REVIEWS

SNIPER GHOST WARRIOR CONTRACTS 2

Με αρκετά χρόνια στο κουρμπέτι η σειρά Sniper Ghost Warrior της CI Games δεν χρειάζεται και πολλές συστάσεις. Μετά την ομολογουμένως όχι και τόσο δυνατή πρώτη τριλογία, οι Πολωνοί πήραν μία στροφή αφήνοντας πίσω τους τους ανοιχτούς κόσμους και ξεκίνησαν την δημιουργία συγκεκριμένων και με κάποιο βάθος αποστολών. Αυτό το μοντέλο φάνηκε να δουλεύει κι έτσι μετά την επιτυχία του Sniper Ghost Warrior Contracts, αποφάσισαν ότι ήρθε η ώρα του διαδόχου του, σε ένα μοντέλο κυκλοφοριών που θυμίζει αρκετά αυτό του Hitman. Όπως και προηγουμένως, έτσι κι εδώ οι αποστολές που καλούμαστε να ολοκληρώσουμε συνθέτουν μία γενικότερη ιστορία.

Raven looking throught his scope
Πάνοπλος και πανέτοιμος για κάθε πιθανή κι απίθανη βολή

Η ιστορία αυτή, όπως καταλαβαίνει και ο πλέον άσχετος με τέτοιου τύπου παιχνίδια, αποτελεί απλώς σειρές κειμένου προκειμένου να γεμίσουν τον νεκρό χρόνο μεταξύ των αποστολών. Η βασική ιδέα εδώ και τόσα χρόνια είναι πως μέσω των εύστοχων και ομολογουμένως μακρινών βολών μας, θα αλλάξουμε τα γεωπολιτικά τεκταινόμενα μιας περιοχής. Αυτή συνήθως τοποθετείται στην ανατολική πλευρά του πλανήτη, με σκοπό να επιφέρουμε πολιτική αστάθεια προς όφελος των εργοδοτών μας. Παράλληλα λαμβάνουν χώρα και άλλα, μικρότερης κλίμακας γεγονότα τα οποία εις μάτην προσπαθούν να χρωματίσουν την ιστορία. Μένουμε λοιπόν στο ότι πρέπει να περάσουμε απαρατήρητοι και συνεχίζουμε ρυθμίζοντας την διόπτρα μας.

Αφήνοντας πίσω τα κλισέ χολιγουντιανά σενάρια αυτό που μένει είναι η δράση και πιο συγκεκριμένα η προσπάθεια αποφυγής αυτής. Κι αυτό γιατί στο Ghost Warrior ο πρωταρχικός σκοπός μας είναι η όποια κίνησή μας να χαρακτηρίζεται από χειρουργικής ακρίβειας χτυπήματα μέσα από την διόπτρα μας. Και παρότι υπάρχουν πάντα οι εναλλακτικές της ηρωικής εφόδου μετά οπλοπολυβόλων και φωνών, εντούτοις το παιχνίδι μας ωθεί στο επιλέξουμε την οδό που θα κινήσει τις λιγότερες υποψίες, προσπαθώντας έτσι να τονίσει το υποτυπώδες σενάριό του. Αυτό το επιτυγχάνει είτε μέσω διαφόρων challenges οι οποίες μας ανταμείβουν με ζεστά ματωμένα δολάρια, είτε μέσω περιορισμών, όπως είναι ο αριθμός των σφαιρών μας καθώς και η μορφολογία του εδάφους. Το τελευταίο, δε είναι τόσο καλά σχεδιασμένο που από εκεί που μπορεί να αποτελεί έναν εξαιρετικό σύμμαχο, όπως σε έναν υπερυψωμένο λόφο, μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα μπορεί να αποβεί μοιραίο, όπως όταν εγκλωβιστούμε σε μία πλαγιά με τους όλμους να σκάνε γύρω μας. Οπότε κι εδώ το μέτρο είναι αυτό που θα μας επιφέρει τα μέγιστα αποτελέσματα.

Overlooking an enemy sniper with binoculars
Ο εχθρικός ελεύθερος σκοπευτής δεν ξέρει τι τον περιμένει

Σύμμαχο μας, όπως και στα περισσότερα σύγχρονα FPS έχουμε μία υπερπλήρη αποθήκη από διάφορα gadgets. Το πλέον κλασσικό αλλά και χρησιμότατο δεν είναι άλλο από το drone, οι λειτουργίες του οποίου είναι πάμπολες. Αυτές οι ευκολίες σε συνδυασμό με την δυνατότητα που έχουμε, αν παίξουμε σωστά τα χαρτιά μας, να αφανίσουμε στην κυριολεξία ολόκληρες στρατιές, δίνει στον πρωταγωνιστή μας μία αίσθηση θηρευτή. Ειδικά δε μόλις κάποιος αρχίσει να κατανοεί τους μηχανισμούς του παιχνιδιού, οι άμοιροι φαντάροι καταλήγουν βορά στις ορέξεις του εξολοθρευτή Raven.

Ακόμη και στην υψηλότερη δυσκολία με λίγη εξάσκηση οι σφαίρες μας θα αρχίσουν να βρίσκουν στόχο όλο και συχνότερα. Οι οποίοι μηχανισμοί δεν ξέρω κατά πόσο είναι 100% ορθοί, παρόλα αυτά λαμβάνουν υπόψιν τους σχεδόν κάθε πιθανή παράμετρο από αυτές που ισχύουν και στην πραγματικότητα. Φυσικά εννοείται ότι δεν θα πρέπει να κάνουμε επί τόπου υπολογισμούς όπως γίνεται στην πραγματικότητα, αλλά σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να μάθουμε να υπολογίζουμε την καμπύλη του κάθε βλήματος.

Graffiti with an anti-war message
Το μήνυμα της ημέρας

Εδώ τοποθετείται και το σημείο στο οποίο το Ghost Warrior κερδίζει κατά κράτος όσον αφορά την συνολική του προσφορά στον τομέα της ψυχαγωγίας. Οι δημιουργοί του έχουν καταφέρει να πετύχουν την απόλυτη ισορροπία μεταξύ της casual κυριακάτικης περατζάδας και αυτής του φανατικού με τον ρεαλισμό gamer. Εκτός του ότι τα διάφορα επίπεδα δυσκολίας μπορούν να φέρουν το παιχνίδι στα μέτρα του εκάστοτε παίκτη, τα ξεχωριστά μονοπάτια που ξανοίγονται μπροστά μας είναι ικανά να δώσουν μία σχεδόν διαφορετική εικόνα για την αποστολή που μόλις ολοκληρώσαμε.

Για παράδειγμα η εισβολή μας σε ένα φρούριο από τα υπόγειά αυτού σε σχέση με την προσέγγιση της πάντα ανοιχτής Κερκόπορτας όχι μόνο θα ενεργοποιήσουν διαφορετικές συμπεριφορές στους αντιπάλους μας, αλλά πιθανόν και να απαιτούν και διαφορετικά skills από το αντίστοιχο talent tree. Αυτό όχι μόνο εκτοξεύει την ποιότητα σχεδίασης των αποστολών, αλλά καθιστά και κάθε τι που κουβαλάμε χρήσιμο και όχι περιττό βάρος. Επιπλέον μπορεί να ικανοποιήσει κάθε γούστο, παρότι όπως είναι προφανές, η ζυγαριά γέρνει περισσότερο προς την stealth κουλτούρα. Δεν μπορώ να κρύψω όμως ότι αφότου έμαθα πως να υπολογίζω την πορεία ων σφαιρών μου, γύρισα πίσω στην πρώτη αποστολή μόνο και μόνο για να την ζήσω ξανά χωρίς κανένα επιπλέον βοήθημα.

Headshot with a splatter
Καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά το όνομα

Το μόνο ψεγάδι που διαπιστώθηκε στις 30 και πλέον ώρες ενασχόλησης με τον τίτλο, ήταν η ύπαρξη memory leaks μετά από απανωτά reloads, τα οποία ρήμαζαν μεταξύ άλλων και τα υπέροχα γραφικά του SGWC. Και αξίζει να τονιστεί το πόσο σωστά και με ακρίβεια είναι σχεδιασμένα τα μοντέλα του παιχνιδιού λόγω και του ύφους του. Σε αυτές τις απαιτητικές συνθήκες όπου πρέπει να περάσουμε καμήλα από την τρύπα μιας βελόνας, είναι σημαντικό να μην πέφτουν οι σφαίρες επάνω σε αόρατα εμπόδια. Αλλά κι εκτός αυτού, μία καλοσχεδιασμένη ορεινή περιοχή στην Μέση Ανατολή με τα ανάλογα φωτορεαλιστικά εφφέ μπορεί να αποτελέσει το κερασάκι στην τούρτα για την απόλυτη ψηφιακή απόδραση. Το μόνο που ίσως να ήθελε λίγο περισσότερη προσοχή είναι τα μοντέλα των όπλων, τα οποία τις περισσότερες φορές μοιάζουν σαν να είναι πλαστικά. Αλλά μικρό το κακό.

Cave with a graphics glitch
Τα μικρά τεχνικά ζητήματα μπορούν να φέρουν κυριολεκτικά τα πάνω κάτω.

Μπορεί ο αριθμός των αποστολών του παιχνιδιού να είναι μόλις 5, παρόλα αυτά για να μπορέσει κανείς να δει όλα τα πιθανά μονοπάτια ολοκλήρωσης αυτών θα χρειαστεί γύρω στις 30 ώρες. Από την μία, αυτό καλύπτει οριακά την τιμή κυκλοφορίας του τίτλου. Από την άλλη η αρτιότητα του τίτλου είναι τέτοια που μπορεί να ικανοποιήσει μία αρκετά μεγάλη μερίδα του κοινού του.

Βάζοντας τα δύο παραπάνω στο ζύγι η τελική εκτίμηση είναι τουλάχιστον θετική. Αν κάποιος αποζητά απεγνωσμένα έναν τίτλο τέτοιου ρεαλισμού, η επένδυση του χρόνου και του χρήματος θα τον αφήσει πλήρως ικανοποιημένο. Για τους υπόλοιπους η αναμονή και ίσως η αγορά του, πιθανόν ως μέρους κάποιου πακέτου, με τα κυρίως διακοσμητικά του DLCs, πιθανότατα να είναι και η φρονιμότερη επιλογή. Σε κάθε περίπτωση είναι μία κυκλοφορία που αξίζει την προσοχή όλων των gamers και δη των οπαδών των FPS.

Ευχαριστούμε θερμά τη CD Media για την παροχή του review code.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 90%

90%

Headshot!

Ένας άρτιος shooting τίτλος που καταφέρνει να πετύχει την απόλυτη ισορροπία μεταξύ δύο διαφορετικών κόσμων. Πάνω απ' όλα όμως παρουσιάζει με άκρως διασκεδαστικό και φαντασμαγορικό τρόπο την εμπειρία ενός ελεύθερου σκοπευτή.

Ηλίας Ιακωβόπουλος

Μεγαλωμένος στην ελληνική επαρχία, μαγεύτηκε γρήγορα από τα φώτα της πρώτης CRT οθόνης του. Σαν περίεργος και παράξενος μπήκε στα βαθιά από νωρίς, όχι πάντοτε με επιτυχία. Επιστρέφοντας στα πάτρια εδάφη αποφάσισε να ασχοληθεί με την συγγραφή, οπότε και μπλέχτηκε με τις κριτικές σατανικών βιντεοπαιχνιδιών. Δηλωμένος μεσαιωλάγνος, κρίνει τα πάντα με κριτήριο το πόσα σπαθιά θα βρει στο διάβα του, ενώ στο προσκεφάλι του έχει μια Voodoo 2 να τον φυλάγει.

4 Comments

  1. Eξεπλάγην ευχάριστα με την απότομη στροφή που κάνανε στο πρώτο Κόντρακτς και αφήσαν πίσω τις κωλοφντουτιές της πρώτης τριλογίας. Εκεί που άκουγα για Σνάιπερ Γκoστ και προσπερνούσα διακριτικά, πλέον μπήκανε για τα καλά στο στόχαστρο. Βοηθάει και ότι η Ρεμπέλιον σνάιπερ γκέημ σε σύγχρονο σέτινγκ δεν έχει σκοπό να φτιάξει ποτέ.

  2. Προσωπικά περίμενα ένα ψιλοακυρο, ψιλο αρπαχτή σουτερ με διόπτρες. Αυτό που στήσανε τους χάρτες για διαφορετικές προσεγγίσεις ήταν που το απογείωσε.

    Σήμερα έσκασε ένα πατς βέβαια που επηρεάζει κάπως την δυσκολία και ελπίζω να μην μπερδέψει τα πράγματα. Όπως επίσης ελπίζω να έστρωσε τα memory leaks και τα κατεστραμμένα γραφικά

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL