REVIEWS

NBA 2K PLAYGROUNDS 2

Το NBA 2K της αλάνας!

ΟΚ, το “κανονικό” NBA 2K είναι πιστό στο πραγματικό άθλημα. Είναι γρήγορο, συναρπαστικό, στρατηγικό, ολίγον τι… φραγκοφονιάδικο, όπως διαβάσατε στο σχετικό review, αλλά οι φανατικοί της πορτοκαλί μπάλας και του “μαγικού κόσμου του NBA”, όπως αναφέρει το κλισέ εδώ και κάποιες δεκαετίες, πιθανότατα θα μείνουν ικανοποιημένοι από τον φετινό τίτλο της 2K Sports. Τι θα γίνει όμως με όσους από εμάς θεωρούν ακόμα και αυτό το NBA… μπανάλ; Τι θα κάνουμε εμείς που νοσταλγούμε τα καρφώματα μετά από άλμα τριών μέτρων, τα τρίποντα με τη μπάλα να φλέγεται, τους αστέρες του NBA να κάνουν εναέριες κωλοτούμπες και να ρίχνουν ανελέητο ξύλο; Εμείς δηλαδή που μεγαλώσαμε με τα ιστορικά video games Arch Rivals (για τους πολύ παλιούς), NBA Jam, NBA Hangtime και διάφορα άλλα arcade μπασκετάκια; Είμαστε καταδικασμένοι να μας παίρνει ο ύπνος βλέποντας τους φίλους μας να αλλάζουν συστήματα, να παίζουν κοντρόλ μπάσκετ και να παίρνουν time outs στο NBA2K 19; Δεν υπάρχει για εμάς καμία ελπίδα;

Ζήτω η arcade δράση!

Μια και το θέμα μας σήμερα είναι το NBA Playgrounds 2, η απάντηση είναι προφανώς “ναι, υπάρχει ελπίδα”. Θα αναλύσουμε το sequel ενός διασκεδαστικού αλλά και flawed παιχνιδιού της Saber Interactive που τράβηξε την προσοχή της 2K Sports με αποτέλεσμα να “υιοθετήσει” την συνέχειά του. Όπως μπορείτε εύκολα να διαπιστώσετε από τις φωτογραφίες που συνοδεύουν το άρθρο, εδώ μιλάμε για δράση δύο εναντίον δύο, σε υπαίθριες αλάνες, με λίγους κανόνες και ακόμα λιγότερο fair play! Ο ουσιαστικός λόγος ύπαρξης του NBA Playgrounds είναι ένας και μοναδικός: Να προσφέρει γρήγορη, θεαματική και πλούσια arcade δράση σε όσους ψάχνουν για ένα κυρίως multiplayer παιχνίδι με τάση προς χαβαλέ. Ο χαρακτηρισμός “κυρίως multiplayer” δεν αναφέρεται σε κάποια έλλειψη singleplayer περιεχομένου, αλλά στην προφανή διαπίστωση ότι τα παιχνίδια αυτού του είδους δείχνουν την πραγματική τους αξία όταν μαζέψετε μερικούς από τους κάφρους φίλους σας και επιδοθείτε σε αλλεπάλληλες co-op ή versus αναμετρήσεις.

Ο διαγωνισμός τριπόντων που ντεμπουτάρει στο NBA 2K Playgrounds 2.

Οι διαφορές σε σχέση με το πρώτο παιχνίδι της σειράς (πλέον) είναι λίγες αλλά θα έλεγα ουσιαστικές. Το κύριο gameplay loop, που λένε και οι σπουδαγμένοι αναλυτές-Σκουντήδες του gaming, περιλαμβάνει arcade αγώνες μπάσκετ με σύντομη διάρκεια, μέσω των οποίων αναβαθμίζετε σταδιακά τα στατιστικά των αθλητών σας (μεταξύ τεσσάρων επιπέδων, Bronze, Silver, Gold και Diamond) και αποκτάτε Baller points που μπορούν να ξοδευτούν σε αγορά Player packs ώστε να εμπλουτίσετε το ρόστερ των διαθέσιμων προς χρήση παικτών. Οι παίκτες που θα ξεκλειδώσετε θα είναι διαθέσιμοι τόσο στα single player modes (NBA season, Exhibition Game και διαγωνισμός τριπόντων) όσο και στο multiplayer (ranked αγώνες και διαγωνισμοί τριπόντων εναντίον πραγματικών αντιπάλων). Το παιχνίδι περιλαμβάνει και μία ακόμα μορφή νομίσματος, τα Golden Bucks, τα οποία έχουν δύο χρήσεις: Την αγορά cosmetic αντικειμένων για την τροποποίηση της εμφάνισης των αθλητών σας και το ξεκλείδωμα του πλήρους ρόστερ παικτών. Το καλό με τις microtransactions είναι ότι δεν μπορείτε να αποκτήσετε Baller points με χρήματα αλλά μόνο μέσω του gameplay. Το κακό είναι ότι εάν στάξετε το δεκάρικο που ζητά το παιχνίδι για την αγορά 7.500 Golden Bucks, μπορείτε να εξαργυρώσετε τα 5.000 για να αποκτήσετε απευθείας πρόσβαση σε όλο το ρόστερ. Προφανώς όσοι επιλέξουν αυτή την οδό θα έχουν κάποιο πλεονέκτημα στο multiplayer έναντι όσων ακολουθήσουν την… περιφερειακή οδό και ξεκλειδώσουν τους παίκτες σταδιακά μέσω του gameplay. Χμ.

Οι microtransactions ευτυχώς δεν επηρεάζουν ιδιαίτερα το gameplay.

Πέρα από το θέμα των Microtransactions, στο αγωνιστικό σκέλος υπήρξαν ορισμένες στοχευμένες παρεμβάσεις με αποτέλεσμα το gameplay να είναι συνολικά καλύτερο από αυτό του προκατόχου του. Τα fade away σουτ δεν καταστρέφουν πλέον τις πιθανότητες ευστοχίας, ούτε είναι πια εύκολο να γίνουν κατά λάθος, ενώ έχουν προστεθεί ορισμένα νέα και ενδιαφέροντα Lottery Picks (power ups που ενεργοποιούνται για κάποιο χρονικό διάστημα μετά από σερί καλαθιών ή καλών αμυντικών ενεργειών). Έτσι, μπορείτε ξαφνικά να αποκτήσετε… υπερδυνάμεις, ήτοι ένα γενναίο boost στα στατιστικά των παικτών σας, να… παγώσετε το καλάθι σας με αποτέλεσμα οι αντίπαλοι να μην μπορούν να σκοράρουν, να τους ρίξετε κατάρα ώστε να μετατραπούν σε παικτάκια σχολικού επιπέδου και άλλα τέτοια διασκεδαστικά απρόοπτα που ενδέχεται να αλλάξουν τη ροή μιας αναμέτρησης. Επίσης, υπάρχει εμφανής βελτίωση στον τεχνικό τομέα με αισθητή αναβάθμιση τόσο της εικόνας των παικτών όσο και της λεπτομέρειας των γηπέδων, ενώ το NBA season mode είναι replayable σε διαφορετικά επίπεδα δυσκολίας και χαρίζει σαφώς μεγαλύτερη αντοχή στον χρόνο στο singleplayer κομμάτι του NBA Playgrounds 2, πάντα σε συνδυασμό με το στοιχείο του levelling up των παικτών και το ξεκλείδωμα νέων.

Μπορείτε να ξοδέψετε Baller points είτε στο ξεκλείδωμα συγκεκριμένων παικτών είτε σε player packs με τυχαίες επιλογές.

Τα αρνητικά που θα μπορούσα να προσάψω στο NBA Playgrounds 2 είναι δύο, σχετικά μικρής σημασίας. Το πρώτο είναι ότι θα ήθελα να είχε παραμείνει στο παιχνίδι το Playgrounds Tournament mode του προηγούμενου παιχνιδιού, στο οποίο ταξίδευες σε διάφορες αλάνες ανά την υφήλιο και μπορούσες να χρησιμοποιήσεις παίκτες που ανήκουν σε διαφορετική ομάδα. Ήταν ένα ωραίο mode που σου επέτρεπε να δεις μεγάλη ποικιλία εξωτικών γηπέδων, τα οποία πλέον εμφανίζονται κυρίως στο Exhibition και το multiplayer, και να χρησιμοποιήσεις κατευθείαν έναν καλό παίκτη που θα ξεκλείδωνες. Στο NBA season mode του Playgrounds 2 επιλέγεις στην αρχή ομάδα και μπορείς να χρησιμοποιήσεις μόνο παίκτες αυτής της ομάδας. Επομένως εάν έχεις επιλέξει π.χ τους Warriors και ξεκλειδώσεις τoν Lebron James (πλέον στους Lakers) δεν μπορείς να τον χρησιμοποιήσεις στην ομάδα σου, ενώ στο περυσινό Tournament μπορούσες. Το δεύτερο αρνητικό στοιχείο είναι ότι ο πληθυσμός του multiplayer είναι μικρός και πολλές φορές δεν θα μπορείτε να βρείτε αντίπαλο. Ευτυχώς υποστηρίζεται πλήρως co-op στον ίδιο υπολογιστή σε όλα τα modes.

Στο Season mode οδηγείτε την ομάδα σας σε κανονική περίοδο 15 αγώνων με στόχο τα Play-offs και εντέλει τον τίτλο.

Συνολικά λοιπόν το NBA Playgrounds 2 είναι μια μικρή μεν, ουσιαστική δε βελτίωση του προηγούμενου παιχνιδιού της σειράς, είναι ένα ποιοτικό arcade μπασκετάκι, μπορεί να μην φτάνει ακόμη το κορυφαίο gameplay του θρυλικού NBA Jam αλλά αναμφίβολα βρίσκεται στον σωστό δρόμο και μπορεί να προσφέρει πολλές ώρες γέλιου και διασκέδασης. Εγώ το ευχαριστήθηκα και πιστεύω ότι το ίδιο θα νιώσετε και εσείς.

Ευχαριστούμε την CD Media για την παροχή του review code για το NBA 2K Playgrounds 2

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 83%

83%

Δράση, γέλιο, χαβαλές, μπάσκετ. Θέλουμε και NBA 2K Playgrounds 3, αλλά φέρτε πίσω το Tournament Mode!

Αλέξανδρος Γκέκας

Αφοσιωμένος PC gamer, ο Αλέξανδρος παίζει τα πάντα ανάλογα με τη διάθεση της στιγμής, δείχνει όμως προτίμηση σε turn-based, strategy, RPGs και θεωρεί το UFO: Enemy Unknown ως το καλύτερο παιχνίδι όλων των εποχών. Κατά τα άλλα, προσπαθεί να κρύψει τα χελωνίσια αντανακλαστικά του αποφεύγοντας το competitive multiplayer γιατί, λέει, "δεν του ταιριάζει" και αναζητά τρόπους ώστε να αναγνωριστεί η "Church of Gaben" ως επίσημη θρησκεία στη χώρα μας.

5 Comments

  1. Αλέξανδρε βλέπω το roster δεν έχει ανανεωθεί πλήρως ή κάνω λάθος? Ο Dwight Howard είναι πλέον στους Atlanta Hawks από το καλοκαίρι και μου έκανε εντύπωση ότι τον εμφανίζει Hornets. Λίγο άκυρο αν έχουν μεταφέρει μόνο τα μεγάλα ονόματα σωστά.

    1. Στους Wizards είναι πλέον! Στους Hawks ήταν πριν! Τέσπα δεν έχει σημασία! Βασικά απ’ όσο θυμάμαι απ’ το προηγούμενο κάποιους παίχτες τους είχε και στα ρόστερ άλλων ομάδων την φανέλα των οποίων είχαν φορέσει στο παρελθόν! Κάτι τέτοιο ίσως να συμβαίνει και δω!

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Back to top button
elEL