REVIEWS

THE RED STRINGS CLUB

 

Είχε επισημανθεί και στο περίφημο, ημιθανές και ανερυθρίαστα ψευδοχαρντκόρ φόρουμ μας, η έλλειψη παρουσίασης για το The Red Strings Club. Cyberpunk κόσμος, δίδυμο ημι-αποκρυφιστή μπαρμάνου και ζόρικου χάκερ, συνωμοσιολογικά κουλουβάχατα στην πλοκή, τεχνητές νοημοσύνες στα όρια της αυτοδιάθεσης και αυτό-συνείδησης, ο τίτλος όφειλε να παρουσιασθεί από το έγκριτα σνομπ επιτελείο μας.

Φωνή λαού, οργή PR εταιρειών, Τακτικέ Αναγνώστη και περίπου τρεις ώρες αφότου έφτασε ο review κωδικός στο γραμματοκιβώτιό μας, παρακολουθούμε τους τίτλους τέλους του παιχνιδιού με ανάμικτα συναισθήματα. Σαφώς πιο στρωτό και προσβάσιμο σαν παιχνίδι σε σχέση με το παρθενικό πόνημα της Deconstructeam, “Gods Will Be Watching” αλλά και πάλι, αρκετά μακριά από το στόχο του αφηγηματικού μεγαλείου. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

RSC1Από την ιδιότυπη κηδεία της Ariadne

Το The Red Strings Club, όπως και ο πνευματικός προκάτοχός του, στην ουσία αποτελεί το απαύγασμα και το δημιουργικό συνονθύλευμα μικρότερων ιδεών που παρουσίαζε η ομάδα ανάπτυξης κατά καιρούς σε ποικίλα Game Jams. H δράση λαμβάνει χώρα στο κοντινό -και σαφέστατα δυστοπικό- μέλλον, όπου η Δαιμονικά Απρόσωπη Πολυεθνική™ Supercontinent, ετοιμάζεται να λανσάρει ένα εμφύτευμα το οποίο θα αποτρέπει τους ανθρώπους από το να βιώσουν την πλήρη ένταση συναισθημάτων που η εταιρεία θεωρεί καταστροφικά, όπως η ακραία κατάθλιψη ή η έντονη οργή. Η λογική πίσω από την ιδιαίτερα…παρεμβατική αυτή κίνηση, είναι πως οι άνθρωποι θα είναι πλέον ελεύθεροι να δημιουργούν και να κοινωνικοποιούνται, δίχως να συντρίβονται από την επέλαση «μη εποικοδομητικών» συναισθημάτων. Το γεγονός πως φυσικά πως η ολική παράδοση σε τούτες τις συναισθηματικές θύελλες και το απόσταγμα του πόνου σε τέχνη προσδιόριζε και προσδιορίζει το ανθρώπινο είδος περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο επίτευγμά του, η Supercontinent το κάνει δημιουργική γαργάρα.

Μένει λοιπόν στον αινιγματικό barman Donovan, του οποίου τα cocktails έχουν την σχεδόν υπερφυσική δύναμη να επηρεάζουν συγκεκριμένα συναισθηματικά και νοητικά κέντρα των πελατών του και τον σύντροφό του, Brandeis, ένα hacker απαράμιλλής δυναμικής, να αποσπάσουν επαρκείς πληροφορίες αναφορικά με το δαιμονικό σχέδιο της Supercontinent εντός τριών ημερών και εάν το κατορθώσουν, να την σταματήσουν.

Επί χάρτου, ακούγεται ενδιαφέρον, σωστά; Δυστυχώς, η απειρία της συγγραφικής ομάδας της Deconstructeam, παραδίδει ένα αποτέλεσμα περισσότερο ταιριαστό σε εφηβικό λεύκωμα ή κόμικ, παρά σε οποιαδήποτε σκληρή αποτίμηση του επερχόμενου εφιάλτη. Οι χαρακτήρες επιδεικνύουν μια σχεδόν παιδική αφέλεια ενώ συζητούν τα πιο ευαίσθητα ή δύσκολα ζητήματα και τίποτε δεν καταστρέφει πιο γρήγορα την «σκληρή» cyberpunk ατμόσφαιρα που προσπαθεί να δημιουργήσει ο συγγραφέας από ένα 38χρονο προγραμματιστή με ροζ μαλλιά και φωσφοριζέ κολλάν ο οποίος με το «καλημέρα» δίνει στον πρώτο τυχαίο μπαρμάνο κάθε τελευταία λεπτομέρεια του σατανικού του σχεδίου.

RSC3Ετοιμάζοντας το σωστό ποτό για τον καλό μας δόκτωρα…

Το ίδιο το gameplay στήνεται ουσιαστικά γύρω από τρεις απλούς μηχανισμούς: Τη σμίλευση εμφυτευμάτων από σιλικόνη χρησιμοποιώντας μια σειρά από καλέμια διαφορετικών σχημάτων και διαστάσεων, την παρασκευή…ψυχικών cocktails με την σωστή ανάμιξη υλικών και τη μόνη λύτρωση του τίτλου, ένα αρκετά εμπνευσμένο ερευνητικό mini-game, όπου μιμούμαστε συγκεκριμένους ανθρώπους στο τηλέφωνο, προκειμένου να λάβουμε ευαίσθητες πληροφορίες από άλλους χαρακτήρες. Τα δυο πρώτα mini-games υλοποιούνται στα όρια του ανεκτού. Ναι μεν κατανοείς τί πρέπει να πράξεις και το παιχνίδι δεν σε εμποδίζει ιδιαίτερα ως προς αυτό, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για ευχάριστες, ικανοποιητικές ή διαισθητικές διαδικασίες. Περισσότερο ανέχεσαι τον ατσούμπαλο χειρισμό προκειμένου να προχωρήσεις το σενάριο, παρά απολαμβάνεις την ίδια την διαδικασία. Μονάχα ο μηχανισμός που εισάγεται στο φινάλε της περιπέτειας, υλοποιείται με τρόπο οργανικό και ενδέχεται να θυμίσει στους παλαιότερους κάτι από τις ομορφιές των Resonance και Technobabylon.

Αν και διαφημίζονται «πολλαπλοί τρόποι επίλυσης και διαμόρφωση της ιστορίας βάσει των επιλογών μας», στην ουσία το παιχνίδι είναι ιδιαίτερα γραμμικό και οι όποιες «αλλαγές» επιφέρουν οι αποφάσεις και οι επιλογές μας, έχουν αποφοιτήσει από την Μεγάλη Της Telltale Σχολή. Ήτοι, ό,τι και να πράξουμε, θα έχουμε ακριβώς την ίδια έκβαση, με ενδεχομένως ελαφρώς διαφορετική γαρνιτούρα.

RSC4Από την εισαγωγή της περιπέτειας, η αφύπνιση του ανδροειδούς Akara 148.

Το The Red Strings Club δεν είναι σε καμία περίπτωση κακό. Μέσα στην εφηβική του αφέλεια και τις anime ατασθαλίες του, διατηρεί ένα ζεστό και ανθρώπινο πυρήνα. Οι προθέσεις του είναι αγαθές και κρατά το ενδιαφέρον του παίκτη ως το τέλος, ακόμη και εάν τελικά το σενάριό του αποδεικνύεται μάλλον τετριμμένο. Από την στιγμή που θα το προσεγγίσεις δίχως ιδιαίτερα υψηλές προσδοκίες, αποτελεί μια τίμια, εισαγωγική κυβερνοπάνκ αφήγηση για μια Γεναριάτικη νύχτα με βροχή.

 

Για να ενισχύσετε το GOG.com και το Ragequit.gr, μπορείτε να αγοράσετε το The Red Strings Club ακολουθώντας αυτόν το σύνδεσμο.

 

 

Pros

  • Παρουσιάζει ενδιαφέρουσες (ακόμη και όταν αποτυγχάνουν) μηχανικές gameplay
  • Το ενδιαφέρον social engineering mini-game στην τελευταία πράξη της περιπέτειας
  • Δυνατότητα παραμετροποίησης έστω και μικρών πλευρών της ιστορίας

Cons

  • Ανώριμη, εφηβική γραφή στο μεγαλύτερο μέρος της περιπέτειας η οποία αφαιρεί αρκετούς πόντους από την cyberpunk ατμόσφαιρα στην οποία στοχεύει ο τίτλος
  • Anime ασθένειες αναφορικά με την σκιαγράφηση των χαρακτήρων, οι οποίες τους καθιστούν μη ρεαλιστικούς ακόμη και για τα πλαίσια ενός video game
  • O χειρισμός του στα δυο mini games που βασίζονται στην Φυσική, είναι στριφνός και οριακά λειτουργικός

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 74%

74%

Στέφανος Κουτσούκος

Ο Στέφανος Κουτσούκος ή αλλιώς "The Artist Formerly Known As Borracho", διέπραξε ποικίλα εγκλήματα τα οποία τον οδήγησαν σε μια ριζική επανεκτίμηση των προτεραιοτήτων και αξιών του. Υπηρέτησε περήφανα στην πειρατική αρμάδα του Ragequit.gr από την ίδρυση του ιστοτόπου το 2012 ως το Μάη του '19.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL