REVIEWS
Trending

HITMAN III

Hitman, όνομα βαρύ σαν ιστορία και franchise που μας κάνει συντροφιά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εδώ και πάνω από δυο δεκαετίες, με τη δεύτερη δεκαετία να είναι εξόχως επεισοδιακή. Η ΙΟΙ αρχικά ακόμα υπό την αιγίδα της Square Enix, μετά από 6 χρόνια σιγής, δοκίμασε να επαναφέρει το 2012 με το Hitman: Absolution το franchise στη νέα εποχή. Έχω εκφράσει στο παρελθόν τη γνώμη μου για τον συγκεκριμένο τίτλο (μια άκυρη επανεκκίνηση) και η στροφή που έφερε η άφιξη τέσσερα  χρόνια αργότερα, του πρώτου μέρους της νέα τριλογίας World of Assassination, προσωπικά με γέμισε ικανοποίηση.

Δυστυχώς ο πειραματισμός της ΙΟΙ με την επεισοδιακή φόρμουλα και το live service, έφερε τη ρήξη με την μαμά και εκδότρια εταιρεία, η οποία αδυνατώντας να αντιληφεί την αλλαγή επιχειρηματικού μοντέλου που επιχείρησε η θυγατρική της, απογοητεύτηκε και με συνοπτικές διαδικασίες φρόντισε να την ξεφορτωθεί ολοσχερώς. Ευτυχώς για εμάς, οι ιθύνοντες του στούντιο απέφυγαν το κλείσιμο και πέτυχαν τόσο την ανεξαρτησία τους όσο και την ανάκτηση των δικαιωμάτων του franchise, το οποίο και συνεχίζει ακάθεκτο. Έχουμε πια φτάσει αισίως στο τρίτο μέρος της σύγχρονης σειράς το οποίο ακολουθεί πιστά τα χνάρια των άλλων δύο. Και αυτά είναι καλά νέα όπως θα δούμε παρακάτω.

Ο Agent 47 στα (συμμαχικά πια) ΗΑΕ

Περί τίνος πρόκειται

Καλές οι διαβεβαιώσεις ότι το τρίτο μέρος της αναβίωσης της σειράς πατάει στις βάσεις των δύο προκατόχων, αλλά για τους αμύητους αυτό δε λέει και πολλά. Πρόκειται λοιπόν για ένα παιχνίδι πρωτίστως stealth. Παίζουμε πάντα ως Agent 47, δηλαδή ο περιζήτητος όσο και μυστηριώδης κορυφαίος εκτελεστής με φήμη θρυλικών διαστάσεων στις τάξεις μυστικών υπηρεσιών και σκοτεινών κοινωνιών. Το παιχνίδι χωρίζεται σε επίπεδα που βρίσκονται σε διάφορες τοποθεσίες, κατά κανόνα πολύ διαφορετικές μεταξύ τους τα οποία μοιάζουν στο ότι έχουν όλα έναν ημιανοικτό, sandbox χαρακτήρα και περιλαμβάνουν εκτελέσεις προσώπων υψηλού προφίλ. Ο παίκτης μπορεί να κρυφακούσει ή να βρει διάφορα στοιχεία που θα επιτρέψουν μια πιο γραμμική, σεναριακά δομημένη προσέγγιση επίτευξης των στόχων του ή να αυτοσχεδιάσει ολοκληρωτικά. Μπορεί να επιλέξει εξολόθρευση μπροστά στα μάτια όλων, μια δολοφονία στα μουλωχτά ή να στήσει το έγκλημα ως δυστύχημα.

Δηλητήρια, γυμνά καλώδια, πολυέλαιοι, σύριγγες, πυροβόλα όπλα, λεπίδες και φυσικά η στραγγάλη σήμα κατατεθέν του παιχνιδιού, είναι μερικά μόνο από τα εργαλεία στη διάθεση του παίκτη, ο οποίος αναμένεται να χρησιμοποιήσει διάφορες μεταμφιέσεις που είναι και η ειδικότητα του 47. Σχεδόν τα πάντα είναι επιτρεπτά. Το replayability επίσης είναι εγγυημένο αφού κάθε φορά που ολοκληρώνουμε επίπεδο, ανάλογα με την προσέγγιση μας κερδίζουμε πόντους που οδηγούν στο ξεκλείδωμα έξτρα εργαλείων και υλικών που θα είναι στη διάθεσή μας κάθε φορά που επανεκκινούμε, επιτρέποντας νέες προσεγγίσεις.

Εδώ η ΙΟΙ μας κάνει επίδειξη των αντανακλάσεων που παράγει η μηχανή

Αλλαγές

Τα αρχικά φαινόμενα ελαφρώς απατούν. Το Ηitman 3 ακολουθεί εκ πρώτης όψεως πιστότατα το βασικό μπούσουλα των άλλων δύο της τριλογίας. Η πρώτη εισαγωγική αποστολή στο Ντουμπάι μάλιστα είναι σύντομη, φαντασμαγορική και στο κλασικό στυλ υψηλής κοινωνίας που ταιριάζει γάντι στον 47. Σύντομα όμως το σκηνικό αλλάζει και γίνεται προφανής η διάθεση των σχεδιαστών να πειραματιστούν με νέες φόρμες. Με το που περνάμε στη δεύτερη τοποθεσία (Dartmoor), μέσα στα 5 πρώτα λεπτά βρισκόμαστε προ εκπλήξεως.

Ένα από τα πρώτα μονοπάτια που μας προσφέρει το παιχνίδι, μας βάζει στο ρόλο ενός ιδιωτικού ερευνητή σε παλιό αγγλικό αρχοντικό με αποστολή να εξιχνιάσει το θάνατο ενός εκ των ιδιοκτητών, ο οποίος κατά τα φαινόμενα τουλάχιστον, έχει αυτοκτονήσει. Η διαρκής εναλλαγή στο gameplay από παραδοσιακό Agent 47 σε Ηρακλή Πουαρό ανάλογα με το σημείο της έρευνας, ανυψώνει το συγκεκριμένο επίπεδο (ένα υβρίδιο stealth-Adventure) στο κορυφαίο κατεμέ της σύγχρονης τριλογίας.

Λίγο Game of Thrones κατάσταση

Οι εκπλήξεις συνεχίζονται και στο επόμενο επίπεδο (Βερολίνο) όπου ο 47 βρίσκεται στην ασυνήθιστη θέση του κυνηγημένου. Επίλεκτοι δολοφόνοι γνωρίζουν το πρόσωπό του και τον αναζητούν σε ένα εγκαταλελειμμένο κτήριο στο οποίο λαμβάνει χώρα ενα rave party. Η δική μας αποστολή που είναι να τους εξολοθρεύσουμε πρώτοι, μοιάζει βγαλμένη από τη σειρά ταινιών John Wick και παίζεται ως ένα απολαυστικό search and destroy sandbox.

Οι δύο επόμενες αποστολές είναι περισσότερο ορθόδοξες στη δομή τους, αλλά περιέχουν (όπως και οι δεύτερη) και άλλον αντικειμενικό σκοπό εκτός των δολοφονιών, ενώ εξακολουθούν να είναι πιο οργανικά δεμένες στη δομή της ιστόρίας από το σύνηθες των δύο πρώτων παιχνιδιών. Η τελευταία μάλιστα κρύβει και το φορτισμένο φινάλε του σεναρίου της τριλογίας, αντάξιο της ποιότητας των τίτλων.

Η ΙΟΙ θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο παραγωγής ολόκληρου τίτλου σε αυτό το στυλ

Το replayability επίσης ενισχύεται και από την επιστροφή (προσεχώς) του live service κομματιού με το όνομα Elusive Target. Αυτοί είναι στόχοι διαθέσιμοι για περιορισμένο χρονικό διάστημα στις διάφορες τοποθεσίες και των τριών παιχννιδιών, τους οποίους ο παίκτης μπορεί να δολοφονήσει μια κι έξω προτού εξαφανισθούν. Στο ρόλο ενός εκ των στόχων εμφανίστηκε στο παρελθόν και ο διάσημος αχώνευτος του Hollywood, Gary Busey παίζοντας τον εαυτό του, οπότε ίσως δούμε κάποιες εκπλήξεις εδώ. H IOI έχει επίσης υποσχεθεί και DLC, το τι είδους θα μάθουμε προσεχώς.

Οι νέες rendering μέθοδοι επιτέλους επιτρέπουν στους σύγχρονους τίτλους να διαθέτουν φυσιολογικούς καθρέφτες

Όλα ρόδινα λοιπόν;

Είναι λίγα τα πραγματικά παράπονα που μπορώ να κάνω για το τρίτο μέρος της σειράς. Μιας και δεν είναι επαναστατικό προϊόν, το κυριότερο μειονέκτημα της τριλογίας, δηλαδή η πρωτόλεια ΑΙ, πλήττει και αυτό. Αυτή δεν ενοχλεί τόσο στο γενικό στήσιμο, όσο σε διάφορα σημεία που το παιχνίδι ξεγελιέται τόσο εμφανώς που καταλήγει immersion breaking. Επίσης γνωστά bugs από το 2016 (πχ αν έχετε συνδεδεμενα HOTAS χειριστήρια στον υπολογιστή σας το UI παλαβώνει), εμφανίζονται και εδώ.

Η οθόνη τελικής αναφοράς επιπέδου

Τεχνικά

H IOI όταν απέκτησε την ανεξαρτησία της, φρόντισε πολύ σοφά να διατηρήσει και την ικανότατη engine που είχαν αναπτύξει εσωτερικά οι μηχανικοί software του στούντιο, με το όνομα Glacier, στο γενεαλογικό δέντρο της οποίας έχουν χτιστεί οι περισσότεροι τίτλοι της σειράς. Η μηχανή είναι ώριμη, κομμένη και ραμμένη στις ανάγκες του Hitman franchise επιτρέποντας λεπτομερή γραφικά με εξαιρετικό φωτισμό, πειστικούς εσωτερικούς χώρους και εκατοντάδες NPC ταυτόχρονα στην οθόνη με ικανοποιητική απόδοση.

Badass τίτλος για εναν badass χαρακτήρα

Στο σύστημα της δοκιμής (Ryzen 5900X/Radeon VII) το παιχνίδι έτρεξε άψογα σε ανάλυση 3440x1440-high settings. Για ικανοποιητικά αποτελέσματα σε 1080p, φροντίστε να έχετε είτε εξαπύρηνο επεξεργαστή είτε τετραπύρηνο με οχτώ νήματα τεχνολογίας τελευταίας τετραετίας και κάρτα γραφικών επιπέδου RX580/GTX980 (ο τίτλος φαίνεται να αποδίδει ελαφρώς καλύτερα σε Radeon, αν και η απόδοση είναι γενικά καλή).

I want to see you sweat, Hyper,Hyper

Κλείνοντας

Το Hitman III έρχεται να ανοίξει με φούρια μια χρονιά, η οποία δεν φαινόταν και πολλά υποσχόμενη από πλευράς φρέσκων τίτλων, θέτοντας υποψηφιότητα για παιχνίδι της χρονιάς και συνάμα να κλείσει την τριλογία αναβίωσης του τίτλου με τον καλύτερο τρόπο. Απαραίτητη αγορά για τους φίλους του stealth genre και ασφαλές στοίχημα για όσους ψάχνουν μια καλοδουλεμένη περιπέτεια τρίτου προσώπου που συνδυάζει στρωτό gameplay, κινηματογραφική αισθητική και υψηλή ποιότητα παραγωγής. Εύγε ΙΟΙ.

Ευχαριστούμε θερμά τη CD Media για την παροχή του review code.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 90%

90%

The sweetest emetic rat poison

To τρίτο μέρος της σειράς αποδεικνύεται ο κορυφαίος θηρευτής.

Βασίλης Ξερικός

Γεννημένος στην Αθήνα το 1979. Gamer εξ απαλών ονύχων, η πρώτη μου επαφή με το σπορ έγινε με έναν κλώνο του Pong σε προσχολική ηλικία.  Αν και πιστός χρήστης PC από to 1989 και την εποχή των XT έχουν περάσει από την κατοχή μου και διάφορες κονσόλες (Atari 2600, διάφορες Sega, σειρά των Playstation κλπ) ενώ η εισαγωγή μου στην gaming δημοσιογραφία έγινε μόλις το Γενάρη του 2012 και το PC Master. Παλαίμαχος των adventures, πλέον μοιράζω τον gaming χρόνο μου μεταξύ MMO, RPG (κάθε είδους) και Shooters. Email:  [email protected] Follow me: Facebook | Twitter | SteamID: Kuivamaa

5 Comments

  1. Έχω μείνει με το στόμα ανοιχτό από τις εικόνες σου, Βασίλη. Απίστευτη αληθοφάνεια.

    Με το πού έρθει στο Steam μιας και έχουν ενοποιήσει την campaign και των τριών μερών, μάλλον θα επισκεφτώ ξανά το franchise. Δεν έχω ακουμπήσει από το Absolution, οπότε θα έχω καλές εκπλήξεις.

  2. Κανονικά θα ήταν το πρώτο μου τυφλό πρηόρντερ για το ’21, αλλά έχω μπει σε χάιμπερνεητ μοντ μέχρι το ’22 ή όποτε δεήσει να κυκλοφορήσει στον ατμό, όπου έχω κάνει 350% τα δύο προηγούμενα ήδη. Αρρώστια όταν έπιασα το 2 και οι πρώτες 50- ώρες ήταν να παίζω το λέγκασι πακ με τις αποστολές του πρώτου πριν πιάσω τις καινούριες του 2. Αν κρατάει το προγκρέσιο πια, κρίμα που δεν θα χρειάζεται να τις επαναλάβεις για τα ανλόκς κτλ. Θα χτυπούσε 150άρι η φάση πριν πιάσω το καμπέην του 3.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL