REVIEWS

SONG OF HORROR: EPISODE 1

Something's coming

Το Song of Horror ήταν ένα από εκείνα τα παιχνίδια που δεν βρήκαν ανταπόκριση στη χρηματοδότηση μέσω Kickstarter. Αν και δεν πέρασε απαρατήρητο τότε, η αποτυχία του στο Kickstarter και το permadeath στοιχείο που περιείχε και προϊδέαζε για σύντομη διάρκεια με έμφαση στο replayability και ισχνό αφηγηματικό κορμό, με έκαναν να το ξεχάσω. Ξαφνιάστηκα όταν από το πουθενά λάβαμε κωδικό του Song of Horror για παρουσίαση, τόσο που τσέκαρα αν όντως πρόκειται για το ίδιο παιχνίδι. Επιπλέον, έμεινα έκπληκτος όταν διαπίστωσα πως το παιχνίδι είχε αλλάξει αρκετά προς το καλύτερο. Η θετική εντύπωση μετριάστηκε κάπως με το γεγονός ότι το παιχνίδι θα κυκλοφορούσε σε επεισόδια -πέντε τον αριθμό – και όχι πλήρες εξαρχής. Αν και γενικά δε συμπαθώ το μοντέλο των επεισοδιακών κυκλοφοριών (δε θέλω να παίζω σε δόσεις, με την πιθανότητα μη ολοκλήρωσης της σειράς να είναι υπαρκτή), στο συγκεκριμένο η δρομολόγηση όλων των επεισοδίων για συγκεκριμένες και σχετικά κοντινές ημερομηνίες (το τελευταίο κυκλοφορεί τον επόμενο Μάρτιο) και η ταυτόχρονη κυκλοφορία των 2 πρώτων εξ αυτών, με «έψησαν» να ασχοληθώ.

Το Song of Horror ξεκινάει με τον Daniel Noyer που επιστρέφει από τη δουλειά του στο σπίτι. Λίγα λεπτά μετά δέχεται ένα τηλεφώνημα από το αφεντικό του στην εκδοτική εταιρία που εργάζεται, που του αναθέτει να βρει τον Sebastian Husher καθώς δεν μπορεί να έρθει σε επαφή με εκείνον και έχει αργήσει να παραδώσει το πρωτότυπο χειρόγραφο του βιβλίου του προς εξέταση. Έτσι, ο Daniel αναχωρεί για το σπίτι του συγγραφέα. Φτάνοντας εκεί θα διαπιστώσει πως δεν υπάρχει ψυχή ζώσα στο σπίτι. Αυτό που θα του τραβήξει την προσοχή σχεδόν από τη στιγμή που θα εισέλθει σε αυτό είναι μια μελωδία που παίζει από ένα μουσικό κουτί κάπου μακριά. O πρωταγωνιστής μας θα προσπαθήσει να βρει από που έρχεται αυτή και η περιέργειά του θα τον οδηγήσει σε ένα αδύνατο μέρος στα έγκατα του σπιτιού όπου θα βρεθεί παγιδευμένος. Τα παραπάνω αποτελούν απλά τον πρόλογο του παιχνιδιού.

Στο σπίτι αυτό ξεκίνησαν όλα

Το Song of Horror ξεκινάει πραγματικά από αυτό το σημείο. Μερικές ώρες έχουν περάσει και τόσο ο Etienne, το αφεντικό του Daniel όσο και η Sophie (η πρώην γυναίκα του) αρχίζουν και ανησυχούν. Στο cast των διαθέσιμων χαρακτήρων προστίθενται ο Alexander που είναι ο οικονόμος της έπαυλης και η Alina που ασχολείται με τα ηλεκτρολογικά, και στον καθένα δίνεται μια διαφορετική αφορμή για να επισκεφθεί την οικία των Husher. Έχει δοθεί μεγάλη προσοχή στη λεπτομέρεια, και το πως κάθε σημείο ενδιαφέροντος (και έχει πολλά από αυτά) στο περιβάλλον λαμβάνει υπόψη το background του κάθε χαρακτήρα ώστε να προκύψουν διαφορετικά σχόλια αναλόγως ποιον χειριζόμαστε. Έτσι για παράδειγμα ο Alenxander μπορεί να δώσει περισσότερες πληροφορίες βλέποντας φωτογραφίες των μελών της οικογένειας, ενώ η Sophie γνωρίζει περισσότερα πράγματα για πίνακες αφού είναι ιδιοκτήτρια γκαλερί.

Επιλέγοντας χαρακτήρα για το πρώτο επεισόδιο

Στο παιχνίδι έχει μπει από κάποιους η ταμπέλα Horror-Stealth. Αυτή δεν είναι απόλυτα ακριβής καθώς stealth με την παραδοσιακή έννοια, να υπάρχει κάποιος εχθρός που περιπολεί ή μας αναζητά, δεν υπάρχει. Το Song of Horror είναι στην πραγματικότητα ένα Arcade Adventure, με έντονο το στοιχείο τρόμου και επιβίωσης. Η έμφαση στο παιχνίδι δίνεται στη συλλογή στοιχείων για την επίλυση των διάφορων γρίφων. Με χαρά διαπίστωσα ότι υφίσταται inventory με όλες τις λειτουργίες για κοντινότερη εξέταση αντικειμένων (μπορούν να προκύψουν επιπλέον στοιχεία από αυτή), συνδυασμό μεταξύ τους και φυσικά χρήση τους στο κατάλληλο hotspot. Δεν έχει γίνει καμία απολύτως έκπτωση στα puzzles του παιχνιδιού, όλα χρειάζονται λίγο ή πολύ σκέψη και αξίζει να σημειωθεί ότι κάποια hotspots στο περιβάλλον γίνονται αλληλεπιδράσιμα μόνο εφόσον έχουμε αρκετά στοιχεία ή αναφέρονται σε κάποιο σημείωμα, ημερολόγιο κλπ. που βρίσκουμε στα διάφορα δωμάτια της έπαυλης.

Το interface διατηρείται καθαρό με διάφορα context sensitive εικονίδια στο περιβάλλον που μεταφράζονται σε διαφορετικές εντολές π.χ. open, listen, use κλπ. (το παιχνίδι μπορεί να παιχτεί και με ποντίκι-πληκτρολόγιο, αλλά μιας και δεν είναι point and click θεωρώ πιο άνετη τη χρήση χειριστηρίου). Το Song of Horror δε χάνει ευκαιρία και χτυπάει νοσταλγία με τις προκαθορισμένες γωνίες θέασης που αλλάζουν με σκηνοθετική μαεστρία. Τι σημαίνει αυτό για το χειρισμό; Δε γίνεται παραδόξως χρήση tank controls αλλά κλασικού 3d ελέγχου, «κλειδώνεται» όμως η διεύθυνση που πατάμε κατά τη μετάβαση της κάμερας ώστε να συνεχίσει να κινείται απρόσκοπτα ο χαρακτήρας χωρίς καμία μεταστροφή. Τρελό αλλά λειτουργεί!

Πολλά αντικείμενα κρύβουν κάποια σημαντική λεπτομέρεια πέρα από τη γενική περιγραφή τους.

Φυσικά το παιχνίδι δε θα ήταν horror αν δεν υπήρχε κάποια απειλή στο παιχνίδι κι αυτή ονομάζεται The Presence, μια eldritch οντότητα που σχετίζεται με το μουσικό κουτί που ανέφερα πιο πάνω. Ουσιαστικά πρόκειται για μια απειλή που πλανάται συνεχώς γύρω μας, μια εχθρική τεχνητή νοημοσύνη που αντιδρά στις πράξεις μας. Δεν έχω προσδιορίσει ακόμα ποιες ενέργειες την προσελκύουν, γι’ αυτό που μπορώ να μιλήσω με σιγουριά είναι ο θόρυβος, είτε αυτόν που προκαλούμε άθελα μας ή αν τρέχουμε. Αυτή μας επιτίθεται με 2 τρόπους στο πρώτο επεισόδιο: ο πρώτος είναι με το να προσπαθήσει να ανοίξει μια πόρτα κοντά μας (φυσικά η κάμερα εστιάζει στο συμβάν οπότε δεν υπάρχει περίπτωση να μην το δούμε) και πρέπει να πάμε από πίσω και την εμποδίσουμε να ανοίξει και ο δεύτερος είναι όταν διαχέεται μέσα από τους τοίχους όπου πρέπει να τρέξουμε στην πλησιέστερη ντουλάπα ή τραπέζι και να κρυφτούμε (φυσικά τέτοια σημεία σημειώνονται στο χάρτη μας από τη στιγμή που τα έχουμε δει).

Τόσο η κόντρα που βάζουμε στην πόρτα όσο και το κρύψιμο καταλήγουν σε ένα quick time event. Στην πρώτη περίπτωση συγκεντρώνουμε δύναμη και την κατάλληλη στιγμή σπρώχνουμε και στη δεύτερη προσπαθούμε να διατηρήσουμε χαμηλούς του χτύπους της καρδιάς μας. Εκτός εξαιρέσεων (π.χ. Resident Evil 4, Dead Space κλπ.) δεν είμαι ο μεγαλύτερος οπαδός των QTEs εκεί έξω, αλλά το καλό είναι ότι στην περίπτωση του Song of Horror είναι σχετικά επιεική και αφήνουν ένα μικρό περιθώριο για λάθος. Τι γίνεται, αν παρόλα αυτά αποτύχουμε; Ο χαρακτήρας παύει να αποτελεί μέρος της ιστορίας και πρέπει να επιλέξουμε κάποιον από τους 3 εναπομείναντες. Τα όσα έχουμε κάνει με τον προηγούμενο μέχρι τότε διατηρούνται όπως για παράδειγμα πόρτες που έχουμε ξεκλειδώσει κτλ. και τα αντικείμενα που κουβαλούσε εμφανίζονται κοντά στο μέρος που χάθηκε, όπου μπορούμε να πάμε τα μαζέψουμε κανονικά (σημειώνονται στον χάρτη). Αν όμως πεθάνουν όλοι οι χαρακτήρες, τότε θα πρέπει να ξεκινήσουμε το επεισόδιο από την αρχή.

Σχεδόν σε κανένα σημείο δε θα αισθανθείτε ασφάλεια…

Κίνδυνος παρουσιάζεται κι από διάφορες αποφάσεις που παίρνουμε. Δε θέλω να spoilάρω κάτι, θα τονίσω όμως να μην κάνετε βιαστικές κινήσεις. Πάντα να στήνετε αυτί στις πόρτες (όταν εμφανίζεται το σχετικό εικονίδιο). Αν δεν έχετε αρκετά στοιχεία για μια ολοκληρωμένη εικόνα, μπορείτε πάντα να επιστρέψετε αργότερα. Διαβάζετε προσεκτικά τα έγγραφα που βρίσκετε, μπορεί να σας σώσουν σε κάποιες περιπτώσεις. Και οι ίδιοι οι χαρακτήρες πολλές φορές θα δίνουν hints με αυτά που λένε για κάποια αμφίβολη κατάσταση, για κάποιο γρίφο ή τι πρέπει να κάνετε όταν κινδυνεύετε. Στο σπίτι των Husher θα βιώσετε και διάφορα παραφυσικά φαινόμενα, τοίχους να τρέμουν, πόρτες να ανοιγοκλείνουν, λάμπες να σβήνουν, περίεργες σιλουέτες να στέκονται στο σκοτάδι κ.α. Αυτά αυξάνουν την ανησυχία των χαρακτήρων (ακούγεται ο παλμός της καρδιάς τους και αποτυπώνεται κι στις εκφράσεις τους) και όσο πιο ανήσυχοι γίνονται τόσο πιο πιθανό είναι να σας την πέσει η Presence. Μπορούν να ηρεμήσουν με την πάροδο του χρόνου και μερικές φορές με τα προσωπικά τους αντικείμενα, όπως για παράδειγμα ο Alexander που μπορεί να πιει από το φλασκί του για να καλμάρει.

Δώστε βάση στο τι ακούγεται πίσω από κάθε πόρτα: ησυχία, πράσινο φως.

Το Song of Horror δεν αποφεύγει κάποια φάλτσα. Στα μικρότερα ανήκουν οι διάλογοι που κάποιες φορές διαφέρουν από τους υπότιτλους και ο αργός ρυθμός του παιχνιδιού. Μπορείτε να τρέξετε φυσικά αλλά θυμηθείτε ότι αργά ή γρήγορα θα υπάρχουν συνέπειες, που ισοδυναμούν με χάσιμο χρόνου λόγω QTEs και ακόμη περισσότερο άγχος. Στα μεγαλύτερα, η ασαφής περιγραφή που αφορά στο quick time event που σχετίζεται με το κρύψιμο και μπορεί να οδηγήσει σε άδικους θανάτους και άντε πάλι από την αρχή (αληθινή ιστορία). Οι δημιουργοί το έχουν αντιληφθεί και θα το διορθώσουν σε κάποιο patch. Επιπροσθέτως, η ασάφεια επεκτείνεται και σε κάποια άλλα πράγματα όπως τα προσωπικά αντικείμενα των χαρακτήρων (κάποια δεν είμαι σίγουρος που ακριβώς χρησιμεύουν) και σε μερικά στατιστικά των χαρακτήρων, στα οποία θα αναφερθώ εκτενώς στην παρουσίαση του δεύτερου επεισοδίου. Τέλος, δεν υπάρχει δυνατότητα για remapping των πλήκτρων στο χειρισμό, κάτι που ελπίζω να διορθωθεί.

Το Song of Horror φέρνει λίγο φρέσκο αέρα στα παιχνίδια τρόμου με έναν εχθρό που είναι πανταχού παρών χωρίς να είναι κάποιος διώκτης με φυσική υπόσταση, με προσοχή στις λεπτομέρειες και με διαφορετικά events που αλλάζουν από χαρακτήρα σε χαρακτήρα κι από το ένα playthrough στο επόμενο. Αναμένουμε μια ακόμα πιο δυνατή συνέχεια.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 80%

80%

Off to a good start

Στο Song of Horror δεν παίζεις το παιχνίδι, εκείνο παίζει μαζί σου...

Παναγιώτης Μητράκης

Τέκνο των 80's, ξεκίνησε τη gaming πορεία του με coin-ops και το κλασικό Game Boy. Ξαπόστασε στο αγαπημένο του SNES και ήρθε σε επαφή με το PC gaming το 1998, με παιχνίδια-σταθμούς όπως Half-Life και Baldur's Gate. Δε λέει όχι σε (σχεδόν) κανένα είδος αλλά έχει μια προτίμηση σε RPG και survival horror και προσπαθεί να μυήσει κι άλλους στα Silent Hill, τα S.T.A.L.K.E.R. και τις δημιουργίες της Looking Glass και της Obsidian.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL