει” και τόσο συχνά στις πορείες και έτσι δημιουργούνται πολλά βουβά διαστήματα.

 3. Συγχαρητήρια για το φοβερό ριβιού Volrath, εξαιρετικό κείμενο!

  Και κικσταρτερικά και crpgικά ωραία ξεκίνησε το έτος, μόνο ενθουσιασμός για τη συνέχεια!
  Εννοείται ότι γίνεται ήδη download, αν και η στήριξη στους δημιουργούς θα αργήσει κανά μήνα από ‘μένα. :p

 4. Μόλις πριν διαβάσω το ρηβιού ανακάλυψα ότι στο βιολί που ακούγεται στο soundtrack παίζει η Taylor Davis. Αν σας άρεσε, τσεκάρετε το κανάλι της στο ΥΤ (”http://www.youtube.com/user/ViolinTay”), παίζει εξαιρετικά μουσική από γκέημς και ταινίες!

  Επίσης, συγχαρητήρια για το πολύ ενδιαφέρον ρηβιού Νίκο!

 5. Βλέπω το σκρινσοτ του σταματημένου, ρίχνω μισή ανάγνωση ε΄δω και τσουπ αγοράστηκε. Μέχρι να χωθεί διάβασα και το άλλο μισό. Πολύ καλό το κείμενο. Έπρεπε να σε πληρώσουν oi devs για προώθηση :P. Πραγματικά μας έβαλες στο κλίμα. Το μόνο που με δυσκόλεψε στην αρχή ήταν οι διάλογοι. ποιος μιλάει σε ποιον κτλπ αλλά το πήρα το κολλάι ευτυχώς.

 6. Πραγματικά Ε-Κ-Π-Λ-Η-Κ-Τ-Ι-Κ-Ο-Σ τίτλος, την τελευταία εβδομάδα είναι σημαντικότερη η επιβίωση του καραβανιού μου, απ’ ο,τιδήποτε μου συμβαίνει στον Αληθινό Κόσμο.

  Το Έπος Του Λαβάρου είναι ακριβώς αυτό που λέει ο τίτλος του. Από τα πιο δυνατά παιχνίδια που έχουν εμφανιστεί ποτέ στο σύστημά μας.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Back to top button
elEL