REVIEWS

NELLY COOTALOT: THE FOWL FLEET

Όλοι μας γνωρίζουμε ότι σχεδόν άπαντα τα video games δημιουργούνται με σκοπό το κέρδος. Τουλάχιστον αυτό ίσχυε μέχρι την έκρηξη της indie σκηνής, οπότε και στο προσκήνιο ήρθαν, εκτός των διαφόρων εταιρειών, πολλοί ανεξάρτητοι και ταλαντούχοι δημιουργοί, που συχνά δεν είχαν τα χρήματα ως πρωταρχικό κίνητρο σχεδιασμού ενός παιχνιδιού.

Μεταξύ αυτών αναμφισβήτητα συγκαταλέγεται ο Βρετανός Alasdair Beckett-King, ένας άνθρωπος που το 2007 κυκλοφόρησε ένα δωρεάν, βασισμένο στην AGS μηχανή γραφικών, adventure game, ονόματι “Nelly Cootalot: Spoonbeaks Ahoy!”. Όπως πιθανώς καταλάβατε, πρόκειται για τον προκάτοχο του τίτλου που εξετάζουμε στο παρόν review, τον οποίο ο developer έφτιαξε ως ένα δώρο προς τη σύντροφό του, η οποία φέρει το ονοματεπώνυμο… Nelly Cootalot και δανείζει τη φωνή της στην ομώνυμη πρωταγωνίστρια! Μπορείτε να τον προμηθευτείτε εντελώς δωρεάν εδώ.

Η αναγνώριση της προσπάθειάς του υπήρξε παραπάνω από εμφανής, αφού το παιχνίδι κέρδισε πέντε βραβεία τη συγκεκριμένη χρονιά, μεταξύ των οποίων εκείνα για τον καλύτερο τίτλο βασισμένο στην AGS και τον καλύτερο κεντρικό χαρακτήρα. Φυσικό επόμενο ήταν να κάνει ο Beckett σκέψεις για τη δημιουργία ενός sequel, το οποίο τελικά κι ανακοίνωσε το 2008. Από τότε κύλησε πολύ νερό στ’ αυλάκι, έως ότου το 2013 αποφάσισε να τρέξει μία Kickstarter καμπάνια με σκοπό τη συγκέντρωση του ποσού των £15.000. Η καμπάνια στέφθηκε μ’ επιτυχία, αφού τελικώς συγκεντρώθηκαν £20.000, ενώ τ’ ακόμη καλύτερο ήταν ότι στην πορεία βρέθηκε κι εκδότης –άρα κι επιπλέον χρηματοδότης- στο πρόσωπο της εταιρείας Application Systems Haildelberg.

Nelly Cootalot The Fowl Fleet Snap1Γνωρίζοντας τους διαγωνιζόμενους πρώην αριστοκράτες

Ως εκ τούτου, από ένα σημείο κι έπειτα δεν υπήρχε καμία δικαιολογία για τον Beckett-King. Όφειλε να μας παραδώσει έναν πλήρως εμπορικό τίτλο όπως ακριβώς τον είχε οραματιστεί, ικανό να πείσει το κοινό να διαθέσει αυτή τη φορά χρήματα προκειμένου να τον προμηθευτεί. Μετά την ολοκλήρωση του “The Fowl Fleet” μπορώ να πω ότι έφερε εις πέρας την αποστολή του, καταφέρνοντας να κάνει το παιχνίδι του να ξεχωρίσει έναντι πολλών άλλων adventure games που συναντάμε τη σήμερον ημέρα, για τους λόγους  που θ’ αναλύσω στη συνέχεια.

ΜΠΛΕΞΑΜΕ ΤΙΣ ΓΕΝΕΙΑΔΕΣ ΜΑΣ

Απ’ την υπόθεση και μόνο καταλαβαίνει κανείς, ειδικά αν, όπως κι εγώ, ανήκει στην κατηγορία εκείνων που δεν ήρθαν κατά το παρελθόν σ’ επαφή με το “Spoonbeaks Ahoy!”, οπότε και δε γνωρίζει το ύφος της συγκεκριμένης σειράς παιχνιδιών, ότι έχουμε να κάνουμε μ’ ένα ανάλαφρο, χιουμοριστικού τύπου, adventure game. Κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας είναι η πειρατίνα Nelly Cootalot, που μετά την πρώτη περιπέτεια κι επικράτησή της απέναντι στον Baron Widebeard, με τη βοήθεια του ετεροθαλούς αδελφού εκείνου, William Bloodbeard, εργάζεται ως καθαρίστρια σ’ ένα πλοίο. Ασφαλώς μόνο ικανοποιημένη δεν είναι απ’ τη δουλειά της, αφού αναπολεί τις περιπέτειες που είχε στους ωκεανούς και τις μάχες που αρμόζουν σε μία πειρατίνα. Την ευκαιρία να ξαναζήσει τέτοιες στιγμές θα της προσφέρει εκ νέου το πνεύμα του William Bloodbeard, πληροφορώντας την ότι ο εν ζωή αδελφός του σκοπεύει να βάλει χέρι στον Θησαυρό της Έβδομης Θάλασσας, τον οποίο η ηρωίδα μας δε φρόντισε ν’ ανακαλύψει και να παραδώσει στο κατάλληλο πρόσωπο.

Εκτός αυτού, ο Widebeard, έχει καταφέρει, με τη βοήθεια ενός σαμάνου πιθήκου, να υπνωτίσει ένα σμήνος πουλιών, έχοντάς τα πλέον υπό τις διαταγές του κι οδηγώντας τα σ’ άγνωστο σημείο, με σκοπό να τα χρησιμοποιήσει για να επιτύχει τον σκοπό του. Ασφαλώς η Nelly δε μπορεί να μείνει άπραγη, οπότε αναλαμβάνει άμεσα να βρει τα ίχνη του Widebeard και ν’ ανατρέψει τα σχέδιά του. Στο δρόμο της θα βρεθούν αρκετοί παλιοί γνώριμοι, ενώ βεβαίως θα συναντήσει και πολλούς νέους χαρακτήρες.

Nelly Cootalot The Fowl Fleet Snap2Ελευθερώνοντας τον Sebastien θ’ αποκτήσουμε έναν πολύτιμο βοηθό

Για να είμαι απολύτως ειλικρινής, ολοκληρώνοντας το παιχνίδι, απ’ το σκέλος του υπνωτισμού και της χρησιμοποίησης των πουλιών από μέρους του Widebeard περίμενα κάτι περισσότερο σε σχέση με την εξήγηση που δίνεται. Έχω την αίσθηση ότι περισσότερο συμπεριελήφθη στην υπόθεση ως ένας τρόπος ευρύτερης διασύνδεσης του “A Fowl Fleet” με τον προκάτοχό του. Παρ’ όλα αυτά δε με πείραξε ιδιαίτερα, καθώς η ατμόσφαιρα, το ευχάριστο κλίμα, αλλά κι οι απρόσμενοι καλοί γρίφοι που συνάντησα, με αποζημίωσαν με το παραπάνω. Με δεδομένο ότι πειρατικού περιεχομένου adventure game είχαμε πολύ καιρό να δούμε, αν δε κάνω λάθος απ’ την εποχή του “Jack Keane 2: The Fire Within”, ενώ ο συνολικότερος χαρακτήρας του τίτλου του Beckett-King μου έφερε στο μυαλό το υπέροχο –κι ακόμη ανολοκλήρωτο- “The Journey Down”, μπορώ να πω ότι εν τέλει στο συγκεκριμένο παιχνίδι βρήκα πολλά περισσότερα απ’ όσα περίμενα.     

ΜΕ ΜΟΥΣΙΚΟ ΑΡΩΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Τα γραφικά του “A Fowl Fleet” παρουσιάζουν ελαφρώς ανάμεικτη εικόνα. Ενώ υπάρχουν ουκ ολίγοι χώροι  που είναι προσεκτικά και λεπτομερώς σχεδιασμένοι, δε λείπουν κάποιοι άλλοι που ακολουθούν σαφώς πιο λιτή γραμμή εμφάνισης. Για του λόγου το αληθές, συγκρίνετε τα δύο παρακάτω screenshots.

Nelly Cootalot The Fowl Fleet Snap3

Nelly Cootalot The Fowl Fleet Snap4

Κάτι ανάλογο παρατηρείται και στην περίπτωση της ενσωμάτωσης των διαφόρων spites στο χώρο, με τα περισσότερα να εντάσσονται μεν αρμονικά, κάποια άλλα όμως, ιδίως αυτό της πρωταγωνίστριας, να φαντάζουν λίγο ξεκομμένα σε σχέση με το υπόλοιπο περιβάλλον. Σε γενικές γραμμές δε νομίζω ότι οι ελαφρές αυτές υστερήσεις που μόλις περιέγραψα θ’ αποδειχθούν  ενοχλητικές για κάποιον, απλά γεγονός αποτελεί ότι από γραφικής άποψης έχουμε δει πλέον πολύ πιο “δυνατά” adventure games, που ωστόσο πρέπει να τονιστεί ότι στην πλειοψηφία τους διέθεταν πολλαπλάσιο budget.

Ό,τι λείπει απ’ το παιχνίδι στο θέμα εμφάνισης εξισορροπείται και ισοφαρίζεται απ’ τον εξαιρετικό μουσικό τομέα. Ξεκινώντας απ’ τα voice overs, σπάνια συναντάμε τίτλο στον οποίο οι φωνές που ντύνουν τους διαφόρους χαρακτήρες αποδίδονται τόσο φυσικά κι αβίαστα. Ειδικά στην περίπτωση κάποιων συγκεκριμένων χαρακτήρων, όπως της Nelly, τoυ Van Zandt, του Sebastien και του Justice Groat, δε μπορείς παρά να θαυμάσεις τη δουλειά των ανθρώπων που ανέλαβαν να “ζωντανέψουν” τα λεγόμενά τους. Αποκορύφωμα όλων αποτελεί ο Solomon Spry, με τη σπαρταριστή ερμηνεία των τραγουδιών του. Εκεί οφείλετε να σταθείτε λίγο παραπάνω, προκειμένου ν’ ακούσετε δυο και τρεις φορές το καθένα. Μοναδική παραφωνία αποτελεί η ελαφρά υστέρηση που παρατηρείται στο lip synchronization κάποιων χαρακτήρων, που θα μπορούσε και θα έπρεπε να έχει προσεχθεί λιγάκι παραπάνω. Το ηχητικό πακέτο συμπληρώνεται ιδανικά απ’ την υπέροχη μουσική επένδυση, που αποτελεί έργο του ταλαντούχου συμπατριώτη μας, Νικόλα Σιδερή.

Σ’ όποιον δε λέει κάτι τ’ όνομα του εν λόγω συνθέτη, θα του θυμίσω ότι, εκτός της υπόλοιπης αξιοπρόσεκτης –παγκοσμίου αναγνώρισης– δραστηριότητάς του στο χώρο της μουσικής, έχει εργαστεί σ’ αρκετά video games, όπως το “Diamonds in the Rough” του Άλκη Πολυράκη και το “Resonance” του Vince Twelve και της Wadjet Eye Games. Ο Νικόλας κατάφερε να δημιουργήσει ιδιαίτερα αρμονικές με το κλίμα του παιχνιδιού ενορχηστρώσεις, που χαρακτηρίζονται από έναν έντονα “παιχνιδιάρικο” τόνο. Προσωπικά μου θύμισαν αρκετά την, επίσης εξαίρετη, μουσική του “Night of the Rabbit” κι αν τελικά μπορώ να γκρινιάξω για κάτι, αυτό θα ήταν ότι θα επιθυμούσα έναν ελαφρώς μεγαλύτερο αριθμό κομματιών.  Για το τελευταίο όμως υπεύθυνη είναι η μικρή διάρκεια της περιπέτειας, που δε ξεπερνά τις 6 ώρες, βάζοντας μοιραία φρένο στη συνεισφορά του Νικόλα.

Nelly Cootalot The Fowl Fleet Snap5Μέχρι κι από δίκη θα περάσει τη Nelly ο Van Zandt

Φτάνοντας στον χειρισμό και στο user interface, το παιχνίδι ευτυχώς δεν αποπειράται να προβεί σ’ ανόητους κι αχρείαστους πειραματισμούς, αλλά προσφέρει όλα όσα θα περίμενε ο θιασώτης της κατηγορίας. Αλληλεπίδραση με τ’ αριστερό πλήκτρο του ποντικιού, παρατήρηση με το δεξί, εμφάνιση των hotspots με πάτημα του space button, αναδυόμενο inventory που εντοπίζεται στο κάτω μέρος της οθόνης, δυνατότητα συνδυασμού αντικειμένων και φυσικά manual saving της προόδου μας οποτεδήποτε το επιθυμούμε. Απλά πράγματα κι απολύτως αυτονόητα, που δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνονται πεδίο εφαρμογής αμφιβόλου αποτελέσματος περίεργων ιδεών από μέρους ορισμένων developers.

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΟΡΘΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

Διαβάζοντας κάποιος ότι το “A Fowl Fleet” διαρκεί 6 ώρες, περιμένει ότι κάτι τέτοιο συνεπάγεται περιορισμένη ύπαρξη χαρακτήρων και σχετικά μικρό αριθμό γρίφων. Ευτυχώς ούτε το ένα ισχύει, ούτε το άλλο. Είναι αξιοθαύμαστο το πόσο πλούσιος είναι ο κόσμος του παιχνιδιού, με καθένα χώρο να διαθέτει δύο, τρεις ή και περισσότερους χαρακτήρες. Στην Kickstarter σελίδα της καμπάνιας οι δημιουργοί κάνουν λόγο για άνω των 35 τοποθεσιών και των 45 χαρακτήρων. Χωρίς να προβώ σε καταμέτρηση, ώστε να επιβεβαιώσω τους ισχυρισμούς τους, έχω την αίσθηση ότι, τουλάχιστον όσον αφορά στους δεύτερους, δεν απέχουν πολύ απ’ την πραγματικότητα. Τ’ ακόμη καλύτερο είναι ότι έχουμε να κάνουμε μ’ αρκετές ευρηματικές κι ευφάνταστες παρουσίες, όπως οι ξεπεσμένοι αριστοκράτες που διαγωνίζονται σε κούρσες, ο λεξικογράφος Lemuel Periwig που προσπαθεί να προσδιορίσει ορθά την πειρατική διάλεκτο, αλλά κι ο τροβαδούρος Solomon Spry που ψάχνει για μία μούσα.

Σ’ αυτό ακριβώς το σημείο εντοπίζεται και το πιο δυνατό χαρτί του “A Fowl Fleet”, που δεν είναι άλλο απ’ τους πολλούς, ποικίλους κι αρκετά δύσκολους γρίφους του. Με το καλημέρα καλούμαστε να βρούμε τρόπο να εξασφαλίσουμε τη νίκη ενός απ’ τους διαγωνιζόμενους πρώην αριστοκράτες, σαμποτάροντας τους υπολοίπους. Αρκετά αργότερα να καταφέρουμε να ηρεμήσουμε έναν ευερέθιστο σεφ, ώστε ν’ αποσπάσουμε ένα απαραίτητο αντικείμενο. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και η ορθή συμπλήρωση ενός πίνακα που περιέχει τον πλου κάποιων πλοίων, η διαδικασία ανάκτησης της μνήμης ενός καπετάνιου, καθώς κι η εξασφάλιση από μεριάς της Nelly της ελεύθερης εισόδου κι εξόδου της απ’ το σύμπλεγμα νησιών Guttering Howls, που αποτελεί έναν εξαιρετικό, συνδυαστικού τύπου, γρίφο.

Nelly Cootalot The Fowl Fleet Snap6Ένα απ’ τα mini games είναι η γνωστή τσιμπίδα με τα κουκλάκια

Δε λείπουν κι οι περιπτώσεις ζητουμένων που επιτυγχάνονται μέσω των σωστών επιλογών που θα κάνουμε σε διαλόγους, όπως στις κατάλληλες ερμηνείες λέξεων που αναζητεί ο Periwig, αλλά και κατά τη διάρκεια της δίκης της Nelly. Σημειώστε επίσης ότι και σ’ αυτό το adventure game υφίσταται sidekick χαρακτήρας, ένα πουλί που ακούει στ’ όνομα Sebastien και τ’ οποίο και θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε σ’ ορισμένες περιστάσεις. Όσο για το ποιος το υποδύεται, δεν είναι άλλος απ’ τον Tom “Dr Who” Baker! Σε πλήρη αντιδιαστολή μ’ όλα τα παραπάνω, το παρόν δίνουν και κάποια mini games, που δεν αποκλείεται να εκληφθούν ως αρνητικό στοιχείο από μία μερίδα παικτών, που δεν αρέσκονται καθόλου στην παρουσία τέτοιων σε adventure game. Ευτυχώς όλα είναι υπέρ του δέοντος εύκολα, οπότε δε πρόκειται ν’ αποτελέσουν ανασταλτικό παράγοντα της προόδου μας. Άλλωστε όποιος είχε παίξει το “Spoonbeaks Ahoy!”, θα θυμάται ότι κι εκεί εντοπίζονταν mini games, όπως πληροφορήθηκα κι εγώ μέσω της Wikipedia. Φτάνοντας στο φινάλε, δεν αποκλείεται να σας δημιουργηθεί η αίσθηση ότι αυτό έρχεται κάπως απότομα, όπως ακριβώς ένιωσα κι εγώ.

Σε κάθε περίπτωση, το δεύτερο αυτό μέρος των περιπετειών της ηρωίδας του Beckett-King, που φέρει τ’ όνομα της συντρόφου του, αποδεικνύεται μία πολύ ευχάριστη adventure έκπληξη, μάλλον η μεγαλύτερη για το 2016. Αποτελεί κλασσικό παράδειγμα τίτλου που μάλλον δε  περίμενε κανείς μ’ αγωνία, εκ πρώτης όψεως πιθανότατα δε θα συγκινήσει ιδιαίτερα κάποιον, αλλά με την ολοκλήρωσή του θ’ αφήσει πολύ ευχάριστη γεύση σ’ όλους όσους ασχοληθούν μαζί του. Η παρούσα τιμή του, στα €20, ενδέχεται ν’ αποθαρρύνει αρκετούς απ’ το να τ’ αγοράσουν. Στην πρώτη ικανοποιητική μείωση τιμής που θα εντοπίσετε, μη διστάσετε να το προμηθευτείτε.

ΤΟ ΤΑΛΕΝΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΡΑΚΙ ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΘΑΥΜΑΤΑ

Ευχάριστο, ευφάνταστο, αυθεντικό και πολύ τίμιο όσον αφορά στη χρηματοδότηση που αξίωσε. Αυτή η πρόταση θεωρώ ότι περιγράφει όσο καλύτερα γίνεται το “A Fowl Fleet”, ένα σύντομης διάρκειας adventure game που διαθέτει έναν γεμάτο και ζωντανό κόσμο, συνοδεία εξαιρετικών voice overs και πολύ αρμονικής μουσικής ενορχήστρωσης.    

Nelly Cootalot The Fowl Fleet Snap7Όλα όσα συμβαίνουν έχουν το λόγο τους

Φαινόμενα σαν αυτό της εν λόγω περιπέτειας αποδεικνύουν περίτρανα ότι όταν οι δημιουργοί διαθέτουν μεράκι, μετουσιώνοντάς το σε ποιοτικό περιεχόμενο εντός του παιχνιδιού τους, ούτε από έντονη διαφήμιση έχουν ανάγκη, ούτε από υπερβολική ποσότητα χρημάτων. Οι καλές ιδέες, ο όμορφος σχεδιασμός κι η αυθεντικότητα της δημιουργίας πάντοτε θα οδηγούν σ’ ευχάριστες εκπλήξεις, όπως είναι αυτή που μας επεφύλασσαν ο πολυσχιδής Beckett-King κι η εξίσου ταλαντούχα ομάδα του. 

karkasSpecs 3

Pros

  • Η ευρηματικότητα και το επίπεδο δυσκολίας των γρίφων του
  • Έξοχα voice overs και πολύ όμορφη μουσική υπόκρουση
  • Πλήθος ευφάνταστων χαρακτήρων
  • Η ιδιατέρως ευχάριστη ατμόσφαιρα και το κέφι που αποπνέει 

Cons

  • Ελαφρά υστέρηση στο lip synchronization
  • Μικρή διάρκεια
  • Η ενσωμάτωση κάποιων sprites στο υπόλοιπο περιβάλλον θα μπορούσε να είναι καλύτερη
  • Η παρούσα τιμή στα €20 ίσως αποτελέσει τροχοπέδη απόκτησής του

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 83%

83%

manos426f

Ο Μάνος δε μπορεί παρά να νιώθει ευτυχής που ασχολήθηκε ενεργά με την gaming αρθρογραφία στα χρόνια 2009-2017, οπότε και του δόθηκε η ευκαιρία να γράψει reviews για κάποια adventure games-διαμάντια, όπως "The Whispered World", "Monkey Island 2-LeChuck's Revenge" (Remastered Edition), "The Book of Unwritten Tales 1&2", "Grim Fandango" (Remastered Edition), "Gabriel Knight-Sins of the Fathers" (25th Anniversary Edition), "Night of the Rabbit", "Memento Mori 2", "Day of the Tentacle" (Remastered Edition).

One Comment

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Back to top button
elGreek