REVIEWS

REBEL GALAXY

Για όλα φταίει το Star Wars. Το διαστημικό παραμύθι του George Lucas γνώρισε πρωτοφανή απήχηση στους απανταχού sci-fi fans -και φυσικά στους gamers- με τις εντυπωσιακές σκηνές δράσεις και τις θεαματικές διαστημικές  dogfights μεταξύ των επαναστατικών X-Wings και των… περίεργων TIE Fighters. Ως φυσικό επακόλουθο, τα περισσότερα sc-fi games προσπάθησαν να μιμηθούν το στυλ μάχης των Star Wars με τις μονομαχίες μεταξύ μικρών και ευέλικτων σκαφών, αφήνοντας συνήθως παραπονεμένους τους οπαδούς της capital ship combat. Κρίμα και άδικο, γιατί δεν υπάρχει πιο επιβλητικό θέαμα από δύο (ή περισσότερα!) τεράστια σκάφη να σφυροκοπούν ανελέητα το ένα το άλλο με lasers, turrets, missiles και όποιο άλλο οπλικό σύστημα μπορείτε να φανταστείτε! Ο υπογράφων, ως μεγάλος οπαδός αυτού του πιο αργού και στρατηγικού στυλ διαστημικής μάχης, έπρεπε να αρκεστεί εκ των πραγμάτων στους σποραδικούς τίτλους που επέλεγαν την capital ship combat έναντι του πιο κλασικού dogfighting, οι περισσότεροι εκ των οποίων βασιζόταν στο τηλεοπτικό και κινηματογραφικό σύμπαν του Star Trek με ορισμένες σπάνιες εξαιρέσεις (π.χ. το εξαιρετικό Nexus: The Jupiter Incident). 

Όλοι οι indie developers ακολούθησαν το παράδειγμα των μεγάλων game studios – όταν ακόμα αυτά τα studios έφτιαχναν space sims… κλαψ! Όλοι; Όχι, γιατί ένα μικρό development studio (φανταστείτε τη μουσική του Αστερίξ να παίζει στο παρασκήνιο) αποτελούμενο από δύο μόλις άτομα, αποφάσισε να δημιουργήσει έναν space action-exploration τίτλο που θα φέρει επιτέλους τα capital ships στο προσκήνιο! Η Double Damage Games  των Travis Baldree και Eric Schaefer, συνιδρυτές στο παρελθόν της Runic Studios (Torchlight series), ρίχνει τον παίκτη σε μία διαστημική περιπέτεια γεμάτη περίεργους εξωγήινους, απομακρυσμένα outposts, εξωτικές τοποθεσίες και τον θάνατο να παραμονεύει σε κάθε γωνιά! Όπως συνήθως συμβαίνει στα παιχνίδια του είδους, ο τρόπος με τον οποίο θα επιλέξετε να βγάλετε τα προς το ζην εξαρτάται από εσάς. Το παιχνίδι προσφέρει μια σειρά από δραστηριότητες όπως η εξόρυξη πολύτιμων ορυκτών από αστεροειδείς, το εμπόριο αγαθών μεταξύ πλανητικών συστημάτων, η ανάληψη αποστολών, η πειρατεία, η εξερεύνηση και η συμμετοχή σε διάφορα guilds και factions, τα οποία πλαισιώνουν την κεντρική story-based campaign. Εδώ οφείλω να επισημάνω οτι το Rebel Galaxy είναι ένας καθαρά single player τίτλος, οπότε αν διψάτε για multiplayer διαστημικές αναμετρήσεις θα πρέπει να ψάξετε αλλού.

RebelGalaxy10Ας δούμε τι υπάρχει εκεί έξω!

Η campaign ρίχνει στον παίκτη στο κατόπι της χαμένης θείας του, η οποία απέχει πολύ από το στερεότυπο της καλοκάγαθης ηλικιωμένης κυρίας που ενδεχομένως να φαντάζεστε. Αυτή η θεία δε μοιράζει καραμέλες αλλά mines και missiles! Η θεία είναι ένας κανονικός badass, μια σκληροτράχηλη εξερευνήτρια του διαστήματος που κατάφερε να εμπλακεί σε όλων των ειδών τις διαστημικές “λαδιές”. Καμία έκπληξη λοιπόν που η τύχη της αγνοείται. Κατά τα άλλα όμως η θεία ξηγήθηκε σπαθί, αφήνοντας στον αγαπημένο της ανιψιό (εσάς) ένα φθηνό αλλά αξιόμαχο σκάφος και ένα μυστηριώδες μήνυμα ζητώντας του να την αναζητήσει σε μια από τις πιο αφιλόξενες γωνίες του διαστήματος. Κάπως έτσι θα ξεκινήσει μια πολύωρη περιπέτεια αναζήτησης και δράσης σε έναν procedurally generated χάρτη αποτελούμενο από πολλά διαφορετικά αστρικά συστήματα, το καθένα με τις δικές του ιδιαιτερότητες και δυσκολίες. Κρίνοντας γενικά την πλοκή και το σενάριο, μην περιμένετε κάτι το ιδιαίτερο. Η ιστορία κάνει τη δουλειά της, προσφέρει μερικά θεαματικά set pieces αλλά δεν θα μείνει στη μνήμη σας για πολύ αφού ούτε οι χαρακτήρες ούτε οι καταστάσεις ξεφεύγουν από τα γνωστά μοτίβα που έχουμε δει σε άλλους αντίστοιχους τίτλους.

RebelGalaxy9Στη φυλή του αυτός θεωρείται όμορφος.

Συνήθως τα παιχνίδια με procedurally generated content υποφέρουν από κάποιο βαθμό επαναλαμβανόμενου περιεχόμενου και αυτό ισχύει σε κάποιο βαθμό και στην περίπτωση του Rebel Galaxy. Τα αστρικά συστήματα δεν έχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ τους, μπορεί να έχουν ελαφρώς διαφορετικό γραφικό σχεδιασμό και random τοποθέτηση των σημείων ενδιαφέροντος αλλά σε γενικές γραμμές όλα ακολουθούν ένα βασικό μοτίβο, γεγονός που σημαίνει οτι η εξερεύνηση των διαθέσιμων περιοχών συνήθως δεν αποφέρει την ικανοποίηση της ανακάλυψης κάποιου πραγματικά ξεχωριστού γεγονότος ή τοπίου, με λίγες εξαιρέσεις που απλώς επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Το ίδιο ισχύει και για το υπόλοιπο μη scripted περιεχόμενο, για παράδειγμα μετά από λίγο θα αρχίσετε να προσέχετε την προφανή επανάληψη των αποστολών που μπορείτε να αναλάβετε στους διάσπαρτους space stations, ενώ οι διάφορες factions δεν έχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ τους και οι περισσότερες αποστολές τους βασίζονται σε συγκεκριμένα πρότυπα. Αραιά και που πάντως το παιχνίδι καταφέρνει να σας εκπλήξει, είτε με την ανακάλυψη κάποιου αντικειμένου που δεν είχατε ξαναδεί είτε με την απρόσμενη εξέλιξη μιας φαινομενικά απλής αποστολής. 

RebelGalaxy8Φροντίστε απλώς να επιστρέφετε συχνά στους σταθμούς για (auto)save!

Βεβαίως όλα τα παραπάνω είναι λογικά και αναμενόμενα αν λάβουμε υπόψη το είδος του παιχνιδιού, το μέγεθος του dev studio και τους πόρους που έχει συνήθως στη διάθεσή του ένας ανεξάρτητος developer. Τα φαινόμενα που περιέγραψα πλήττουν συχνά τις open world υπερπαραγωγές των μεγάλων studios, θα ήταν εντελώς άδικο να περιμένουμε από μία ομάδα δύο ατόμων να γεμίσει το παιχνίδι της με δεκάδες διαφορετικά είδη αποστολών και unique locations. Τονίζω λοιπόν οτι ο ρυθμός του παιχνιδιού είναι τέτοιος που δεν ένιωσα να κουράζομαι λόγω της επανάληψης. Το Rebel Galaxy δεν χρησιμοποιεί καθόλου level scaling, η επιτυχής πρόοδος στις πιο προχωρημένες αποστολές της κεντρικής campaign απαιτεί την απόκτηση καλύτερων σκαφών και εξοπλισμού οπότε σε ορισμένα σημεία θα χρειαστεί να προβείτε σε ελαφρύ grinding μέχρι να συγκεντρώσετε το απαραίτητο χρηματικό ποσό, ωστόσο ο χρόνος που θα ξοδέψετε σε αυτές τις περιπτώσεις είναι λίγος και δεν διαταράσσει σημαντικά τη ροή του gameplay. 

RebelGalaxy5Θα ακολουθήσετε την οδό της νομιμότητας ή θα γίνετε πειρατής του διαστήματος;

Η ίδια αίσθηση της ταχύτητας επικρατεί σε ολόκληρο το παιχνίδι, από τις συνομιλίες σας με τους διάφορους χαρακτήρες μέχρι τις μάχες και τη μετάβαση μεταξύ αστρικών συστημάτων. Το Rebel Galaxy καταφέρνει να μεταδώσει στον παίκτη την αίσθηση της απεραντότητας του διαστήματος χωρίς να σπαταλά τον χρόνο του σε ανούσια πράγματα. Ακόμη και η μάχη μεταξύ capital ships, η οποία θεωρητικά θα έπρεπε να εξελίσσεται με αργούς ρυθμούς, σπάνια διαρκεί παραπάνω από 1-2 λεπτά όταν υπάρχουν πολλαπλοί αντίπαλοι και ακόμα λιγότερο όταν η μονομαχία είναι ένας εναντίον ενός, με τις εξαιρέσεις να εντοπίζονται στις επικές μάχες στα μεταγενέστερα στάδια της campaign ή στις μάχες εναντίον στόλων. To interface βοηθά πολύ στην εξοικονόμηση χρόνου καθώς προσφέρει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και λειτουργίες με απλό και κατανοητό τρόπο. Οι developers προτείνουν τη χρήση gamepad και όντως ο χειρισμός με αυτό τον τρόπο ελέγχου είναι προσιτός και άμεσος, ωστόσο το Rebel Galaxy παίζεται εξίσου εύκολα με mouse and keyboard, ίσως και καλύτερα σε σχέση με ένα κλασικό χειριστήριο. 

RebelGalaxy6Red Alert!

Μην παρασύρεστε όμως από τις διάφορες δραστηριότητες με τις οποίες μπορείτε να καταπιαστείτε, στο επίκεντρο του Rebel Galaxy βρίσκονται ξεκάθαρα οι μάχες μεταξύ σκαφών. Όπως ανέφερα νωρίτερα, ο παίκτης έχει εξαρχής στη διάθεσή του ένα (φθηνό, ελαφρώς σαβούρικο αλλά και πάλι) capital ship το οποίο μπορεί να αμυνθεί και να επιτεθεί με διάφορους τρόπους. Το κάθε σκάφος έχει διαθέσιμες κάποιες θέσεις για turrets, δευτερεύοντα οπλικά συστήματα όπως missiles και mines αλλά και το κύριο μέσο επίθεσης, τα broadside cannons. Τα κανόνια αυτά δεν βρίσκονται στο εμπρός μέρος του σκάφους σας αλλά στις δύο πλευρές του, αριστερά και δεξιά, οπότε για να επιτεθείτε με αυτά θα πρέπει να γυρίσετε το σκάφος σας στο πλάι, να λοκάρετε στο στόχο και να πυροδοτήσετε την ομοβροντία. Αυτό το στυλ μάχης έχει ξεκάθαρες ομοιότητες με τις ναυμαχίες του παρελθόντος και ο τρόπος χειρισμού μοιάζει πολύ με τις ναυμαχίες που είδαμε πρόσφατα στο παιχνίδι Assassins Creed IV: Black Flag. Οι turrets πυροβολούν αυτόματα κατά των στόχων (εκτός και εν εσείς επιλέξετε το manual targeting) αλλά μπορείτε να προσαρμόσετε το σύστημα στόχευσής τους ώστε να λοκάρουν στους στόχους που εσείς επιθυμείτε. Εδώ εντόπισα ένα προβληματάκι στη στόχευση των μικρών μαχητικών σκαφών τα οποία κινούνται ελεύθερα στον 3D χώρο, αντίθετα με όλα τα υπόλοιπα σκάφη που κινούνται σε ένα οριζόντιο 2D πεδίο, οπότε είναι αρκετά δύσκολο να κλειδώσεις σε στόχους που βρίσκονται λίγο πάνω ή λίγο κάτω από αυτό το οριζόντιο πεδίο με τα broadside cannons.

RebelGalaxy4Μπορεί το διάστημα να είναι 3D αλλά το σκάφος σας κινείται σε οριζόντιο πεδίο.

Όσον αφορά την άμυνα κατά των εχθρικών επιθέσεων, προσφέρονται διάφορα επίπεδα ενεργητικής και παθητικής προστασίας. Στην πρώτη κατηγορία εντάσσονται οπλικά συστήματα όπως οι flak turrets που προσφέρονται για την αντιμετώπιση μικρών εχθρικών μαχητικών ή εισερχόμενων missiles. Η παθητική προστασία περιλαμβάνει τους deflectors (προσωρινή ασπίδα που αποκρούει τα χτυπήματα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα), τις κλασικές ενεργειακές ασπίδες οι οποίες εξαντλούνται όσο δέχονται χτυπήματα, την θωράκιση του κύτους του σκάφους και εντέλει το ίδιο το κύτος. Όπως είναι προφανές, αν ο αντίπαλος καταφέρει να διασπάσει όλες τις υπόλοιπες γραμμές άμυνάς σας και αρχίσει να σφυροκοπά το κύτος τότε έχετε μπλέξει χοντρά! Για να αποφύγετε αυτό το καταστροφικό ενδεχόμενο οφείλετε να κοιτάτε πάντοτε με την άκρη του ματιού σας την κατάσταση των ασπίδων και της θωράκισης ώστε να στρέψετε έγκαιρα τις ευάλωτες πλευρές σας μακριά από τα εχθρικά πυρά και να δώσετε χρόνο στις ασπίδες σας να ξαναγεμίσουν. Επομένως κατά τη διάρκεια της μάχης θα “χορεύτετε” γύρω από τους αντιπάλους σας, προστατεύοντας τις πληγές σας και επιδιώκοντας να επιτεθείτε ανελέητα στα αδύναμα σημεία των εχθρών σας.

RebelGalaxy2Μπουμ!

Συνολικές εντυπώσεις από το σύστημα μάχης; Γρήγορο, συναρπαστικό, στρατηγικό και εξόχως θεαματικό! Μετά από μερικές ώρες παιχνιδιού, όταν θα έχετε αγοράσει καλύτερο σκάφος και θα το έχετε εξοπλίσει με πολλαπλά οπλικά συστήματα, θα ανταμειφθείτε με διαστημικές μάχες οι οποίες δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τις καλύτερες combat scenes ταινιών επιστημονικής φαντασίας. Με το που θα φθάσετε σε απόσταση βολής από τους εχθρικούς στόχους αρχίζει το… πανηγύρι! Turrets, lasers, flak πυροβολούν ασταμάτητα, τα broadside cannons τσακίζουν τις άμυνες των αντίπαλων σκαφών, missiles και mines εκτοξεύονται από όλες τις πλευρές, μικρά εχθρικά μαχητικά πετούν γύρω σας σαν οργισμένες σφήκες, εκρήξεις φωτίζουν το σκοτάδι του διαστήματος και, στη μέση όλου αυτού του χαμού, βρίσκεστε εσείς, παρατηρώντας τις εχθρικές κινήσεις και την κατάσταση του σκάφους σας, εκτελώντας μανούβρες και επιλέγοντας τον επόμενο στόχο. Η απόκτηση ενός καλύτερου σκάφους κοστίζει αρκετά σε χρήμα, ιδίως αν βάλετε στο μάτι κάποιο βαρύ destroyer ή ένα κτηνώδες dreadnought, ωστόσο η ανταμοιβή σας είναι τόσο μα τόσο γλυκιά! Δεν υπάρχει πιο ωραίο συναίσθημα από το να επιστρέφετε σε κάποια περιοχή που νωρίτερα είχατε υποστεί ταπεινωτική ήττα και να ισωπεδώνετε σε δευτερόλεπτα τους μπούληδες που σας είχαν αναγκάσει σε φυγή. Αυθεντική ‘fuck yeah!” στιγμή. 

Ολοκλήρωσα την κεντρική campaign σε 20κάτι ώρες παιχνιδιού καταφέρνοντας να αποκτήσω ένα destroyer αξίας μερικών εκατομμυρίων credits χωρίς να προβώ σε ιδιαίτερο grinding για να συγκεντρώσω το απαραίτητο ποσό, αλλά αν θέλετε να αγοράσετε το πιο ισχυρό σκάφος του παιχνιδιού και να το αξιοποιήσετε στην campaign τότε θα πρέπει υποχρεωτικά να δαπανήσετε αρκετό χρόνο εκτελώντας random αποστολές και τα θελήματα των guilds προτού συνεχίσετε με την κεντρική ιστορία. Εναλλακτικά μπορείτε να αφήσετε τις επιδιώξεις αυτές για μετά το τέλος της campaign θέτοντας τους δικούς σας ατομικούς στόχους και εξερευνώντας ελεύθερα τον κόσμο του παιχνιδιού. 

RebelGalaxy3Το χρώμα στον τίτλο των αποστολών υποδεικνύει τη δυσκολία τους. Πράσινο = υγιεινός περίπατος, κόκκινο = ο Θεός βοηθός.

Η μέχρι τώρα θετικότατη εντύπωση που αφήνει το Rebel Galaxy συνεχίζεται στον τεχνικό τομέα όπου οι developers κατάφεραν να παρουσιάσουν ένα άρτιο συνολικό αποτέλεσμα, με όμορφα γραφικά και ποιοτικό ήχο. Χωρούσε κάποια βελτίωση στις εκρήξεις των εχθρικών σκαφών, περίμενα κάτι πιο θεαματικό με χρήση αρκετών particle effects αντί για τα bitmaps εκρήξεων που επιλέχθηκαν, ενώ ορισμένα textures θα μπορούσαν σαφώς να έχουν υψηλότερη ανάλυση αλλά μιλάμε για λεπτομέρειες που δεν αλλοιώνουν το καλαίσθητο σύνολο. Ευχάριστη έκπληξη είναι τα αξιοπρεπή voiceovers, συχνή “πληγή” των indie games χαμηλού μπάτζετ, αλλά έχω ορισμένες ενστάσεις όσον αφορά τη μουσική επένδυση. Οι ροκιές του soundtrack θα ενθουσιάσουν ορισμένους αλλά ίσως απογοητεύσουν όσους θα προτιμούσαν πιο space operικές μουσικές κατά την περιπλάνησή τους στα αστέρια. Ευτυχώς οι developers έχουν φροντίσει να ενσωματώσουν την επιλογή για custom soundtrack οπότε αν δεν καλύπτεστε από τα υπάρχοντα κομμάτια είστε ελεύθεροι να χρησιμοποιήσετε τη δική σας μουσική συλλογή. Συν τοις άλλοις το παιχνίδι έτρεξε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα στο σύστημα της δοκιμής (Intel Core 2 Quad 6600, Nvidia GTX 660, 8GB RAM) σε ανάλυση 1680×1050 και με το framerate στα 60 fps με μικρές και επουσιώδεις εξαιρέσεις. Τέλος, δεν παρατήρησα κανένα σημαντικό bug κατά τη διάρκεια της ενασχόλησής μου με τον τίτλο.

RebelGalaxy1Τα μόνα bugs του παιχνιδιού οδηγούν διαστημόπλοια και αντιμετωπίζονται με κανόνια!

Εάν δεν έχει καταστεί σαφές με τα έως τώρα λεγόμενά μου, διασκέδασα πολύ με το Rebel Galaxy. Η τιμή στην οποία διατίθεται (20€) κρίνω πως είναι απολύτως δίκαιη για αυτά που προσφέρει, το διαθέσιμο περιεχόμενο είναι αρκετό ώστε να χορτάσετε χωρίς να μπουχτίσετε, το σύστημα μάχης εγγυάται πολλές επικές στιγμές θεαματικών space battles και ο συνολικός ρυθμός σέβεται τον (συνήθως περιορισμένο) χρόνο του παίκτη και δεν τον σπαταλά σε ανούσιο grinding. Μπορώ να επισημάνω ουκ ολίγα σημεία που επιδέχονται βελτιώσεων, για παράδειγμα θα ήθελα πολύ να ήταν βαθύτερα και πιο ενδιαφέροντα τα questlines των guilds, θα μου άρεσε να υπήρχαν περισσότερες επιλογές στους διαλόγους, θα ήταν ωραίο να είχαν προστεθεί περισσότερα είδη αποστολών και πολλές hand-crafted unique locations που να ανταμείβουν την εξερεύνηση, όμως ας μην ξεχνάμε οτι δεν είναι ρεαλιστικό να ζητώ το επόμενο Elite από μια ομάδα δύο ατόμων. Ελπίζω το Rebel Galaxy να βρει την επιτυχία που του αξίζει ώστε το ενδεχόμενο sequel να φτάσει ακόμα πιο κοντά στο όραμα των δημιουργών του. Εδώ και τώρα, το Rebel Galaxy προτείνεται ανεπιφύλακτα στους οπαδούς του είδους. 

Pros

  • Ενδιαφέρον και θεαματικό σύστημα μάχης
  • Randomized χάρτης μεγάλου μεγέθους
  • Ποιοτικός τεχνικός τομέας
  • Γρήγορος ρυθμός

Cons

  • Κάποια στιγμή γίνεται αντιληπτή η έλλειψη περισσότερου βάθους
  • Οι διάλογοι δεν έχουν ιδιαίτερο λόγο ύπαρξης
  • Η πλοκή δεν παρουσιάζει καμία πρωτοτυπία

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 84%

84%

Αλέξανδρος Γκέκας

Αφοσιωμένος PC gamer, ο Αλέξανδρος παίζει τα πάντα ανάλογα με τη διάθεση της στιγμής, δείχνει όμως προτίμηση σε turn-based, strategy, RPGs και θεωρεί το UFO: Enemy Unknown ως το καλύτερο παιχνίδι όλων των εποχών. Κατά τα άλλα, προσπαθεί να κρύψει τα χελωνίσια αντανακλαστικά του αποφεύγοντας το competitive multiplayer γιατί, λέει, "δεν του ταιριάζει" και αναζητά τρόπους ώστε να αναγνωριστεί η "Church of Gaben" ως επίσημη θρησκεία στη χώρα μας.

3 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL