REVIEWS

UNRULY HEROES

Πόσοι πίθηκοι χρειάζονται για να αλλάξουν μια λάμπα;

Πριν μερικούς μήνες, χάζευα, όπως συνηθίζω να κάνω ανά καιρούς, τις επερχόμενες κυκλοφορίες του Steam (τίμιο, αγνό scouting που λένε και στο χωριό μου, αγαπητέ Νούμερο Ένα Αναγνώστη). Αν το “εξώφυλλο” ενός τίτλου και τα είδη που ανήκει μου τραβήξουν το ενδιαφέρουν, το κοιτάζω περαιτέρω. Ανοίγω τη σελίδα του, βλέπω βίντεο, εικόνες και περιγραφές και αν είναι ιντριγκαδόρικο, μπαίνει wishlist για να μην περάσει κάτω από το ραντάρ μου. Πετυχαίνω που λέτε, το Unruly Heroes. Από μερικές και μόνο εικόνες φαινόταν παραμυθένιο. Και με υποστήριξη co-op; Πολύ καλό για να είναι αληθινό μέσα στον κατακλυσμό των indie δημιουργιών που παλεύουν για μια θέση στον ήλιο. Στο ρόλο του δημιουργού όσο και του εκδότη, κάποια άγνωστη Magic Design Studios. Περίεργο που δεν χρηματοδοτείται από κάποια μεγάλη εταιρία, σκέφτηκα. Ο καιρός μπορεί να πέρασε, αλλά το παιχνίδι δεν το ξέχασα. Έτσι, πριν λίγες μέρες έφτασε ο κωδικός γι΄αυτό και με συνοπτικές διαδικασίες το ξεκίνησα.

Στην πορεία έμαθα πως οι δημιουργοί που απαρτίζουν την Γαλλική εταιρία, είναι τόσο πρώην μέλη της Ubisoft που έχουν εργαστεί σε τίτλους όπως τα Rayman, Assasin’s Creed και Valiant Hearts, όσο και βετεράνοι της indie σχολής. Αν και εκπλήσσομαι, μπορούσα να διακρίνω κάποιες ομοιότητες στο σχεδιασμό μεταξύ αυτού και των 2 τελευταίων Rayman. Επίσης, τα λεπτομερή, ολοζώντανα περιβάλλοντα μου θύμιζαν έντονα τα αντίστοιχα του Ori and the Blind Forest και… οποία έκπληξις! Και αυτό είναι δημιουργημένο στη Unity. Καλά όλα αυτά θα πείτε, αλλά το παιχνίδι τελικά αξίζει;

Από την αρχή της περιπέτειας.

Το Unruly Heroes είναι μερικώς επηρεασμένο από το θρύλο του Monkey King και την κλασική νουβέλα Journey to the West. Η ιερή περγαμηνή που διατηρούσε την ισορροπία μεταξύ των κόσμων, έχει διασπαστεί σε κομμάτια από σκοτεινές δυνάμεις με αποτέλεσμα να εμφανιστούν δαιμονικά πλάσματα στη Γη και η αρετή, να έχει αντικατασταθεί από φαυλότητα. Η ιστορία κατά τη γνώμη μου, δεν περιέχει τη συναισθηματική φόρτιση του Ori, και ούτε κουβαλάει την παλαβομάρα των Rayman, αν και έχει στιγμές με χιούμορ. Περισσότερο παρουσιάζεται ως μια μεγάλη περιπέτεια που τα πάντα μπορούν να συμβούν και συνιστά ένα σύνολο επιμέρους μικρότερων ιστοριών που λαμβάνουν χώρα σε κάθε κόσμο του παιχνιδιού και συνδέονται μεταξύ τους. Ένα παράδειγμα, το boss του πρώτου κόσμου που περιπαίζει τους ήρωες και τους κάνει τη ζωή δύσκολη βάζοντας τους εμπόδια, σχεδόν σε κάθε επίπεδο, παρεμβαίνοντας κατά ένα τρόπο στην φυσική ροή των πραγμάτων.

Ποιοι είναι όμως αυτοί οι απείθαρχοι ήρωες που λέει ο τίτλος; Η συντροφιά αποτελείται από τον πιθηκόμορφο Wukong, τον σοφό Sanzang, τον χοιρόμορφο Kihong και τον μοναχό Sandmonk. Ο Wukong είναι ο πιο ευέλικτος, χρησιμοποιώντας το κοντάρι του στη μάχη, ενώ διαθέτει και διπλό άλμα. Ο Sanzang είναι ο μάγος της παρέας, μπορεί να πλήξει τους αντιπάλους του με τις σφαίρες από ενέργεια που περιστρέφονται γύρω του, κι όσον αφορά τη φυσική του κατάσταση, δεν έχει διπλό άλμα αλλά μπορεί να αιωρηθεί στον αέρα για κάποια απόσταση. Ομοίως και ο Kihong, ενώ στη μάχη χρησιμοποιεί τόσο την τσουγκράνα του όσο και το ίδιο του το σώμα ως όπλο. Τέλος, ο Sandmonk είναι μεν λίγο πιο βαρύς χαρακτήρας από τον Wukong, αλλά μπορεί να εκτελέσει διπλό άλμα και χρησιμοποιεί γροθιές και κλωτσιές για να μοιράσει πόνο, διαθέτοντας και τη μεγαλύτερη αλληλουχία χτυπημάτων (combo). Πέρα από τις ξεχωριστές κινήσεις που διαθέτει κάθε χαρακτήρας, υπάρχουν και μερικές όπως το wall jump και το dodge που είναι κοινά για όλους.

Δεν είναι λίγες οι φορές που θα χρειαστείτε τις μοναδικές ικανότητες κάθε ήρωα για να προχωρήσετε.

Το Unruly Heroes είναι αρκετά φιλόδοξο. Το πιο ζουμερό σύστημα μάχης του σε σχέση με τον ανταγωνισμό στα side scrollers, δεν είναι το μόνο που έχει να επιδείξει. Εξίσου σημαντικά στοιχεία gameplay που συντελούν στην αλλαγή παραστάσεων είναι και το plaforming (αναμενόμενα) και οι διάφοροι περιβαλλοντικοί γρίφοι ή εκείνοι που βασίζονται σε physics, και αρκετές φορές καταλαμβάνουν ολόκληρη την οθόνη! Γενικά οι προκλήσεις του παιχνιδιού αξιολογούνται ως μέτριας-υψηλής δυσκολίας. Το Unruly Heroes διαθέτει 4 κόσμους και συνολικά 27 επίπεδα, από τα οποία 4 είναι οι μάχες με τα bosses. Αυτά είναι άκρως εντυπωσιακά και διαθέτουν 3 φάσεις οπότε προσέξτε τα patterns και την τακτική που θα ακολουθήσετε. Βέβαια δεν είναι μόνα αυτά, καθώς το παιχνίδι έχει μεγάλο αριθμό από mini bosses, τα οποία δεν είναι μεν τόσο ευμεγέθη όσα εκείνα στο τέλος των chapters αλλά δεν υπολείπονται σε gameplay σχεδιασμό. Από τον 3ο κόσμο και μετά, τα πράγματα ζορίζουν αισθητά, θετικό όμως ότι υπάρχουν αρκετά checkpoints και δε χρειάζεται να ανησυχείτε ότι θα χάσετε την πρόοδο σας. Η μεταφορά στο κοντινότερο checkpoint συμβαίνει σε περίπτωση που χάσετε και τους 4 χαρακτήρες, ενώ αν πεθάνει κάποιος από αυτούς, το παιχνίδι σας τοποθετεί ακριβώς ή αρκετά κοντά στο σημείο που έγινε αυτό. Εκεί η ψυχή του ήρωα, αιωρείται αργά και με τυχαίο τρόπο στο περιβάλλον, και σας δίνεται η ευκαιρία να την χτυπήσετε και να επαναφέρετε το συγκεκριμένο χαρακτήρα στην ομάδα (αν είστε βιαστικοί και δε θέλετε να περιμένετε, θα επανέλθει αυτόματα στο επόμενο checkpoint που θα ενεργοποιήσετε).

Ένα από τα δεκάδες αφεντικά του παιχνιδιού, από τις δυνατές στιγμές σχεδιασμού gameplay.

Και μιλώντας για αλλαγή παραστάσεων, πραγματικά το παιχνίδι δοκιμάζει συνεχώς διαφορετικά πράγματα. Πολύ σπάνια θα δείτε κάτι να επαναλαμβάνεται και η ποικιλία στα περιβάλλοντα απλά είναι το κερασάκι στην τούρτα. Πέρα από το platforming και τα puzzles, θα βρεθείτε να προσπαθείτε να γλυτώσετε από κατολισθήσεις, να πετάτε, να καθαρίζετε με σκούπα καπνούς που σας κρύβουν μέρος από το οπτικό πεδίο, να μπαίνετε στο μυαλό άλλων πλασμάτων με level design προσαρμοσμένα σε αυτά και πολλά ακόμα. Γενικά το Unruly Heroes ανακατεύει την τράπουλα στο gameplay και σας δίνει κάποιο νέο μηχανισμό ή συνθήκες για να παίξετε. Τα επίπεδα είναι γραμμικά αλλά χορταστικά και μέσα σε αυτά είναι διάσπαρτα collectibles όπως νομίσματα και κομμάτια της περγαμηνής. Με τα πρώτα αγοράζετε νέα skins για τους ήρωες (περήφανα υψωμένο μεσαίο δάκτυλο στις πρακτικές αρκετών AAA publishers) και τα δεύτερα ξεκλειδώνετε artworks από χαρακτήρες και εχθρούς του τίτλου.

“Hello”! “Hello”! “Follow me”… “Ok”!

Οι εικόνες που συνοδεύουν το κείμενο καταδεικνύουν την απαράμιλλη ομορφιά του παιχνιδιού. Πολύ απλά, είναι ένας από τους 2-3 πιο δελεαστικούς οπτικά, δισδιάστατους τίτλους που εμφανίστηκαν από την εποχή του Ori. Το animation των χαρακτήρων και πλασμάτων είναι καλό, αλλά το μεγάλο ατού που χρησιμοποιεί το Unruly Heroes είναι η ζωντάνια των περιοχών. Ο λεπτομερής σχεδιασμός των περιοχών δε θα έπειθε το ίδιο, αν το παρασκήνιο (και κάποιες φορές και το προσκήνιο) δεν ήταν τόσο “δραστήριο”. Εφέ, καταιγίδες, ποτάμια λάβας, γιγάντια αλλόκοτα πλάσματα, ομίχλη, καταρράκτες κλπ. θα σας κάνουν σε σημεία να σταματήσετε και να θαυμάσετε τη δουλειά που έχει γίνει. Στο τομέα του ήχου τα πράγματα είναι κάπως πιο απέριττα. Μουσική υπάρχει αλλά ακούγεται σε συγκεκριμένα σημεία όπως, για παράδειγμα, κάποιο boss fight ή ένα αγχωτικό σημείο που δεν πρέπει να χρονοτριβούμε και ταιριάζει γάντι σε κάθε περίσταση. Στις υπόλοιπες στιγμές υπάρχει ησυχία και τονίζονται οι ήχοι από το περιβάλλον. Το τρίξιμο από κάποιο νερόμυλο, το κατρακύλισμα ενός βράχου, το βουητό από θυελλώδη άνεμο κ.α. θα σας συντροφεύουν σε μεγάλο μέρος του παιχνιδιού. Προ εκπλήξεως βρέθηκα με το γεγονός ότι σχεδόν όλοι οι βασικοί χαρακτήρες και αντίπαλοι στο Unryly Heroes διαθέτουν ηχογραφημένες γραμμές διαλόγου, όχι απαραίτητο για παιχνίδι αυτής της κατηγορίας, αλλά σίγουρα καλοδεχούμενο.

Κάθε εικόνα και wallpaper, προσέξτε τις αντανακλάσεις στο νερό…

Όπως και η συντριπτική πλειοψηφία των παιχνιδιών, έτσι και το Unruly Heroes έχει κάποια ψεγάδια. Αρχικά έχουμε την κάμερα. Αν και λειτουργεί σωστά, με το να απομακρύνεται τόσο, ώστε τα τεκταινόμενα να είναι εντός πλάνου, υπάρχουν κάποιες στιγμές (κυρίως σε απότομη εκτίναξη ή κίνησή μας), που καθυστερεί για 1-2 δευτερόλεπτα να ακολουθήσει, κάτι που μπορεί να στοιχίσει. Κατά δεύτερον, είναι τα hitboxes που μοιάζουν να είναι λίγο μεγαλύτερα από όσο φαίνονται και αναφέρομαι συγκεκριμένα στις επιθέσεις των εχθρών (π.χ. μπορεί να έχετε αποφύγει την αιχμή ενός δόρατος αλλά να χτυπηθείτε από το κοντάρι) και μερικών περιβαλλοντικών κινδύνων, όπως για παράδειγμα τα ακανθώδη κλαδιά στο πρώτο boss ή τα κόκκινα πεδία στον 3ο κόσμο. Δε θα αποκαλύψω λεπτομέρειες, αλλά στις πίστες του συγκεκριμένου κόσμου, το σημείο που είναι ευάλωτο στη ζημιά, είναι μια σφαίρα πάνω από το κεφάλι των χαρακτήρων. Αν ακουμπήσει στα προαναφερθέντα πεδία, ο ήρωας πεθαίνει ακαριαία. Υπήρξαν φορές που έχασα και θα ορκιζόμουν ότι το orb ήταν κοντά αλλά δεν τα είχε ακουμπήσει. Αυτό όμως που εντείνει τα μουγκρητά απόγνωσης τον εκνευρισμό οφείλεται κυρίως στο ότι το νέο σας “hitbox” ταλαντεύεται για λίγο λόγω ορμής όταν σταματάτε, με οδυνηρά αποτελέσματα. Επιπλέον, θα ήθελα το dodge να γινόταν οποιαδήποτε στιγμή, ακυρώνοντας τυχόν animation επίθεσης ή combo που έχουμε ξεκινήσει. Τέλος, είμαι σχεδόν βέβαιος πως οι τελειομανείς θα περάσουν δύσκολες στιγμές. Υπάρχουν 4 ranks (bronze, silver, gold και emerald) βάσει του χρόνου που κάναμε, πόσους θανάτους είχαμε και πόσα coins βρήκαμε. Πρέπει να πληρούμε τα όρια και στα 3 κριτήρια για το καλύτερο rank και ελπίζω οι δημιουργοί να σκεφτούν ένα διαφορετικό χρώμα για τα αποκτηθέντα coins (όταν ξαναπαίζουμε κάποιο επίπεδο γίνονται σχεδόν διάφανα σε σχέση με αυτά που δεν έχουμε πάρει), από τη στιγμή που πρέπει να πληρούμε και τις 3 προϋποθέσεις σε ένα run…

Προς το τέλος του παιχνιδιού θα δοκιμαστούν η ικανότητα και σε μερικές περιπτώσεις τα νεύρα σας. Προσπαθώντας, θα βελτιώνεστε, αλλά κάποια σημεία χρειάζονταν λίγο balancing.

Κλείνοντας αυτό το κείμενο, θα έλεγα πως το Unruly Heroes ήταν απολαυστικό στο μεγαλύτερο μέρος της διάρκειας του (περίπου 10 ώρες μέχρι το φινάλε, αρκετές παραπάνω για 100% completion). Δυστυχώς δε μου δόθηκε η ευκαιρία να δοκιμάσω το συνεργατικό παιχνίδι (υποστηρίζει συμμετοχή μέχρι και 4 παικτών), αλλά αν κρίνω από την εμπειρία μου στο single player, πρέπει να είναι πιο χαβαλεδιάρικο. Προς το παρόν υπάρχει μόνο τοπικό co-op ενώ υπάρχει και επιλογή versus για τοπικό ή διαδικτυακό ξυλίκι μεταξύ παικτών. Με ποιοτικά στάνταρ και το περιεχόμενο που προσφέρει, αν σαν ενδιαφέρουν έστω και λίγο τα action-adventure ή τα platform games, δεν υπάρχει λόγος να μην το αποκτήσετε!

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 87%

87%

Πιάσε μια ποικιλία gameplay!

Από τα πιο γεμάτα και χορταστικά παιχνίδια του είδους του, το Unruly Heroes μαγνητίζει τα βλέμματα και μπαίνει στη λίστα με τα indie διαμάντια της φετινής χρονιάς.

Παναγιώτης Μητράκης

Τέκνο των 80's, ξεκίνησε τη gaming πορεία του με coin-ops και το κλασικό Game Boy. Ξαπόστασε στο αγαπημένο του SNES και ήρθε σε επαφή με το PC gaming το 1998, με παιχνίδια-σταθμούς όπως Half-Life και Baldur's Gate. Δε λέει όχι σε (σχεδόν) κανένα είδος αλλά έχει μια προτίμηση σε RPG και survival horror και προσπαθεί να μυήσει κι άλλους στα Silent Hill, τα S.T.A.L.K.E.R. και τις δημιουργίες της Looking Glass και της Obsidian.

6 Comments

  1. Μέχρι και αναλυτικές οδηγίες δόθηκαν προς τον Νούμερο Ένα Αναγνώστη, μπας και βγάλει κανένα λαβράκι. Ρησπέκτ!

    Γουστόζικο φαίνεται, γέρνει περισσότερο προς Metroidvania/Guacamelee εφιάλτη ή είναι πιο άμυαλο και Γκολντεναξικό τελικά;

    1. Όχι δεν είναι metroidvania, οι πίστες είναι καθαρά γραμμικές, με μερικά μυστικά εδώ κι εκεί και αποκομμένες η μία από την άλλη. Κλασική arcade φάση δηλ. μη φανταστείς πάντως πολλά και συνεχόμενα πουνίδια όπως σε ένα καθαρόαιμο beat em up όπως το Castle Crashers, οι προκλήσεις και το τι θα συναντάς μεταβάλλονται συνεχώς, είτε με κάποιο νέο “gimmick” για να παίξεις ή νέους κανόνες στο περιβάλλον κ.α.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL