REVIEWS

TOM CLANCY’S GHOST RECON WILDLANDS

Επιχείρηση Kingslayer: Αρχείο καταγραφής αποστολών Ιούλιος 2019

Ταγματάρχης Anthony “Nomad” Perryman

 

Καταχώρηση 1η

Σήμερα έλαβα οδηγίες για την επόμενη μου αποστολή. Είναι η 14η αποστολή που λαμβάνω μέρος από το 2001, οπότε και έγινα μέλος της επίλεκτης ομάδας The Ghosts. Αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά καθώς πεδίο επιχειρήσεων είναι μία ολόκληρη χώρα, η Βολιβία. Η Βολιβία τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ο μεγαλύτερος παραγωγός κοκαΐνης στον κόσμο, υπό τον έλεγχο του μεξικάνικου καρτέλ Santa Blanca. Η πρόσφατη επίθεση στην αμερικάνικη πρεσβεία στην περιοχή La Paz, η απαγωγή, ο βασανισμός και η εν ψυχρώ εκτέλεση του ειδικού πράκτορα της DEA (Drug Enforcement Administration) Ricardo “Ricky” Sandoval, ήταν υπεραρκετά προκειμένου το καρτέλ να αναβαθμιστεί σε τρομοκρατική οργάνωση.

GRW 02 smallΚαλύτερα κι από καλοκουρδισμένο ρολόι.

Αρχηγός της Santa Blanca και πρωταρχικός στόχος της επιχείρησης Kingslayer είναι ο El Sueño. Το καρτέλ έχει αυστηρή ιεραρχική δομή και οργανόγραμμα, ενώ για τη λειτουργία του στηρίζεται σε τέσσερις πυλώνες: Production, Smuggling, Security και Influence. Για να φτάσω στον αρχηγό θα πρέπει πρώτα να αποδομήσω την οργάνωση τμήμα-τμήμα, να εξουδετερώσω τους υπαρχηγούς και τα μικρότερα αφεντικά. Το τελευταίο δε θα είναι καθόλου εύκολο, αφού έχουν φροντίσει να διαφθείρουν την υπάρχουσα κυβέρνηση, ενώ πληρώνουν μέχρι και τους μισθούς της κυβερνητικής στρατιωτικής οργάνωσης UNIDAD ώστε να κάνει τα στραβά μάτια όπου χρειάζεται. Η ενίσχυση των τοπικών επαναστατών (Kataris 26) που μάχονται ήδη την Santa Blanca και τις δυνάμεις των οποίων ηγείται ο «Pac Katari», θα αποβεί καθοριστική για την επιτυχία της επιχείρησης.

Αρχηγός της αποστολής θα είμαι εγώ (Ghost Lead, Support Specialist), ενώ θα λάβουν μέρος οι Weaver (Sniper, Weapons Specialist), Holt (Engineer, Drone Specialist) και Midas (Combat Specialist, Vehicle Engineer). Σύνδεσμος επικοινωνίας της όλης επιχείρησης θα είναι η Karen Bowman της CIA. Είναι εμφανές πως μια τέτοιου βεληνεκούς επιχείρηση απαιτεί οργανωμένο δίκτυο πληροφόρησης, διακριτούς ρόλους, άψογη επικοινωνία και συντονισμό.

GRW 03 smallΠαρακαλούμε προσδεθείτε, θα υπάρξουν αναταράξεις.

Καταχώρηση 2η

Φτάσαμε στη Βολιβία. Η χώρα διαθέτει απέραντη έκταση και εντυπωσιακά πλούσιο οικοσύστημα. Οι επόμενες μέρες θα μας βρουν περιπλανώμενους σε αχανείς ζούγκλες, όμορφες λίμνες, δαιδαλώδη ποτάμια, επιβλητικές ορεινές περιοχές, χιονισμένες βουνοπλαγιές, επικίνδυνα ορυχεία που εκτείνονται κάτω από τα βουνά, απότομα φαράγγια αλλά και απέραντες αλυκές. Στη διάθεσή μας για τις μετακινήσεις θα έχουμε χερσαία, θαλάσσια και εναέρια μεταφορικά μέσα. Ο καιρός στη Βολιβία αναμένεται γενικά αίθριος, δίχως όμως να λείπουν οι σποραδικές καταιγίδες και οι έντονες βροχοπτώσεις.

Η χώρα χωρίζεται σε 21 διοικητικές επαρχίες για κάθε μία από τις οποίες οι συνεργάτες μας έχουν συγκεντρώσει πληροφορίες, αναγνωρίσει στόχους και σημεία ενδιαφέροντος. Έχουμε πλήρη ελευθερία κινήσεων ως προς τη σειρά επέμβασης μας ανά περιοχή, τη σειρά προσέγγισης των αποστολών αλλά και ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης τους. Ως Ghosts πρώτα απ’όλα θα επιδιώξουμε την Tactical Stealth προσέγγιση. Κατά τη διάρκεια της νύχτας ειδικά το σκοτάδι παρέχει ιδιαίτερη κάλυψη και διευκολύνει την ανεμπόδιστη διέλευση. Όμως σε περίπτωση που τα σχέδια ναυαγήσουν ανά πάσα στιγμή είμαστε ελεύθεροι να εφαρμόσουμε μία πιο Full Assault προσέγγιση αρκεί φυσικά να μην αφήσουμε μάρτυρες πίσω.

Καταχώρηση 3η

Δίχως την ύπαρξη σταθερού κέντρου επιχειρήσεων θα πρέπει να καλύψουμε τις ανάγκες μας χρησιμοποιώντας ευρήματα από τους τόπους διεξαγωγής των αποστολών. Οι επαναστάτες έχουν αφήσει για εμάς οπλισμό και εξαρτήματα διάσπαρτα σε όλη τη χώρα. Αν δε μας φτάσουν μπορούμε κάλλιστα να «δανειστούμε» και από τους εχθρούς μας. Για να ανταποδώσουμε τη βοήθεια προς τους επαναστάτες αλλά και να ενισχύσουμε τον αγώνα τους θα μαρκάρουμε στο χάρτη προμήθειες (βενζίνη, φάρμακα, εργαλεία επικοινωνίας και φαγητό) ώστε να τις συγκεντρώσουν όποτε μπορούν. Παράλληλα αν το κρίνουμε απαραίτητο μπορούμε να τους βοηθήσουμε σε μικρότερες δευτερεύουσες αποστολές με σκοπό να κερδίσουμε την εύνοιά τους και την μελλοντική υποστήριξη τους σε δύσκολες καταστάσεις.

GRW 04 smallΕμπρός καλό μου Drone.

Καταχώρηση 4η

Καθώς περνούν οι μέρες συνειδητοποιούμε πως η διαφθορά είναι τεράστια. Το καρτέλ έχει διεισδύσει σε όλες τις λειτουργίες ετούτου του τόπου. Έχουν χτίσει εκκλησίες, σχολεία, και προσφέρουν πολλές θέσεις εργασίας στους κατοίκους. Άνθρωποι της Santa Blanca υπάρχουν σε πάρα πολλά πόστα. Μέχρι στιγμής έχει χρειαστεί να απελευθερώσουμε αιχμαλώτους, να προστατεύσουμε μάρτυρες, να εξουδετερώσουμε εχθρούς, να ενοχοποιήσουμε ανθρώπους στα μάτια των συνεργατών τους και να κλείσουμε συμφωνίες προσφέροντας αμνηστία. Έχουμε διεισδύσει σε απομονωμένα φυλάκια, σε απόρθητα στρατόπεδα, σε εχθρικές υπόγειες βάσεις, σε δυσπρόσιτα ορυχεία και εργοτάξια, σε εργοστάσια παραγωγής ναρκωτικών, σε αποθήκες, σε ερημικά ξωκλήσια, ενώ δεν έχουμε διστάσει να εισχωρήσουμε ακόμα και μέσα στις περιφρουρούμενες επαύλεις των στόχων μας και σε θέρετρα αναψυχής.

Κάθε μέρα πετυχαίνουμε και από ένα διαφορετικό καίριο πλήγμα στην οργάνωση και βρισκόμαστε πιο κοντά στον El Sueño, ο οποίος βλέπει σιγά σιγά το οικοδόμημά του να καταρρέει. Κάθε μέρα συναντούμε και από μία νέα διαφορετική πρόκληση στο διάβα μας, όμως με μεθοδικές κινήσεις θα φέρουμε εις πέρας την αποστολή. Είμαι Βέβαιος.


Οι γραμμές που μόλις διαβάσατε περιγράφουν ένα μικρό δείγμα των εμπειριών και των περιπετειών του χαρακτήρα που χειρίζεστε στο Tom Clancy’s Ghost Recon Wildlands. Η σειρά Ghost Recon αφήνει στην άκρη τα φουτουριστικά περιβάλλοντα των Phantoms και Future Soldier και επιστρέφει στις ρίζες της ακολουθώντας πιο ρεαλιστικά μονοπάτια. Είναι το πρώτο open-world παιχνίδι της σειράς και ταυτόχρονα το μεγαλύτερο open-world παιχνίδι που έχει δημιουργήσει ποτέ η Ubisoft.

Το παιχνίδι παρέχει τεράστιο όγκο πληροφοριών και δραστηριοτήτων. Χαρακτηριστικά υπάρχουν πάνω από 100 Story Missions για τις οποίες παρέχονται πληροφορίες. Θα αντιμετωπίσετε 25 διαφορετικά bosses μέχρι να φτάσετε στον τελικό κακό, κάθε ένα από τα οποία έχει δικό του backstory, συγκεκριμένες αρμοδιότητες στο καρτέλ και διαφορετική κατάληξη. Επειδή υπάρχει απόλυτη ελευθερία ως προς τη σειρά προσέγγισης των κυρίως αποστολών η ιστορία έχει χαλαρή σύνδεση, ωστόσο έχει τέτοια δομή και παρουσίαση που σε καμία περίπτωση δεν κουράζει και δεν φαίνεται παράταιρη. Ας σημειωθεί επίσης πως το Wildlands διαθέτει δυο εναλλακτικά φινάλε: το «άσχημο» στην περίπτωση που βιαστούμε να φτάσουμε στο τελικό boss και το «καλό» το οποίο ξεκλειδώνει αν ολοκληρώσουμε όλες τις κυρίως αποστολές. Προσωπικά είδα το «άσχημο» τέλος και το βρήκα πολύ ικανοποιητικό και ολοκληρωμένο, ενώ στη συνέχεια το παιχνίδι παρέμεινε ανοιχτό επιτρέποντας μου να κλείσω τις υπόλοιπες εκκρεμότητες.

GRW 05 smallΈγκλημα και Τιμωρία.

Όταν εξουδετερώνουμε κάποιο boss, συνήθως ακολουθεί ιδιαίτερης αισθητικής cutscene όπου ο El Sueño περιγράφει πως αντιμετωπίζει το χτύπημα. Στον ίδιο τον El Sueño έχει δοθεί η φιγούρα του αδίστακτου άρχοντα των ναρκωτικών, βαθιά θρησκευτικού ατόμου με συγκεκριμένο όραμα. Η φιγούρα αυτή ενισχύεται ακόμα περισσότερο από το εξαιρετικό voice-over του χαρακτήρα. Δυστυχώς όμως όλοι οι υπόλοιποι χαρακτήρες κινούνται σε μέτρια κλισέ επίπεδα, τόσο σε επίπεδο διαλόγων αλλά και σε voice-over. Τέλος υπάρχουν πάρα πολλά documents διάσπαρτα στο χάρτη, τα οποία συμπληρώνουν με τη σειρά τους την ιστορία και δίνουν έξτρα πληροφορίες σχετικά με τον κόσμο του παιχνιδιού και τους πρωταγωνιστές του.

Έχει γίνει πολύ καλή δουλειά στην απόδοση του κόσμου και στους μηχανισμούς του παιχνιδιού, ώστε να μεταδίδεται στον παίκτη η αίσθηση πως είναι μέλος επίλεκτης ομάδας κρούσης και μπορεί να ακολουθήσει όποιο τρόπο παιχνιδιού θέλει. O χαρακτήρας μας επιδέχεται παραμετροποίηση, ξεκλειδώνοντας διάφορα skills και έχοντας πρόσβαση σε πλούσιο οπλοστάσιο, ενώ υπάρχει επιπλέον και μεγάλη γκάμα από cosmetic αντικείμενα που δίνουν ένα πιο προσωπικό στυλ στον Ghost μας.  Το Wildlands στην καρδιά του είναι tactical παιχνίδι, κάθε κεντρική αποστολή απαιτεί σχεδιασμό και προετοιμασία, ενώ μπορείτε να παίξετε το παιχνίδι είτε multiplayer με άλλους τρεις φίλους σας είτε solo έχοντας τη βοήθεια τριών Α.Ι. Τα Drones θα γίνουν οι καλύτεροί σας φίλοι, αφού με τη βοήθεια τους αρχικά μπορείτε να έχετε μία καλή άποψη σχετικά με το τι αντιμετωπίζετε, να μαρκάρετε τους αντιπάλους και στη συνέχεια με τις κατάλληλες αναβαθμίσεις να τα μετατρέψετε σε εκρηκτικές μηχανές ή φορητά ιατρικά μηχανήματα.

GRW 06 smallOn my mark…

Ως solo χρειάζεται περισσότερη υπομονή και σωστή εκμετάλλευση του Sync Shot. Το Sync Shot είναι ένας μηχανισμός κατά τον οποίο είναι δυνατόν να αναθέσουμε στόχους στις φιλικές A.I. και μετά από δικό μας σινιάλο να γίνει ταυτόχρονη εκτέλεση. Έτσι και κλειδώσει ο στόχος τότε το Sync Shot έχει 100% επιτυχία. Ως multiplayer είναι άκρως διασκεδαστικό και απαιτεί συνεργασία, καθώς όταν παίζουμε με φίλους τότε αντίστοιχα η «μοιρασιά» γίνεται προφορικά και πάντα υπάρχει ο κίνδυνος αστοχίας και η αποστολή να πάρει διαφορετική τροπή. Η A.I. των αντιπάλων κυμαίνεται σε υψηλά και προκλητικά επίπεδα. Σε περίπτωση που μας εντοπίσουν καλούν αμέσως ενισχύσεις, σηκώνουν ελικόπτερα στον αέρα, ρίχνουν με mortar κατά πάνω μας κι άλλα όμορφα πράγματα. Χαρακτηριστικά στο ανώτερο επίπεδο δυσκολίας κάποια στιγμή οι εχθροί με είχαν εντοπίσει σε ένα σημείο, κατέφυγα στο βουνό για να χάσουν τα ίχνη μου, η περίπολός τους απλώθηκε και εκείνη στο βουνό και μου πήρε κοντά στη μία ώρα να τους ξεφύγω και φτάσω στην αποστολή μου. Αξίζει επίσης να πούμε πως έχει ανακοινωθεί η δωρεάν προσθήκη νέου mode τους επόμενους μήνες με τίτλο Adversarial, το οποίο θα προσφέρει PvP (4v4).

GRW 07 smallΠαντού θα σε ψάχνω, παντού θα σε βρίσκω…

Ο χάρτης του παιχνιδιού είναι τεράστιος σε μέγεθος αλλά και σε ποικιλία περιοχών. Πρωτίστως πείθει πως απεικονίζει μια ολόκληρη χώρα και ταυτόχρονα δίνει άρωμα λατινικής Αμερικής, από τη μουσική που ακούγεται μέσα στα αυτοκίνητα, στην απεικόνιση των κατοίκων και των σπιτιών τους, στα 58 χωριά που περιλαμβάνει και στην τοπική χλωρίδα και πανίδα. Όλη η χώρα απλώνεται στο πιάτο σας χωρίς loading screens, και αρκετές φορές θα… χαζέψετε με τον κόσμο του. Οπτικά το Wildlands είναι από τα πιο όμορφα παιχνίδια που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, διαθέτει αχανείς εξωτερικούς χώρους, πανέμορφους φωτισμούς και αντανακλάσεις, έντονες καιρικές συνθήκες και εναλλαγή ημέρας-νύχτας (ως έξτρα tactical παράμετρο, τη νύχτα χρειαζόμαστε night vision για να κινηθούμε). Τεχνικά το Wildlands είναι απαιτητικό παιχνίδι και χρειάζεται σχετικά δυνατό μηχάνημα για να λάμψει, όμως ακόμα και σε ισχυρά μηχανήματα παρατηρούνται frame drops, κυρίως κατά την οδήγηση. Έχουμε συναντήσει αρκετά glitches και bugs, χωρίς ωστόσο να είναι σε ενοχλητικό βαθμό ή να είναι game breaking. Ενώ τις πρώτες μέρες υπήρχε στιγμιαίο freeze κατά τη διάρκεια του autosave, μετά το τελευταίο patch έχει περιοριστεί κάπως το φαινόμενο. Γενικά τα τεχνικά προβλήματα που έχει ο τίτλος δείχνουν ήσσονος σημασίας και μπορούν να αντιμετωπιστούν με μελλοντικά patches και καλύτερο optimization.

GRW 08 smallΗ κατάρριψη αντίπαλων ελικοπτέρων με τη χρήση grenade launcher είναι από τα highlights του παιχνιδιού.

Συνοψίζοντας, η Ubisoft συνεχίζει το σερί των καλών κυκλοφοριών που έχει δημιουργήσει τελευταία. Το Wildlands δεν καινοτομεί κάπου ούτε εφεύρει εκ νέου τον τροχό, ωστόσο είναι μία παραγωγή που προσφέρει εξαιρετικούς gameplay μηχανισμούς, απολαυστικό stealth και tactical παιχνίδι τοποθετημένα σε έναν ολοζώντανο και αχανή κόσμο. Υπάρχει φροντίδα στον τίτλο σε όλα τα επίπεδα, οι αποστολές είναι καλοσχεδιασμένες διαθέτοντας ποικιλία και πρόκληση, ενώ ακόμα και η ιστορία έχει προσεγμένη παρουσίαση. Είναι στο πνεύμα των παιχνιδιών Tom Clancy και άξιος συνεχιστής της σειράς Ghost Recon, ενώ είναι ικανό να προσφέρει πολλές ώρες διασκέδασης τόσο σε co-op mode όσο και solo. H τύχη της Βολιβίας βρίσκεται στα χέρια σας.

System Specs: Intel Core i7-2600 @3.40 GHz/ 16GB RAM/ Radeon RΧ 480 (8GB Vram)/WD HDD 1TB/ Win10 Pro 64-bit

Ευχαριστούμε τη CD Media για τη παροχή του review code.

Pros

 • Μαγευτική απεικόνιση της Βολιβίας.
 • Υψηλού επιπέδου Tactical Stealth Gameplay.
 • Απολαυστικό co-op αλλά και προκλητικό single player.
 • Μεγάλη ποικιλία και αριθμός αποστολών, που προσφέρουν πολλές ώρες διασκέδασης.
 • Πανέμορφα γραφικά και τεράστιος κόσμος του παιχνιδιού.
 • Εξαιρετική δημιουργία ρεαλιστικού κόσμου, καλή παρουσίαση ιστορίας και υποστήριξη αυτής, ικανοποιητικό και ολοκληρωμένο φινάλε.
 • Arcade οδήγηση και διασκεδαστικός χειρισμός ελικοπτέρων-σκαφών.
 • Η χαρά του sniper παίκτη που πρέπει να υπολογίσει και το Bullet Drop στη βολή του.
 • Τα collectibles αποτελούν μέρος του gameplay αφού συμβάλλουν στην εξέλιξη του χαρακτήρα.
 • Τα λάμα φτύνουν!

Cons

 • Διάφορα bugs, glitches και frame drops (κυρίως κατά την οδήγηση) θα πρέπει να διορθωθούν.
 • Η καταστροφή της Stealth προσέγγισης από την απελευθέρωση αιχμαλώτων επαναστατών κατά τη διάρκεια των αποστολών. Συνίσταται να τους αφήνετε για το τέλος.
 • Πλην του El Sueño και κάποιων Bosses, οι υπόλοιποι NPCs κινούνται σε μέτρια επίπεδα.
 • Η απεικόνιση όλων των περήφανων Βολιβιανών κατοίκων NPCs παραείναι κακόμοιρη.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 92%

92%

Kara

Ήρθε σε πρώτη επαφή με το gaming από σπόντα, όμως παρέμεινε σε αυτό από επιλογή. Αγαπημένα παιχνίδια από τότε είναι τα Age Of Empires II, Star Wars Battlefront II και… Tekken 3. Πλέον η ψυχή της ανήκει στο Rocket League. Θα δοκιμάσει παιχνίδια που της τραβούν την προσοχή ανεξαρτήτου είδους, με εξαίρεση τα Horror/Splatter. Όταν δεν παίζει συνήθως θα είναι με κάποιο κόμιξ ανά χείρας ή θα μιλάει για τις ταινίες Star Wars.

7 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL