REVIEWS

FAR CRY 3

Τα Far Cry πάντοτε είχαν μια στενή σχέση με την έννοια sandbox. Το πρώτο της σειράς, που έκανε γνωστή στο ευρύ κοινό την Crytek, διέθετε αρκετή ελευθερία κινήσεων στον τρόπο προσέγγισης του εκάστοτε στόχου, συγκριτικά με τα περισσότερα FPS της εποχής, στοιχείο που η ίδια εταιρία συνέχισε εντονότερα στο μετέπειτα Crysis, μακριά από την «αγκαλιά» της Ubisoft. Το Far Cry 2, που δημιουργήθηκε από εσωτερικό studio της Ubisoft, έφτασε στο άλλο άκρο,  προσφέροντας σχεδόν πλήρη ελευθερία κινήσεων στα επίπεδα ενός τίτλου GTA και αρκετά ρεαλιστικά στοιχεία (φθορά των όπλων, φάρμακα για την ασθένεια του ήρωα κλπ), κάτι που κάποιοι εκτίμησαν και κάποιοι άλλοι όχι. Το Far Cry 3 συνεχίζει τη συνταγή του προκατόχου του, αφήνοντας όμως σοφά στην άκρη όσα…εκνευριστικά (για να μη πω τίποτε χειρότερο) στοιχεία ρεαλισμού χαλούσαν την ισορροπία του gameplay, συνθέτοντας έτσι ένα πολύ ενδιαφέρον sandbox/FPS μείγμα.

ΣΕ ΜΑΓΙΚΑ ΝΗΣΙΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΜΕ…

Η ιστορία του Far Cry 3 είναι λίγο αστεία και θυμίζει ταινίες δράσης που προβάλλει το Star μετά τα μεσάνυχτα. Μια ομάδα Αμερικανών κολεγιόπαιδων, που έκαναν διακοπές και extreme sports σε κάποιο τροπικό νησί, πέφτουν στα χέρια μιας ομάδας σύγχρονων πειρατών, με επικεφαλής τον ψυχοπαθή Vaas (καμία σχέση με τον…Βας Βας), οι οποίοι σκοπεύουν να τους πουλήσουν ως σκλάβους. Ο ένας από αυτούς, ο Jason Brody, ξεφεύγει από τα χέρια τους και σε συνεργασία με τους ιθαγενείς του νησιού, που υποφέρουν κάτω από το ζυγό του Vaas (και όχι μόνο) και κατανάλωσης αρκετών «παράξενων» ουσιών, θα μεταμορφωθεί από απόλυτο φλώρο σε…Rambo ολκής, προκειμένου να σώσει τους φίλους του και να σκοτώσει τους κακούς. Real-world καταστάσεις, δεν μπορείτε να πείτε.

FC3 Snap4Από τα “σαλόνια” του κολλεγίου στα “αλώνια” της ζούγκλας

Παρ’ όλο το σχετικά προβλέψιμο σενάριο, η αφήγηση είναι άρτια και κρατά σε ικανοποιητικά επίπεδα το ενδιαφέρον, χάρη στους πολλούς αξιόλογους διαλόγους γεμάτους έξυπνες ατάκες (ελαφρώς b-movie αισθητικής, αλλά με την ανάλογη «cult-ίλα») και των καλοστημένων σκηνών δράσης και ψυχεδέλειας, ιδίως όταν ο Jason βρίσκεται υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών, κάτι που θα του συμβεί ουκ ολίγες φορές κατά τη διάρκεια της περιπέτειας.

Ως sandbox παιχνίδι, το Far Cry 3 δεν ξεφεύγει από την πεπατημένη των περισσότερων παιχνιδιών του είδους. Το νησί που τοποθετείστε είναι ανοιχτό για να μετακινηθείτε όπου τραβάει η ψυχούλα σας είτε με τα πόδια είτε με τη χρήση ενός οχήματος (θα οδηγήσετε αυτοκίνητα, ATV, βάρκες, jet ski ως και ανεμόπτερα). Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο του παιχνιδιού είναι ότι εξ’ αρχής σας αφήνει ελεύθερους να εξερευνήσετε το κόσμο του και να τον εκμεταλλευτείτε με τον τρόπο που ακριβώς εσείς επιθυμείτε, με ελάχιστους έως μηδαμινούς περιορισμούς. Υπάρχουν φυσικά οι βασικές αποστολές της campaign, που δίνουν ώθηση στην ιστορία, αλλά υπάρχουν εξίσου ένα σωρό άλλα πράγματα που μπορείτε να κάνετε τόσο για το…χαβαλέ και το ψυχαναγκασμό του συλλέκτη όσο για να βελτιώσετε το χαρακτήρα σας – ναι φυσικά και υφίσταται RPG στοιχείο, τι περιμένατε;

FC3 Snap1Οι μετακινήσεις σας πραγματοποιούνται συχνότερα με το αυτοκίνητο

Κάθε επιτυχημένη ενέργεια (π.χ. κάποιο kill ή εκπλήρωση μιας αποστολής) που πραγματοποιείτε σας δίνει μια ποσότητα από experience, η οποία, μετά το αναπόφευκτο level-up, σας δίνει skill points και τη δυνατότητα να αναβαθμίσετε τον ήρωα επιλέγοντας ένα skill ανάμεσα από τρεις διαφορετικές κατηγορίες ικανοτήτων (Heron, Shark και Spider). Ανάλογα με τον τρόπο που προτιμάτε να προσεγγίζετε κάθε κατάσταση (μακρόθεν, επιθετικά ή stealth) αφιερώνετε τους νεοαποκτηθέντες πόντους στα αντίστοιχα skills που σας ενδιαφέρουν. Οι αντί-RPG fans πάντως δεν χρειάζεται να στραβομουτσουνιάζουν: οι αποφάσεις που λαμβάνετε πάνω στη κατανομή των skills δεν είναι τόσο κρίσιμες όσο φαντάζεστε, καθώς το παιχνίδι είναι ιδιαίτερα γενναιόδωρο στην παροχή skill points και δεν θα δυσκολευτείτε να ισχυροποιήσετε τον Jason αρκετά γρήγορα, χωρίς ιδιαίτερο κόπο.

Εκεί όμως που θα πρέπει να αφιερώσετε λίγο χρόνο παραπάνω είναι στο να εξερευνήσετε τα μυστικά που κρύβει το νησί, καθώς έτσι το έργο σας θα γίνει σημαντικά ευκολότερο. Κατ’αρχήν στο νησί υπάρχουν διάσπαρτα Radio Towers, όπου αν σκαρφαλώσετε σε αυτά (σε στιλ Assassin’s Creed) και τα ενεργοποιήσετε, ξεκλειδώνουν ένα κομμάτι του χάρτη και σας δίνουν τη δυνατότητα να αποκτήσετε περισσότερα όπλα δωρεάν από τα καταστήματα.

Το κυνήγι, που στο Assassin’s Creed 3 είχε μάλλον συμπληρωματικό χαρακτήρα, εδώ παίζει πολύ μεγάλο ρόλο καθώς αποτελεί το μοναδικό τρόπο αναβάθμισης του inventory. Θέλετε να βαστάτε πιο πολλά αντικείμενα χωρίς να τρέχετε κάθε τρεις και λίγο στους εμπόρους για να τα πουλάτε; Θα χρειαστεί να εντοπίσετε και να σκοτώσετε το κατάλληλο ζώο (τσεκάροντας το χάρτη από το Radio Tower που ενεργοποιήσατε), του οποίου το δέρμα θα σας επιτρέψει να το κατασκευάσετε. Το να κρατάτε μέχρι δύο όπλα ταυτόχρονα δεν σας είναι αρκετό; Βεβαίως, αν έχετε π.χ. δέρμα τίγρης (τυχαίο παράδειγμα), μπορείτε να φτιάξετε τον εξοπλισμό για παραπάνω. Ένα πιο παχύ πορτοφόλι θα σας άρεσε; Να κουβαλάτε περισσότερα πυρομαχικά; ΟΚ το πιάσατε το νόημα. Κανείς δεν σας χαρίζει τίποτα, οπότε θα πρέπει να το κυνηγήσετε μόνοι σας και είστε απολύτως ελεύθεροι να το πράξετε από το πρώτο λεπτό που θα πιάσετε στα χέρια σας το παιχνίδι (εντάξει, μετά την εισαγωγή). Πέρα από το κυνήγι, αρκετά σημαντικό είναι και το crafting. Βρίσκοντας στις περιπλανήσεις σας φύλλα διαφόρων χρωμάτων (πράσινο, μπλε, κίτρινο κ.α.), παρασκευάζετε μαντζούνια τα οποία είτε θα έχουν θεραπευτικές ιδιότητες (τα δωρεάν medikits δεν εντοπίζονται τόσο συχνά, οπότε μη βασίζεστε σε αυτά) είτε θα σας προσφέρουν μερικά ευεγερτικά boosts για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

FC3 Snap3Το κυνήγι παίζει σπουδαίο ρόλο στην αναβάθμιση του εξοπλισμού του Jason.

A WORLD FULL OF SURPRISES

Ο χάρτης χωρίζεται σε περιοχές και περιλαμβάνει αρκετές πόλεις και σημεία ενδιαφέροντος (όπου μπορείτε να κάνετε και fast travel για να μη χάνετε χρόνο άσκοπα), τα οποία ελέγχονται από Outposts. Στην αρχή οι πειρατές διαθέτουν τη μερίδα του λέοντος του νησιού και οι μετακινήσεις χωρίς όχημα μπορούν να γίνουν αρκετά επικίνδυνες για την υγεία σας. Η περιπλάνηση όμως έχει αρκετή πλάκα, καθώς κάθε τόσο θα παρατηρείτε να συμβαίνει και κάποιο διαφορετικό event: είτε απλά θα περιπολούν και θα σας πυροβολούν με το που σας δουν είτε θα κυνηγούν κάποιο ζώο είτε θα βασανίζουν κάποιον άτυχο περαστικό. Φυσικά το ίδιο ισχύει και για την πανίδα της περιοχής: μία πεινασμένη λεοπάρδαλη είναι λογικό να βρίσκεται κοντά σε μια αγέλη από ελάφια, η οποία όμως πολύ πιθανόν να επιτεθεί και στους πειρατές, με εσάς να απολαμβάνετε το θέαμα από απόσταση μαζί με ένα σακουλάκι ποπ-κορν.

Σε περίπτωση που ελευθερώσετε κάποιο Outpost, σκοτώνοντας τους φρουρούς του, πέρα από μια γερή ποσότητα από XP που θα λάβετε, η περιοχή περνά στα χέρια των ιθαγενών και πλέον γίνεται περισσότερο ασφαλής – χωρίς τα τυχαία περιστατικά να σταματούν, απλά να διαφοροποιούνται. Γενικότερα το random στοιχείο στο Far Cry 3, εκτός των αποστολών της campaign που διαθέτουν μια πιο συγκροτημένη υλοποίηση, είναι πολύ έντονο και μπορείτε άνετα να το χαζεύετε για ώρες, ιδίως αν είστε ρομαντικοί τύποι και το συνδυάσετε με το ειδυλλιακό τοπίο που συχνά αντικρίζουν τα ματάκια σας.

Τόση ώρα δεν έχουμε αναφερθεί καθόλου στο καθαρά action κομμάτι του παιχνιδιού, γεγονός που αποδεικνύει πόσο πολυπρόσωπο είναι το gameplay του. Το πιστολίδι λοιπόν είναι το λιγότερο απολαυστικό, με τα όπλα να έχουν σεβαστή ποικιλία (από pistols, SMG’s και Assault Rifles μέχρι C4, Rocket Launchers και Flamethrowers – απ’ όλα έχει ο μπαξές) και να έχουν αποδοθεί πειστικότατα, ενώ πολύ αξιόλογη είναι και η υλοποίηση του stealth μηχανισμού. Ο Jason κινείται εξαιρετικά άνετα κρυμμένος στη πλούσια χλωρίδα του νησιού, είναι ικανότατος στο να σφάζει τους εχθρούς του με το machete, ιδίως αν έχετε αναπτύξει το σχετικό skill γίνεται ιδιαίτερα φονικός, ενώ το παιχνίδι επιβραβεύει συχνά τη «σιωπηλή» προσέγγιση, παρέχοντας περισσότερα XP, αν την προτιμήσετε. Βέβαια το πώς θα κινηθείτε είναι καθαρά στο χέρι σας, ελάχιστες είναι οι «instant lose» αποστολές έτσι και σας ανακαλύψουν, αν και καλό είναι να μην ανοίγετε πολλά μέτωπα ταυτόχρονα, καθώς η αντίπαλη ΑΙ δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητη στον τρόπο που πολεμά, όταν πρόκειται για ανοιχτή σύρραξη. Αντίθετα αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με την όρασή της, καθώς αργεί χαρακτηριστικά να σας εντοπίσει σε περίπτωση που δεν βρίσκεστε αρκετή ώρα στο οπτικό της πεδίο, δίνοντας σας έτσι τη δυνατότητα να κρυφτείτε, αλλά αυτό μάλλον έχει συμβεί προς όφελος του fun factor παρά από λάθος προγραμματισμού.

FC3 Snap2Οι έντονες στιγμές δράσης δεν λείπουν από το παιχνίδι.

Τέλος, όσον αφορά το multiplayer τμήμα του παιχνιδιού, η Ubisoft έχει ρίξει αρκετή δουλειά και πόρους σε αυτό και, χωρίς να είναι άσχημο, δεν ξέρω αν πραγματικά άξιζε το κόπο να συμπεριληφθεί. Υπάρχει ένα co-op mode για μέχρι τέσσερις παίκτες, με mission-based νοοτροπία, όπου πρέπει να συνεργαστούν για να ολοκληρώσουν κάποια objectives και ένα competitive multiplayer, με γνωστά modes όπως το κλασικό Team Deathmatch και το Domination, αλλά και παραλλαγές του τελευταίου όπως το Transmission και το Firestorm mode. Γενικά έχουν πλάκα, ιδίως αν παίζεις με παρέα, αλλά προσωπικά εξακολουθώ να πιστεύω ότι τα έξτρα multiplayer modes σε παιχνίδια (και δη στα FPS) που δεν είναι ο κύριος σκοπός τους οι on-line αψιμαχίες μεταξύ παικτών, είναι καταδικασμένα να αποτύχουν. Δεν είδατε τι έκανε η Irrational με το Bioshock: Infinite;

CRY FOR OUR GPU

Το Far Cry 3 είναι μια λέξη εντυπωσιακό. Το τροπικό νησί είναι υπέρ του δέοντος καλοφτιαγμένο και μαγευτικό, με τη ζούγκλα και το υγρό στοιχείο να έχουν αποδοθεί υπέροχα, ενώ τα καιρικά φαινόμενα διαθέτουν ίσως μία από τις καλύτερες υλοποιήσεις που έχουμε δει ποτέ. Ιδιαίτερη μνεία οφείλει να γίνει και στα εφφέ φωτισμού, όπου η Ubisoft έχει κάνει καταπληκτική δουλειά που πραγματικά νομίζεις ότι ζεις σε κάποιο τροπικό παράδεισο. Φυσικά όλα αυτά έχουν το ανάλογο τίμημα σε hardware, καθώς το Far Cry 3 είναι από τα απαιτητικότερα παιχνίδια που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια, ιδίως στην περίπτωση που επιλέξετε το DirectX 11 πρωτόκολλο για την απεικόνιση των γραφικών, οπότε θα χρειαστεί να έχετε ένα πραγματικά high-end σύστημα για να απολαύσετε το κορυφαίο τεχνικό τομέα του χωρίς συμβιβασμούς. Όσον αφορά τον ηχητικό τομέα, η μουσική υπόκρουση συχνά ακολουθεί τα τεκταινόμενα στην οθόνη, χωρίς δυστυχώς να υπάρχει κάποιο αξιομνημόνευτο μουσικό θέμα, σε αντίθεση με τα voice-over που είναι εξαιρετικά, με αποκορύφωμα φυσικά την «ψυχωτική» ερμηνεία του Vaas.

Συνοψίζοντας, το Far Cry 3 είναι από τα καλύτερα παιχνίδια που έχουν παρουσιαστεί φέτος. Διαθέτει πολύ περιεχόμενο, αρκετά έξυπνες ιδέες και μηχανισμούς που υλοποιούνται σωστά, χωρίς να κουράζουν τον παίκτη, μιας και του παρέχουν μεγάλη ελευθερία επιλογών και έντονη δράση, συνθέτοντας έτσι συνολικά ένα πολύ χορταστικό πακέτο. Εφόσον είστε fan των sandbox games και η ιδέα συνδυασμού τους με το είδος των FPS σας εξιτάρει, τότε το Far Cry 3 αξίζει μέχρι τελευταίου σεντ.

 

Το Far Cry 3 διατίθεται από τη CD Media.

Pros

 • Μεγάλος, καλοσχεδιασμένος κόσμος με ελευθερία επιλογών
 • Εξυπνος μηχανισμός αναβάθμισης του ήρωα
 • Απολαυστικό gunplay

Cons

 • Μέτρια ιστορία
 • Multiplayer που απλά “έπρεπε” να μπει

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 89%

89%

Γιώργος Δεμπεγιώτης

Συντάκτης-λάτρης των action, shooter, adventure, RPG’s και ενίοτε racing παιχνιδιών, προτιμά κυρίως το single-player gaming. Που και που ξεσπάει σε κανά multi, αλλά δεν το παρακάνει κιόλας.

11 Comments

 1. Η Α.Ι. είναι ασύλληπτη ώρες ώρες…παράδειγμα:Πολιορκώ εκ του μακρώθεν (sniper) ένα outpost και χωρίς να γίνουν αντιληπτοί ,2 τρελαμένοι απ’ αυτούς με τις μολότωφ, φεύγουν απ΄την άλλη μεριά του οχυρού, κάνουν έναν κύκλο από άλλους δρόμους για να βρεθούν πίσω! μου μετα από 20 πραγματικά λεπτά παιχνιδιού!Σημειώνω ότι δεν είχα ανοικτή σύρραξη, δεν είχα γίνει ορατός ,απλά εκτιμούσαν από ποια πλευρά δεχόντουσαν τα πυρά! καθώς δεν είχα ακόμη σιγαστήρα στο όπλο και με άκουγαν.Εντυπωσιακό!

 2. καλά άμα πιστέψω ότι μπορεί να έγινε κι αυτό τι να πω…πάντως τέτοια στοιχεία με ξετρελαίνουν στα sandbox που αναφέρθηκε και ο admiral σε άλλο άρθρο.Ανοιχτή προσέγγιση, απρόβλεπτη αντίδραση.Σε μια άλλη περίπτωση που πάλι πολιορκούσα ένα outpost, με αντιλήφθηκαν και αφού έτρεξα ,πέρασα και μια λωρίδα νερού κολυμπώντας για να καταφύγω σε ένα οικόπεδο με ένα σπιτάκι κλπ.Αφού με εγκατέλειψαν και ηρέμησε η κατάσταση εγώ πήγα ξανά στο…πόστο μου να εποπτεύσω με το sniper.Περίπου 10′ μετά βλέπω δύο από αυτούς να έχουν πάει από άλλο δρόμο στο σπιτάκι που έλεγα, το έψαξαν, γύρω τα χόρτα και περίπου 10 λεπτά μετά έφυγαν! Καλά, η χαρά μου δε περιγράφεται , φαίνεται έτσι με καταλάβατε!Πάντως όσο περνάει η ώρα, οι εχθροί είναι δύσκολοι ,”σε τρώνε λάχανο” και σκεφτείτε παίζω σε survivor level (μεσαίο)

 3. Για μένα το Far Cry 3 είναι το καλύτερο παιχνίδι της χρονιάς(όχι ότι έπαιξα πολλά φέτος αλλά anyway).

  Ο κόσμος του είναι τεράστιος,φοβερός,υπάρχουν πάρα πολλά πράματα να κάνεις και το μόνο που θα ήθελα είναι να ήταν
  λιγάκι πιο δύσκολο(π.χ να μη σου δίνει τόσο εύκολα πυρομαχικά και καλά όπλα),να ήταν λίγο πιο κοντά στη φιλοσοφία του Stalker δηλαδή αλλά και έτσι δεν με χαλάει καθόλου.

 4. Αναφέρω κάτι για τις απαιτήσεις του παιχνιδιού: Αναγκάστηκα, στο σύστημα της υπογραφής, να υπερχρονίσω τον επεξεργαστή! Ενώ είχα ικανοποιητικά frames (40 με όλα ultra πλην aa), υπήρχε μία αίσθηση lag όπως όταν τα frames είναι λίγα, και η λύση δόθηκε από τη CPU που ανέβηκε στα 4.2 Ghz (από 3.4-3.8).Θα βοηθούσε αν αναφέρατε και σεις τις δικές σας τυχόν διαπιστώσεις

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL