REVIEWS

GLOOMHAVEN

Off to an adventure

Στα παλιά τα χρόνια, όταν ήμασταν ακόμη παιδιά και η τεχνολογία δεν είχε προχωρήσει τόσο ώστε να δημιουργεί υπέροχους ψηφιακούς κόσμους γεμάτους περιπέτεια, τα επιτραπέζια παιχνίδια ήταν η δίοδος εκτόνωσης για τη φαντασία μας. Το Gloomhaven, στην αρχική του μορφή ένα ποιοτικό tabletop RPG, ακολουθεί τις σύγχρονες συνήθειές μας και υπάρχει πλέον και σε ψηφιακή μορφή για τους τολμηρούς adventurers που θα θελήσουν να εξερευνήσουν τα μπουντρούμια του σε αναζήτηση δόξας και χρήματος.

H art του παιχνιδιού συνδυάζεται με την εξιστόρηση για να βάλει τον παίκτη στην ατμόσφαιρα του κόσμου του Gloomhaven.

Στα βασικά του στοιχεία, το Gloomhaven είναι ένα party-based tactical RPG που μπορεί να παιχθεί είτε singleplayer είτε σε co-op με 2-4 παίκτες. Το παιχνίδι περιλαμβάνει πλήρη και εκτενή campaign, επιπλέον modes για διαφορετικούς τρόπους παιχνιδιού και υποστήριξη για modding, πολλαπλά επίπεδα δυσκολίας, πολλές διαφορετικές classes για να δοκιμάσετε και αντίστοιχα skills για να τις αναπτύξετε όπως εσείς θέλετε. Τουλάχιστον από άποψη περιεχομένου δεν έχουμε κανένα παράπονο, το Gloomhaven είναι ένα πλούσιο πακέτο που θα προσφέρει εγγυημένα δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες ώρες παιχνιδιού. Το βασικό ερώτημα που θα μας απασχολήσει είναι αν το gameplay του επιτραπέζιου παιχνιδιού μεταφράζεται εξίσου επιτυχημένα και στην μορφή ενός video game.

Η δομή της campaign είναι mission based. Ξεκινάτε τις εξορμήσεις από την πόλη του Gloomhaven, καλώς εχόντων των πραγμάτων δεν πεθαίνετε, γυρίζετε πίσω για αγορά εξοπλισμού και leveling up ή συνεχίζετε την εξερεύνηση προς αναζήτηση μεγαλύτερων κερδών.

Ας απαντήσουμε λοιπόν: Ναι, η μετατροπή του Gloomhaven σε PC game ήταν σχεδόν απόλυτα επιτυχημένη. Το μόνο ουσιαστικό παράπονο που είχα κατά τη διάρκεια της ενασχόλησής μου με το παιχνίδι ήταν το ενίοτε ατσούμπαλο interface που ορισμένες φορές το παρακάνει ζητώντας επιβεβαίωση και για τις πιο συνηθισμένες ενέργειες ενώ θα μπορούσε να είχε υποστεί κάποιο streamlining για να ζητά λιγότερα clicks και να επιταχύνει τη δράση. Κατά τα άλλα η μείξη των στοιχείων RPG και choose your own adventure με τις tactical turn-based μάχες λειτουργεί τόσο ομαλά που δεν προδίδει σε καμία στιγμή το παρελθόν του παιχνιδιού ως επιτραπέζιο.

Ο Brute είναι ο σφίχτης της παρέας, με μπόλικο health και πολλά χρήσιμα melee skills. Οι διαθέσιμες classes προσφέρουν μεγάλη ποικιλία και δραστικά διαφορετικό τρόπο παιχνιδιού.

Στον overworld του Gloomhaven θα έχετε την ευκαιρία να προσαρμόσετε τον εξοπλισμό και τα skills των χαρακτήρων σας, να αγοράσετε αντικείμενα από το τοπικό shop αλλά και να ολοκληρώσετε ορισμένα quests που εξελίσσονται σε στυλ visual novel/choose your own adventure, δηλαδή με μια σύντομη γραπτή περιγραφή του συμβάντος και μια επιλογή μεταξύ των τρόπων επίλυσης που προσφέρονται. Το αποτέλεσμα αυτών των quests δεν είναι καθοριστικό για την επιτυχία των κυρίως missions αλλά ενδέχεται να κάνει τη ζωή σας λίγο πιο εύκολη ή δύσκολη αναλόγως της έκβασης, δίνοντάς σας κάποιο χρήσιμο reward ή επιβάλλοντας κάποιο debuff. Το ζουμί του Gloomhaven πάντως βρίσκεται στις επιμέρους missions που θα πρέπει να ολοκληρώσετε δείχνοντας τις τακτικές σας ικανότητες σε turn-based μάχες.

Δείγμα ενός από τα σύντομα text-based quests που μπορείτε να ολοκληρώσετε στον overworld.

Ήρθε λοιπόν η ώρα για μάχη! Η επιτυχής ολοκλήρωση μιας αποστολής εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την συνετή διαχείριση των skills της ομάδας σας και τη σωστή αξιολόγηση του πεδίου της μάχης και της δύναμης των αντιπάλων. Τα skills που έχει στη διάθεσή του ο κάθε χαρακτήρας αντιπροσωπεύονται από κάρτες που στην επιφάνειά τους έχουν δύο διαφορετικές πιθανές ενέργειες. Σε κάθε γύρο επιλέγετε δύο κάρτες και στο τέλος του οι κάρτες που χρησιμοποιήθηκαν χαρακτηρίζονται ως discarded, άρα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά μέχρι να κάνετε rest. Δυστυχώς όμως το rest “καίει” οριστικά μια κάρτα μέχρι το τέλος του σεναρίου και αν ξεμείνετε από κάρτες ο χαρακτήρας γίνεται exhausted και βγαίνει εκτός μάχης! Επομένως η διαχείριση των καρτών είναι το κλειδί για την επιτυχία στο Gloomhaven διότι θα πρέπει να φροντίσετε να παίρνετε κάθε φορά το μάξιμουμ από την κάθε κάρτα και να την επιλέγετε προς χρήση στην σωστή περίσταση. Η αλήθεια είναι ότι θα χρειαστείτε κατά πάσα πιθανότητα κάποιο χρονικό διάστημα για να κατανοήσετε πλήρως τις λεπτομέρειες του συστήματος μάχης και να αποκτήσετε αίσθηση για τη χρησιμότητα και το σωστό timing της κάθε κάρτας, οπότε προετοιμαστείτε ψυχολογικά για αρκετά στραπάτσα στην αρχή. Ακόμη και στο μικρότερο επίπεδο δυσκολίας οι εχθροί δεν αστειεύονται!

Μία τυπική μάχη στο Gloomhaven. Στα αριστερά φαίνονται οι διαθέσιμες κάρτες του κάθε χαρακτήρα, με τον αριθμό δίπλα τους να συμβολίζει το initiative. Η επιλογή των καρτών που θα χρησιμοποιήσετε σε κάθε γύρο έχει μεγάλη σημασία καθότι οι κάρτες γίνονται discarded και μπορούν να ανακτηθούν μόνο με rest που “καίει” οριστικά κάποιες από αυτές!
Όπως αναφέραμε ήδη, κάθε κάρτα έχει πάνω της δύο skills από τα οποία επιλέγετε ποιο θα χρησιμοποιήσετε. Προσοχή όμως, εάν ενεργοποιήσετε το επάνω skill της μίας κάρτας τότε πρέπει αναγκαστικά να περιοριστείτε στο κάτω skill της άλλης! Όπως βλέπετε το σύστημα μάχης έχει πολλές παραμέτρους που θα πρέπει να λάβετε υπόψη.

Αυτό είναι λοιπόν το Gloomhaven, ένα επιτραπέζιο tactical RPG με ελαφριά στοιχεία role playing και έμφαση στην εξερεύνηση dungeons και τις tactical turn-based μάχες, το οποίο μεταφέρθηκε σε ψηφιακή μορφή με μεγάλη προσοχή και φροντίδα. Προφανώς δεν μπορεί να μπει σε διαδικασία σύγκρισης με τεράστια RPGs τύπου Witcher 3, δεν φιλοδοξεί άλλωστε για κάτι τέτοιο. Αυτό που επιδιώκει να προσφέρει, την εμπειρία παιχνιδιού ενός κλασικού tabletop board game για έναν ή παραπάνω παίκτες, το επιτυγχάνει με σχεδόν άψογο τρόπο. Το ελαφρώς παραφορτωμένο interface και ο υψηλός βαθμός δυσκολίας μέχρι να εξοικειωθείτε με το combat system είναι τα μόνα ψεγάδια άξια αναφοράς σε ένα κατά τα άλλα ποιοτικό πακέτο.

Μία δεύτερη γνώμη – Παύλος Γεράνιος

Οδυνηρή. Αυτή είναι με μία λέξη η περιγραφή της πρώτης ενασχόλησης κάποιου με το Gloomhaven, το επιτραπέζιου-σταθμός της τελευταίας πενταετίας. Το παιχνίδι που κατάφερε να σπάσει τα (ήδη μετρημένα στα δάχτυλα ενός χεριού συστηματικά) D&D groups για αφοσιωθούν αποκλειστικά σε αυτό. Ο συνδυασμός του card management με τα RPG στοιχεία, η ύπαρξη του dungeon crawling, και όλα αυτά πλαισιωμένα από το μηχανισμό “Legacy” εκτίναξαν το Gloomhaven συστηματικά πρώτο στις προτιμήσεις του BoardGameGeek. Δίνοντας μεγάλη έμφαση στην βαρύτητα της οποιαδήποτε απόφασης είτε σε τυχαία encounters είτε κατά τη διάρκεια της μάχης το Gloomhaven είναι μία ζόρικη πρόκληση ακόμη και για τους πιο φτασμένους παίκτες. Οι «γρίφοι» του battle grid και το resource management (δηλαδή οι κάρτες) είναι δυνατές σπαζοκεφαλιές σε κάθε γύρο της μάχης.

Όπως ήδη ανέφερε ο Αλέξανδρος η μεταφορά του Gloomhaven στις οθόνες μας κρίνεται άκρως επιτυχημένη. Έχοντας παρακολουθήσει κάπως εφαπτόμενα την ανάπτυξη του παιχνιδιού από τότε που βγήκε για πρώτη φορά σε Early Access ήμουν εντυπωσιασμένος από το πόσο καλογυαλισμένη είναι η τελική έκδοση. Προσωπικά βρήκα το UI αρκετά φιλικό και πλήρως επεξηγηματικό. Το tutorial του είναι πολύ μελετημένο και εισάγει ιδανικά τον παίκτη με αυξανόμενη δυσκολία και πρόοδο. Έχοντας παίξει μερικά session με το επιτραπέζιο, μπορώ να πω μετά βεβαιότητας ότι η δουλειά που έχει γίνει να εισάγει ακόμη και τον πιο αμύητο στη φιλοσοφία των μηχανισμών του είναι υποδειγματική.

Αλλά όλο το ζουμί βρίσκεται στο campaign: η επιτυχία του ψηφιακού Gloomhaven βρίσκεται στο ότι δεν χρειάζεται να έχει κάποιος μία ομάδα με την οποία θα βρίσκεται τακτικά. Έχοντας όλα τα σενάρια του επιτραπέζιου παιχνιδιού μπορείτε να βυθιστείτε άφοβα στα μπουντρούμια του. Αρκετά δύσκολο (εξ ου και το  «οδυνηρή εμπειρία»), ήδη από τα πρώτα μπουντρούμια, θα νιώσετε την τεράστια ικανοποίηση ότι βγήκατε – σχετικά – αλώβητοι έχοντας εκπληρώσει το στόχο σας. Φυσικά η μεταφορά του setting ενδείκνυται και «κουμπώνει» άριστα στο ύφος, δεν είναι δηλαδή ένα επιτραπέζιο το οποίο χάνει δραματικά σε αίσθηση και εμπειρία όταν απουσιάζει ο συμπαίκτης (το οποίο φυσικά καλύπτεται αφού μπορούμε να βρεθούμε διαδικτυακά!). Να είστε σίγουροι ότι η πλήρης περάτωση της campaign δεν είναι τετριμμένη υπόθεση, αλλά κοιτάζουμε σε έναν ορίζοντα τριψήφιου αριθμού ωρών! Αυτό μέχρι να βγει η υπερεπιτυχημένη του συνέχεια επί της τραπέζης (ήδη έχει αγγίξει τα εκατομμύρια δολλάρια σε προπώληση στο Kickstarter): Frosthaven.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 90%

90%

Μία υψηλής ποιότητας μεταφορά του επιτραπέζιου παιχνιδιού με μπόλικο περιεχόμενο και πλούσιο replayability.

Αλέξανδρος Γκέκας

Αφοσιωμένος PC gamer, ο Αλέξανδρος παίζει τα πάντα ανάλογα με τη διάθεση της στιγμής, δείχνει όμως προτίμηση σε turn-based, strategy, RPGs και θεωρεί το UFO: Enemy Unknown ως το καλύτερο παιχνίδι όλων των εποχών. Κατά τα άλλα, προσπαθεί να κρύψει τα χελωνίσια αντανακλαστικά του αποφεύγοντας το competitive multiplayer γιατί, λέει, "δεν του ταιριάζει" και αναζητά τρόπους ώστε να αναγνωριστεί η "Church of Gaben" ως επίσημη θρησκεία στη χώρα μας.

25 Comments

 1. Σημαντική ερώτηση που θα καθορίσει εάν γίνει wish listed ή ξεχαστεί για πάντα.

  Οι “κάρτες” που αναφέρονται στο review, έχουν την λογική των card games (συλλογή, randomness στην διαθεσιμότητα κτλ) ή είναι σαν class abilities με περιορισμένη χρήση ανά rest/mission?

  Και αυτό με το initiative δεν το κατάλαβα. Είναι τυχαία η σειρά που μπορείς να τις χρησιμοποιήσεις σε κάθε encounter ή μεταφράζετε σε charge time μέχρι να είναι διαθέσιμες?

 2. Αναίτια τσιμπημένη τιμή σε σχέση με τον υπόλοιπο κατάλογο της Asmodee…
  Ωραία παρουσίαση και ίσως τιμηθεί σε έκπτωση.

  Μεγάλο συν ότι δεν έχει τον πονοκέφαλο της μεγαλύτερης παπάτζας που έχει εμφανιστεί σε επιτραπέζια, με σκοπό την κονόμα (συναγωνίζεται στην πρωτιά την επιβεβλημένη κυκλοφορία “αναλογικών dlcs” που σε αρκετές περιπτώσεις μοιάζουν κομμένο υλικό):
  Καταστροφή replayability καμουφλαρισμένη σε premium “””immersion”””.

 3. [QUOTE=”mike299, post: 583737, member: 103605″]
  Οι “κάρτες” που αναφέρονται στο review, έχουν την λογική των card games (συλλογή, randomness στην διαθεσιμότητα κτλ) ή είναι σαν class abilities με περιορισμένη χρήση ανά rest/mission?
  [/QUOTE]
  Οι κάρτες είναι διαθέσιμες αναλόγως την κλάση. Δεν αγοράζεις νέες στα πλαίσια booster packs.
  [QUOTE=”mike299, post: 583737, member: 103605″]
  Και αυτό με το initiative δεν το κατάλαβα. Είναι τυχαία η σειρά που μπορείς να τις χρησιμοποιήσεις σε κάθε encounter ή μεταφράζετε σε charge time μέχρι να είναι διαθέσιμες?
  [/QUOTE]
  Κάθε κάρτα έχει γραμμένο πάνω της έναν αριθμό από το 1-98. Η πρώτη κάρτα που θα επιλέξεις από τις δύο για να κάνεις τα actions στο γύρο καθορίζει και το initiative του χαρακτήρα.
  [QUOTE=”Adhan, post: 583742, member: 102612″]
  Αναίτια τσιμπημένη τιμή σε σχέση με τον υπόλοιπο κατάλογο της Asmodee…
  [/QUOTE]
  Για το περιεχόμενο που προσφέρει, pressed X really hard.

 4. [QUOTE=”mike299, post: 583737, member: 103605″]
  Οι “κάρτες” που αναφέρονται στο review, έχουν την λογική των card games (συλλογή, randomness στην διαθεσιμότητα κτλ) ή είναι σαν class abilities με περιορισμένη χρήση ανά rest/mission?
  [/QUOTE]

  [QUOTE=”Northlander, post: 583743, member: 102592″]
  Οι κάρτες είναι διαθέσιμες αναλόγως την κλάση. Δεν αγοράζεις νέες στα πλαίσια booster packs.
  [/QUOTE]

  Να συμπληρώσω πως όταν κάνεις lvl up χαρακτήρα σου δίνει νέες κάρτες με συγκεκριμένη σειρά. Όποτε μοιάζει πιο πολύ σαν να έχεις τα skills σου σε κάρτες (αντί σε skill tree) και καθορίζεις ποιες θα πάρεις μαζί, ποιες όχι στο deck και με ποια σειρά θα τις χρησιμοποιήσεις.

 5. [QUOTE=”mike299, post: 583737, member: 103605″]
  Σημαντική ερώτηση που θα καθορίσει εάν γίνει wish listed ή ξεχαστεί για πάντα.

  Οι “κάρτες” που αναφέρονται στο review, έχουν την λογική των card games (συλλογή, randomness στην διαθεσιμότητα κτλ) ή είναι σαν class abilities με περιορισμένη χρήση ανά rest/mission?

  Και αυτό με το initiative δεν το κατάλαβα. Είναι τυχαία η σειρά που μπορείς να τις χρησιμοποιήσεις σε κάθε encounter ή μεταφράζετε σε charge time μέχρι να είναι διαθέσιμες?
  [/QUOTE]

  Δεν υπάρχει randomness, μπορείς σε κάθε γύρο να επιλέξεις ανάμεσα σε όλες τις μη χρησιμοποιημένες κάρτες. Όσο για το initiative, η κάθε κάρτα έχει έναν αριθμό που καθορίζει το initiative του χαρακτήρα. Π.χ. αν ο δικός μου χαρακτήρας επιλέξει κάρτα με initiative 10 και ο υπολογιστής κάρτα με initiative 20, θα παίξω πρώτα εγώ (μετράει ο μικρότερος αριθμός).

 6. [QUOTE=”Northlander, post: 583743, member: 102592″]
  Για το περιεχόμενο που προσφέρει, pressed X really hard.
  [/QUOTE]
  Δεν τα ζυγίζω με το κιλό, ας πούμε RDR 2 100 ώρες / 70 ευρώ, RE 8 12 ώρες / 60 αλλά θα έπρεπε να έχει 20. Ok δε μιλάμε για ακραίες περιπτώσεις έτσι.
  Το Scythe π.χ. δεν έχει περιεχόμενο;
  Δν αμφισβητώ ότι προσφέρει πολλές ώρες ενασχόληση.
  Αυτό που υποθέτω ότι έγινε είναι πως επειδή βασίζεται σε ακριβότερο επιτραπέζιο, το χρέωσε ανάλογα, κρίνοντας από τις τιμές των υπόλοιπων μεταφορών από το retail π.χ. Splendor που είναι είναι φτηνό το έχει 10, blood rage που έχει ~ διπλάσια τιμή, 20 κοκ.

 7. [QUOTE=”Adhan, post: 583758, member: 102612″]
  Αυτό που υποθέτω ότι έγινε είναι πως επειδή βασίζεται σε ακριβότερο επιτραπέζιο, το χρέωσε ανάλογα, κρίνοντας από τις τιμές των υπόλοιπων μεταφορών από το retail π.χ. Splendor που είναι είναι φτηνό το έχει 10, blood rage που έχει ~ διπλάσια τιμή, 20 κοκ.
  [/QUOTE]

  Το παιχνίδι ήταν σε EA για 2 χρόνια έναντι 18 λιρών Αγγλίας. Με το πέρασμα στο Full Release (προσθήκη campaign) πήρε 10 λίρες /€ αύξηση κάτι που είχαν κάνει γνωστό αρκετούς μήνες πριν. Το επιτραπέζιο όπου βασίζεται κάνει 100+ λίρες ακατέβατα.

  Για όποιον θέλει να δει το παιχνίδι η digital έκδοση είναι πολύ πιο οικονομική και προσιτή. Για όποιον αρέσει το παιχνίδι τότε θα απασχοληθεί όμορφα πολλές πολλές ώρες. Εγώ νιώθω πως το κλεψα στην τιμή που το πήρα.

 8. Το Scythe έχει αδύναμο Automa (single-player).

  Το Gloomhaven στο επιτραπέζιο είναι 120+ sessions των 3-4 ωρών. Αυτή η campaign έχει μεταφερθεί αυτούσια στο παιχνίδι, χωρίς τα expansions ή το Jaws of the Lion. Do the math για το περιεχόμενο, ακόμη και αν δεν το πας με το κιλό. Ξεκάθαρο VfM.

 9. [QUOTE=”kara, post: 583759, member: 102802″]
  Το επιτραπέζιο όπου βασίζεται κάνει 100+ λίρες ακατέβατα.
  [/QUOTE]
  Απλά επιβεβαιώνεις το σκεπτικό μου.
  Ναι είναι πιο “προσβάσιμο” σε αυτή τη μορφή και καλή εναλλακτική, αν το χειροπιαστό φαίνεται ακριβό (btw δεν υπάρχει dungeon crawler που να μην έχει min 70).

 10. [QUOTE=”Adhan, post: 583758, member: 102612″]
  Δεν τα ζυγίζω με το κιλό, ας πούμε RDR 2 100 ώρες / 70 ευρώ, RE 8 12 ώρες / 60 αλλά θα έπρεπε να έχει 20. Ok δε μιλάμε για ακραίες περιπτώσεις έτσι.
  Το Scythe π.χ. δεν έχει περιεχόμενο;
  Δν αμφισβητώ ότι προσφέρει πολλές ώρες ενασχόληση.
  Αυτό που υποθέτω ότι έγινε είναι πως επειδή βασίζεται σε ακριβότερο επιτραπέζιο, το χρέωσε ανάλογα, κρίνοντας από τις τιμές των υπόλοιπων μεταφορών από το retail π.χ. Splendor που είναι είναι φτηνό το έχει 10, blood rage που έχει ~ διπλάσια τιμή, 20 κοκ.
  [/QUOTE]

  To Scythe είναι στατικό, σε ένα ταμπλό και με πολύ συγκεκριμένα actions. Σχετικά απλό, από προγραμματισμό ως γραφικά και ήχο δεν χρειάζεται πολλά, πολλά. To Gloomhaven είναι ένα πραγματικό κτήνος που είναι θαύμα, ακόμα και στην tabletop μορφή του, πως κόστιζε μόνο 100€ περίπου, με όλα αυτά που είχε μέσα το κουτί! Θέλω να πω, το Gloomhaven σαν επιτραπέζιο μοιάζει πιο πολύ με video game που μεταφέρθηκε από τις οθόνες στο τραπέζι, παρά το αντίθετο που συνέβη πραγματικά.

  Έχοντας παίξει 12 παρτίδες με το επιτραπέζιο, τα μεγάλα πλεονεκτήματα που προσφέρει η digital έκδοση είναι με σειρά σπουδαιότητας, όπως το βλέπω εγώ:

  1. Τεράστια οικονομία χρόνου για τους παρακάτω παράγοντες:
  – Set up κάθε παρτίδας. Καταλαβαίνετε ότι ο χρόνος μηδενίζεται από εκεί που ήθελες τουλάχιστον μισή ώρα!
  – Δεν ψάχνεις μικροκανόνες σε rulebook και FAQs, ενώ παράλληλα αποφεύγεις λάθη. Τεράστιο πρόβλημα, πιστέψτε με.
  – Book keeping και μάζεμα στο τέλος. Μισή ακόμα ώρα τουλάχιστον.

  2. Πιο εύκολο να παίξει μια παρέα, χωρίς να εγκαταλειφθεί η campaign στην μέση. Εμείς παίζαμε 4αδα. Με άτομα σε Κυψέλη – Καλλιθεα – Νέο Ψυχικό και Νίκαια, καταλαβαίνετε, το εγχείρημα ήταν καταδικασμένο, όπως κι έγινε, αν κι εμάς μας επηρέασε πολύ κι ένας σοβαρός λόγος υγείας. Τώρα όμως η ίδια παρέα θα μπορούσε να παιξει πολύ πιο άνετα online.

  3. To εικαστικό κομμάτι. Αν και έχει πολύ καλά production values το επιτραπέζιο, βάζαμε επιπλέον πραγματάκια, όπως φιγούρες κι έπιπλα από το Heroquest, τόσο πιο ζωντανή εμπειρία αλλά και για να είναι πιο ξεκάθαρα τα πράγματα, καθώς στο παιχνίδι μετράει κάθε λεπτομέρεια για να βγει η αποστολή.

  4. Replayability χωρίς επιπλέον κόστος (sleeves, stickers κλπ) και χωρίς το άγχος μην καταστραφεί κάτι ή γίνει κάποιο λάθος στον legacy μηχανισμό.

  5. Κόστος. 100€ δεν τα δίνεις εύκολα, 35€ όμως κάνουν το παιχνίδι προσιτό στον καθένα. Από την άλλη μια παρέα θα μπορούσε να μοιραστεί το κόστος, ενώ τώρα για να παιξει online της βγαίνει μάλλον λίγο πιο ακριβά.

  Τα περισσότερα επιτραπέζια απαιτούν, και είναι καλύτερα, να παίξεις με φυσική παρουσία. Υπάρχουν και κάποια όμως, που η ψηφιακή μεταφορά είναι τόσο δυνατή που ακυρώνουν την κατοχή της επιτραπέζιας μορφής.
  Για όσους έχουν ασχοληθεί και με το Through The Ages π.χ., ξέρουν ότι δεν ξανακουμπούν το χαρτόνι, αν παίξουν το digital.

 11. 1. Ισχύει, εδώ σε μικρότερα σε διάρκεια επιτραπέζια το στρώσε-ξέστρωσε καταντά γρήγορα κουραστικό.
  2. Σωστά αν έχετε σκορπιστεί αλλά τι κοντά, τι μακριά, αν δεν ταιριάζουν τα προγράμματα… Επίσης χάνει αρκετά από το χαβαλέ της παρέας που λες και στο τέλος.
  4. Αληθινό όσο δεν πάει και ίσως το μεγαλύτερο θετικό, το ανέφερα πιο πάνω.

 12. [QUOTE=”Bathory, post: 583805, member: 102742″]
  Εδοκιμάσθη χθες, πριν κάνω φτάσω στα μισά του τουτόριαλ μπήκε στο πρόγραμμα για αγορά και λιώσιμο. Φαίνεται απίστευτο.
  [USER=103605]@mike299[/USER] μην το συζητάς καν.
  Μπράβο για το ριβιού και την δεύτερη γνώμη.
  [/QUOTE]
  Πολύ καλή ιδέα η δοκιμή αλλά δεν βρήκα demo στο steam. Υπάρχει κάπου αλλού ή το δανείστηκες από τον θείο?

 13. [QUOTE=”Bathory, post: 583816, member: 102742″]
  Δανείστηκα θείο για λίγο. Ναι ντέμο δεν υπάρχει δυστυχώς
  [/QUOTE]
  Μαζί σου, δεν φταίμε εμείς για την αδυναμία (ή τεμπελιά) των developer να βγάλουν ένα demo.
  Καλά τα review, YouTube videos etc αλλά σαν την κατ’ιδία άποψη δεν είναι.

 14. [QUOTE=”Northlander, post: 583835, member: 102592″]
  Μακάρι να ήταν τόσο εύκολο….
  [/QUOTE]
  Kαλά μου έφερε στο μυαλό είπα. Στο τουτόριαλ επίσης μόνο σε dungeon σε έχει, δεν έχει δηλαδή και adventuring κλπ.
  Να δοκιμάσω και ένα άλλο mode που έχει ή να δοκιμάσω campaign με την μία;

 15. [QUOTE=”Bathory, post: 583841, member: 102742″]
  Να δοκιμάσω και ένα άλλο mode που έχει ή να δοκιμάσω campaign με την μία;
  [/QUOTE]

  Το Guildmaster είναι πιο πολύ sandbox. Μπορείς να δοκιμάσεις κλάσεις/builds, να μάθεις το παιχνίδι πριν πας campaign ή και παράλληλα.

 16. Από το FAQ του official Discord

  [B]I’ve only played Guildmaster. What’s different about the campaign?[/B]

  Campaign Story: The story branches, which is unlike Guildmaster. Which scenarios open (and close) is much more more dependent on what choices you make. While the campaign has 95 scenarios, any given run through may only play half of those.

  Retirement: New characters get a Personal Quest, a long term goal. Completing Personal Quests is the main way of unlocking new characters. On completing the PQ, the character retires, and can’t be played further. The player must therefore create a new character. New characters can be of any unlocked class, though it’s usual to create one of the just-unlocked class.

  Bonus Perks: Newly created characters get a number of bonus perks, related to the number of previously retired characters.

  Battle Goals: Give check marks rather than XP. Three checks get you a perk.

  Gloomhaven Wealth (Prosperity): Various quests and events raise or lower the wealth of Gloomhaven. Items get added to the store as wealth increases. New characters can start at any level up to the Wealth value, and existing characters may level up to the Wealth level when in Gloomhaven.

  Reputation: Your standing with the citizens of Gloomhaven. The main effect is to the price of items.

  Town Records: Tracks and record past and current characters’ history, and relates some Gloomhaven history.

  City Events: Like road encounters, only in town. Generally more beneficial.

  Personal Gold:
  Each character has their own wealth. It isn’t possible to pass gold from one character to another.

  Miscellaneous:
  The character reset button will be disabled.

 17. Που να μην είχα και κάποια εμπειρία τρομάρα μου. Σε normal σόλο campaign με Scoundrel και Cragheart έχω ρουφήξει άσχημα σε 3 αποτυχημένες προσπάθειες στο πρώτο quest και μάλιστα είμαι blessed! Προφανώς δεν παίζω σωστά και το παιχνίδι δεν συγχωρεί κανένα λάθος! Που θα πάει…θα το βγάλω. Μέχρι στιγμής μ’ έχει κάνει να νιώσω ο πιο βλάκας του κόσμου!

 18. [QUOTE=”manofsorrows, post: 608409, member: 102905″]
  Που να μην είχα και κάποια εμπειρία τρομάρα μου. Σε normal σόλο campaign με Scoundrel και Cragheart έχω ρουφήξει άσχημα σε 3 αποτυχημένες προσπάθειες στο πρώτο quest και μάλιστα είμαι blessed! Προφανώς δεν παίζω σωστά και το παιχνίδι δεν συγχωρεί κανένα λάθος! Που θα πάει…θα το βγάλω. Μέχρι στιγμής μ’ έχει κάνει να νιώσω ο πιο βλάκας του κόσμου!
  [/QUOTE]

  Και εγώ τα ίδια τράβηξα και χειρότερα! Το παιχνίδι όντως δεν χαρίζει κάστανα, ακόμα και τα αρχικά σενάρια είναι πολύ απαιτητικά.

 19. Λοιπόν. είναι δύσκολο, παίζω και με χάλια δίδυμο απ’ότι είδα σε ένα άρθρο, αλλά έκανα και σημαντικές παραλήψεις που πρέπει να προσέξετε όσοι το ξεκινήσετε. Τα αναφέρω γιατί μπορεί να μην τα πάρετε χαμπάρι όπως εγώ:

  – Το να αγοράσετε αντικείμενα δεν θα τα κάνει αυτόματα equipped. Πρέπει να τα βάλετε εσείς από το inventory στα slots.
  – Προσέξτε πολύ να μην χρησιμοποιείτε ασύστολα τις κάρτες με burn effect. Το συμβολάκι δεν είναι τόσο ευδιάκριτο κι είναι εύκολο να ξεχαστείτε και να μείνετε χωρίς deck πριν το καταλάβετε.
  – Έχετε περισσότερες αρχικές κάρτες διαθέσιμες από όσες είναι στο deck σας. Μπορείτε πριν πάτε στο πρώτο quest και ανάμεσα στις μελλοντικές αποστολές να αλλάξετε κάρτες στο deck σας.

  Πολλή προσοχή στο interface γιατί το παιχνίδι ουσιαστικά δεν έχει undo κι έχω κάνει άπειρα θανάσιμα λάθη τύπου “δεν εχω προσέξει το immobilize κι έχω παίξει Move – Attack με αποτέλεσμα να πάει στράφι ενας υπερπολύτιμος γύρος” ή επειδή βαρέθηκα να περιστρέψω την κάμερα και να δω καλύτερα, δεν είχα τελικα line of sight σε εχθρό.

 20. [QUOTE=”manofsorrows, post: 608689, member: 102905″]
  – Προσέξτε πολύ να μην χρησιμοποιείτε ασύστολα τις κάρτες με burn effect. Το συμβολάκι δεν είναι τόσο ευδιάκριτο κι είναι εύκολο να ξεχαστείτε και να μείνετε χωρίς deck πριν το καταλάβετε.
  [/QUOTE]

  Αυτό ειδικά είναι μεγάλο μάθημα που έφαγα πολλές φάπες μέχρι να το χωνέψω.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Back to top button
elEL