REVIEWS

THE JOURNEY DOWN CHAPTER 3

Πώς είναι άραγε ν’ ασχολείσαι επί μία ολόκληρη επταετία μ’ ένα συγκεκριμένο παιχνίδι, εμπλουτίζοντας τον κόσμο και τους χαρακτήρες του, προσπαθώντας να προσφέρεις στο gaming κοινό μία αξιομνημόνευτη εμπειρία και στοχεύοντας παράλληλα να καταφέρεις να εξασφαλίσεις τα προς το ζην μέσω της ενασχόλησής σου αυτής; Στην παραπάνω ερώτηση δύσκολα θα μπορούσαν να βρεθούν κάποιοι πιο κατάλληλοι ν’ απαντήσουν απ’ τον Theodor Waern και τα υπόλοιπα στελέχη της Σουηδικής SkyGoblin.

Έχουν αισίως παρέλθει επτά χρόνια απ’ τη στιγμή που πρωτοείδαμε την AGS-based version του αρχικού επεισοδίου. Κι αν αρχικά η προ τετραετίας φράση μου «πολύ θα ήθελα η ολοκλήρωση του παιχνιδιού να μας έρθει πριν το 2018» στο review του Chapter 1 φάνταζε υπερβολική, εν τέλει αποδεικνύεται ότι μόνο τέτοια δεν ήταν, δεδομένου ότι απέχουμε μόλις τρεις και κάτι μήνες απ’ την έλευση του εν λόγω έτους. Βέβαια τα προερχόμενα από μικρά studios episodic games σχεδόν στο σύνολό τους πάσχουν αισθητά στο συγκεκριμένο τομέα. Δείτε, για παράδειγμα, τι έχει επίσης συμβεί με τα “Shadows on the Vatican”, “AR-K” και “Nicolas Eymerich-The Inquisitor” και, ακόμη χειρότερα, στοιχηματίστε αν όντως θα δούμε άλλο επεισόδιο του “Duke Grabowski, Mighty Swashbuckler”. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι αν χρειάστηκε μεγάλη υπομονή από μεριάς μας, έφτασε επιτέλους η στιγμή να παρακολουθήσουμε το φινάλε της περιπέτειας του διδύμου των Bwana και Kito, του πιο συμπαθούς ζευγαριού πρωταγωνιστών που έχουμε δει ποτέ σε adventure game.

TJD3 Snap1Από το ξεκίνημα της περιπέτειας

Προτού πάω παρακάτω, αξίζει να σας υπενθυμίσω ότι απεδείχθη αναγκαία η οικονομική συνδρομή του κοινού μέσω Kickstarter προκειμένου να υλοποιηθεί το τρίτο αυτό επεισόδιο. Και πραγματικά είναι απορίας άξιο πώς δε βρέθηκε ούτε μία εταιρεία, ειδικά μετά την κυκλοφορία του εκπληκτικού Chapter 2, να προσφέρει τα περίπου 30.000€ που ζητούσανε οι δημιουργοί στην καμπάνια τους, η οποία και τους απέδωσε τελικά γύρω στα 42.000€. Την ίδια στιγμή όμως, για τους λόγους που θα εξηγήσω στη συνέχεια, αποδεικνύεται ότι ο πήχης είχε ανέβει τόσο ψηλά με το δεύτερο επεισόδιο, που ήταν εξαιρετικά δύσκολο να τον φτάσουν εκ νέου οι νεαροί developers, μαρτυρώντας περίτρανα, για μία ακόμη φορά, ότι περισσότερα διαθέσιμα χρήματα δεν συνεπάγονται πάντοτε καλύτερο αποτέλεσμα.

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΑΙΣΘΗΣΗ

Για όσους θυμούνται, το δεύτερο μέρος έκλεινε με την είσοδο των Bwana, Kito και Lina στην Underland, το υπόγειο τμήμα της πόλης του St. Armando, εκεί όπου, μεταξύ άλλων, έδειχνε να κρύβεται το μυστικό της δραστηριοποίησης της πετρελαϊκής εταιρείας Armando Co. Αν δεν ενθυμήστε τα γεγονότα του Chapter 2 -κάτι διόλου παράξενο, εδώ που τα λέμε, δεδομένων των τριών χρόνων που έχουν μεσολαβήσει- μπορείτε να φρεσκάρετε τη μνήμη σας μέσω αυτού εδώ του longplay video, μια δε θα συναντήσετε κάποιο recap τους στο ξεκίνημα του τελευταίου αυτού επεισοδίου. Αν πάλι ανήκετε σ’ εκείνους που περιμένανε να ολοκληρωθεί πρώτα η τριλογία, προκειμένου να εκκινήσουν την ενασχόλησή τους μαζί της, δεν έχετε παρά να το πράξετε, αν βέβαια είσαστε πρόθυμοι να καταβάλλετε άμεσα το ποσό που απαιτείται για την απόκτηση της κατακλείδας της ιστορίας. Κακά τα ψέματα, 20€ -ή έστω 18€, με την παρούσα έκπτωση της τάξης του 10%– είναι ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό, πόσω μάλλον απ’ τη στιγμή που η δράση της δε ξεπερνά τις 4.5 ώρες.  

TJD3 Snap2Κάτι δε πάει καθόλου καλά εδώ

Καταλαβαίνω ότι όταν κατά τη διάρκεια μίας Kickstarter καμπάνιας ζητάς ένα Χ ποσό απ’ τους backers για να στηρίξουν το εγχείρημά σου, είσαι “υποχρεωμένος” ν’ αξιώσεις περισσότερα από εκείνους που θα το προμηθευτούν όταν κυκλοφορήσει. Ωστόσο τα 20€ απέχουν παρασάγγας απ’ τα 11$ του Veteran tier, που εξασφάλιζαν ένα digital αντίτυπο του τρίτου αυτού επεισοδίου σ’ όσους τα κατέβαλλαν. Για να επιστρέψουμε όμως στα της ιστορίας, γεγονός είναι ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της δράσης θ’ αντικρίσουμε νέες και διαφορετικού ύφους τοποθεσίες, οι οποίες όμως αλλοιώνονται βίαια απ’ την παρέμβαση της Armando Co., που προκειμένου να πετύχει τον σκοπό της, δε διστάζει τόσο να επεμβαίνει στο παρθένο περιβάλλον της Underland, όσο και ν’ αποκλείει ολόκληρες περιοχές που βρίσκονται άνωθεν αυτής, όπως την πλατεία Sankara που επισκεπτόμαστε στο τελευταίο αυτό μέρος της περιπέτειας.


Η οποία περιπέτεια οφείλω να τονίσω ότι πλέον διαφοροποιείται αρκετά σε σχέση με τα δύο προηγούμενα κεφάλαιά της, τόσο όσον αφορά στο ύφος της, όσο και στον ρυθμό με τον οποίο ξετυλίγεται. Το Grim Fandang-ικό Afro-Caribbean στυλ που αγαπήσαμε, με τις τζαζ μελωδίες και τη ράθυμης εξέλιξης δράση, δίνουν τη θέση τους σ’ ένα σχεδόν καταιγιστικού ρυθμού τρίτο επεισόδιο, επενδυμένο με rock ‘n’ roll ακούσματα. Απ’ τη πρώτη στιγμή που ξεκινάει το Chapter 3 μας δημιουργείται η αίσθηση ότι επιτελούμε τις τελευταίες κι αναγκαίες ενέργειες που θα οδηγήσουν στο μεγάλο φινάλε.

Ωστόσο εντός του διαστήματος των περίπου 4.5 ωρών που διαρκεί το τελευταίο αυτό μέρος θα έρθουμε σ’ επαφή μ’ αρκετούς εξ’ ολοκλήρου νέους χαρακτήρες, που θα παίξουν κομβικό ρόλο στην κατάληξη των γεγονότων, ενώ θα συναντήσουμε και γνώριμες φιγούρες, όπως τον Sabo και τη Makena. Το περαιτέρω εμπλουτισμένο καστ περιλαμβάνει τη δήμαρχο του St. Armando, τη δημοσιογράφο Gabi Mchicha, το δίδυμο των Waasi και Bombshell του συγκροτήματος “Resistance Rockers”, αλλά και τον τρομερό Pablo, που παίρνει μέρος στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το κλείσιμο της πλατείας Sankara. Προσθέτοντας τους παραπάνω χαρακτήρες σ’ όσους έχουν προηγηθεί στα προηγούμενα δύο επεισόδια καταλήγουμε σ’ έναν πολύ ικανοποιητικό συνολικό αριθμό, δείγμα της σπουδαίας δουλειάς από μέρους της SkyGoblin.

TJD3 Snap3Φτάνοντας στην πλατεία Sankara

Σπουδαίο επίσης είναι, για μία ακόμη φορά, το soundtrack που ετοίμασε για λογαριασμό του “The Journey Down” ο Jamie Salisbury. Δικαίως αισθάνονται περήφανα τα στελέχη της SkyGoblin τόσο για το main theme που παίζει όσο βρισκόμαστε στην οθόνη του κεντρικού menu, όσο και για τα υπόλοιπα ακούσματα που συνοδεύουν την περιπέτεια. Κοντά στον Salisbury οι υπόλοιποι developers επίσης καταφέρανε να δώσουν επιπλέον δείγματα του ταλέντου τους στον τομέα των γραφικών και ειδικότερα των cut sequences, παρουσιάζοντας ένα ακόμη καλύτερο οπτικά επεισόδιο, που μαρτυρά ότι η Gobby engine είναι απολύτως ικανή ν’ αποτελέσει τη βάση για το επόμενο παιχνίδι τους. Δυστυχώς, όπως οι ίδιοι ανέφεραν, αυτή τη φορά δε θα πρόκειται για adventure game.

ΕΝΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΠΑΚΕΤΟ

Στο review του δευτέρου επεισοδίου της σειράς είχα εκφράσει την ικανοποίησή μου για το ανεβασμένο επίπεδο δυσκολίας των γρίφων εν συγκρίσει με το πρώτο μέρος. Μπορεί αυτή τη φορά οι developers να είχαν περισσότερο χρόνο και χρήμα στα χέρια τους για τη δημιουργία του chapter 3, αυτό όμως δεν οδήγησε σ’ ακόμη μεγαλύτερη ευρηματικότητα από μεριάς τους όσον αφορά στους γρίφους. Κοινώς, επιστρέφουμε στα επίπεδα του πρώτου επεισοδίου, όπου κάθε ενέργειά μας δεν απαιτεί παρά λίγα μόλις λεπτά, μέχρι δηλαδή απλά να σκεφτούμε τί θα χρησιμοποιήσουμε πού. Ο εκ νέου πολύ χαμηλός δείκτης δυσκολίας επίλυσης των γρίφων μαρτυρά με τη σειρά του ότι η καλύτερη στιγμή των δημιουργών ήταν εκείνη προ τριετίας, οπότε και καταφέρανε να φτιάξουν το καλύτερο κεφάλαιο της σειράς. 

TJD3 Snap4Λίγο προτού εισέλθει η Lina στον ναό

Ασφαλώς όλα τα παραπάνω δε σημαίνουν ότι έχουμε να κάνουμε μ’ ένα κακό τελευταίο μέρος, κάθε άλλο θα έλεγα. Κλείνει όμορφα την ιστορία, διαθέτοντας τ’ απαραίτητο σασπένς, αλλά και love story, που είθισται να συνοδεύουν κάθε κλασσική περιπέτεια. Οι Bwana και Kito είναι, για μία ακόμη φορά, απολαυστικοί και μας κάνουν να θυμηθούμε γιατί τους αγαπήσαμε τόσο πολύ στα προηγούμενα κεφάλαια, ενώ μαθαίνουμε επιτέλους τί είχε συμβεί στον Kaonandodo. Απλά έχω την αίσθηση ότι το τρίτο αυτό chapter αδικεί κάπως τον ίδιο του τον εαυτό, καθώς βιάζεται να μας μεταδώσει την αίσθηση ότι επέρχεται το φινάλε, χώρια που το ύφος που υιοθετεί διαφέρει έναντι εκείνου των προκατόχων του. Το αν η κατάληξη της ιστορίας ταιριάζει μ’ όσα είχαν προηγηθεί είναι κάτι μάλλον τελείως υποκειμενικό, κατ’ εμέ όμως το πετυχαίνει.

Επιχειρώντας πλέον μία συνολική αποτίμηση του “The Journey Down” δεν έχω κανέναν ενδοιασμό να το χαρακτηρίσω ως έναν εκ των πιο πιστών εκπροσώπων της σχολής των κλασσικών point ‘n’ click adventure games που αγαπήσαμε σε περασμένες δεκαετίες και σίγουρα τον πιο ποιοτικό τίτλο του genre που προέρχεται από μία μικρή, ανεξάρτητη, εταιρεία. Τα τρία επεισόδιά του στοιχειοθετούν μία εξαιρετικά ευχάριστη και χορταστική εμπειρία, που αγγίζει τις 14-15 ώρες, με διάχυτο το μεράκι και το κέφι από μεριάς των developers. Μπορεί να πήρε χρόνια για να ολοκληρωθεί, στάθηκε όμως στο ύψος των περιστάσεων και των προσδοκιών που είχε δημιουργήσει, διατηρώντας την ξεχωριστή ταυτότητά του κι αποτελώντας ένα από εκείνα τα παιχνίδια που θα μνημονεύουμε στο μέλλον ως αναπόσπαστα κομμάτια του παζλ των κορυφαίων παραδοσιακών adventure games. Well done SkyGoblin! 

karkasSpecs 4

Για να ενισχύσετε το GOG.com και το Ragequit.gr, μπορείτε να αγοράσετε την τριλογία Journey Down ακολουθώντας αυτόν το σύνδεσμο.

Pros

 • Bwana και Kito εξακολουθούν να συνθέτουν το πλέον κεφάτο δίδυμο που έχουμε συναντήσει σε adventure game
 • Ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα στον τομέα των γραφικών, ειδικά κατά τη διάρκεια των cut sequences
 • Εξαιρετικό soundtrack για μία ακόμη φορά
 • Πλήθος νέων χαρακτήρων και τοποθεσιών

Cons

 • Από άποψη ύφους και ρυθμού, το τρίτο αυτό επεισόδιο διαφέρει αισθητά έναντι των προκατόχων του
 • Απ’ το ξεκίνημα κιόλας νιώθουμε ότι η ολοκλήρωση της περιπέτειας αποτελεί θέμα χρόνου
 • Ο δείκτης δυσκολίας επίλυσης των διαφόρων γρίφων επιστρέφει στα χαμηλά επίπεδα του πρώτου επεισοδίου
 • Συντομότερη διάρκεια έναντι εκείνης του chapter 2

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 80%

80%

Μάνος Καρκαλέμης

Ο Μάνος δε μπορεί παρά να νιώθει ευτυχής που ασχολήθηκε ενεργά με την gaming αρθρογραφία στα χρόνια 2009-2017, οπότε και του δόθηκε η ευκαιρία να γράψει reviews για κάποια adventure games-διαμάντια, όπως "The Whispered World", "Monkey Island 2-LeChuck's Revenge" (Remastered Edition), "The Book of Unwritten Tales 1&2", "Grim Fandango" (Remastered Edition), "Gabriel Knight-Sins of the Fathers" (25th Anniversary Edition), "Night of the Rabbit", "Memento Mori 2", "Day of the Tentacle" (Remastered Edition).

2 Comments

 1. Απο τα καλύτερα adventurακια των τελευταίων χρόνων! Πολλες στιγμές γέλιου!
  Θα περιμένω βεβαια κάποιο sale για μειωμενη τιμή αν και το trilogy bundle αυτη τη στιγμή κοστίζει λιγοτερο απο 15 ευρω.
  Οσοι ενδιαφέρεστε σπέυσατε!

 2. Ύστερα από μήνες που το είχα αφήσει στη μέση, αποφάσισα να το πιάσω σοβαρά και να το τελειώσω σήμερα.

  Πολύ ευχάριστο adventure με όμορφο τέλος, απλά όπως γράφει και ο Μάνος, περίμενα λίγο περισσότερα. Στα πλην οι πολύ εύκολοι γρίφοι του, ίσως οι ευκολότεροι όλης της τριλογίας, (κόλλησα μονάχα όταν δεν είχα βρει το κατάλληλο αντικείμενο – ελλείψει hotspot indicator -) και η μικρή διάρκεια του επεισοδίου.

  Κατά τ’ άλλα όμως, κρίνοντας και τα τρία επεισόδια μαζί, είναι από τα καλύτερα adventures που έχουν εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια, ενώ δεν θα ήταν κακή ιδέα η Skygoblin να τα συγχωνεύσει όλα μαζί σε μία ενιαία κυκλοφορία, δημιουργώντας έτσι ένα πλήρες κανονικό adventure.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL