REVIEWS

DETECTIVE HAYSEED – HOLLYWOOD

Αν είχαν κυλήσει όλα ομαλά και σύμφωνα με τ’ αρχικό σχέδιο κυκλοφορίας του, θα είχα τελειώσει εδώ και μέρες το “Yesterday Origins”, έχοντας γράψει και το review του. Η πρώτη αναβολή το μετέφερε απ’ την 29η Σεπτέμβρη στη 13η Οκτώβρη.  Πάνω που είχα ολοκληρώσει λοιπόν το πρώτο μέρος του “Duke Grabowski: Mighty Swaskbuckler!” κι ετοιμαζόμουν εκ νέου για το παιχνίδι των Pendulo Studios και Microids, μία δεύτερη αναβολή το τοποθέτησε για τη 10η Νοέμβρη. Κάπου εκεί πίστεψα ότι o τρέχων μήνας θα περνούσε δίχως να έρθω σ’ επαφή μ’ ένα νέο adventure game. Η διάψευση δεν άργησε να έρθει, αφού, κατόπιν σχετικής γνωστοποίησης στο forum του site, διαπίστωσα ότι το κενό επιχειρούσε να γεμίσει το “Detective Hayseed-Hollywood”, που απ’ τα screenshots και το trailer του έδειχνε ιδιαιτέρως συμπαθητικό.

Κάτι που αρχικά με μπέρδεψε αναφορικά με την καταγωγή του εν λόγω τίτλου ήταν ότι το publishing είχε αναλάβει η Mamor Games / Morphicon Media,  που εδράζεται στο Μόναχο. Αμέσως σκέφτηκα ότι το παιχνίδι αποτελούσε ένα ακόμη εκ Γερμανίας προερχόμενο adventure game, απορώντας την ίδια στιγμή πώς διέφυγε της Daedalic Entertainment, που εσχάτως δείχνει ιδιαιτέρως δραστήρια (και) στο publishing πεδίο, έχοντας ήδη διαθέσει στην αγορά τα “Caravan” και “Crazy Machines 3” κι ετοιμάζοντας πυρετωδώς τα “Candle” και “Shadow Tactics-Blades of the Shogun”, που θα μας έρθουν Νοέμβριο και Δεκέμβριο αντίστοιχα. Γρήγορα αντιλήφθηκα το (δεύτερο) λάθος μου, αφού το “Detective Hayseed-Hollywood” αποτελεί προϊόν δουλειάς της Τσέχικης Zima Software, όντας ουσιαστικά το έκτο κεφάλαιο της “Polda” σειράς adventure games, που μέχρι σήμερα κυκλοφορούσε μόνο εντός των συνόρων της όμορφης χώρας της Κεντρικής Ευρώπης (σ.σ.: το σχετικά πρόσφατο πενθήμερο ταξίδι μου στην Πράγα μου έχει αφήσει τις καλύτερες των αναμνήσεων).

Detective Hayseed Hollywood Snap1Πολλά αντικείμενα στο inventory. Το σημειωματάριο από κάτω το κλείνουμε άμεσα.

Μάλιστα το “Polda 6” πρωτοεμφανίστηκε το 2014 κι απλά τώρα σήμανε η ώρα για τον ερχομό της αγγλόφωνης version του, που σηματοδοτεί ταυτόχρονα το ντεμπούτο της σειράς στο Steam και κατ’ επέκταση στην παγκόσμια αγορά, 18 ολόκληρα χρόνια μετά την κυκλοφορία του παρθενικού τίτλου του franchise. Σημειώστε ότι ήδη υπάρχει πλάνο για το “Polda 7”, με τους δημιουργούς να έχουν θέσει ως στόχο την έναρξη σχεδιασμού του τον Ιανουάριο του 2017.

Ο ΚΥΚΝΟΣ ΠΟΥ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΑ ΦΤΕΡΑ ΤΟΥ

Αν ρίξει κανείς μία συγκριτική ματιά στα συνοδευτικά screenshots του κειμένου και στα videos που υπάρχουν στο Youtube από Let’s Plays προηγουμένων “Polda” παιχνιδιών, θα διαπιστώσει μονομιάς ότι τα γραφικά του “Detective Hayseed-Hollywood” είναι πολλά σκαλοπάτια πάνω σε σχέση με τους προκατόχους του. Εφαρμόζοντας τη δοκιμασμένη και σχεδόν πάντοτε αποδοτική συνταγή των προσεκτικά σχεδιασμένων 2D hand drawn graphics κι αφήνοντας στην άκρη πειραματισμούς του παρελθόντος που οδήγησαν σ’ αμφισβητούμενης ποιότητας κι αισθητικής αποτελέσματα, η Zima Software καταφέρνει να προσφέρει τ’ οπτικό αποτέλεσμα που αρμόζει να έχει ο τίτλος της σειράς που για πρώτη φορά τολμά να βγει εκτός Τσέχικων συνόρων. Η εμφάνιση του παιχνιδιού είναι δίχως αμφιβολία ένα απ’ τα δυνατά του σημεία, με κύριο χαρακτηριστικό της τα έντονα χρώματα που κατακλύζουν κάθε τοποθεσία. Το μόνο που με ξένισε είναι το μάλλον υπερβολικό μέγεθος των υποτίτλων, που καλύπτουν αδικαιολόγητα μεγάλο μέρος της οθόνης.

Σε μία τέτοια, χαμηλού budget, παραγωγή, η ύπαρξη αγγλικών voice overs αποτελεί από μόνη της θετικό χαρακτηριστικό γνώρισμα. Όταν δε αυτά κυμαίνονται στ’ απολύτως ικανοποιητικό επίπεδο που πράττουν εκείνα του συγκεκριμένου παιχνιδιού, αυτομάτως ενισχύονται τα προτερήματά του. Από κοντά ακολουθεί κι η μουσική υπόκρουση, που συνοδεύει απολύτως αρμονικά τα δρώμενα, πλην των ολίγων περιπτώσεων όπου απουσιάζει, κάτι που ομολογουμένως γίνεται αισθητό κι άμεσα αντιληπτό. Όσο για τον χειρισμό, αυτός παρουσιάζει ορισμένες ελαφρές διαφοροποιήσεις σε σχέση με όσα παραδοσιακά γνωρίζουμε και συναντάμε σ’ ένα point ‘n’ click adventure game και άπασες λειτουργούν υπέρ της διευκόλυνσης της ούτως ή άλλως απροβλημάτιστης προόδου μας στο παιχνίδι.

Detective Hayseed Hollywood Snap2Φτάνοντας έξω απ’ τα κινηματογραφικά στούντιο, όπου περιμένει κι ο τενίστας.

Η πρώτη συνίσταται στη διαδοχική δοκιμή χρήσης επί ενός hotspot όσων αντικειμένων κουβαλάμε ανά πάσα στιγμή, με χρήση του mouse wheeler. Αυτομάτως η trial ‘n’ error διαδικασία καθίσταται παιχνιδάκι, οπότε, ακόμη κι αν κολλήσουμε κάπου, δε χρειαζόμαστε περισσότερα από λίγα λεπτά για να βρούμε τί πρέπει να χρησιμοποιήσουμε πού. Το δεύτερο χαρακτηριστικό έχει να κάνει με τη λίστα των objectives που εμφανίζεται κάτω ακριβώς απ’ το inventory και που μαρτυρά όλες τις απαραίτητες ενέργειες των οποίων η πραγματοποίηση εκκρεμεί από μεριάς μας, δίχως ευτυχώς ν’ αποκαλύπτει και τον τρόπο για να έρθουν εις πέρας! Το καλό εδώ είναι ότι η λίστα αυτή δύναται να κρυφτεί, κάτι που προσωπικά έπραξα άμεσα.


Τέλος, η πιο σημαντική, αλλά ελαφρώς “κρυμμένη”, βοήθεια παρέχεται με το πάτημα του mouse wheeler, ενώ έχουμε ανοικτό το inventory. Εκεί το παιχνίδι μας υποδεικνύει ποια αντικείμενα οφείλουμε να χρησιμοποιήσουμε στη συνέχεια, οπότε εξυπακούεται ότι δεν υπάρχει ο παραμικρός λόγος να προβείτε σε κάτι τέτοιο, εκτός πια κι αν… καταφέρετε να κολλήσετε κάπου επί μακρώ.

Ο λόγος που επιμένω ότι είναι πραγματικά δύσκολο να φτάσετε να προβληματιστείτε προκειμένου να περάσετε τ’ οποιοδήποτε σημείο αφ’ ενός έχει να κάνει με τον χαμηλό δείκτη δυσκολίας των διαφόρων γρίφων, αφ’ ετέρου με τη δομή του “Detective Hayseed-Hoolywood” που σε κάθε σημείο του δυστυχώς εγκλωβίζει τη δράση σε μία έκταση τριών το πολύ οθονών. Καταλαβαίνετε νομίζω ότι, ακριβώς λόγω του σχεδιασμού του, είναι θέμα ολίγων λεπτών να λύσετε τον οποιοδήποτε γρίφο, με την πιθανή εξαίρεση εκείνου που έχει να κάνει με τις γνώσεις πάνω σε κινηματογραφικές ταινίες και για τον οποίο δε παρέχεται το παραμικρό εντός παιχνιδιού hint. Αν ανήκετε λοιπόν στο πολύ κλειστό club των ανθρώπων που εν έτει 2016 δε γνωρίζουν το παραμικρό περί Rocky, Indiana Jones, Matrix, Τιτανικού και λοιπών πασίγνωστων ταινιών, στο σημείο αυτό θα κολλήσετε, οπότε και θα πρέπει αναγκαστικά να καταφύγετε σε χρήση walkthrough. Υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσα να συμπεριλάβω ως σοβαρό αρνητικό το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό, αλλά, για να είμαστε ρεαλιστές και να λέμε και του στραβού το δίκιο, κάτω από ποια πέτρα μπορεί να είχατε χωθεί και για πόσο καιρό, ώστε να μη γνωρίζετε την ιδιότητα του Balboa, ή το αγαπημένο αξεσουάρ / εργαλείο του Indy;

Detective Hayseed Hollywood Snap3Συναντώντας μία γνώριμη φιγούρα…

ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΤΟ HOLLYWOOD

Το σενάριο κι η πλοκή του “Detective Hayseed-Hollywood” αναμφισβήτητα έχουν το γούστο τους. Οι Τσέχοι επιλέγουν να καυτηριάσουν την υπέρμετρη σημασία που δίνουν οι Αμερικάνοι στον θεσμό της απονομής των βραβείων Όσκαρ, οπότε και παρουσιάζουν ένα δίδυμο κλεφτών που αρπάζει τη λίστα των νικητών 36 ώρες πριν την έναρξη της τελετής. Το τηλεφώνημα που επακολουθεί πραγματοποιείται απ’ τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Barack Obama, προς τον ιδιωτικό ντετέκτιβ και παλιό του φίλο, John Hayseed, με τον πρώτο να ζητά απ’ τον δεύτερο να διαλευκάνει την υπόθεση κάτω από πλήρη μυστικότητα, ώστε να μη λάβει διαστάσεις σκανδάλου τ’ όλο θέμα και την ίδια στιγμή να διασωθεί το πρεστίζ του θεσμού. Ο ήρωάς μας αναλαμβάνει την υπόθεση και ξεκινά άμεσα την έρευνά του, η οποία, όσο προχωρά, τον οδηγεί σε μία περίεργη ιστορία εκδίκησης που έχει τις ρίζες της πολύ βαθιά πίσω στον χρόνο και σχετίζεται άμεσα με τον… Θεό Διόνυσο! Η τρέλα που διακατέχει το σενάριο κι ο τρόπος που εξελίσσεται η πλοκή προσθέτουν πόντους στο ενεργητικό του παιχνιδιού, που δυστυχώς όμως από ένα σημείο κι έπειτα κάπου χάνει το δρόμο του.

Πιο συγκεκριμένα, μέχρι τα μέσα περίπου της συνολικής διάρκειας της περιπέτειας υπάρχει μία αλληλουχία γεγονότων και μία συνέχεια σ’ όσα παρακολουθούμε να συμβαίνουν, που κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον μας. Κάπου εκεί όμως το παιχνίδι κάνει μία απότομη και τελείως απρόσμενη στροφή προς την άκρατη υπερβολή, μπερδεύοντας ανεξήγητα τα δρώμενα, δημιουργώντας ερωτηματικά που εν τέλει δε διασαφηνίζει, χάνοντας έτσι μοιραία τον προσανατολισμό του. Όσοι διαβάζετε τακτικά τα reviews μου θα έχετε παρατηρήσει ότι συχνά πυκνά διαμαρτύρομαι για τη μικρή διάρκεια αρκετών σύγχρονων adventure games. Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε να κάνουμε μ’ έναν τίτλο που θα μπορούσε -και μάλλον θα έπρεπε- να ολοκληρωθεί σε μικρότερο χρονικό διάστημα, ούτως ώστε ν’ αποφύγει το ξεχείλωμα της ιστορίας του κι όλων όσων παρουσιάζει.

Ρίχνοντας μια ματιά στα Steam achievements προτού καν εκκινήσω την ενασχόλησή μου με το “Detective Hayseed-Hollywood”, την προσοχή μου τραβήξανε εκείνα που είχαν να κάνουν με την ολοκλήρωση της περιπέτειας σε χρόνο μικρότερο των τριών, των δύο, ακόμη και της μίας ώρας! Μονομιάς σκέφτηκα ότι είχα να κάνω μ’ ένα adventure σφηνάκι. Κι όμως, το περιεχόμενο κι η διάρκεια της δράσης διέψευσαν πανηγυρικά τον φόβο μου, καθώς αισίως χρειάστηκα 7 ώρες για να φτάσω στο φινάλε. Η πλούσια εναλλαγή τοποθεσιών, η ευρεία συλλογή και χρήση πάσης φύσεως αντικειμένων, αλλά κι η μάλλον αχρείαστη, σχεδόν εκβιαστική, επιμήκυνση της περιπέτειας από ένα σημείο κι έπειτα, συντελούν στην πάροδο του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος έως ότου πέσουν οι τίτλοι τέλους. Δε γράφω συχνά κάτι τέτοιο, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι εδώ θα μπορούσαν να λείπουν 1-2 ώρες δράσης που περισσότερο μπερδεύουν όσα παρακολουθούμε να συμβαίνουν κι εν τέλει βλάπτουν κι αλλοιώνουν το συνολικό κλίμα του παιχνιδιού, παρά προσφέρουν κάτι επί της ουσίας.          

Detective Hayseed Hollywood Snap4Το μανοδικό σημείο που απαιτεί γρήγορη σκέψη κι ανάλογες κινήσεις

Γεγονός είναι ότι οι developers δεν αφήνουν τίποτα όρθιο και σατιρίζουν πολλές προσωπικότητες του Hollywood, μέσω πασίγνωστων ρόλων που έχουν ερμηνεύσει. Ο Sylvester Stallone, o Johnny Depp, o David Hasselhoff, o Jack Nicholson αλλά κι η Ann Hathaway εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της περιπέτειας, μ’ ελαφρώς παραλλαγμένο τ’ όνομα των ιδίων ή του χαρακτήρα που υποδύονται, όπως το ίδιο συμβαίνει και με τον διάσημο τενίστα Rafael Nadal. Η σάτιρα που λαμβάνει χώρα είναι εύστοχη και μετρημένη, δίχως να φτάνει σε σημείο να γίνεται ενοχλητική ή χονδροειδής. Δε μπορώ να πω όμως ότι συμβαίνει το ίδιο και με το χιούμορ του παιχνιδιού, που σε κάποιες περιπτώσεις -μ’ αποκορύφωμα εκείνη που έχει να κάνει με την μάσκα ομορφιάς που δίνει ο Hayseed σε μία ηθοποιό που συναντά- μάλλον το παρακάνει. Εντάξει, δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε ένα video game να καταφεύγει σε τέτοιου είδους χιούμορ (όσοι έχουν παίξει την “Deponia” σειρά αντιλαμβάνονται πολύ καλά τι λέω), προσωπικά όμως το βρίσκω ελαφρώς άστοχο.


ΑΤΕΛΕΙΩΤΟ INVENTORY

Αυτό που σίγουρα προκαλεί εντύπωση στο συγκεκριμένο παιχνίδι είναι ο πολύ μεγάλος αριθμός των αντικειμένων που μαζεύουμε, των τοποθεσιών που επισκεπτόμαστε και των χαρακτήρων που συναντάμε. Παίζοντας το “Detective Hayseed-Hollywood”  θα διαπιστώσετε κι εσείς ότι πραγματικά είμαστε σε μία διαρκή κατάσταση συλλογής τριών και τεσσάρων αντικείμενα από έκαστη τοποθεσία, με τους προορισμούς να εναλλάσσονται με γοργούς ρυθμούς, όπως το ίδιο συμβαίνει με τα πρόσωπα που ερχόμαστε σ’ επαφή, που εν τέλει βέβαια δε διαθέτουν ιδιαίτερο βάθος σαν χαρακτήρες.

Για κάποιο λόγο που μόνο οι developers γνωρίζουν, ο συνδυασμός των αντικειμένων μεταξύ τους δε μπορεί να συντελεστεί εντός του inventory. Όποτε κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο, υπάρχει κάποιο έπιπλο στον ανάλογο χώρο, π.χ. τραπέζι ή πάγκος, όπου πραγματοποιούμε τη σχετική διαδικασία. Δε λείπουν πάντως οι περιπτώσεις όπου η χρήση κάποιου αντικειμένου απαιτεί αρκετή φαντασία από μεριάς μας, αν κι ο πρωταγωνιστής κάνει κάποια σχόλια που βοηθούν τον παίκτη. Εκτός των πάμπολλων inventory based γρίφων το παρών δίνουν, πέραν του κουίζ περί κινηματογράφου, ένα αίνιγμα, ένας σκακιστικός γρίφος, καθώς και μία διαδικασία που φέρνει σε mechanical puzzle κι απαιτεί ελαφρώς γρήγορα αντανακλαστικά από μεριάς μας προκειμένου να καταφέρουμε να εκκινήσουμε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή. Με την ενδεχόμενη δυσκολία που ίσως συναντήσει σε λιγοστά σημεία της δράσης, θεωρώ ότι το παιχνίδι των Τσέχων αποτελεί ένα πολύ καλό εργαλείο γνωριμίας κάποιου αρχάριου με το genre των adventure games, ακριβώς λόγω του μεγάλου αριθμού των ζητουμένων που θέτει και της χορταστικής διάρκειάς του, αρκεί βέβαια να είναι πρόθυμος να παραβλέψει το χονδροειδές χιούμορ του και τη βεβιασμένη επιμήκυνση της δράσης προς το δεύτερο μισό της περιπέτειας.

Detective Hayseed Hollywood Snap5H σάτιρα των Τσέχων δεν αφήνει τίποτα όρθιο

Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι η δημιουργία της Zima Software δεν είναι σε θέση να καλύψει και τους έμπειρους παίκτες του είδους. Ακόμη και με τα όποια αρνητικά εντόπισα και του καταλόγισα, το “Detective Hayseed-Hollywood” αδιαμφισβήτητα κατ’ εμέ συγκαταλέγεται στις θετικές adventure παρουσίες για το 2016, έστω κι αν πρωτοεμφανίστηκε εντός Τσεχίας το 2014. Έχοντας αποφύγει να χρησιμοποιήσω όλες τις βοήθειες που μας παρέχει και τις οποίες ανέφερα παραπάνω, η σκέψη μου είναι ότι αν περιελάμβανε 2-3 επιπλέον σημεία μ’ αυξημένο επίπεδο δυσκολίας, θα προσέφερε ένα συνολικά καλύτερο και πληρέστερο αποτέλεσμα. Ακόμη κι έτσι όμως, δικαιολογεί απόλυτα την απόφαση των Τσέχων να επιδιώξουν τη διάθεσή του μέσω Steam, ώστε να γνωστοποιήσουν τη σειρά στο διεθνές κοινό και να προετοιμάσουν την άφιξη του επομένου κεφαλαίου της.

Τολμώ μάλιστα να πω ότι αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα τίτλου που αν είχε εμφανιστεί στο προσκήνιο προ κάποιων ετών, οπότε και το είδος των adventure games δεν είχε ωριμάσει τόσο πολύ, διαθέτοντας πλέον πάμπολλους ποιοτικότατους εκπροσώπους, θα μπορούσε να σημειώσει αισθητά μεγαλύτερη επιτυχία, καθώς τα συστατικά για κάτι τέτοιο (όμορφα γραφικά και voice overs, πλήθος γρίφων, ικανοποιητική διάρκεια) τα έχει. Όπως και να έχει, ελπίδα μου είναι ν’ αποφέρει σε Zima Software και Mamor Games τα έσοδα που προσδοκούν, γιατί αναμφίβολα είναι ένα φροντισμένο adventure game και ο χώρος έχει ανάγκη από εταιρείες που με τους λιγοστούς πόρους που διαθέτουν καταφέρνουν να παρουσιάσουν τέτοιο αποτέλεσμα. Το βέβαιο είναι ότι όσο προχωρά η πλοκή στο μυαλό σας θα τριγυρνά η σκέψη πώς σκέφτηκαν να δέσουν έτσι τα πράγματα οι Τσέχοι, καθώς, όπως προείπα, το σενάριο έχει μπόλικη δόση πρωτοτυπίας και καλώς εννοούμενης μούρλας.  

ΕΠΙΤΥΧΗΣ ΓΝΩΡΙΜΙΑ

ΟΚ, απ’ την πρώτη στιγμή που έλαβα τον review κωδικό, προφανώς δε περίμενα ότι είχα να κάνω με το adventure game της χρονιάς (που, παρεμπιπτόντως, φέτος ακόμη δε μας έχει δώσει έναν πολύ μεγάλο τίτλο στην κατηγορία). Ευελπιστούσα όμως να καταφέρει να γεμίσει ευχάριστα τον χρόνο μου μέχρι την έλευση του “Yesterday Origins”, κάτι που σίγουρα πέτυχε. Δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από αντιστοίχου κόστους παραγωγές, ενώ μαρτυράει ότι η Zima Software είναι έτοιμη για το κάτι παραπάνω στο μέλλον, ειδικά απ’ τη στιγμή που καταφέρνει να πραγματοποιήσει τόσο καλό αγγλικό localization.   

Detective Hayseed Hollywood Snap6Δε λύνεται σχεδόν με μία ματιά;

Προτού κλείσω, θα σταθώ, για μία ακόμη φορά, στην τιμή ενός video game και στ’ ότι αυτή πρέπει να βοηθά στην επίτευξη όσο το δυνατόν περισσότερων πωλήσεων, ειδικά όταν το παιχνίδι αφ’ ενός δεν είναι γνωστό στο ευρύ κοινό, αφ’ ετέρου στοχεύει σε πολύ συγκεκριμένη αγορά. Μάλιστα το κοινό αυτής πλέον έχει καταστεί αρκετά απαιτητικό, έχοντας αφήσει οριστικά στο παρελθόν τους φόβους του περί αφανισμού του είδους κι απολαύσει πλήθος αξιόλογων παραγωγών τα τελευταία χρόνια. Τα €15 που ζητά ως αντίτιμο το “Detective Hayseed-Hollywood” για την απόκτησή του πολύ φοβάμαι ότι δεν είναι το ποσό εκείνο που θα συμβάλλει προς την κατεύθυνση αυτή. Σίγουρα μία χαμηλότερη των €10 τιμή θα το καταστήσει πολύ πιο ελκυστική αγορά, οπότε βάλ’ τε το στα υπόψη και περιμένετε για την κατάλληλη ευκαιρία…

 karkasSpecs 5

Pros

 • Πολύ όμορφα, γεμάτα ζωντανά χρώματα, γραφικά
 • Το αγγλικό localization εκπλήσσει ευχάριστα
 • Πλήθος γρίφων και διαφορετικών τοποθεσιών
 • Σατιρίζει εύστοχα πρόσωπα και χαρακτήρες του Hollywood
 • Ικανοποιητική διάρκεια
 • Ευφάνταστο σενάριο κι ενδιαφέρουσα πλοκή…

Cons

 • … αλλά απ’ το μέσο κι έπειτα κάπου παρατηρείται ένα αναίτιο ξεχείλωμα της ιστορίας
 • Το χιούμορ του ενδέχεται να μην αρέσει σε κάποιους
 • Εγκλωβίζει συνεχώς κι ανά πάσα στιγμή τη δράση του μεταξύ 2-3 οθονών
 • Υπερβολικά πολλές βοήθειες για ένα ούτως ή άλλως εύκολο παιχνίδι
 • Αχρείαστα μεγάλη γραμματοσειρά υποτίτλων
 • Σ’ ορισμένα, ευτυχώς λιγοστά, σημεία δεν υφίσταται μουσική υπόκρουση
 • Η τιμή του, στα 15€, είναι κάπως “αλμυρή”

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 70%

70%

Μάνος Καρκαλέμης

Ο Μάνος δε μπορεί παρά να νιώθει ευτυχής που ασχολήθηκε ενεργά με την gaming αρθρογραφία στα χρόνια 2009-2017, οπότε και του δόθηκε η ευκαιρία να γράψει reviews για κάποια adventure games-διαμάντια, όπως "The Whispered World", "Monkey Island 2-LeChuck's Revenge" (Remastered Edition), "The Book of Unwritten Tales 1&2", "Grim Fandango" (Remastered Edition), "Gabriel Knight-Sins of the Fathers" (25th Anniversary Edition), "Night of the Rabbit", "Memento Mori 2", "Day of the Tentacle" (Remastered Edition).

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL