REVIEWS

Ken Follet’s THE PILLARS OF THE EARTH Book 2: Sowing the Wind

Disclaimer: Αν θέλετε να αποφύγετε βαρβάτα spoiler σχετικά με την ιστορία του πρώτου μέρους, αρχίστε την ανάγνωση από τη δεύτερη παράγραφο.

Στο προηγούμενο μέρος είχαμε γνωρίσει την πολιτική σκηνή της Αγγλία του 12 αι. μ.Χ. O Βασιλιάς Stephen είχε καπηλευτεί το θρόνο από την Αυτοκράτειρα Matilda (Maud) και είχε οδηγήσει τη χώρα σε εμφύλιο. O πάτερ Philip προειδοποίησε τον βασιλιά Stephen πως οι κόμητες του Shiring και του Gloucestershire συνωμοτούν εναντίον του. H οικογένεια Hamleigh βρίσκει πάτημα και εισβάλει στην περιοχή του Shiring λεηλατώντας τη και αιχμαλωτίζοντας τον πρώην κόμη Bartholomew. Πρόσφυγες από το Shiring καταφθάνουν στο Kingsbridge και ο νεοεκλεγείς ηγούμενος Philip κατηγορεί τον εαυτό του για αυτή την εξέλιξη. Εν τω μεταξύ έπειτα από ένα «ατύχημα» που προκάλεσε ο νεαρός Jack, o καθεδρικός ναός του Kingsbridge καίγεται ολοσχερώς. Το πρώτο βιβλίο ολοκληρώνεται με την ανάληψη ανέγερσης του νέου ναού από τον Tom.

POEII 01smallΟ William δε χάνει χρόνο…

Στην προηγούμενη παρουσίαση αναφέραμε πως για την Aliena δεν προλάβαμε να σχηματίσουμε άποψη, αφού μετείχε ελάχιστα στο πρώτο βιβλίο. Το Sowing the Wind μας αποζημιώνει με το παραπάνω σε αυτόν τον τομέα, μιας και περιστρέφεται κυρίως γύρω από εκείνη. Αρχικά μαθαίνουμε από πρώτο χέρι τη δραματική εξέλιξη των ζωών της Aliena και του μικρότερου αδερφού της Richard, έπειτα από την επιδρομή των Hamleigh και την αιχμαλωσία του πατέρα τους. Χάνουν τους τίτλους τους, την περιουσία τους, φυγαδεύονται και αναγκάζονται να εργαστούν προκειμένου να επιβιώσουν.

Τα χρόνια περνούν, η Aliena καταπιάνεται με το εμπόριο μαλλιού, στήνει την επιχείρησή της στο Kingsbridge, το οποίο με τη σειρά του γίνεται το νέο της σπίτι. Παράλληλα στηρίζει οικονομικά τον αδερφό της που έχει γίνει ιππότης και μάχεται στο πλευρό του βασιλιά Stephen προσπαθώντας να κερδίσει την εύνοιά του και να ανακτήσει τον τίτλο του και την κληρονομιά του. Το κτίσιμο του καθεδρικού ναού προχωράει ομαλά. Ο Alfred έχει γίνει αρχικτίστης και ο Jack μαθητευόμενος, ενώ η αντιπαλότητα μεταξύ τους ξεπερνά κάθε προηγούμενο. Την ίδια στιγμή ο ηγούμενος Philip προσπαθεί να κρατήσει τις ισορροπίες και να διατηρήσει την ακμή που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο Kingsbridge.

POEII 02smallΟ όρκος που θα καθορίσει τις ζωές τους.

Η ιστορία εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς. Παρασκήνιο, ίντριγκες, δολοπλοκίες, πόλεμος, αλλά και για πρώτη φορά ερωτικά τρίγωνα βρίσκονται στο προσκήνιο. Οι χαρακτήρες μας θα δοκιμαστούν, θα κλονιστούν και παράλληλα θα ωριμάσουν. Ενδιαφέρουσα προσθήκη σε σχέση με το πρώτο βιβλίο αποτελεί η σχέση των Aliena-Richard. Αρκετές φορές το παιχνίδι θα μας δώσει την επιλογή ελέγχοντας την Aliena να ολοκληρώσουμε κάποιον διάλογο ή μια διαπραγμάτευση είτε με εκείνη είτε παραχωρώντας τη θέση μας στον αδελφό της (ελεγχόμενο από την Α.Ι.). Με αυτόν τον τρόπο επιλέγουμε αν θα πάρουμε τις καταστάσεις πάνω μας ή αν θα αφήσουμε τον νεαρό να σταθεί στα πόδια του. Ο συγκεκριμένος μηχανισμός προσθέτει μία πολύ όμορφη δυναμική τόσο στο παιχνίδι όσο και στην εξέλιξη των συγκεκριμένων χαρακτήρων.

POEII 03smallΟι δυσκολίες συνεχίζονται.

Το gameplay παραμένει ίδιο με το προηγούμενο μέρος. Ο χειρισμός γίνεται μέσω point ‘n’ click, οι χρονομετρημένοι διάλογοι, οι απλοϊκοί γρίφοι, τα QTEs και τα clues επιστρέφουν. Στο Sowing the Wind οι γρίφοι απαιτούν λιγότερο backtracking. Στα προσωπικά αντικείμενα των χαρακτήρων προστίθεται το μαχαίρι (dagger) της Alliena. Σε αντίθεση με τη σφεντόνα του Jack και τη Βίβλο του Philip, το μαχαίρι δεν είναι και τόσο σημαντικό για την πρωταγωνίστριά μας. Το ίδιο μοτίβο ακολουθεί και ο οπτικός τομέας που διατηρείται στα ίδια ποιοτικά επίπεδα. Καθώς περνά ο καιρός, οι χαρακτήρες μεγαλώνουν ηλικιακά γεγονός που αποτυπώνεται στα μοντέλα και στο voice over. Το Kingsbridge αποκτά νέο χάρτη, αφού αλλάζει σημαντικά η μορφολογία της περιοχής. Τέλος, όπως θα περίμενε κανείς ο ηχητικός τομέας επίσης κινείται σε ατμοσφαιρικά και επιβλητικά επίπεδα.

POEII 04smallΑυτή η τάση ίσως ισχύει και στις μέρες μας.

Συνοψίζοντας το Sowing the Wind συνεχίζει στο πνεύμα του προκατόχου του, χωρίς εκπτώσεις. Ως ενδιάμεσος τίτλος κρίνεται χορταστικός, διαρκεί περίπου 7 ώρες, ενώ συμβάλλει τα μέγιστα στην πρωώθηση της πλοκής και στην εξέλιξη των χαρακτήρων μας. Η ιστορία συνεχίζει με αμείωτο ενδιαφέρον και τελειώνει σε καθοριστικό σημείο, ώστε να παραδώσει τη σκυτάλη στο τελευταίο Βιβλίο 3: Eye of the Storm που αναμένεται για τον προσεχή Μάιο. Θα χρειατεί να περιμένουμε λίγο ακόμα προκειμένου να μάθουμε την κατάληξη αυτής της συναρπαστικής ιστορίας.

Για να ενισχύσετε το GOG.com και το Ragequit.gr, μπορείτε να αγοράσετε το Ken Follet’s The Pillars of The Earth ακολουθώντας αυτόν το σύνδεσμο.

Pros

  • Ενδιαφέρουσα και συναρπαστική ιστορία
  • Εξαιρετική ανάπτυξη χαρακτήρων
  • Ρεαλιστική απεικόνιση της ζωής στο Μεσαίωνα
  • Πανέμορφα 2D γραφικά και εξαιρετικό animation
  • Επιβλητικό soundtrack και υψηλού επιπέδου voice-over

Cons

  • Μικρός βαθμός πρόκλησης

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 89%

89%

Kara

Ήρθε σε πρώτη επαφή με το gaming από σπόντα, όμως παρέμεινε σε αυτό από επιλογή. Αγαπημένα παιχνίδια από τότε είναι τα Age Of Empires II, Star Wars Battlefront II και… Tekken 3. Πλέον η ψυχή της ανήκει στο Rocket League. Θα δοκιμάσει παιχνίδια που της τραβούν την προσοχή ανεξαρτήτου είδους, με εξαίρεση τα Horror/Splatter. Όταν δεν παίζει συνήθως θα είναι με κάποιο κόμιξ ανά χείρας ή θα μιλάει για τις ταινίες Star Wars.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elGreek