REVIEWS

RUZAR: THE LIFE STONE

Δηλώνω ευτυχισμένος. Πραγματικά δε θα μπορούσαν να ικανοποιηθούν περισσότερο τα παλιομοδίτικα ένστικτά μου με παιχνίδια σαν το Ruzar: The Life Stone. Η άνθηση των old-school dungeon crawlers δεν έχει τελειωμό. Ναι, δε θα διαφωνήσω πως δεν πρόκειται για “εύπεπτους” τίτλους και το κοινό τους είναι ιδιαίτερο και μιας κάποιας… ηλικίας. Το Ruzar: The Life Stone όμως καταφέρνει να αποτελέσει μια εξαιρετική εισαγωγή στο χώρο ακόμη και για τους αμύητους, αφού προσφέρει ένα ευχάριστο και λιγότερο αγχωτικό αποτέλεσμα σε σύγκριση με παιχνίδια όπως τα Legend of Grimrock ή το Might & Magic X. Με λίγα λόγια, έχει όλα τα φόντα να μπάσει και νέο κόσμο στον χώρο. Ακολουθήστε με λοιπόν σε έναν επικίνδυνο περίπατο σε παγωμένα βουνά και σκοτεινά μπουντρούμια…

Ένας κλασικός dungeon crawler τίτλος που σέβεται τον εαυτό του οφείλει να δώσει βάρος σε τρία πράγματα: μάχες, γρίφους και σχεδιασμό των dungeons. Το σενάριο συνήθως δεν υφίσταται ή είναι υπερβολικά generic. Εδώ, για παράδειγμα, ταξιδεύουμε στα παγωμένα βουνά του Ruz στα οποία βρίσκεται καλά κρυμμένη η Life Stone. Αυτό. Ε, εντάξει την βρήκε μια τύπισσα και έγινε evil και θα καταστρέψει τον κόσμο. Ειλικρινά, σε τέτοια παιχνίδια έχει σημασία; Νομίζω πως όχι. Απλά ανάβουμε το δαυλό μας και ριχνόμαστε στα άδυτα των mountains of Ruz.

Ruzar 01Ένας σκελετός από τους πολλούς που θα συναντήσετε… κάθε ένας με τα δικά του όπλα και set κινήσεων!

Η δημιουργία χαρακτήρα είναι απλούστατη αφού το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να μοιράσουμε πόντους στα επτά abilities του παιχνιδιού: Strength, Constitution, Agility, Endurance, Intelligence, Spirit και Luck. Δεν υπάρχουν κλάσεις και φυλές όπως συνηθίζεται. Μπορούμε λοιπόν να χτίσουμε τον χαρακτήρα μας όπως εμείς επιθυμούμε. Σε κάθε level up μας δίνονται 2 επιπλέον πόντοι για να μοιράσουμε στα abilities μας αλλά και ένας πόντος για ένα από τα τρία διαφορετικά skill trees του τίτλου. Παρατηρήστε τη διαφοροποίηση του Ruzar σε σχέση με τα περισσότερα παιχνίδια του είδους: δεν έχουμε μια ομάδα χαρακτήρων αλλά έναν και μοναδικό ήρωα. Ήδη η διαχείριση των στατιστικών και του inventory φαντάζει μια εύκολη και στρωτή διαδικασία.

Τα dungeons είναι καλοσχεδιασμένα, πολύπλοκα και πολυεπίπεδα. Ξεκινώντας στα βουνά του Ruz θα επισκεφθείτε κατά σειρά τα Temple, Sanctuary, Mines και Caves, το καθένα με τα δικά του επίπεδα, πλάσματα και παγίδες. Όλες οι περιοχές είναι εξαιρετικά δεμένες μεταξύ τους και θα χρειαστούμε ειδικά αντικείμενα και κλειδιά για να αποκτήσουμε πρόσβαση σε αυτές. Έτσι ενώ ταυτόχρονα το Ruzar δείχνει αρκούντως πολύπλοκο, είναι εξαιρετικό ομαλό στη μετάβαση από το ένα μπουντρούμι στο άλλο. Βεβαίως στα dungeons θα βρούμε άπειρες κλειδωμένες πόρτες, παγίδες, πλατφόρμες που ενεργοποιούν ειδικούς μηχανισμούς, γρίφους, και λάκκους που πέφτοντας μέσα τους θα βρεθούμε σε άλλο τμήμα του dungeon. Το Ruzar ακολουθεί κλασικές συνταγές και φόρμες και το κάνει με εξαιρετικό τρόπο. Τα side quests που λαμβάνουμε από τον μοναδικό NPC στα mountains of Ruz έρχονται να συμπληρώσουν την συνολική εμπειρία και να κάνουν την εξερεύνηση ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα.

Ruzar 02Τα dungeons είναι πολύπλοκα και εξαιρετικά δομημένα.

Προχωρώντας στον τομέα της μάχης θα βρούμε το κλασικό “τρέχω γύρω από το τέρας για να το αποφύγω και το βαράω όταν μου το επιτρέπει το cooldown του όπλου μου”. Αν έχετε ασχοληθεί με τα πρόσφατα Legend of Grimrock θα με καταλάβετε αμέσως. Κινούμαστε στο grid αποφεύγοντας τις επιθέσεις των εχθρών και χτυπάμε όταν αυτό μας καθίσταται δυνατό. Αν κάνουμε το λάθος να μείνουμε με ανοιχτές άμυνες και δύο με τρία χτυπήματα αρκούν για να μας βγάλουν εκτός μάχης. Ειδικά σε στενούς χώρους με παγίδες, κολώνες, λάκκους και πολλά τέρατα να μας περικυκλώνουν, η μάχη γίνεται ιδιαίτερα έντονη και δυναμική. Με το πάτημα ενός πλήκτρου μπορούμε να εναλλασσόμαστε ανάμεσα στο melee όπλο μας, στο ranged όπλο μας ή στη μαγεία. Η συγκεκριμένη μάλιστα προσθήκη είναι πολύ καινούρια αφού ενσωματώθηκε με ένα patch κατά τη διάρκεια ενασχόλησής μου με τον τίτλο… πριν από αυτό απλά τα τόξα ήταν σχεδόν άχρηστα αφού έπρεπε να ανοίξουμε το inventory, να αφαιρέσουμε το melee όπλο μας και να τοποθετήσουμε στη θέση του το τόξο ή τη βαλλίστρα μας!

Το Ruzar βάζει βεβαίως και τις δικές του πινελιές. Δυνατότητα για rest όπου και όποτε θέλουμε απλά δεν υφίσταται. Αντί για αυτού, σε συγκεκριμένα και ελάχιστα σημεία θα βρούμε bonfires τις οποίες και πρέπει να ανάψουμε με δαυλούς για να ζεσταθούμε και να ανανεώσουμε της ζωή και το mana pool μας. Επίσης, σε στρατηγικά σημεία θα βρούμε teleportation stones ώστε να μετακινούμαστε άμεσα ανάμεσα στα τεράστια dungeons του παιχνιδιού. Ακόμη και stash υπάρχει για να αποθηκεύουμε αντικείμενα που έχουμε συγκεντρώσει κατά τις αναζητήσεις μας. Η συγκεκριμένη μάλιστα δυνατότητα είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς σύντομα το encumbrance μας ανεβαίνει στα ύψη και -δυστυχώς- δε μπορούμε να κουβαλάμε πάρα πολλά αντικείμενα (tip: δώστε μερικούς πόντους στο Endurance για να αντιμετωπίσετε το συγκεκριμένο πρόβλημα).

Ruzar 03Δείγμα του inventory του χαρακτήρα μας.

Τεχνικά ο τίτλος στέκεται σε εξαιρετικά επίπεδα, για indie παραγωγή. Τα dungeons είναι καλοσχεδιασμένα, στολισμένα με αντικείμενα και μικρές, όμορφες λεπτομέρειες και η ηχητική επένδυση δημιουργεί την κατάλληλη ατμόσφαιρα. Οι εχθροί δυστυχώς δεν έχουν τεράστια ποικιλία (πρέπει να μέτρησα 5-6 βασικούς διαφορετικούς εχθρούς, καθένας με τις υποκατηγορίες του) αλλά είναι καλοσχεδιασμένοι και με άψογο animation. Από τη στιγμή της κυκλοφορίας του Ruzar έως και σήμερα, οι developers έχουν παρουσιάσει αξιοσημείωτες βελτιώσεις τόσο στο gameplay όσο και στην επιδιόρθωση προβλημάτων και bugs. Μετά από ένα πλήρες run μπορώ να πω ότι το παιχνίδι τρέχει άψογα και απροβλημάτιστα.

Μικρές λεπτομέρειες, βέβαια, χρίζουν επιπλέον επεμβάσεων. Για παράδειγμα από τον κεντρικό NPC αγόραζα πάντοτε καλύτερες πανοπλίες και όπλα από αυτά που γίνονταν drop στο παιχνίδι. Επίσης το παιχνίδι είναι σχετικά μικρό. Ένα πλήρες run στο normal επίπεδο δυσκολίας μου πήρε γύρω στις 7 ώρες, αν και ήταν βιαστικό και άφησα αρκετά side quests για τις ανάγκες του review (υπολογίζω ένα 10ωρο αν ασχολούμουν με αυτά). Μετά τους τίτλους τέλους όμως ξεκλειδώνει το NG+ που σας επιτρέπει να συνεχίσετε κουβαλώντας όλο τον εξοπλισμό και τα level σας σε ένα δυσκολότερο run.

Ruzar 04Καταστρέφοντας αυτούς τους μαύρους λίθους, παύει το respawn των τεράτων στο αντίστοιχο dungeon.

Το Ruzar: The Life Stone είναι ένα άξιος εκπρόσωπος ενός ξεχασμένου είδους που -ευτυχώς- ξαναήρθε πρόσφατα στην επιφάνεια. Είναι σχετικά μικρό και εύκολο και μπορεί να αποτελέσει μια εξαιρετική επιλογή για νεοφερμένους παίχτες. Σε συνδυασμό με την ιδιαίτερα χαμηλή τιμή του, δε βρίσκω το λόγο να μην υπάρχει στη συλλογή κάθε φίλου των rpg παιχνιδιών.

Pros

  • Εξαιρετικά δομημένα και πολύπλοκα dungeons.
  • Δυναμική και έντονη μάχη.
  • Side quests που προσθέτουν στη συνολική εμπειρία.
  • Μικρές αλλά χρήσιμες νέες πινελιές και προσθήκες στο χώρο.

Cons

  • Είναι σχετικά μικρό.
  • Άκυρα random drops… προτιμήστε τον vendor!
  • Μικρά bugs (που ευτυχώς διορθώνονται τάχιστα).

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 82%

82%

Volrath

Ο Νίκος είναι ένας gamer που τον χαρακτηρίζουν δύο απλές λέξεις: "Ατσάλι" και "Φωτιά". Ναι, καλά καταλάβατε. Οτιδήποτε video game έχει μέσα το fantasy/μεσαιωνικό στοιχείο έχει και το όνομα του γραμμένο επάνω. Ασχολείται κυρίως με RPGs και strategies ενώ ποτέ δε θα πει όχι και σε καλογυαλισμένους hack 'n slash fantasy τίτλους. Εκεί που το πολεμικό κέρας ηχεί, εκεί που το ατσάλι συναντά το ατσάλι, εκεί που το θάρρος και ο ηρωισμός ξεπερνούν τα πάντα και η θυσία του αδελφού εξυψώνει τα πολεμικά ιδανικά... θα βρείτε και τον Νίκο δίπλα με ένα gamepad στο χέρι να ουρλιάζει: "Chaaaarge!"

6 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elGreek