REVIEWS

WO LONG: FALLEN DYNASTY

Η Team Ninja είναι ίσως η μοναδική ομάδα ανάπτυξης που έχει κατορθώσει να αποδώσει τόσο καλά τη συνταγή των “Souls-like” που εφηύρε η From Software. Ο κυριότερος λόγος ήταν ότι δεν περιορίστηκε σε κάποια στυγνή αντιγραφή των μηχανισμών τους, αλλά έχοντας στην πλάτη της και πολλά χρόνια εμπειρίας πάνω σε σκληροπυρηνικά action games, παρουσίασε τη δική της εκδοχή των Dark Souls, με τα δύο εξαιρετικά NiOh. Το επόμενο λογικό βήμα, ιδιαίτερα μετά την μεγάλη επιτυχία του NiOh 2, θα ήταν ένα δεύτερο sequel, ωστόσο η Ιαπωνική εταιρία είχε άλλα σχέδια.

Υιοθετώντας πιθανόν ένα παρόμοιο σκεπτικό, η Team Ninja αποφάσισε να προσεγγίσει έναν άλλον διάσημο τίτλο της From, το Sekiro: Shadows Die Twice. Έτσι, μετά από αρκετά χρόνια ανάπτυξης, φτάνουμε στο σήμερα και στο Wo Long: Fallen Dynasty, ένα παιχνίδι όπου η Άπω Ανατολή παραμένει μεν στο προσκήνιο, αλλά μας τοποθετεί στην Κίνα του 2ου αιώνα μ.Χ. δε και στην ξακουστή περίοδο των Τριών Βασιλείων.

Για αρχικό boss, ο τύπος αυτός εδώ θα σας παιδέψει πολύ.

Βέβαια, η ιστορία που διηγείται έχει καθαρά μυθολογικό υπόβαθρο, παρ’ όλο που στο παιχνίδι συμμετέχουν ουκ ολίγα ιστορικά πρόσωπα της εποχής εκείνης. Εν ολίγοις, το θέμα που διαδραματίζεται είναι ότι αναλαμβάνουμε το ρόλο ενός κοινού, θνητού, στρατιώτη, ο οποίος για άγνωστο, αρχικά, λόγο επιστρέφει από τους νεκρούς, κατόπιν «επιθυμίας» του Qi. Σύντομα μαθαίνουμε ότι όλα τα Βασίλεια διατρέχουν θανάσιμο κίνδυνο από επιθέσεις δαιμόνων, οι οποίες προέρχονται από δυνάμεις που υποσκάπτουν την ύπαρξη του κόσμου αυτού. Συνεπώς, κάποιος πρέπει να αναλάβει και να σώσει την κατάσταση και μαντέψτε ποιος θα είναι αυτός.

Ομολογουμένως, αν και το Wo Long περιλαμβάνει δεκάδες cutscenes που προωθούν την ιστορία, αδυνατεί να συγκροτήσει μια ορθώς δομημένη αφήγηση. Κάθε κεφάλαιο της ιστορίας μοιάζει περισσότερο αυτόνομο απ’ ότι θα έπρεπε, με ονόματα και πρόσωπα να έρχονται και να παρέρχονται, κάτι που ωστόσο δείχνει να έχει μια συγκεκριμένη φιλοσοφία από πίσω, καθώς το παιχνίδι χωρίζεται σε μια σειρά από ξεχωριστά levels και ουχί τεμάχια ενός ενιαίου κόσμου, όπως συμβαίνει π.χ. στο Elden Ring. Εντούτοις, η αδυναμία του να διατηρήσει το ενδιαφέρον του παίκτη σεναριακά είναι κάτι που δε βλάπτει σοβαρά την εμπειρία του παιχνιδιού, η οποία κατά 99% βασίζεται στο gameplay του.

Πάντα υπάρχει χρόνος για μια αναμνηστική φωτογραφία με τα παιδιά.

 Ένα gameplay, που όπως και ο τίτλος απ’ όπου έχει αντλήσει έμπνευση, βασίζεται στο συγχρονισμό και στην έγκαιρη χρήση του deflection. Σαν κίνηση, το deflect είναι πάρα πολύ ισχυρό, καθώς είναι εφικτό να αποκρούσουμε κάθε είδους απειλή (melee, ranged ακόμα και spells), αρκεί φυσικά να το κάνουμε την κατάλληλη στιγμή. Τυχόν αποτυχία έχει μεγάλες επιπτώσεις, αφενός στη health μπάρα μας, που μπορεί να καταρρακωθεί αν αντιμετωπίζουμε κάποιο boss, αφετέρου στη Spirit μπάρα, η οποία αποτελεί σημαντικότατο risk-and-reward στοιχείο του μηχανισμού της μάχης. Επί της ουσίας, αντικαθιστά πλήρως τη stamina bar που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε σε παρεμφερείς τίτλους.

Πρακτικά, η λειτουργία της Spirit μπάρας αφορά κατά πόσο είμαστε σε θέση να εκτελέσουμε ορισμένου τύπου κινήσεις είτε αυτές ονομάζονται spirit attacks είτε απλή άμυνα/dodge και spells. Όσο διατηρούμε ένα πετυχημένο σερί από deflects και χτυπήματα που βρίσκουν στόχο, η μπάρα αυτή ανεβαίνει με θετικό πρόσημο. Κατά συνέπεια, οι spirit attacks έχουν μεγαλύτερη ισχύ και δημιουργούν περισσότερες πιθανότητες να γίνει staggered ο αντίπαλος, κάτι που θα μας οδηγήσει να υλοποιήσουμε ένα άκρως ικανοποιητικό, χορταστικό, punishment. Αντίθετα, όσο δεχόμαστε χτυπήματα ή το παρακάνουμε με την άμυνα και το dodge, χωρίς να μεσολαβεί deflect, το πρόσημο της Spirit μπάρας γίνεται αρνητικό και στην πρώτη «στραβή», γινόμαστε εμείς staggered (με τις γνωστές συνέπειες).

Η Blacksmith μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την απόδοση του εξοπλισμού σας.

Το κλειδί στις περισσότερες μάχες είναι κατά πόσο μπορούμε να βασιστούμε στα ανακλαστικά μας και στην έγκαιρη αποκρυπτογράφηση των εχθρικών κινήσεων, προκειμένου να κάνουμε deflect και στη συνέχεια να σαρώσουμε τον εκάστοτε εχθρό μας με μια σειρά από φονικές επιθέσεις και spells, Spirit μπάρας επιτρέποντος. Ξεκάθαρα όμως, το παιχνίδι θα μας τιμωρήσει αν παίζουμε πολύ αμυντικά ή αλόγιστα επιθετικά. Για να γίνουν όμως τα πράγματα λίγο πιο σαφή, ως προς το ερώτημα αν μια μάχη είναι στα μέτρα μας ή όχι, έχει προστεθεί ο μηχανισμός του Morale.

Σε κάθε level ξεκινάμε με 0 Morale και όσο καθαρίζουμε εχθρούς, αυτό ανεβαίνει σταδιακά μέχρι το 25ο επίπεδο. Σε περίπτωση που πεθάνουμε (κάτι πάρα πολύ πιθανό), τότε το morale επιστρέφει στο 0, μαζί με μια ποσότητα Qi χαμένη, η οποία εκπροσωπεί τους πόντους που μπορούμε να αφιερώσουμε στο upgrade του ήρωά μας (περισσότερα γι’ αυτό, σε λίγο). Προκειμένου να αποφευχθεί αυτό, υπάρχουν κάποια flags διάσπαρτα στα levels, τα οποία, εκτός του ότι λειτουργούν ως bonfires και ανανεώνουν πλήρως την υγεία και τα healing potions μας, ανεβάζουν μερικές μονάδες το συντελεστή fortitude και ουσιαστικά εξασφαλίζουν ότι το morale δε θα πέσει κάτω από ένα συγκεκριμένο επίπεδο, μόλις χάσουμε.

Κάποιες φορές είναι προτιμότερο να κινηθείτε στις σκεπές από τα να χωθείτε “με τα μπούνια” στη μάχη.

Ο εν λόγω μηχανισμός είναι εξίσου σημαντικός, καθώς όσο υψηλότερο morale έχουμε απέναντι σε κάποιον εχθρό, τόσο πιο δυνατά είναι τα χτυπήματά μας και αντίστροφα. Συνεπώς, όταν το boss κάθε πίστας ξεκινά με, τουλάχιστον, 20 morale, το έργο μας γίνεται ακόμα πιο δύσκολο αν αποφασίσουμε να το αντιμετωπίσουμε με 16 ή 17. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να αφιερώσουμε λίγο χρόνο στην εξερεύνηση κάθε level, προκειμένου να εντοπίσουμε, αν όχι όλα, τα περισσότερα flags ώστε κάθε αποτυχία με το boss fight, να μην αποτελεί παρά μόνο θέμα oλίγων δευτερόλεπτων η εκ νέου προσπάθεια.

Η εξερεύνηση δεν είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα ή δύσκολη, καθώς τα levels είναι μάλλον μικρά σε μέγεθος και ο ήρωάς μας αρκετά ευέλικτος για να τα διασχίσει (ως και jump button υπάρχει, σε αντίθεση με τα NiOh), ενώ διαθέτουν επίσης πλουσιοπάροχο loot για συλλογή είτε αυτό ονομάζεται εξοπλισμός είτε υλικά για crafting. Εδώ όμως παρουσιάζεται το ίδιο πρόβλημα με τα NiOh, όπου το inventory γεμίζει με τόσο πολύ loot που ελάχιστο θα μας χρειαστεί πραγματικά και πόσο μάλλον να αφορά το build που έχουμε επιλέξει να αναπτύξουμε.

Αν πάτε να την “πέσετε” στο boss της πίστας με -5 morale, όπως έκανα έκανα εδώ, θα δεινοπαθήσετε…

Το Wo Long δείχνει αρκετά εντυπωσιακό ως προς την πληθώρα των builds που μπορούμε να φτιάξουμε. Αρχικά, βασίζεται στα πέντε στοιχεία της Κινεζικής Φιλoσοφίας, δηλαδή Wood, Fire, Earth, Metal και Water και το καθένα διαθέτει τα δικά του spells και τη δική του επιρροή στα στατιστικά του ήρωά μας. Ξοδεύοντας το Qi που συλλέγουμε στα flags, επιλέγουμε ποιο στοιχείο θα ισχυροποιήσουμε, ανάλογα με το playstyle που προτιμάμε. Ενδεικτικά, το Wood είναι ιδανικό για αυξημένα hp και άρα μεγαλύτερη αν(τ)οχή στα χτυπήματα, ενώ το Water είναι γι’ αυτούς που προτιμούν να επιτίθενται από μακριά και σιωπηλά. Εννοείται ότι το κάθε ένα από αυτά διαθέτει το δικό του skill tree, που αποτελείται από διάφορα spells, όπου μπορούμε να έχουμε ενεργά μέχρι τέσσερα.

Ως εκ τούτου, ο εξοπλισμός που φοράμε έχει άμεσο αντίκτυπο στο πεδίο της μάχης (π.χ. κάποιο ελαφρύ σπαθί που ενισχύει τα Earth spells είναι πολύ χρήσιμο για ένα αντίστοιχο build, αλλά δεν προκαλεί τόσο μεγάλη physical ζημιά όσο ένα halberd), ενώ επηρεάζει επίσης και τον τρόπο και την ταχύτητα που κινούμαστε (βαρύς εξοπλισμός=λιγότερη ευελιξία). Εκτός αυτού, το κάθε είδος όπλου (sword, sabre, hammer κλπ) διαθέτει ξεχωριστές martial arts κινήσεις που μπορεί να αποδειχθούν game changer, αν τις χρησιμοποιήσουμε σωστά, ενώ το όλο concept των μαχών συμπληρώνουν τα ranged όπλα και τα summons. Τα τελευταία δε, αποκτώνται κατά τη διάρκεια της campaign, μπορούμε να έχουμε ένα ενεργό κάθε φορά και αποτελούν έναν ακόμα άσο στο μανίκι για τις δύσκολες στιγμές, χωρίς όμως να σημαίνει ότι μπορούμε να βασιστούμε αποκλειστικά σε αυτά. Όπως προαναφέραμε, το deflect παραμένει το βασικότερο συστατικό της επιβίωσής μας και όσο γρηγορότερα γίνει κτήμα μας, τόσο το καλύτερο.

Προφανώς, με τέτοιο ύφος, δε νομίζω να έχει καλές προθέσεις.

Άλλωστε, το Wo Long φροντίζει να μας εκπαιδεύσει πολύ γρήγορα πάνω σ’ αυτό, βάζοντας μας να πολεμήσουμε για πρώτο boss, τον Zhang Liang. Ένας τύπος που αποτελεί πολύ μεγάλο difficult spike για τόσο νωρίς στο παιχνίδι και αποτελεί μια πρώτης τάξεως «διαγώνισμα» για το αν έχουμε τα κατάλληλα εχέγγυα, ώστε να προχωρήσουμε παρακάτω. Ένα από αυτά αποτελεί φυσικά η αρετή της υπομονής, καθώς το παιχνίδι εύκολα μπορεί να μας κάνει να τη χάσουμε. Μπορεί όχι τόσο στις απλές μάχες (αν και υπάρχουν πολλά επικίνδυνα, συμβατικά, mobs), αλλά σίγουρα στα πολυπληθή boss fights, που καλύπτουν όλα τα γούστα.

Όμως, με την εξαίρεση του αρχικού boss, του Lu Bu (πολύ σκληροτράχηλο και aggressive τυπάκι) και κανά-δυο ακόμα, τα περισσότερα boss fights έχουν προσγειωμένο επίπεδο πρόκλησης και «βγαίνουν» με λίγη αρκετή προσπάθεια και απομνημόνευση των μοτίβων των επιθέσεων τους, οι οποίες δίνουν ικανοποιητικά παράθυρα αντίδρασης. Εκτός αυτού, το Wo Long προσφέρει αρκετές βοήθειες, είτε με τη μορφή AI βοηθών (που κυρίως όμως απασχολούν τον εχθρό, παρά κάνουν ουσιαστική ζημιά) είτε με τη μορφή online co-op. Το θετικό είναι ότι ακόμα και αν το build που έχουμε φτιάξει δεν εξυπηρετεί σε κάποιο boss fight, έχουμε τη δυνατότητα να επιστρέψουμε στο Hidden Village (που λειτουργεί ως hub) και να ανακατανείμουμε τους πόντους των πέντε στοιχείων χωρίς κανένα κόστος, όσες φορές θέλουμε, ή να βελτιώσουμε τον εξοπλισμό μας με τη βοήθεια της blacksmith. Αυτές οι ευκολίες σίγουρα κάνουν το Wo Long πιο προσβάσιμο από το π.χ. Sekiro ή το NiOh, ωστόσο σε καμία περίπτωση το παιχνίδι δεν μπορεί να χαρακτηριστεί εύκολο. Απεναντίας, απαιτεί πλήρη συγκέντρωση και εκμάθηση των κανόνων του, αλλιώς καλύτερα να δοκιμάσετε κάτι άλλο.

Μερικά flags φυλάσσονται από ισχυρούς εχθρούς. Φάτε τους με κάθε τρόπο.

Ωστόσο, τα πράγματα θα ήταν καλύτερα, αν το παιχνίδι δεν είχε μερικά τεχνικά προβλήματα. Ιδιαίτερα πριν εμφανιστεί το πρώτο patch, το Wo Long αντιμετώπιζε προβλήματα flickering με το ambient occlusion, crashes στο desktop (ξέρετε τι μπορεί να σημαίνει αυτό σε ένα τέτοιο παιχνίδι), ενώ για κάποιο λόγο, επέμενε να εμφανίζει PS5 ενδείξεις κουμπιών, όποιο τύπο gamepad και αν χρησιμοποιούμε. Η αλήθεια είναι ότι τα περισσότερα κρίσιμα θέματα έχουν λυθεί, παρ’ όλα αυτά, το παιχνίδι φαίνεται ότι πρόκειται για ένα barebone port από το PS5, με μηδαμινές δυνατότητες παραμετροποίησης των γραφικών και εκμετάλλευσης των πόρων ενός ανώτερου υλισμικού, γενικότερα.

Δυστυχώς, η KOEI Tecmo δείχνει να μην έχει μάθει από το πρόσφατο παρελθόν και συνεχίζει να μη δίνει την πρέπουσα προσοχή στις PC εκδόσεις των τίτλων της. Το γεγονός ότι το gameplay του παιχνιδιού είναι εξαιρετικό, δε σημαίνει ότι μπορούμε να παραβλέψουμε την αδιαφορία που έχει υποστεί η έκδοση αυτή. Οπτικά δε, το Wo Long είναι αρκετά όμορφο στο μάτι και με αξιοσημείωτο animation, αλλά ποτέ δε γίνεται εντυπωσιακό, ενώ μάλλον αδιάφορα περνούν το πομπώδες του soundtrack και το απλώς επαρκές voice-over, αρκεί να μην επιλέξετε το αγγλικό και χάσετε…πάσα ιδέα.

Συνοψίζοντας, το Wo Long: Fallen Dynasty είναι μια ακόμα αξιόλογη παραγωγή της Team Ninja, που κατά τη γνώμη μου, δε θα έπρεπε να τη δει κάποιος ως «συνέχεια του NiOh», αλλά ως ένα διαφορετικό «φρούτο». Γνώριμο μεν, αλλά διαφορετικό, όπως διαφορετικό ήταν και το Sekiro σε σχέση με τα Dark Souls. Έχοντας στο μυαλό τον εν λόγω συσχετισμό, το παιχνίδι προτείνεται ανεπιφύλακτα στους φίλους του είδους. Για τους υπόλοιπους, υπάρχει και το demo.

Go to discussion...

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 80%

80%

Deflect and Deflect again

Μια ακόμα ενδιαφέρουσα προσέγγιση της Souls-like φόρμουλας, ωστόσο πλήττεται από αρκετά τεχνικά προβλήματα.

Γιώργος Δεμπεγιώτης

Συντάκτης-λάτρης των action, shooter, adventure, RPG’s και ενίοτε racing παιχνιδιών, προτιμά κυρίως το single-player gaming. Που και που ξεσπάει σε κανά multi, αλλά δεν το παρακάνει κιόλας.

1 comment

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL