REVIEWS

DARKSIDERS GENESIS

Keep the Balance...

Η ανακοίνωση του Darksiders Genesis ήταν ολίγον τι απρόσμενη. Αφενός το τρίτο μέλος της σειράς είναι πολύ πρόσφατο, αφετέρου το γεγονός ότι η ομάδα ανάπτυξης του είναι η Airship Syndicate, η οποία αποτελείται από πρώην μέλη της Virgil Games που ήταν υπεύθυνη τα δύο πρώτα Darksiders. Το αξιοσημείωτο όμως της υπόθεσης δεν είναι αυτό, αλλά η απόφαση των ιθύνοντων να μεταφέρουν το Darksiders Genesis σε ισομετρική προοπτική, δίνοντας την εντύπωση ότι το παιχνίδι θα κινείται σε action/RPG μονοπάτια τύπου Diablo/Path of Exile. Οι εντυπώσεις αυτές όμως απεδείχθησαν λανθασμένες: αν και όντως το Genesis θυμίζει ένα τέτοιο παιχνίδι, στην πράξη «παίζει» όπως ένα κανονικό Darksiders, με αυξημένο σημαντικά τον τομέα της δράσης. Θα λέγαμε ότι είναι ίσως περισσότερο «Darksiders» και από την Dark Souls προσέγγιση που επιχείρησε το Darksiders III (πετυχημένα κατά τον γράφοντα, αποτυχημένα για άλλους).

Όπως αφήνει να εννοηθεί ο τίτλος του, το Darksiders Genesis είναι prequel του πρωτότυπου παιχνιδιού, όπου για πρώτη φορά μας δίνεται η δυνατότητα να ελέγξουμε τον Strife, δηλαδή τον τέταρτο καβαλάρη της παρέας. Μόνο που ο Strife δεν είναι ο μοναδικός πρωταγωνιστής του παιχνιδιού, καθώς συνοδεύεται από τον War, σε μια προσπάθεια τους να σταματήσουν τα… σατανικά σχέδια του Lucifer, ο οποίος με τις πράξεις του διαταράσσει την Ισορροπία, κάτι που το γνωστό μας Charred Council δε μπορεί να αποδεχθεί φυσικά. Απόλυτα πιστό στο ύφος του franchise, το Darksiders Genesis διατηρεί αυτό τον πολύ διασκεδαστικό συνδυασμό της συνύπαρξης διαφόρων Βιβλικών μορφών με την κόμιξ αισθητική και τους απίστευτα αφελείς διαλόγους. Προφανώς, η πλοκή δεν πρόκειται να ενθουσιάσει κανέναν, παρ’ όλα αυτά στέκει γερά στα πόδια της, ενώ το ετερόκλιτο δίδυμο Strife-War είναι απολαυστικό, με τις ατάκες του Strife να θυμίζουν μια εναλλακτική εκδοχή του Deadpool και τον War να είναι πάντα ο πιο σοβαρός και πιστός στην ιδέα της Ισορροπίας από κάθε άλλο καβαλάρη.

Η ιστορία συνοδεύεται από μια σειρά από καλαίσθητα στατικά cutscenes.

Η αντίθεση όμως μεταξύ των δύο χαρακτήρων δεν περιορίζεται μόνο στα λόγια, αλλά και στις πράξεις. Ο Strife κραδαίνει δύο πιστόλια με άπειρα και διαφόρων τύπων πυρομαχικά και, εκτός των προφανών συνειρμών με τον Dante του Devil May Cry, είναι αρκετά ικανός και στο melee «παιχνίδι» – αρκεί να προσέχει να μη δέχεται πολλά χτυπήματα, εξ’ ου και η έμφασή του στο dashing. Από την άλλη, ο War είναι αποκλειστικά melee χαρακτήρας με μπόλικα hp, combos που σκοτώνουν, ενώ έχει τη δυνατότητα να μπλοκάρει επιθέσεις και να κάνει parry/counter, το οποίο προκαλεί συντριπτική ζημιά στους φουκαράδες εχθρούς του. Αναμφισβήτητα, ένα απόλυτα ικανοποιητικό σύστημα μάχης, που δεν περιορίζεται μονάχα στη στυγνή χρήση των attack buttons, αλλά διαθέτει και αρκετά ψήγματα τακτικής.

Εφόσον παίζουμε σε solo, μπορούμε να αλλάζουμε μεταξύ του Strife και του War ανά πάσα στιγμή και ανάλογα με την πρόκληση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε εκείνη τη στιγμή, οφείλουμε να έχουμε υπό τον έλεγχό μας τον αντίστοιχο χαρακτήρα. Με το ουσιαστικό «πρόκληση» δεν εννοούμε μονάχα σε επίπεδο εχθρών, που λίγο-πολύ είναι προφανές ποιος είναι ο κατάλληλος για κάθε περίσταση, αλλά και σε επίπεδο γρίφων. Μέσα στα 16 κεφάλαιά του, το Darksiders Genesis διαθέτει ουκ ολίγους περιβαλλοντικούς γρίφους, οι οποίοι, αν και δεν απαιτούν μεγάλη ποσότητα φαιάς ουσίας για να επιλυθούν, χρειάζονται συνδυαστική χρήση των ξεχωριστών ιδιοτήτων του κάθε Καβαλάρη. Για παράδειγμα, ο War διαθέτει τη Vorpal Blade που μπορεί να ενεργοποιεί διακόπτες από μακρινή απόσταση, ενώ μέσω αυτής έχει τη δυνατότητα να διατηρεί/μεταφέρει φλόγες. Ο Strife πετάει μια ειδική βόμβα που αν τοποθετηθεί σε δύο διαφορετικά σημεία του περιβάλλοντος (καθορισμένα από το παιχνίδι όμως), δημιουργεί ένα portal μεταξύ τους.

Ο Strife είναι κυρίως ranged χαρακτήρας, οπότε κρατήστε τους όλους σε απόσταση.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι γρίφοι που θα συναντήσουμε δεν αφορούν αποκλειστικά στο άνοιγμα πορτών για να περάσουμε στο επόμενο κεφάλαιο, αλλά και στην αναζήτηση αντικειμένων που θα βελτιώσουν την απόδοση των ηρώων μας. Έτσι λοιπόν, με την εξαίρεση των boss fight κεφαλαίων, κάθε κεφάλαιο είναι γεμάτο με μυστικά που περιμένουν να τα ανακαλύψουμε και πραγματικά μας ανταμείβουν πλουσιοπάροχα. Τόσο στην προσθήκη νέων κινήσεων/πυρομαχικών για τους Καβαλάρηδες όσο και στην βελτίωση του health/wrath τους, καθώς και ειδικά Trickster κλειδιά που ανοίγουν τις αντίστοιχες πόρτες και περιέχουν μπόλικα καλούδια. Εφόσον επιλέξουμε οποιοδήποτε επίπεδο δυσκολίας πέραν του Hard, δεν είναι απαραίτητο να ψάξουμε εξονυχιστικά το κάθε κεφάλαιο (ή να επαναλάβουμε κάποιο προηγούμενο, αφού βρήκαμε μια νέα ικανότητα), αν όμως θέλουμε να γίνει η ζωή μας ευκολότερη (ή αν είμαστε ψυχαναγκαστικοί completionists), το Darksiders Genesis, μας δίνει άπλετο χώρο για να το πραγματοποιήσουμε. Εξάλλου, υπάρχει και ένα skill tree για να ασχοληθούμε μαζί του.

Για παιχνίδι που μοιάζει με action/RPG, το skill-tree μοιάζει ως αναπόφευκτη συνέπεια, μόνο που εδώ τα πράγματα είναι λιγάκι διαφορετικά. Η υπόθεση της αναβάθμισης των χαρακτήρων μας εξαρτάται κυρίως από τα Creature Cores orbs που ενίοτε ρίχνουν οι νεκροί εχθροί μας. Αυτά τα orbs αποτελούν το αλατοπίπερο του παιχνιδιού, καθώς αν χρησιμοποιηθούν σωστά, τότε εκτοξεύουν τα επιμέρους χαρακτηριστικά των Καβαλάρηδων στα ύψη.

Η Chaos Form είναι χαρακτηριστική των Darksiders παιχνιδιών και στο Genesis δεν αποτελεί εξαίρεση.

Κάθε orb που μαζεύουμε έχει πολλαπλά επίπεδα ισχύος, με διάφορα buffs ή ακόμα και anti-buffs. Τοποθετώντας ένα Creature Core orb στο skill tree, τότε αυτομάτως απολαμβάνουμε τα οφέλη του, αλλά μόνο στο αρχικό του level, από τα τρία διαθέσιμα. Προκειμένου λοιπόν να αυξήσουμε το επίπεδο του και να πιάσουμε το μέγιστο των δυνατοτήτων του, θα πρέπει να συλλέξουμε δεκάδες orbs του ίδιου τύπου. Όμως, υπάρχουν και άλλοι παράμετροι που πρέπει να λάβουμε υπόψη, όπως η κατάλληλη αντιστοίχιση του orb στο σχετικό «κλαδί» του skill tree (π.χ. health, attack ή wildcard), καθώς και το γεγονός ότι κάποια κλαδιά περιορίζουν το level που μπορεί να φτάσει το εν λόγω orb (μέχρι πρώτο ή μέχρι δεύτερο).

Κατά συνέπεια, αν θέλουμε να βελτιστοποιήσουμε το skill tree μας, θα πρέπει να τοποθετήσουμε το σωστό orb πάνω στο σωστό σημείο του skill tree, ενώ αν ψάχνουμε κάποιο συγκεκριμένο orb, από τα δεκάδες που θα βρούμε κατά την περιπλάνησή μας, που συναντάται μόνο σε συγκεκριμένου τύπου εχθρό, τότε η επανάληψη παλαιότερων κεφαλαίων είναι μονόδρομος. Υπενθυμίζουμε όμως ότι το grinding των Creature Cores είναι εντελώς προαιρετικό, εκτός και αν κάποιος σκοπεύει να παίξει στο Apocalyptic επίπεδο δυσκολίας, που ξεκλειδώνεται μετά το πέρας του παιχνιδιού, όπου εκεί τα πράγματα γίνονται ιδιαίτερα απαιτητικά και ζόρικα. Και μάλιστα, όχι μόνο σε θέματα grinding των orbs, αλλά και ανακλαστικών, καθώς θα πρέπει να γνωρίζουμε πολύ καλά τα υπέρ και τα κατά του Strife και του War για να βγούμε ζωντανοί από τη σφοδρότητα των εχθρικών επιθέσεων.

Κούκλος είσαι πανάθεμά σε.

Εκτός αυτού, σημαντική βοήθεια μας προσφέρει ο Vulgrim (ποιος άλλος;), ο οποίος εδρεύει στο hub που μεσολαβεί μεταξύ των κεφαλαίων και η αλόγιστη δίψα του για ψυχές και boatman coins, μας δίνουν πρόσβαση σε πολλών ειδών καίριες αναβαθμίσεις για κάθε Καβαλάρη. Μόνο που αυτή τη φορά το μαγαζί δεν το «τρέχει» μοναχός του, καθώς στο ίδιο hub θα εντοπίσουμε και τη Dis, η οποία ειδικεύεται στην αγορά νέων combos, έχοντας όμως την ίδια λαχτάρα για ψυχές με τον Vulgrim. Το Darksiders Genesis μας δίνει πολύ «ψωμί» για να χαθούμε πολλές ώρες στον κόσμο του, είτε προσπαθώντας να βελτιώσουμε τους χαρακτήρες μας, είτε σκοτώνοντας δαίμονες (και την ώρα μας) στην αρένα για ακόμα μεγαλύτερες ανταμοιβές. Κοινώς όσο περισσότερο χρόνο ξοδεύουμε μαζί του, τόσο το παιχνίδι ξεδιπλώνει τις αρετές του, ενώ αν έχουμε παρέα, είτε στον ίδιο χώρο είτε διαδικτυακά, μπορούμε να παίξουμε ολόκληρο το παιχνίδι σε co-op, δίνοντας κυριολεκτικά άλλη διάσταση στο gameplay.

