SPECIALS
Trending

Αξιοσημείωτα Games της Δεκαετίας: Strategy

Τακτικοί ελιγμοί, μεγάλα σχέδια, μακροπρόθεσμοι στόχοι.

Στην τρίτη συνέχεια της σειράς άρθρων μας αφιερωμένων στα αξιοσημείωτα παιχνίδια της περασμένης δεκαετίας εξετάζουμε τους τίτλους στρατηγικής κάθε είδους: τόσο τα κλασσικά Real-Time Strategy (RTS) όσο και τα 4X Grand Strategy.

Η αλήθεια είναι ότι εν γένει η κατηγορία των παιχνιδιών στρατηγικής δεν έχει δεχθεί κοσμοϊστορικές αλλαγές ούτε και εμφανίστηκε κάποιος τίτλος να ταράξει τα νερά όπως σε άλλες κατηγορίες βιντεοπαιχνιδών. Κατά κύριο λόγο χαρακτηρίζεται από μακροχρόνιες σειρές, οι οποίες με μικρά αλλά σταθερά βήματα βελτιώνουν την συνολική εμπειρία του τίτλου τους. Κάπου-κάπου συναντούμε και ορισμένες καινοτομίες που μας κάνουν να νιώθουμε ότι το είδος έχει λάβει νέα πνοή ζωής ή εμφανίζονται παραγωγές από μικρότερα στούντιο, οι οποίες ταράσσουν τα νερά. Παρόλα αυτά, η συγκεκριμένη αγορά μοιάζει να είναι ταυτισμένη με το gameplay των δημιουργημάτων της. Σταθερή βάση και προσπάθεια για συνεχή πρόοδο, με το μεγάλο κομμάτι της πίτας να αντιστοιχεί σε ελάχιστους κατ’αντιστοιχία αγοράς παίκτες.

Η τελευταία παρατήρηση αποτελεί και μεγάλη ειρωνία: το gameplay των τίτλων στρατηγικής συνοψίζεται στον στόχο της ολοκληρωτικής κυριαρχίας επί του αντιπάλου μέσω στρατηγικών αλλά και τακτικών ελιγμών. Το ίδιο συμβαίνει και με τα development studios με μία πρώτη ματιά, καθώς τα strategy με την ευρύτερη αποδοχή από το κοινό φέρεται να είναι μόνο αυτά από την Paradox και από την Creative Assembly. Κατά την τελευταία δεκαετία μας φαίνεται να κυριαρχούσαν η σειρά Total War και τα grand-strategy της Paradox. Παρόλα αυτά σκαλίσαμε λίγο τις σημειώσεις μας, κάναμε την έρευνά μας και είδαμε ότι ακόμη και το είδος των strategy είχε πολλούς άξιους εκπροσώπους.

Κλασσικά πλέον, παρέθετουμε τα γνωστά πλέον disclaimers (όπως και στα προηγούμενα άρθρα μας για τα FPS και προηγούμενο άρθρο μας για τα RPG):

– Βάσει επιστημονικής ανάλυσης και προηγμένων μαθηματικών πρώτης γυμνασίου, το διάστημα μίας δεκαετίας ορίζεται ως αρχή γενομένης Ιανουαρίου 2010 και λήξη αυτής τον Δεκέμβριο του 2019. Όπως όταν σβήνετε κεράκια και λέτε πόσα κλείνετε και στα πόσα μπαίνετε. Ευγενική χορηγία του RQ προς όσους είχαν έτοιμη την ατάκα “η δεκαετία κανονικά τελειώνει στα τέλη του 2020 ρε αγύρτες”.

– Τα υπό συζήτηση games αντικατοπτρίζουν καθαρά τις υποκειμενικές απόψεις των συντακτών που συμμετέχουν στη συζήτηση, και παρατίθενται σε καθαρά τυχαία σειρά. Δεν βαζουμε σειρά προτίμησης γιατί τέτοιες πρακτικές κρίθηκαν δημοκρατικά ως clickbait παπάτζες. Ελπίζουμε επίσης έτσι να αποφευχθούν αντιδράσεις του στυλ “Βάλατε αυτήν την αηδία στο #1 αλλά την παιχνιδάρα που γουστάρω εγώ στο #12 ρε αλήτες? Η λίστα είναι αισχρή και εύχομαι να μαραθούν τα καλαμπόκια σας” κτλ.

Stellaris (2016)

Σπύρος Μπλιάγκος: Τι μπορεί να πρωτοπεί κανένας για την κακοποιητική σχέση που ζούμε με την Paradox; Μας ξεκινάει με ενδιαφέροντα concept, που δε στερούνται ψυχής, αλλά μαστίζονται αρχικά από ελλείψεις και προβλήματα. Χρόνια μετά καταλήγεις με τίτλους συντρόφους, στους οποίους έχεις αφήσει πρόθυμα εκατοντάδες ώρες, έχοντας ζήσει πράγματα που μόνο ο μονόλογος του Rutger Hauer στη βροχή θα μπορούσε να πλησιάσει. Υπέρτατης κλίμακας στρατηγική, ενώ παράλληλα το μυαλό βομβαρδίζεται από υπαρξιακά ερωτήματα που γαλβανίζονται από μουσική και άστρα.

Κώστας Καλλιανιώτης: Μία εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις…

Stellaris Steam Play Time

Ηλίας Ιακωβόπουλος: Το Stellaris είναι το Strategy το οποίο δεν ξεκίνησα ποτέ μου λόγω του μεγέθους του. Παρόλα αυτά είναι ίσως από τα ελάχιστα παιχνίδια εκεί έξω, στο οποίο έχω αφιερώσει πάρα πολλές ώρες παρακολούθησης stream και επεισοδίων στο YouTube, καταλήγοντας σε έναν φαύλο κύκλο. Δεν ξέρω αν θα μπω ποτέ πραγματικά στον κόσμο του, αλλά σίγουρα μέχρι τώρα νιώθω ότι έχω δει μερικές ακόμη sci-fi σειρές κι ας μην γελιόμαστε, πόσα strategies εκεί έξω μπορούν να σε μαγνητίσουν τόσο εύκολα.

Παύλος Γεράνιος: “Οι πρώτες ώρες του Stellaris είναι μία εμπειρία απαράμιλλου συναισθήματος”, τάδε έφη φίλος και μέλος της κοινότητάς μας. Και πόσο δίκιο είχε! Το μυαλό ταξιδεύει σε άλλους κόσμους, στο μέλλον, όταν για πρώτη φορά βγαίνει σκάφος σας από το ηλιακό σας σύστημα για να εξερευνήσει γειτονικά άστρα. Η αίσθηση ευθύνης που σας διακατέχει όταν έπειτα από 30 ώρες στο πρώτο campaign σας, συναντάτε έναν Type 0 πολιτισμό που δεν έχει στείλει ούτε έναν δορυφόρο πέραν από την ατμόσφαιρα του πλανήτη του. Το παράπονο του πορτοφολιού σας, όταν αρχίσετε να τα σκάτε για τα DLC της Paradox. Το Stellaris είναι το παράθυρο στο μέλλον της ανθρωπότητας.

FTL: Faster Than Light (2012)

Αλέξανδρος Γκέκας: Από μικρό παιδί, μεγαλωμένο με τις περιπέτειες των πληρωμάτων του Star Trek, ονειρευόμουν μια μέρα να εξερευνήσω τα αστέρια και να κουμαντάρω το δικό μου σκάφος. Μπορεί η εξέλιξη της τεχνολογίας να μην ήταν αρκετά γρήγορη ώστε να εκπληρώσω το όνειρό μου, όμως το FTL με έκανε να νιώσω έστω και εικονικά το μυστήριο, την αγωνία και τον φόβο του αγνώστου που φαντάζομαι πως προκαλεί η εξερεύνηση του διαστήματος. Ένα από τα πιο replayable παιχνίδια της δεκαετίας και οπωσδήποτε ένα από τα μεγαλύτερα indie hits όλων των εποχών.

ΚΚ: Μια από τις τρανότερες αποδείξεις πως ένα game δεν χρειάζεται να είναι ΑΑΑ με υπεργραφικάρες για να σε βάλει στον κόσμο του και να σε κάνει να εθιστείς. Απλό στη σύλληψη και την εκτέλεσή του, αλλά υπερβαθύ και με τεράστιο replayability.

ΠΓ: Μερικά studio φαίνεται να έχουν το κοκκαλάκι της νυχτερίδος, αλλά στην πραγματικότητα έχουν πολύ, πολύ μεράκι. Αυτό ισχύει και στην περίπτωση των Subset Games με το FTL να είναι το πρώτο από τα παιχνίδια τους που κοσμεί αυτήν τη λίστα. Roguelike RTS, μία πολύ ωραία ιστορία, και ένα gameplay εξαιρετικά απαιτητικής δυσκολίας, με το learning curve να είναι αρκετά απότομο τις πρώτες ώρες. Το FTL βγήκε προς το τέλος της αναγέννησης της indie σκηνής, αλλά κατάφερε να είναι κάτι ξεχωριστό. Αφήστε το να σας κερδίσει και δεν θα χάσετε!

Total War: Warhammer 2

ΣΜ: Ξεχάστε τη λογική “Γιούρια, πάμε να τους φάμε όλους.” Το TW:W2 έφερε επιτέλους την αλλαγή στα Total War, βάζοντας εναλλακτικούς στόχους από την παγκόσμια κυριαρχία, παρέχοντας ένα προσωπικό αφηγηματικό χαλί στον παίκτη, πλεγμένο με παραδοσιακή κλωστή επικής φαντασίας. Φρέσκια πνοή στη σειρά και δίνη διασκέδασης που καταπίνει το χρόνο αχόρταγα.

ΗΙ: Η σειρά που όλοι αγαπήσαμε αποφάσισε κάποια στιγμή να αφήσει σ την άκρη το ιστορικό υπόβαθρο που την χαρακτήριζε και να μετακυλίσει σε έναν αγαπημένο για πολλούς φανταστικό κόσμο. Αν το πρώτο μέρος του Warhammer έθεσε τα θεμέλια για επικότερες μάχες σε σχέση με πριν, το δεύτερο μέρος το οποίο κούμπωσε στο πρώτο, απογείωσε τα πάντα. Θα χρειαστεί πολύ νερό στο αυλάκι για να δούμε έναν τίτλο Total War να τον(ους) ξεπερνάει.

ΠΓ: Η μεγάλη δυσκολία του να διαλέξεις ένα από τα μέρη της σειράς Total War τη δεκαετία που μας πέρασε είναι ότι το καθένα είναι αξιομνημόνευτο για τους δικούς του λόγους. Το Rome 2 ήταν το πρώτο μετά το Shogun 2 που έφερε μεγάλες αλλάγες, αλλά μαστιζόταν από έναν πολύ άσχημο κώδικα που καθιστούσε το παιχνίδι buggy και unoptimised. To Attila από μεριάς του διόρθωσε όλα τα κακώς κείμενα, και έφερε καινοτομίες στους μηχανισμούς της σειράς μέσω της λειτουργίας της “Horde” για τους Ούνους. Εν τέλει, το τελευταίο ήταν η πρόγευση για το τι θα επακολουθήσει με τους πειραματισμούς που μας έφερε η Creative Assembly έτσι όπως υλοποιήθηκαν στα Total War: Warhammer. Το Warhammer 2 συνένωσε τις δύο campaign, έφερε πόσους πολιτισμούς (και άλλα τόσα DLC) σε ένα από τα αγαπημένα στάδια του Old World της Fantasy Workshop. Το Three Kingdoms πήγε ένα βήμα ακόμη παραπέρα τη σειρά, με τους φίλους να περιμένουμε με ανυπομονησία το Troy, αυτό το έτος! Το μόνο σίγουρο είναι ότι η σειρά Total War είναι από τις πλέον καθιερωμένες στο χώρο των strategy!

1 2 3Επόμενη σελίδα

Team Ragequit

Semi Hardcore Gestalt Consciousness

20 Comments

 1. Διαβάζοντας τη λίστα συνειδητοποιώ πόσα πολλά θέλω να παίξω. Επειδή μιλάμε για τριψήφιες ώρες ανά παιχνίδι, τα αναβάλλω… Κάποια στιγμή όμως που θα πάει θα δεσμευτώ.

  Παραθέτω ένα παλιότερο άρθρο του Polygon σχετικά με τη δημιουργία του υπέροχου [I]FTL: Faster Than Light[/I] , που δυστυχώς ακόμα δεν έχω τελειώσει
  [URL unfurl=”true”]https://www.polygon.com/features/2013/3/12/4090522/the-opposite-of-fail-the-story-of-ftl[/URL]

 2. Είχαμε συζήτηση για ποιο Paradox strategy θα πρέπει οπωσδήποτε να είναι στη λίστα και ποιο θα μπορούσαμε να αφήσουμε έξω. Το καταφέραμε με μεγάλη δυσκολία (ίσως με εξαίρεση το Imperator) πράγμα που υποδηλώνει το πόσο έχει εγκαθιδρυθεί η Paradox στο είδος. Πλέον ίσως θα λέγαμε ότι είναι περί ορεξεως η αντίστοιχη ιστορική περίοδος (HoI, Victoria, EU, CK2) με μόνη διαφορά το Stellaris.

  Το ίδιο ισχύει περίπου και για τα Total War. Το Tropico σίγουρα πολύ καλό, αλλά τελικά αποφασίσαμε να βάλουμε το αγαπημένο Anno εντελώς υποκειμενικά.

 3. [QUOTE=”polistas, post: 526389, member: 103720″]
  Europa Universalis- Endless legend με μια ματιά, επίσης αξιοσημείωτα (Το δεύτερο ώς προς την λίγο διαφορετική προσέγγιση στo 4χ genre). Επίσης, κατ’ εμέ, tropico 4 το καλύτερο της σειρας
  [/QUOTE]
  Το πρώτο το είχα προτείνει, αν και δεν έχω παίξει ξέρω ότι θεωρείται γενικά σημαντικό στο είδος του και η επιλογή ήταν υποκειμενική όπως είπε κι ο Παύλος. Το δεύτερο είναι ένα από τα 2 strategy που έχω παίξει την προηγούμενη δεκαετία. Έχει δυνατή ιστορία και lore (κάτι που λίγα παιχνίδια στο είδος προσέχουν), πέρα από το βαθύ gameplay αλλά είχα λίγες ώρες και λίγα μέτρα σύγκρισης για να επιμείνω στο πόσο αξιοσημείωτο είναι :p

 4. Από όσα βάλατε στη λίστα μόνο xcom έχω παίξει και μάλιστα είχα να ασχοληθώ με το είδος από εποχής Red Alert 2. Κουφαθηκα με τι κόλλημα έφαγα να πω την αλήθεια. Αναρωτιέμαι αν θα παθαίνα το ίδιο με τα υπόλοιπα που αναφερατε

 5. [QUOTE=”devilride74, post: 526379, member: 104376″]
  θα εχει κ εδω late to the party??
  [/QUOTE]
  Αν λες για το Jedi Knight, δική μου πρωτοβουλία άσχετη με το αφιέρωμα στα FPS ήταν. Το έγραψα ως συνέχεια του άρθρου για το πρώτο παιχνίδι και στόχος ήταν να το ανεβάσω κοντά στην ημερομηνία του Rise of the Skywalker αλλά rl υποχρεώσεις, άλλα games κλπ. το πήγαν πίσω και τυχαία συνέπεσε με εκείνο στα FPS. 😅

 6. Περίμενα πως και πως να σχολιάσω ότι δεν έχω παίξει κανένα και δεν θέλω να παίξω κανένα, αλλά μου το χαλάσατε στο τέλο με το ΕΞΚΟΜ και την άλλη τη γιαπωνεζιά που είναι σαν το καουμπόικο που μοιάζει με τα Κομάντος.

 7. Δεν είναι αξιοσημείωτο strategy τής δεκαετίας, αλλά ήταν το πιο ταιριαστό μέρος για να το βάλω. Το είδα σε έκπτωση στο gog και φαίνεται αρκετά ενδιαφέρον. Θα το χαρακτήριζα λίγο που είδα στο yt ως Hearts of Iron (very)lite. Και μάλλον έχει ξεφύγει της προσοχής όλων μας. Παρόλο που ο publisher (slitherine) είναι γνωστός για τα strategy games που εκδίδει.
  [URL unfurl=”true”]https://store.steampowered.com/app/957720/Strategic_Command_WWII_World_at_War/[/URL]
  Η συγκεκριμένη σειρά αποτελείται από άλλα 2 πρόσφατα Strategic Command, το WWII: War in Europe και το World War I.

 8. Παρατηρώ ότι έχω παίξει και τερματίσει τούλαχιστον τα μισά παιχνίδια στη λίστα. Μπράβο σε μένα και στους άλλους τίποτα.

  Το Three Kingdoms άξιζε μια θέση στη λίστα (αν όχι στη θέση του Warhammer 2 τουλάχιστον αν έμπαινε και αυτό) για το λόγο ότι παντρεύει ιδανικά στοιχεία από τα παραδοσιακά Total War και τα παιχνίδια της υπό-σειράς Warhammer.

 9. Προσπαθώ να σκεφτώ κάνα Tower Defense που θα πρόσθετα στη λίστα με τα αξιοσημείωτα strategy για να το παίξω ιστορία και αντικαθεστωτικός και χίπστερ και να αρχίσω flame war με τους πιουρίστες… και δεν μου έρχεται ούτε ένα.

  Το μόνο TD που θα χαρακτήριζα πραγματικά αξιοσημείωτο είναι το Defense Grid: The Awakening, και κυκλοφόρησε αρκετά πριν το 2010.

 10. [QUOTE=”Northlander, post: 526670, member: 102592″]
  To orcs must die είναι δυστυχώς υβρίδιο.
  [/QUOTE]

  Χμ, ειδικά το OMD2 θα μπορούσα να το βάλω στα αξιοσημείωτα… υβρίδια :).

  [QUOTE=”Adhan, post: 526673, member: 102612″]
  Anomaly Warzone: Earth;
  [/QUOTE]

  Καλό μεν, αλλά τελικά η ιδέα μου άρεσε περισσότερο από την εκτέλεση. Υποκειμενικό, φυσικά.

 11. [QUOTE=”gaius germanicus, post: 526737, member: 102708″]
  καλυτερο space 4x απο το distant worlds δεν υπαρχει.
  μονο για το πρωτοτυπο συστημα συλλογης πορων εμμεσα μεσω φορολογιας των ιδιωτων το κανει καλυτερο απο το 90% των 4χ.
  [/QUOTE]

  Όλο λέω να το αρχίσω, και όλο δεν έχω χρόνο (βραδιές για κάψιμο δηλαδή!!!)

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Back to top button
elEL