REVIEWS

DARK SOULS 3: THE RINGED CITY DLC

Περνώντας τις πύλες του δεύτερου και τελευταίου DLC του Dark Souls 3 που τιτλοφορείται The Ringed City (συγχωρήστε το λάθος μου στο review του πρώτου DLC καθώς ανέφερα την ύπαρξη τριών και όχι δύο DLCs), ένας κόμπος κάθισε στο στομάχι μου. Καθώς έκανα τα πρώτα μου βήματα στο Dreg Heap και χάζευα το διαστρεβλωμένο και ταυτόχρονα ονειρικό τοπίο με τα στραβά, μισογκρεμισμένα κτίσματα, ο κόμπος αυτός άρχισε να γίνεται ολοένα και πιο βαρύς. Το είχα πλέον συνειδητοποιήσει: μόλις ξεκινούσε το τελευταίο μου ταξίδι στον κόσμο των Souls! Η αγαπημένη μου σειρά παιχνιδιών έφτανε πια στο τέλος της. Η τελευταία bonfire σιγόκαιγε και έμεναν λίγες μόνο ώρες για να σβήσει κι αυτή… the end of the age of fire! Μέχρι τότε όμως, ακολουθήστε με σε ένα ακόμη ταξίδι πόνου, θλίψης και ηρωικών κατορθωμάτων.

RingedCity 01 smallΗ Ringed City είναι απλά μαγευτική…

Το νέο DLC συνδέεται άμεσα με το προηγούμενο αφού μια νέα bonfire εμφανίζεται στο σημείο ακριβώς που ρίξαμε το τελικό του boss. Την ίδια δουλειά όμως επιτελεί μια επιπλέον bonfire, λίγο πριν το τελικό αφεντικό του original παιχνιδιού. Η From Software με τον τρόπο αυτό μας το ξεκαθαρίζει εξ αρχής όμορφα και απλά: πρόκειται για το απόλυτο end game περιεχόμενο της σειράς. Όσο ισχυρούς χαρακτήρες και αν έχετε, πιστέψτε με, θα τα βρείτε σκούρα. Προσωπικά και σε NG+ με έναν χαρακτήρα soul level 143 έφτυσα αίμα ήδη από τα πρώτα μου βήματα στο νέο κεφάλαιο του παιχνιδιού. Προετοιμαστείτε κατάλληλα με θάρρος και υπομονή… για Dark Souls μιλάμε άλλωστε.

Το νέο DLC είναι σχεδόν διπλάσιο από εκείνο του Ashes of Ariandel, τόσο σε διάρκεια όσο και σε περιεχόμενο. Δύο νέες τεράστιες περιοχές (Dreg Heap και Ringed City) περιμένουν καρτερικά να τις ξεψαχνίσουμε, να ανακαλύψουμε τα καλά κρυμμένα μυστικά τους και φυσικά να πεθάνουμε με τους πιο βάναυσους και σκληρούς τρόπους. Τα τέσσερα νέα bosses θα καλύψουν κάθε γούστο και θα μας φέρουν για άλλη μια φορά στα άκρα. Ένα από αυτά είναι προαιρετικό και απαιτεί την λύση ενός έξυπνου γρίφου προκειμένου να ανακαλυφθεί. Μάλιστα αποτελεί μια από τις δυσκολότερες μάχες ολόκληρης της σειράς! Ένα δεύτερο πρωτοτυπεί με εντυπωσιακό τρόπο αφού αποτελεί έναν NPC που κάνει summon άλλους παίχτες για να αντιμετωπίσουμε. Γενικά η ποικιλία στα boss fights δε λείπει και η ευχαρίστηση κάθε λεπτού έντασης στις μάχες με αυτά είναι δεδομένη.

RingedCity 02 smallΟι παράξενοι και ιδιαίτεροι NPCs δε λείπουν και από αυτό το κεφάλαιο της σειράς…

Μπόλικος είναι και ο νέος εξοπλισμός που θα ανακαλύψει ο παίχτης στις αναζητήσεις του. Καινούρια και αρκούντως εντυπωσιακά όπλα μας περιμένουν να τα δοκιμάσουμε, πολλά από τα οποία κρίνονται ιδιαίτερα πρωτότυπα. Για παράδειγμα υπάρχει μια τεράστια διπλή πόρτα (!) που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν ασπίδα αλλά και σαν πολιορκητικός κριός για να διαλύσει τα πάντα στο διάβα της! Οι νεοφερμένοι εχθροί καταφέρνουν να συνδυάσουν γνωστές στρατηγικές άλλων, παλαιότερων με διαφορετικές και νέες προσεγγίσεις. Δεν λείπουν και τα environmental hazards, όπως τα αποκαλώ, με μοναδικό στόχο να μας σκοτώσουν άμεσα αλλά και να τεντώσουν τα νεύρα μας μέχρι εκεί που δεν πάει (όταν συναντήσετε τους πρώτους angels στο Dreg Heap θα με θυμηθείτε). Στο καθετί όμως υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης με stealth ή επιθετική τακτική, με μαγεία ή με τη χρήση ατσαλιού, με την ανακάλυψη ενός shortcut ή την κατά μέτωπο επίθεση… το The Ringed City αποτελεί κομμάτι των Souls και σαν τέτοιο είναι για άλλη μια φορά υπερβολικά σκληρό μα ταυτόχρονα απόλυτα δίκαιο!

RingedCity 03 small“Hand it over. That thing… your dark soul!”

Η εξερεύνηση στο νέο DLC είναι ανεπανάληπτη. H Ringed City είναι σαγηνευτική από ψηλά, ίσως να ξεπερνά ακόμη και την Irithyll of the Boreal Valley σε ομορφιά. Η εξαιρετική γεωμετρία με τα άπειρα shortcuts, τα μυστικά περάσματα (ναι, πολλά περισσότερα illusionary walls σε σχέση με το πρώτο DLC), τα σοκάκια, τους τεράστιους βάλτους, τα ερειπωμένα τείχη, τους δαιμονικούς καθεδρικούς ναούς… το Dark Souls δεν ήταν ποτέ τόσο όμορφο! Το Drag Heap μας καλεί να εξερευνήσουμε το εσωτερικό του και να πηδήξουμε από τα ανεμοδαρμένα του ύψη για να φθάσουμε στον πυρήνα του και τον δαίμονα που τον προστατεύει. Κάθε leap of faith θα μας οδηγήσει στα ενδότερα, κάθε βήμα είναι και μια νέα ανακάλυψη, κάθε νέος εχθρός είναι κι ένας ακόμη θάνατος, κάθε ένας NPC έχει και μια δραματική ιστορία να διηγηθεί.

RingedCity 04 smallΒοηθώντας κόσμο να ρίξει το δυσκολότερο -ίσως- boss ολόκληρης της σειράς!

Κάπου εδώ καλοί μου φίλοι κλείνει και η όμορφη ιστορία μας. Μια σειρά αξεπέραστη στα χρονικά των video games μας αφήνει με υπέροχες αναμνήσεις και μοναδικές εμπειρίες. Η σειρά των Souls είναι εκείνη που μας δίδαξε ποτέ να μην γονατίζουμε, πάντα να αντιμετωπίζουμε τους φόβους μας με περίσσιο θάρρος και φυσικά να ξεπερνάμε τα όρια του εαυτού μας σε οποιαδήποτε δυσκολία εμφανιστεί στο κατόπι μας. Αυτή τη φορά δεν θα δοξάσουμε τον Ήλιο, δεν θα υψώσουμε όπλα, λάβαρα και μαγικά scrolls επαινώντας κατορθώματα και διηγούμενοι σκοτεινές ιστορίες. Τη φορά αυτή με ευλάβεια θα σκύψουμε τα κεφάλια μας και -σαν σε ιερή μυσταγωγία- με φωνές στεντόρειες και μάτια καθαρά θα δοξάσουμε αυτόν που μας προσέφερε μια εμπειρία που δεν την έχει πλησιάσει ποτέ τίποτε και κανένας: ευχαριστούμε για όλα, Hidetaka Miyazaki!

 

Ευχαριστούμε τη Bandai Namco Entertainment, τον επίσημο εισαγωγέα του Dark Souls 3 στην Ελλάδα, για τη παροχή του review code.

Pros

 • Το απόλυτο end game περιεχόμενο της σειράς!
 • Τέσσερις νέες ανεπανάληπτες boss fights.
 • Μεγάλη ποικιλία σε περιβάλλοντα και νέο εξοπλισμό.
 • Το Dark Souls δεν ήταν ποτέ τόσο όμορφο!

Cons

 • Αποτελεί το τελευταίο κεφάλαιο του έπους που ακούει στο όνομα Souls series…

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 95%

95%

Νίκος Καλαγκιάς

Ο Νίκος είναι ένας gamer που τον χαρακτηρίζουν δύο απλές λέξεις: "Ατσάλι" και "Φωτιά". Ναι, καλά καταλάβατε. Οτιδήποτε video game έχει μέσα το fantasy/μεσαιωνικό στοιχείο έχει και το όνομα του γραμμένο επάνω. Ασχολείται κυρίως με RPGs και strategies ενώ ποτέ δε θα πει όχι και σε καλογυαλισμένους hack 'n slash fantasy τίτλους. Εκεί που το πολεμικό κέρας ηχεί, εκεί που το ατσάλι συναντά το ατσάλι, εκεί που το θάρρος και ο ηρωισμός ξεπερνούν τα πάντα και η θυσία του αδελφού εξυψώνει τα πολεμικά ιδανικά... θα βρείτε και τον Νίκο δίπλα με ένα gamepad στο χέρι να ουρλιάζει: "Chaaaarge!"

10 Comments

 1. Ένα μόνο θα πω. Διαβάζοντας τις παρουσιάσεις σου για τα Souls παιχνίδια όλο αυτό τον καιρό και έχοντας πάρει ένα κάποιο θάρρος από τον τερματισμό του Σκοτεινότατου, εγκαθιστώ τώρα που μιλάμε το Dark Souls : Prepare To Die Edition και το DSFix 2.4. Αναμένω ragequit/uninstall εντός 20λέπτου, αλλά ποτέ δεν ξέρεις!

 2. Νίκο, μια επισήμανση μόνο. Τα 3 dlc είναι λάθος μετάφρασης και οχι αποκλειστικα δικό σου. Σε συνέντευξη που ειχε δώσει πριν καιρό ο Miyazaki, ειχε κάνει λόγο για την ύπαρξη επιπλέον περιεχομένου προφανώς. Αποδεικνύεται όμως πως αυτός θα ειχε πει 2 και για κάποιο λογο ειχε μεταφραστεί ως 3. Και γω μέχρι πρόσφατα περίμενα να δω αν θα υπάρξει και 3ο τελικα.

 3. Και για το τυπικό της υποθεσης, αυτο ειχα γραψει στο φορουμ οταν ειχα διαβασει τη συνεντευξη (δεν ξαναβαζω το link της συνέντευξης, γιατί δεν δουλεύει πλέον):

  “Διάβαζα μια συνέντευξη τού μιγιαζακι στο neogaf μεταφρασμένη και ψάχνω να την βρω να την ανεβάσω αλλά δεν μου κάθεται. Αν δεν τα καταφέρω, θα βαλω την original έκδοση και με google translate διαβάστε τα πολλά και ενδιαφέροντα που λέει.

  Μερικά σημεία που μου έμειναν:
  1) θεωρεί σχεδόν απίθανο, αλλά δεν αποκλείει κιόλας την ύπαρξη και 4ου μέρους ds.
  2) εργάζεται ήδη στο επόμενο του project
  3) θα βγουν 3 μεγάλα dlc (φθινοπωρο ’16, αρχές ’17, άγνωστη ημερομηνία). Βεβαια το season pass στο στημ αναφέρει για 2″.

 4. Θα συμφωνήσω απόλυτα με την άποψη σου για το dlc αν και για να είμαι ειλικρινής όταν φτάνεις στη περιοχή του Final Boss νιώθεις μια απογοήτευση που δεν εξερευνείς το μέρος αυτό το απίστευτο σαν νέα περιοχή. Κρίμα που χαραμίζεται για boss fight μόνο. Αναμφίβολα αυτός με το κρυφό boss είναι ίσως τα δυσκολότερα bosses ever της σειράς πάντως. Εξεπλάγην ποιος ήταν το final boss, απίθανο!

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Back to top button
elEL