Γενικότερα, το Darksiders Genesis πετυχαίνει διάνα σε ό,τι και αν αποπειράται να υλοποιήσει, με τρανή εξαίρεση την κάμερα, η οποία δημιουργεί μερικά προβλήματα. Μη έχοντας κανέναν έλεγχο επάνω της, η ισομετρική απεικόνιση δυσκολεύει πολύ το platforming, οδηγώντας σε αρκετές άδικες πτώσεις (οι συνέπειες είναι πολύ μικρές, ευτυχώς), ενώ υπάρχουν στιγμές που δεν μπορούμε να δούμε καθόλου την τοποθεσία των εχθρών μας. Ευτυχώς, οι περιπτώσεις αυτές είναι λίγες και δεν χαλούν τις θετικές εντυπώσεις που δημιουργεί το παιχνίδι – πλην όμως υπάρχουν. Όπως επίσης υπάρχουν και μερικά bugs, όπως να κολλάνε οι ήρωες σε αντικείμενα του περιβάλλοντος ή ορισμένα crashes στο desktop (συνέβη δύο φορές), δείγμα του ότι το παιχνίδι βγήκε λίγο πιο γρήγορα στην αγορά απ’ ότι θα έπρεπε.

Καβαλάρηδες χωρίς άλογο δε νοούνται, οπότε υπάρχουν στιγμές που θα καβαλήσετε τα άλογά σας για να καλύψετε μεγάλες αποστάσεις και όχι μόνο…

Συνοψίζοντας, το Darksiders Genesis είναι μια, ίσως απρόσμενα, πολύ καλή κυκλοφορία και ένα παιχνίδι που τιμά και με το παραπάνω το όνομα της σειράς. Έχοντας ως συμμάχους έναν αξιόλογο οπτικό τομέα και ένα καταπληκτικό (με όλη την έννοια της λέξης) soundtrack, ένα από τα καλύτερα που έχουμε ακούσει ποτέ σε παιχνίδι του είδους, το Darksiders Genesis θα σας γεμίσει με τουλάχιστον δεκαπέντε ώρες απολαυστικής δράσης.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 80%

80%

Unexpectedly good

Προσεγμένο και διασκεδαστικό, μία ακόμη εξαιρετική προσθήκη στον κόσμο του Darksiders.

Γιώργος Δεμπεγιώτης

Συντάκτης-λάτρης των action, shooter, adventure, RPG’s και ενίοτε racing παιχνιδιών, προτιμά κυρίως το single-player gaming. Που και που ξεσπάει σε κανά multi, αλλά δεν το παρακάνει κιόλας.

11 Comments

  1. Ωραία έκπληξη, δεδομένου ότι περιμέναμε κάτι πολύ αμφιλεγόμενο λόγω της διαφορετικής απεικόνισης (ισομετρική κάμερα).

    Το Genesis είναι αποκλειστικά solo με εναλλαγή των καβαλάρηδων ή υπάρχει και η δυνατότητα co-op?

  2. Το Darksiders III το έχω από το Origin Premium και όλο ελεγα να το δωκαι η ανακοίνωση του Genesis με έκανε να αποφασίσω να τα πιάσω όλα από την αρχή γιατί πάνε αιώνες από τότε που έπαιξα τα πρώτα 2. Nα σημειώσω ότι έιμαι μεγάλος φαν του War, λόγω Illidan (Liam O’Brien). Πεστε μου αν το πάρετε για ματσάκια.

  3. 15 ώρες περίπου χρειάζονται για ένα απλό playthrough. Αν σκοπεύεις να ψαχουλέψεις τα πάντα ή παίξεις σε μεγαλύτερο επίπεδο δυσκολίας, όπου το παιχνίδι απαιτεί και περισσότερη τακτική, τότε σαφώς ο αριθμός αυτός αυξάνεται. Για τα χρήματα που ζητάει (30€ σε full-price) νομίζω ότι είναι πολύ τίμιο.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL