REVIEWS

LIFE IS STRANGE, EPISODE FOUR: DARK ROOM

Disclaimer : Η περίφημη «μπλε πανσέληνος» αποτελεί ένα διαφημιστικό τρικ προκειμένου να εξαναγκάσει «ευτυχισμένα ζευγαράκια» να γιομίσουν πιάτσες και roof gardens γνωστών και μη εξαιρετέων ξενοδοχείων. Το αληθινό της χρώμα, τουλάχιστον από το Ελληνικό έδαφος, ελάχιστα παρεκκλίνει από το παραδοσιακό λευκοκίτρινο. Επίσης, όπως σε παρουσίαση κάθε επεισοδικού τίτλου, περιλαμβάνονται spoilers για την πλοκή της σειράς.

Η Dontnod τελικά σιγοέψηνε το γλυκό βάσει σχεδίου. Είναι πραγματικά άξια συγχαρητηρίων για τον τρόπο με τον οποίο δένει μεταξύ τους όλα τα έως τώρα αφηγηματικά νήματα που μας έχει παρουσιάσει στο Life Is Strange, με ένα αληθινά υποδειγματικό προτελευταίο επεισόδιο. Η τελική μοίρα της Rachel Amber αποκαλύπτεται, η μεταφυσική απειλή που πλανάτο αδιόρατα επάνω από την Arcadia Bay στα πρώτα επεισόδια πλέον λυσσομανά ανεξέλεγκτη και οι φίλες Chloe και Max ανακαλύπτουν επιτέλους τον περίφημο Σκοτεινό Θάλαμο, την μαύρη και άρρωστη καρδιά πολλών εκ των μυστηρίων της περιπέτειας.

LIS43Θαλασσοτσακισμένοι Άγγελοι Και Μια Ενδιαφέρουσα Κουβέντα

Με τον πρόλογο του Dark Room να μας τοποθετεί στην καινούρια πραγματικότητα που έχει δημιουργήσει η υπερδύναμη της Max, η Dontnod παρουσιάζει μια ιδιαίτερα ευφυή εναλλακτική εκδοχή του σύμπαντος του παιχνιδιού της. Τα πρώτα είκοσι λεπτά του Dark Room είναι τόσο απλά, ανθρώπινα και συνάμα συγκινητικά, που όταν κορυφώνονται στο δωμάτιο-νοσηλευτήριο της Chloe, απομένεις να κοιτάς την οθόνη με ένα παράξενο σφίξιμο στο στομάχι. Άσχετα από την επιλογή που θα κάνεις, το αίσθημα της γλυκόπικρης νοσταλγίας είναι συντριπτικό. Πρόκειται ίσως μακράν για την μεγαλύτερη επιτυχία του Life Is Strange : καταφέρνει να θυμίσει τις υπέροχες, άγριες ημέρες των 18-22 με όλες τις ελπίδες, τις προοπτικές και τις κρυμμένες τους περιπέτειες, σε όσους έχουμε χαιρετήσει οριστικά και αμετάκλητα αυτή την ανεμελιά.

Όπως τα όνειρα που βλέπεις κάτι μεσημέρια Κυριακής, που είσαι ξανά μικρός και τρέχεις να συναντήσεις την γοργόνα που σε αγαπά, σε μια λιμνούλα που δεν ήταν ποτέ εκεί, αλλά ξέρεις, νιώθεις, είσαι βέβαιος πως έχεις κολυμπήσει στα νερά της. Το ξόρκι που υφαίνει το παιχνίδι κορυφώνεται στο Dark Room. Παρουσιάζονται μάλιστα και δυο όμορφα δουλεμένοι γρίφοι, οι οποίοι προσθέτουν ένα επίπεδο πρόκλησης το οποίο έχει από καιρό εξαφανιστεί από τα παιχνίδια της Telltale. Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για «αληθινούς» γρίφους adventure game, αλλά η συνδυαστική σκέψη που απαιτεί ο τεράστιος πίνακας απαγωγής που στήνουν οι Max και Chloe προκειμένου να ανακαλύψουν το κρησφύγετο του Nathan, στηρίζεται σε απλή λογική, παρατήρηση και συνδυαστική σκέψη, το αποτέλεσμα της οποίας αφήνει ένα ξεκάθαρο αίσθημα ικανοποίησης στον παίκτη.

LIS44Στον περίφημο Σκοτεινό Θάλαμο.

Ταυτόχρονα, ο μακροσκελής διάλογος με τον Frank και το μονοπάτι που οδηγεί στην αναίμακτη εξασφάλιση της βοήθειας και συνεργασίας του στην αναζήτηση της αινιγματικής Rachel Amber, αποτελεί μια από τις δυνατότερες στιγμές του επεισοδίου και με έβαλε να κάνω διαρκώς “rewind”, μέχρις ότου πετύχω τον σωστό συνδυασμό ερωταποκρίσεων. Μικρές λεπτομέρειες, αλλά δημιουργούν ένα πανίσχυρο σύνολο. Η δε κορύφωση του επεισοδίου, με την ανακάλυψη του ανατριχιαστικού Σκοτεινού Θαλάμου αλλά και την όχι και τόσο αναμενόμενη ανατροπή του φινάλε, πραγματικά αυξάνουν ιδιαίτερα την αδημονία μου για το φινάλε της σειράς, Polarized.

LIS46Το “End Of The World Party” αποτελεί ένα από τα ατμοσφαιρικά highlights του επεισοδίου

Τελικά η Dontnod δείχνει να κερδίζει το στοίχημα. Μια σειρά που ξεκίνησε ως πείραμα ύφους με προοπτικές και αβέβαιο μέλλον, εξελίχθηκε σε ένα στιβαρό, γλυκόπικρο, νοσταλγικό μυστήριο και ιστορία ενηλικίωσης ταυτόχρονα. Το γεγονός ότι ξυπνά τόσο πολλά συναισθήματα δίχως να καταφεύγει σε φτηνούς μελοδραματισμούς ή «εύκολες» λύσεις, επισφραγίζει την συνολική του ποιότητα. Συνιστάται ανεπιφύλακτα ακόμη και σε παίκτες οι οποίοι ενδεχομένως δεν διατηρούν τις καλύτερες σχέσεις με το είδος.

Pros

  • Εξαιρετική κορύφωση της αφήγησης, με πειστικό δέσιμο των ποικίλων αφηγηματικών νημάτων
  • Τα πιο αργά πρώτα κεφάλαια ουσιαστικά χτίζουν την συναισθηματική επένδυση η οποία προσδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στο προτελευταίο αυτό επεισόδιο
  • Οι καλοδουλεμένοι γρίφοι με τον Frank και τον πίνακα απαγωγής προκειμένου να ανακαλύψουμε το κρησφύγετο του Nathan

Cons

  • Παραμένει -ευτυχώς σε ελάχιστα σημεία- η ενοχλητική “παράλογη” χρήση της υπερδύναμης της Max, με δυο “φάουλ” αντίστοιχα εκείνων που είδαμε στο τρίτο επεισόδιο
  • Το γνωστό αξίωμα περί διαδραστικών φιλμ : εάν δεν είστε μεγάλος οπαδός της κατηγορίας, είναι πολύ πιθανό να μην βρείτε εδώ κάποιο ενδιαφέρον.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 90%

90%

Στέφανος Κουτσούκος

Ο Στέφανος Κουτσούκος ή αλλιώς "The Artist Formerly Known As Borracho", διέπραξε ποικίλα εγκλήματα τα οποία τον οδήγησαν σε μια ριζική επανεκτίμηση των προτεραιοτήτων και αξιών του. Υπηρέτησε περήφανα στην πειρατική αρμάδα του Ragequit.gr από την ίδρυση του ιστοτόπου το 2012 ως το Μάη του '19.

One Comment

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL