REVIEWS

STELLARIS: MEGACORP

Ζήτω ο ΑστροΚαπιταλισμός! Αγοράστε ΤΩΡΑ! (*μπορεί να περιέχει ίχνη σκλαβιάς, οικονομικού στραγγαλισμού και φθηνών απομιμήσεων)

Ο βαθμός των αλλαγών που επιφέρει στο Stellaris κάθε major patch που υλοποιείται παράλληλα με την κυκλοφορία των DLC/Expansions του τείνει να αγγίζει κωμικοτραγικές διαστάσεις. Μπορεί μεν να θεωρηθεί – και ορθά – ως απόδειξη ότι το παιχνίδι διαρκώς εξελίσσεται και διορθώνει τα κακώς κείμενά του, αλλά παράλληλα δεν παύει να προκαλεί νευρικό γέλωτα το πλήθος των διαφοροποιήσεων και νεωτερισμών που αντικρίζει κάποιος που επιστρέφει στο game μετά την υλοποίηση κάποιου patch. Το MegaCorp Expansion που κυκλοφόρησε επίσημα πριν λίγη ώρα δεν αποτελεί εξαίρεση – σε βαθμό που η ίδια η Paradox συμπεριέλαβε την παρότρυνση “παίξτε οπωσδήποτε το νέο και ανεπτυγμένο Tutorial της έκδοσης 2.2” ψηλά-ψηλά στο mail που εστάλη στους ανά τον κόσμο reviewers.

Προφανώς όμως εμείς δεν είμαστε τίποτα ΦΛΩΡΑΚΙΑ, οπότε η RAGEQUIT PELFE ENTERPRISES θα ξεκινήσει την κατάκτηση των Άστρων στα τυφλά, όπως αρμόζει στους θαρραλέους πρωτοπόρους του στυγνού καπιταλισμού.

MegaCorp Insult
Καταλαβαίνεις πως τα πράγματα είναι σοβαρά όταν οι αντίπαλες MegaCorps τολμούν να ισχυρίζονται πως οι ΑστροΠέλφε σου είναι μαϊμού…

Όπως γίνεται συνήθως με τα DLC των τίτλων της Paradox και τα συνοδευτικά τους patch, οι αλλαγές χωρίζονται στις επί πληρωμή που ξεκλειδώνονται μόνο για τους κατόχους του εκάστοτε νέου DLC, και στις παράλληλες τζαμπέ-ολέ που είναι διαθέσιμες για όλους τους κατόχους του βασικού game ανεξαρτήτως λοιπών συνοδευτικών. Η σαρωτική φύση των αλλαγών που επιφέρει το τζαμπέ σκέλος με αναγκάζει να σπάσω την παράδοση και να εστιάσω κυρίως σε αυτές, πριν καταπιαστώ δευτερευόντως με το επί πληρωμή υλικό.

Σαρωτικότερη των σαρωτικών αλλαγών είναι, φυσικά, η πολυδιαφημισμένη αλλαγή στο σύστημα “χωροταξίας” των πλανητών, το οποίο ξηλώνεται στυγνά και δίχως τύψεις. Έτσι, το κλασικό σύστημα των προκαθορισμένων planetary tiles στα οποία κατασκευάζουμε buildings και τα οποία, με τη σειρά τους, δουλεύονται από μονάδες πληθυσμού (“pops”), αντικαθίσταται με ένα νέο σύστημα Districts και Jobs. Πλέον σε κάθε πλανήτη μπορούμε να κατασκευάσουμε 4 ειδών Districts (με τον συνολικό αριθμό διαθέσιμων districts να καθορίζεται από το “μέγεθος” του πλανήτη), οι οποίες αντιστοιχούν χονδρικά σε κατοικίες (City District), παραγωγή energy (Generator District), παραγωγή minerals (Mining District) και παραγωγή food (Agriculture District). Η κάθε district που κατασκευάζουμε, εκτός των λοιπών bonuses που μπορεί να προσφέρει, δημιουργεί θέσεις εργασίας που πρέπει να στελεχωθούν από pops προκειμένου να αποδώσουν τα οφέλη τους.

MegaCorp-Tooltip
Δείγμα του Tooltip όπου επεξηγούνται όλα τα Modifiers της παραγωγής Resources στον Pelfe Prime. Διαβάζεις, προσπαθείς να βγάλεις νόημα, γελάς, τα παρατάς και ξεκινάς να σπαμάρεις Corvettes γιατί “έτσι έπαιζα στην έκδοση 1.0 εγώ λολ”.

Οι οποίες θέσεις εργασίας, με τη σειρά τους, χωρίζονται ανάλογα το κοινωνικό και μορφωτικό status των pops σε Workers (θέσεις που αφορούν την παραγωγή των πρωτογενών resources), Specialists (παραγωγή Unity και μετατροπή των παραπάνω resources σε secondary, “εξειδικευμένα” resources – περισσότερα για αυτά στην πορεία), και Rulers (παραγωγή Unity, Amenities και Trade Value – ξανά, περισσότερα για αυτά στην πορεία). Παράλληλα, σε κάθε πλανήτη μπορούμε να κτίσουμε μέχρι 16 κτίρια μέγιστο (με ένα building slot να ξεκλειδώνεται για κάθε 5 pops που κατοικούν στον πλανήτη) τα οποία ανοίγουν jobs που ουσιαστικά είτε προσφέρουν bonuses στην παραγωγή κάποιου resource είτε μετατρέπουν κάποιο primary resource σε secondary.

Μπερδευτήκατε; Δικαιωματικά! Μέχρι να καταλάβω τι μου γίνεται ξεκινώντας τη νέα παρτίδα για τις ανάγκες του review πρέπει να πέρασαν τουλάχιστον 60 in-game χρόνια. Η αλήθεια πάντως είναι ότι όσο περνούσε η ώρα και συνειδητοποιούσα τι και πως, το συγκεκριμένο σύστημα, αν και σαφώς πιο περίπλοκο σε σχέση με το προηγούμενο, είναι κατά πολύ πιο ευέλικτο και ταιριαστό στη φύση ενός game όπως το Stellaris.

MegaCorp Refugees
Λόγω μιας διαγαλαξιακής προσφυγικής κρίσης, ο Pelfe Prime κατέληξε να κατοικείται από τουλάχιστον 7 διαφορετικές φυλές εξωγήινων, οι οποίοι προφανώς ζήλεψαν το μπολιτισμό και την ευημερία μας και ήρθαν να μας τα αλλοιώσουν. Έτσι κι εγώ τους έστειλα να δουλεύουν στα χωράφια και τα ορυχεία, ως μέγας ανθρωπιστής.

Όσον αφορά τα resources και τα λοιπά νέα πλανητικά stats, έχουμε τις εξής αλλαγές:

-Εισαγωγή του νέου resource Alloy που παράγεται από την επεξεργασία των Minerals σε ειδικά buildings/εργοστάσια και το οποίο πλέον χρησιμοποιείται για την κατασκευή αστρόπλοιων και starbases αντί για Minerals.

-Διαχωρισμός των Commercial Goods από υπο-stat των Minerals και ανάδειξή τους σε ξεχωριστό Resource, το οποίο παράγεται πάλι από συγκεκριμένα buildings που τροφοδοτούνται με Minerals και το οποίο χρησιμεύει με τη σειρά του ως “καύσιμο” από συγκεκριμένα jobs που παράγουν Research Points ή άλλα αγαθά. Όπως και πριν, έτσι και στο Patch 2.2 υπάρχει μηνιαίο upkeep requirement σε Commercial Goods ανάλογα με τον πληθυσμό του κράτους μας, και η έλλειψη επαρκούς ποσότητας Goods αυξάνει το unrest και ρίχνει τη συνοχή του πληθυσμού.

-Νέος μετρητής για τα Amenities του κάθε ξεχωριστού πλανήτη, τα οποία παράγονται από Entertainer Jobs ή συγκεκριμένα ειδικά Buildings. Η ανάγκη για Amenities αυξάνεται ανάλογα με τον πληθυσμό του κάθε πλανήτη, ενώ αδυναμία παροχής των απαραίτητων Amenities ρίχνει το Happiness του πληθυσμού.

MegaCorp Elections
Ώρα εκλογής του νέου προέδρου της Εταιρείας, και ο Υπουργός Ανάπτυξης Hellius Papaflessius έχει εξασφαλισμένη την επανεκλογή του. Τόσο εξασφαλισμένη που, ως μέγας κουβαρντάς, δεν διστάζει να ξοδέψει 200 Unity για να επισπεύσει την τυπική διαδικασία. Φήμες πως στη συνέχεια ο Υπουργός Ανάπτυξης ελέγχθηκε για τρύπια Cruisers και Battleships που έγερναν 30 μοίρες, είναι προφανώς κακοήθεις διαδόσεις της αντιπολίτευσης.

-Νέος μετρητής Housing, που όπως φαντάζεστε αντιστοιχεί στον επαρκή αριθμό κατοικιών κάθε πλανήτη και αυξάνεται με την κατασκευή City Districts ή άλλων ειδικών buildings. Αδυναμία παροχής επαρκούς housing οδηγεί σε υπερπληθυσμό, που επιφέρει ποινή στη σταθερότητα του πλανήτη.

-Νέος μετρητής Crime, που δεν χρειάζεται περαιτέρω εξήγηση θεωρώ. Άκρως ενδιαφέρουσα προοπτική για συγκεκριμένης φιλοσοφίας playthroughs το ότι είναι απολύτως δυνατόν να διατηρούμε συνειδητά πλανήτες με υψηλό Crime Rate, κάτι που οδηγεί σε εξειδικευμένα αντίστοιχα εγκληματικά και λοιπά σκιερά event chains.

-Νέος μετρητής Trade Value για κάθε πλανήτη, ο οποίος αντιστοιχεί στον πλούτο που παράγουν οι πολίτες και ο ιδιωτικός τομέας του κάθε πλανήτη. Δημιουργείται από τους Pops ανάλογα με τα living standards τους αλλά και από συγκεκριμένα jobs όπως Merchants, ενώ το Trade Value κάθε πλανήτη παίζει ρόλο και στο νέο σύστημα Trade Routes, το οποίο είναι άλλη ιστορία από μόνο του.

Τέλος, σημαντική αλλαγή που έρχεται με την έκδοση 2.2 είναι η εισαγωγή του Galactic Market, ένα είδος πανγαλαξιακού ανταλλακτηρίου Resources όπου μπορούμε να πουλάμε και να αγοράζουμε κάθε είδους Resource (πρωτογενές, δευτερεύον ή Special) με τις τιμές να αυξομειώνονται ανάλογα με την προσφορά και τη ζήτηση. Σημαντική παράμετρος είναι το ότι έχουν πρόσβαση στο συγκεκριμένο Market ΟΛΕΣ οι αυτοκρατορίες του γαλαξία – τουτέστιν, μπορούν να αγοράζουν και να πουλάνε resources και οι ΑΙ αντίπαλοι, με ότι αποτελέσματα μπορεί να έχει αυτό στη διαμόρφωση των τιμών και την γαλαξιακή οικονομία γενικότερα.

MegaCorp Market
Στα πλαίσια της ίδρυσης του Galactic Market λαμβάνει χώρα και ένα Event Chain για την επιλογή της έδρας του. Ο Pelfe Prime ως πρωτεύουσα του γαλαξιακού καπιταλισμού είναι ΠΡΟΦΑΝΩΣ η ενδεδειγμένη επιλογή, με αποτέλεσμα να λαμβάνουμε ένα τίμιο 10% bonus στα rates ανταλλαγής των resources μας. Ακόμα ένα λαϊκό αίτημα που διεκπεραιώνεται από την Εταιρεία.

Τα Trade Routes, τελείως χονδρικά, είναι αστρικές οδοί που δημιουργούνται αυτόματα από τα αναβαθμισμένα Starbases μας και διοχετεύουν τον πλούτο του κάθε συστήματος προς την πρωτεύουσά μας, παράγοντας Energy Credits. Κάθε Starbase μπορεί να “ελέγξει” το Trade Value συστημάτων μέχρι και 1 hyperlane μακριά, αλλά ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί με την κατασκευή των κατάλληλων compartments.

Ενδιαφέρουσα εξέλιξη είναι το ότι στα συστήματα με υψηλό Trade Value αυξάνεται προοδευτικά το Piracy, το οποίο επιφέρει ποινή στα έσοδα του κάθε συστήματος ενώ αν φτάσει σε αρκετά υψηλό επίπεδο οδηγεί στο spawnάρισμα ενός πειρατικού στολίσκου που επιτίθεται απευθείας στο εκάστοτε σύστημα. Το Piracy καταπολεμάται είτε με την κατασκευή αμυντικών Compartments στα Starbases, είτε δίνοντας στους στόλους μας διαταγή να κάνουν Patrol ακολουθώντας συγκεκριμένα επίφοβα Trade Routes, δίνοντας επιτέλους ένα έξτρα κίνητρο για να διατηρούμε στόλους εν κινήσει αντί να τους στοιβάζουμε στο ναύσταθμο και να τους αφήνουμε να χάσκουν εκεί μέχρι να κηρυχθεί κάποιος πόλεμος.

MegaCorp Trade Route
Επίσης παρέχεται ένα έξτρα κίνητρο και πηγή σκέψης για την τοποθέτηση των Starbases μας σε κρίσιμα εμπορικά σταυροδρόμια.

Αφού βγάλαμε αυτά τα πεζά από τη μέση, ας ασχοληθούμε λίγο και με το έτερο κομμάτι του MegaCorp expansion που δεν είναι άλλο από την εισαγωγή των Megacorporations ως νέα Empire Types με ξεχωριστό Corporate Authority και ξεχωριστά Civics ανάλογα με τα Ethics που τους δίνουμε. Από πλευράς στυγνών αριθμών, οι Megacorporations δέχονται σαφώς αυστηρότερες ποινές όταν ξεπερνιέται το administrative cap τους (τουτέστιν, όταν επεκτείνονται πολύ μέσω της εξάπλωσης των συνόρων και της ίδρυσης αποικιών), καθιστώντας τες ιδανικές για playthroughs με “επέκταση προς τα πάνω”, δηλαδή με κράτη που προτιμούν να έχουν ως πυρήνα έναν-δυο πλανήτες το πολύ παρά να βασίζονται στην ιμπεριαλιστική επέκταση των συνόρων από τη μία άκρη του γαλαξία στην άλλη και στην αναζήτηση αστρικού Lebensraum μέσω του ασταμάτητου αποικισμού.

Για να αντισταθμιστούν, προφανώς, τα μειονεκτήματα που προκύπτουν από την περιορισμένη επέκταση, οι Megacorps έχουν στη φαρέτρα τους μερικά ξεχωριστά βέλη, με κυριότερο αυτών τη δυνατότητα ίδρυσης Branch Offices στους πλανήτες άλλων κρατών. Εκτός από το να παρέχουν Trade Value και υψηλό εισόδημα σε Energy Credits, τα Branch Offices επιτρέπουν την κατασκευή έως και 4 ξεχωριστών Corporate Buildings στους πλανήτες όπου ιδρύονται, τα οποία buildings παρέχουν διάφορα bonuses τόσο στην υπεύθυνη Megacorp όσο και στο κράτος στον πλανήτη του οποίου ιδρύεται το εκάστοτε Office.

MegaCorp Branch Office
Δείγμα των διαθέσιμων κτιρίων σε ένα Branch. Στρατηγική απόφαση το να πλουτίσουμε μέσω της δημιουργίας αντιπάλων υπερβολικά χοντρών για να αντιδράσουν στα σχέδιά μας.

Υπό κανονικές συνθήκες, προκειμένου να ιδρύσουμε κάποιο Branch Office πρέπει πρώτα να έχουμε συνάψει Commercial Pact με το επιθυμητό κράτος μέσω του Diplomacy screen, αλλά αν παίζουμε με κράτος τύπου “Crime Syndicate” (μέσω της επιλογής των κατάλληλων Civics) μπορούμε να ιδρύουμε Branch Offices οπουδήποτε, γεγονός που επιφέρει προφανώς την οργή των θιγόμενων κρατών και που οδηγεί σε ξεχωριστά Event Chains. Προφανώς, επίσης, δεν μπορούν να ιδρυθούν Branch Offices σε πλανήτες που ανήκουν σε Hiveminds, Machine Empires ή αντίπαλες Megacorps.

Στις λοιπές αλλαγές που εισάγει το MegaCorp Expansion συγκαταλέγονται επίσης 4 νέα Megastructures, μια νέα φυλή περιπλανόμενων αστρικών εμπόρων ονόματι Caravaneers, η ίδρυση του Galactic Slave Market παράλληλα με το απλό Market όπου μπορούμε να αγοράζουμε και να πουλάμε Pops με ποικίλα Traits ως σκλάβους, νέα Ascension Perks, νέα μουσικά κομμάτια και Advisor Voices, και, προφανώς, πολλά νέα Event Chains και Anomalies.

Για τον πλήρη κατάλογο των εκτενέστατων αλλαγών και νεωτερισμών, υπερβολικά πολλών για να απαριθμηθούν στο σύνολό τους εδώ, προτείνεται να διαβάσετε απευθείας τα Patch Notes της έκδοσης 2.2.

MegaCorp MegaChurch
Τρελό γέλιο στην προοπτική μιας Megacorporation με Spiritualist Ethics, παράγοντας ένα κράτος MegaChurch όπου ο αρχηγός της Εταιρείας είναι παράλληλα και ανώτερος θρησκευτικός ηγέτης. Ένα πελώριο αστροπανηγύρι a la Παναγία της Τήνου, με πολίτες να αγοράζουν τάματα και λοιπά θρησκευτικά μπιχλιμπίδια σα να μην υπάρχει αύριο.

Προφανώς βέβαια δεν είναι και όλα ρόδινα με την κυκλοφορία του MegaCorp και του patch 2.2. Πέρα από τα αναμενόμενα ήπια bugs που συναντώνται εδώ και εκεί, πέτυχα περιστασιακά σκαλώματα στην απόδοση του παιχνιδιού μετά από κάποιο χρονικό σημείο, γεγονός ανεπίτρεπτο δεδομένου ότι ένας από τους λόγους που είχαν οδηγήσει στην απόφαση τροποποίησης του χωροταξικού συστήματος του game ήταν ακριβώς το ότι ήταν πολύ “βαρύ” από άποψης επιδόσεων των υπολογιστών. Επίσης υπάρχουν και (αρκετά σοβαρά, περιστασιακά) θέματα με την ΑΙ ακόμα και στα υψηλότερα επίπεδα δυσκολίας, η οποία σε ορισμένα playthroughs καταλήγει να μην χρησιμοποιεί καν το Galactic/Slave Market, ενώ φαίνεται να παθαίνει και τον περιστασιακό ντουβρουτζά όσον αφορά τη διαχείριση των Districts της. Τέλος, χρειάζονται σίγουρα δουλειά και τακτοποίηση τα μενού και τα υπο-μενού που δημιουργούνται ως αποτέλεσμα του νέου περιεχομένου και τα οποία κρίνονται επαρκώς χαοτικά σε πρώτη φάση.

Εν κατακλείδι, αν δούμε το πακέτο “Free 2.2 Patch + MegaCorp Expansion” ως μια ενιαία κυκλοφορία τότε μιλάμε για μερικές από τις πιο σημαντικές και ουσιαστικές προσθήκες στα χρονικά των Stellaris DLCs. Ωστόσο για ΑΚΟΜΗ μια φορά καταλήγουμε στο ίδιο συμπέρασμα όσον αφορά DLC/Expansion τίτλου της Paradox: ιδιαίτερα λόγω της σαρωτικής φύσης των δωρεάν αλλαγών που επιφέρει το δωρεάν Patch, αν επιλέξουμε να δούμε το MegaCorp ξεχωριστά ως επί πληρωμή Expansion τότε περισσότερο προσφέρει κάποια νέα και ενδιαφέροντα συστατικά που θα πείσουν τους υφιστάμενους παίκτες να επιστρέψουν στο παιχνίδι για ένα διαφορετικό από τα καθιερωμένα playthrough, παρά εισάγει θεμελιώδεις αλλαγές που αλλάζουν άρδην το game ή που θα αποτελέσουν δέλεαρ για κάποιον επίδοξο νέο παίκτη που δεν ασχολείται με αυτό ακόμα. Συμπέρασμα που, με τη σειρά του, οδηγεί στην αναμενόμενη συλλογιστική ως προς την τιμή του Expansion (20 ευρώ στο Steam) και στο κατά πόσο κάποιος είναι διατεθειμένος να σκάσει αυτά τα λεφτά περισσότερο ως ανταμοιβή στην εταιρία παρά ως στυγνό value for money.

Βέβαια, δεν αποτελεί επίσης έκπληξη το ότι οι απανταχού φανς του Stellaris και της Paradox θα σπεύσουν να το αγοράσουν όπως και να έχει. Ιδιαίτερα ταιριαστή έκβαση για έναν τίτλο που πραγματεύεται εικονικά τις αρετές του καπιταλισμού, μπορώ να πω. Δε βαριέσαι… 753 ώρες καταγεγραμμένες στο Steam, and counting…

Ποσοστό Αύξησης Κέρδους - 85%

85%

Ήρθε η Ανάπτυξη!

Ως αυτοτελές Expansion σίγουρα έχει τα θέματά του στην πρωταρχική του μορφή, αλλά συνολικά το πακέτο "2.2 Patch + MegaCorp Expansion" ιδωμένο ως ενιαία κυκλοφορία επιφέρει μερικές από τις πιο σημαντικές και ουσιαστικές προσθήκες στα χρονικά των Stellaris DLCs.

Κώστας Καλλιανιώτης

Αρχαιολόγος/Ιστορικός, RPG Player, Οπαδός των Motörhead, Καταναλωτής Προβατίνας.

4 Comments

  1. Απόλαυση το review, κάθε γραμμή αναφοράς σε γιωτομπάλικες στρατηγικές μιλάνε στην καρδιά μου γιατί τις έζησα μία-προς-μία. Όταν τελειώσω με λοιπές υποχρεώσεις άλλο ένα βαρβάτο playthrough θα παίξει σίγουρα.

    Ποια είναι η επίδραση των αλλαγών της πλανητικής διαχείρισης σε ΑΙ πληθυσμούς, δεδομένου ότι δεν χρειάζονται και ιδιαίτερο terraforming για να αποικίσουν?

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL