REVIEWS

GHOST OF TSUSHIMA DIRECTOR’S CUT

The Last Samurai

O δρόμος των Playstation Studios στο PC δεν ήταν μέχρι τώρα ακριβώς στρωμένος με ροδοπέταλα, καθώς ορισμένα από τα ports είχαν αρχικά προβλήματα απόδοσης ενώ κάποια άλλα δεν κατάφεραν να βρουν το κοινό τους. Φυσικά οι παιδικές ασθένειες ήταν κάτι το αναμενόμενο δεδομένης της απειρίας πολλών studios της Sony στο PC gaming, όμως η εταιρία το αναγνώρισε και προχώρησε έγκαιρα σε μια κίνηση ματ. Η εξαγορά της Nixxes Software, ενός studio με πλούσιο βιογραφικό στο PC porting, οδήγησε σε αισθητή βελτίωση της ποιότητας των ports και πλέον με το Ghost of Tsushima Director’s Cut βλέπουμε τις ικανότητες της Nixxes σε όλο τους το μεγαλείο.

To Ghost of Tsushima Director’s Cut έχει πολλές στιγμές μεγάλης ομορφιάς.

Αναφέρω πρώτη στην σειρά την ποιότητα του port διότι πραγματικά πιστεύω ότι αξίζει να υπογραμμιστεί και να επισημανθεί: Η έκδοση για PC του Ghost of Tsushima Director’s Cut είναι το πρώτο multiplatform game εδώ και πάρα πολύ καιρό που παρουσιάζω και δεν έχω ουσιαστικά κανένα απολύτως παράπονο για τεχνικό ζήτημα. Το παιχνίδι τρέχει πολύ καλά, τα μενού είναι πληρέστατα με όλες τις επιλογές που θα περίμενε κάποιος από ένα σύγχρονο PC game, υποστηρίζονται όλες οι δημοφιλείς επιλογές upscaling και frame generation, οι αλλαγές στα graphics settings συνοδεύονται από preview ώστε να φαίνεται άμεσα το αποτέλεσμά τους, δεν υπάρχει καθόλου shader compilation stuttering, ο χειρισμός με πληκτρολόγιο και ποντίκι είναι εξίσου καλός αν όχι καλύτερος από τον αντίστοιχο με gamepad, ο μικρός launcher που συνοδεύει τα παιχνίδια της Nixxes μπορεί να απενεργοποιηθεί με ένα κλικ, η διασύνδεση με το Playstation Network γίνεται εύκολα χωρίς άλλον εξωτερικό launcher, το multiplayer υποστηρίζει crossplay και δεν παρατήρησα καθόλου προβλήματα σύνδεσης. Ένα πραγματικά εντυπωσιακά polished PC port που χαίρεσαι να παίζεις. Μπράβο Nixxes και Playstation, συνεχίστε έτσι!

Ο τεχνικός τομέας συνολικά βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο.

Το παιχνίδι αυτό καθεαυτό ανήκει στο είδος των open-world action games, όπως αρκετά άλλα του καταλόγου του Playstation. Η πλοκή μάς μεταφέρει στην Ιαπωνία του 13ου αιώνα και στο νησί της Tsushima το οποίο εισβάλλεται από ορδές Μογγόλων του αιμοσταγούς Khotun Khan. Οι samurai του νησιού παρατάσσονται στις όχθες του για να αντιμετωπίσουν τον εχθρό με την γνωστή τους παλικαριά σύμφωνα με τον κώδικα τιμής τους όμως οι μογγόλοι δεν καταλαβαίνουν από τέτοια, υπερέχουν συντριπτικά σε αριθμούς και βάφουν με αίμα την άμμο συντρίβοντας τους αμυνόμενους και παίρνοντας αιχμάλωτο τον αρχηγό τους, Lord Shimura. Πρωταγωνιστής του παιχνιδιού είναι ο Jin Sakai, samurai και ανηψιός του Lord Shimura που ηττάται στην μάχη και γλιτώνει οριακά τον θάνατο από την παρέμβαση της Yuna, μίας thief που τον βρίσκει μισοπεθαμένο στην παραλία και τον περιθάλπτει. Χωρίς τον στρατό των υπολοίπων samurai, με την πατρίδα του υπό εχθρική κατοχή και τον θείο του αιχμάλωτο, ο Jin θα πρέπει να βρει νέους συμμάχους και μεθόδους ώστε να πολεμήσει αποτελεσματικά τον εχθρό, γεγονός ωστόσο που θα τον φέρει σε σύγκρουση με τον κώδικα τιμής των samurai και την ανατροφή του. Μέχρι πού είναι διατεθειμένος να φθάσει για την τελική νίκη;

Samurai εναντίον Mongols με έπαθλο το νησί της Tsushima. Η προσπάθεια ήταν γενναία αλλά η μάχη άνιση.

Το στόρι του Ghost of Tsushima Director’s Cut μπορεί να μην ξεφεύγει ιδιαίτερα από τα πλαίσια που έχουμε δει σε κινηματογραφικές ταινίες αντίστοιχης θεματολογίας αλλά η υλοποίησή του έχει γίνει με υψηλό επίπεδο ικανότητας και πιστότητας. Τόσο η κεντρική πλοκή (το main quest αν προτιμάτε) όσο και τα διάφορα sidequests έχουν την κινηματογραφική αισθητική, την βαρύτητα και το ύφος που θα περίμενε κανείς βάσει της θεματολογίας. Η σκηνοθεσία και το voice acting, τα γραφικά και το art direction, η μουσική επένδυση και το editing, όλα τα επιμέρους στοιχεία συντελούν αρμονικά στην δημιουργία μιας απόλυτα επιτυχημένης ατμόσφαιρας που βοηθά πολύ τον παίκτη να εισέλθει στον κόσμο του παιχνιδιού και να απορροφηθεί από αυτόν.

Απλά, μαγεία.

Το gameplay θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω με μία φράση ως “κλασικό open world”: έχουμε έναν ανοικτό χάρτη στον οποίο μπορούμε να περιπλανηθούμε ελεύθερα (με σταδιακό ξεκλείδωμα νέων περιοχών του νησιού όσο εξελίσσεται η πλοκή), διάφορα σημεία ενδιαφέροντος που επισημαίνονται με το γνωστό “?”, εχθρικές βάσεις που μπορούμε να καθαρίσουμε ώστε να απελευθερώσουμε σταδιακά το νησί, random encounters στην εξοχή, ελαφρύ resource gathering για βελτίωση του εξοπλισμού μας και ούτω καθεξής. Εάν έχετε παίξει πρόσφατα άλλα παιχνίδια του ευρύτερου είδους όπως κάποιον τίτλο της Ubisoft ή το Horizon: Forbidden West της ίδιας της Sony, δεν θα σας κατηγορούσα αν η ενστικτώδης αντίδρασή σας είναι “ουφ, πάλι τα ίδια;”. Ναι, το βασικό μοτίβο του gameplay στο Ghost of Tsushima είναι όντως “πάλι τα ίδια”, ωστόσο οι developers έχουν κάνει ορισμένες πολύ έξυπνες επιλογές που δρουν αποτελεσματικά για την μείωση ενδεχόμενου open world fatigue. Αφενός ο χάρτης δεν είναι αχανής αλλά σχετικά συμμαζεμένος, αφετέρου δε τα εικονίδια δεν γεμίζουν κάθε του γωνιά με ασφυκτική πυκνότητα όπως έχουμε δει σε πολλά άλλα παιχνίδια αντίστοιχου στυλ.

Το καθάρισμα εχθρικών βάσεων (με επίθεση ή με stealth) είναι μια διαχρονική σταθερά στα σύγχρονα open-world games.

Επίσης, οι διάφορες side activities αλλά και το σύστημα μάχης χαρακτηρίζονται από ένα πολύ σημαντικό στοιχείο το οποίο αφαιρεί μεγάλο μέρος της κούρασης που συχνά τα συνοδεύει στα open-world games: ταχύτητα. Οι περισσότερες δραστηριότητες μπορούν να ολοκληρωθούν σε λίγα λεπτά, το καθάρισμα εχθρικών camps το πολύ σε ένα δεκάλεπτο (ειδικά όταν αποκτήσετε καλύτερο εξοπλισμό και ισχυρές abilities μέσω leveling up), ακόμη και οι πιο εκτενείς story missions και οι cutscenes διατηρούν έναν καλό ρυθμό και δεν ξοδεύουν αδικαιολόγητα τον χρόνο του παίκτη.

Το σύστημα μάχης θέλω να το σχολιάσω λίγο πιο αναλυτικά διότι αν και σχετικά απλό έχει υλοποιηθεί με τρόπο που ταιριάζει πολύ στο setting, εξυπηρετώντας ταυτόχρονα και τον ρυθμό στον οποίο αναφέρθηκα νωρίτερα. Ο πρωταγωνιστής μας είναι ένας samurai οπότε δεδομένα οι ξιφομαχίες βρίσκονται στο επίκεντρο περιλαμβάνοντας light attacks, heavy attacks, blocks, parries, διαφορετικές stances αναλόγως του εχθρού που αντιμετωπίζετε αλλά και εναλλακτικά συμπληρωματικά όπλα όπως τόξα, διάφορες bombs, throwing knives και διάφορα άλλα. Η απόλυτα κρίσιμη (και απόλυτα επιτυχημένη) επιλογή που έκαναν οι developers ήταν η εξής: κατανόησαν ότι οι μάχες με ξίφος είναι από την φύση τους πολύ επικίνδυνες και φρόντισαν ώστε η κάθε αναμέτρηση να τελειώνει με ελάχιστα χτυπήματα, είτε προς την μία είτε προς την άλλη πλευρά. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι μπορείτε να εξοντώσετε έναν αντίπαλο σε δευτερόλεπτα αλλά το ίδιο ισχύει και από την ανάποδη! Εάν είστε απρόσεκτοι ή υποτιμήσετε τον αντίπαλο ενδέχεται να βρεθείτε πολύ γρήγορα σε δεινή θέση. Ακόμη και τα boss fights δεν διαρκούν πάνω από 2-3 λεπτά κατά μέσο όρο. Η μάχη είναι γρήγορη, έντονη και βασίζεται κυρίως στα γρήγορα αντανακλαστικά, στο διάβασμα των κινήσεων του αντιπάλου και στην εκμετάλλευση όλων των όπλων και abilities που διαθέτετε.

H μάχη έχει ταχύτητα, αίμα και δεξιοτεχνία, ενώ απαιτεί συνεχή εγρήγορση στα ανώτερα επίπεδα δυσκολίας.

Αν πάντως προτιμάτε το stealth και την πιο ύπουλη προσέγγιση, παρόλο που κάτι τέτοιο έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με τον κώδικα τιμής των samurai, το παιχνίδι δεν σας στερεί και αυτή την δυνατότητα. Το σύστημα του stealth ομοιάζει σε γενικές γραμμές με το αντίστοιχο των Assassin’s Creed αλλά η ικανότητα του πρωταγωνιστή στην απευθείας μάχη αφαιρεί την πίεση και το άγχος του πιθανού detection. Κοινώς, εάν τα θαλασσώσετε και σας εντοπίσουν μπορείτε να τραβήξετε το katana σας και να μακελέψετε όλο το εχθρικό στρατόπεδο, με εξαίρεση ορισμένες story missions στις οποίες το stealth είναι υποχρεωτικό. Ακόμη και αν βάλετε σκοπό να καθαρίσετε μια εχθρική βάση χωρίς να σας δει κανείς δεν θα χρειαστεί να κάθεστε για κανένα δεκάλεπτο σκυμμένος στο γρασίδι παρατηρώντας τα movement paths ώστε να εντοπίσετε το κενό στην άμυνα. Και στο stealth η ταχύτητα διατηρείται σε υψηλά επίπεδα αφού η ποσότητα των εχθρών και οι αποστάσεις μεταξύ τους είναι τέτοιες που δεν θα δυσκολευτείτε ιδιαίτερα να ξεμοναχιάσετε τους περισσότερους και να τους φάτε μπαμπέσικα.

Καλός ο κώδικας τιμής των samurai αλλά μερικές φορές και μια πισώπλατη μαχαιριά την κάνει την δουλειά. Άλλωστε του δειλού η μάνα δεν έκλαψε ποτέ.

Ανακεφαλαιώνοντας λοιπόν, έχουμε ένα open-world action game με ενδιαφέρουσα πλοκή, υψηλά production values, διασκεδαστικό gameplay, άψογο porting και απόλυτα ικανοποιητικό value for money, δεδομένου ότι η έκδοση Director’s Cut περιλαμβάνει και το expansion του παιχνιδιού (Iki Island) αλλά και το co-op multiplayer mode ονόματι Legends. Σε αυτό το mode επιλέγετε μία εκ των (αρχικά) τεσσάρων διαθέσιμων classes και ρίχνεστε στην μάχη μαζί με άλλους τρεις παίκτες εναντίον ολοένα πιο ισχυρών κυμάτων εχθρών με στόχο να επιζήσετε μέχρι το τελευταίο και να πάρετε το σχετικό loot ώστε να ξεκλειδώσετε νέες classes, εξοπλισμό και cosmetics. Έπαιξα μερικά sessions και ομολογώ ότι πέρασα καλά, ειδικά στις περιπτώσεις που η νίκη ή η ήττα ήταν οριακή. Το σύστημα μάχης δείχνει και εδώ την ποιότητά του προσφέροντας πολύ έντονες στιγμές δράσης και διασκέδασης.

Το Multiplayer mode (Legends) είναι μια ευχάριστη προσθήκη που αυξάνει την αντοχή στον χρόνο.

Η σκέψη που κυριαρχεί στο μυαλό μου ολοκληρώνοντας το review είναι ότι το Ghost of Tsushima Director’s Cut αποτελεί το τελικό στάδιο εξέλιξης του συγκεκριμένου μοτίβου των σύγχρονων open-world games. Δυσκολεύομαι να φανταστώ πώς θα μπορούσε να βελτιωθεί ένα παιχνίδι αντίστοιχου στυλ και gameplay χωρίς μια ριζική αλλαγή του προτύπου που καθιέρωσαν πριν από τόσα χρόνια τα παιχνίδια της Ubisoft, ταυτόχρονα όμως αισθάνομαι ότι έχει έλθει πια η ώρα για να δούμε κάτι καινούριο και διαφορετικό στα open-world games. Η αρχική βαθμολογία που σκεφτόμουν για το Ghost of Tsushima Director’s Cut ήταν στα υψηλά 80s με την συλλογιστική ότι εκτελεί άψογα μια γνώριμη και δοκιμασμένη συνταγή αλλά δεν καινοτομεί, δεν ωθεί το είδος προς τα εμπρός. Ωστόσο η ποιότητα του port είναι τέτοια που πραγματικά πιστεύω ότι αξίζει ένα boost μερικών έξτρα βαθμών, όπως αντίστοιχα θα έκοβα πόντους εάν η μεταφορά είχε προβλήματα. Εάν λοιπόν θέλετε να παίξετε ένα ποιοτικό open-world game και σας ενδιαφέρει το συγκεκριμένο setting, το Ghost of Tsushima Director’s Cut είναι μια εξαιρετική επιλογή, ίσως η καλύτερη που θα μπορούσατε να κάνετε.

Ευχαριστούμε την Sony Hellas για την παροχή του review code.

Go to discussion...

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 91%

91%

Η επιτομή του open-world action και ένα υπέροχο PC port που αξίζει τα λεφτά του μέχρι τελευταίο cent.

Αλέξανδρος Γκέκας

Αφοσιωμένος PC gamer, ο Αλέξανδρος παίζει τα πάντα ανάλογα με τη διάθεση της στιγμής, δείχνει όμως προτίμηση σε turn-based, strategy, RPGs και θεωρεί το UFO: Enemy Unknown ως το καλύτερο παιχνίδι όλων των εποχών. Κατά τα άλλα, προσπαθεί να κρύψει τα χελωνίσια αντανακλαστικά του αποφεύγοντας το competitive multiplayer γιατί, λέει, "δεν του ταιριάζει" και αναζητά τρόπους ώστε να αναγνωριστεί η "Church of Gaben" ως επίσημη θρησκεία στη χώρα μας.

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL