REVIEWS

THE LAST DOOR SEASON 2 – COLLECTOR’S EDITION

Βγάζω το καπέλο στην The Game Kitchen. Μικρή ομάδα, με ελάχιστους πόρους στην διάθεσή της, δημιουργεί πραγματικές εμπειρίες τρόμου καμωμένες από οκτώ πίξελς, ατμοσφαιρικά σχεδιασμένα ήχο και μια εξωπραγματική σκηνοθετική οικονομία. Δείχνοντας εικόνες του The Last Door ακόμη και στον πιο καλοπροαίρετο άνθρωπο, η μοναδική απάντηση που πρόκειται να λάβει κανείς είναι κάποιο συγκαταβατικό μειδίαμα, κάποια ευχή για καλή πρόοδο των εφήβων σχεδιαστών. Μονάχα παίζοντας το παιχνίδι, βουτώντας στην μινιμαλιστική ανατριχίλα των άψογα ισορροπημένων κειμένων του και τη λάσπη των Βικτωριανών δρόμων, μπορεί κανείς να αντιληφθεί την πραγματική διάσταση του έργου και το αληθινό επίτευγμα της ομάδας.

20170821012643 1They are coming.

Όσοι είχαν την τύχη να ολοκληρώσουν την πρώτη σαιζόν του τέρμα Lovecraft-ικού The Last Door, γνωρίζουν επακριβώς τί να περιμένουν από την συνέχεια και δεν πρόκειται να απογοητευθούν στο ελάχιστο. Τέσσερα συνολικά επεισόδια επεκτείνουν την μυθοπλασία της πρώτης σαιζόν, φέρνοντας τους κακοτυχισμένους πρωταγωνιστές μας αντιμέτωπους με μια μυστική οργάνωση πανίσχυρων ανθρώπων, ενωμένων στην λατρεία της Αόμματης Μάσκας, των Μαύρων Φτερών Δίχως Όνομα, του Δραματουργού, Κυρίου του Ερέβους, ελθέτω η Βασιλεία Του, Αμήν.

Με συνολική διάρκεια γύρω στις έξι ώρες (ενδεχομένως συγκεκριμένοι γρίφοι να σας παιδέψουν λίγο παραπάνω, αναλόγως εμπειρίας με το είδος) και δυο διαφορετικά φινάλε, η δεύτερη σαιζόν ολοκληρώνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την μακάβρια ιστορία της Τελευταίας Θύρας. Η Game Kitchen έλαβε υπ’ όψιν της τις κριτικές που δέχτηκε για το χαμηλό επίπεδο πρόκλησης της πρώτης σαιζόν και παρέδωσε, αν όχι ένα «βέρο» παιχνίδι περιπέτειας από τα παλιά, μια σαιζόν που μπορεί να χαρακτηριστεί ανερυθρίαστα καθαρό παιχνίδι περιπέτειας.

20170826110420 1Colossus, king, what have thy children wrought thee?

Ο ζόφος, η απόγνωση και η αναζήτηση απαγορευμένων μυστικών και γνώσης η οποία μπορεί να οδηγήσει μονάχα στην παράνοια και την καταστροφή, βρίσκονται στην καρδιά της αφήγησης. Χωρίς να θέλω να δώσω το παραμικρό spoiler, θα αναφέρω πως αναλαμβάνουμε τον ρόλο του δόκτορος Wakefield, ψυχιάτρου και φίλου, που παρακολουθούσε τον πρωταγωνιστή της προηγούμενης σαιζόν, Jeremiah DeVitt. Όταν ο DeVitt εξαφανίζεται πέρα από το Πέπλο, ο Wakefield με την συνδρομή του συναδέλφου του, επίσης δόκτορος, Kaufmann ερευνούν τα ίχνη του, σε μια προκαταβολικά καταδικασμένη, Λαβκραφτική κάθοδο στην άβυσσο του απαγορευμένου. Από τα σοκάκια και τα πτωχοκομεία του Βικτωριανού Λονδίνου ως την απομονωμένη, αινιγματική νήσο της Eilis Mor, με τους αρχαίους θεούς να ορίζουν τις τύχες των λιγοστών εναπομενόντων κατοίκων και ακόμη πιο πέρα, το ταξίδι των Wakefield και Kaufmann θα μπορούσε να έχει έλθει από το χέρι του ίδιου του H.P. Lovecraft.

Ο παίκτης που θα του αφιερώσει ένα δοκιμαστικό εικοσάλεπτο, προσπερνώντας τον «μην πλησιάζετε ούτε με κοντάρι» οπτικό τομέα, εκτιμώ πως δεν θα μπορέσει να αφήσει το παιχνίδι δίχως να το ολοκληρώσει. Η ατμόσφαιρα που δημιουργεί το ανατριχιαστικά μινιμαλιστικό soundtrack του Carlos Viola, σε συνδυασμό με την εξαιρετική συγγραφική οικονομία των κειμένων και τα άκρως αποτελεσματικά και στιλιζαρισμένα pixel art γραφικά δημιουργούν ένα πολύ ιδιαίτερο χαρμάνι, το οποίο μπορεί να μην απευθύνεται στην πλειοψηφία των παικτών, παρ’ όλα αυτά γνωρίζει επακριβώς το κοινό του και πρόκειται να το ικανοποιήσει με το παραπάνω.

20170826110433 1Δύσκολο κοινό

Αξίζει να αναφέρουμε, πως έχοντας κλείσει τον αφηγηματικό κύκλο του The Last Door, η Game Kitchen αυτή την στιγμή εργάζεται πυρετωδώς επάνω στο άκρως εντυπωσιακό 2D action platformer, Blasphemous. Πρόκειται για μια μικρή ομάδα, που γνωρίζει επακριβώς τα συναισθήματα που θέλει να μεταφέρει στον παίκτη και έχει μάθει να εκμεταλλεύεται τους οικονομικούς περιορισμούς της στο έπακρο. Οι φίλοι του μακάβριου, επενδύστε άφοβα. Και αν δεν έχετε ιδέα από παραδοσιακά παιχνίδια περιπέτειας αλλά σας ιντρίγκαραν οι συνοδευτικές εικόνες του άρθρου, μην διστάζετε. Το μόνο που έχετε να χάσετε άλλωστε, είναι η ψυχή σας.

Για να ενισχύσετε το GOG.com και το Ragequit.gr, μπορείτε να αγοράσετε το The Last Door Season 2: Collector’s Edition ακολουθώντας αυτόν το σύνδεσμο.

Pros

  • Πηγαίνει την εξαιρετική ατμόσφαιρα γοτθικού μεταφυσικού τρόμου της πρώτης σαιζόν ακόμη πιο πέρα
  • Εξαιρετικός σχεδιασμός ήχου, προετοιμαστείτε για απανωτές ανατριχίλες. To soundtrack του Carlos Viola, τρομοκρατεί με ελάχιστες μόνο νότες στα έγχορδα.
  • Σαφώς ανώτερος βαθμός δυσκολίας των γρίφων του σε σχέση με την πρώτη σαιζόν, οι παλαιοί adventure gamers θα βρουν την χαρά τους
  • Πλούσια διάρκεια, ύπαρξη διαφορετικών φινάλε

Cons

  • Τα τετράμπιτα γραφικά του απαιτούν πολύ γερό στομάχι ή ηλικία κοντά στα -άντα, προκειμένου να αποκωδικοποιηθούν σωστά
  • Ορισμένα σημεία απαιτούν επίπονο pixel hunting
  • Η απουσία ηχογραφημένου speech αφαιρεί από την ατμόσφαιρα του τίτλου
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 88%

88%

Στέφανος Κουτσούκος

Ο Στέφανος Κουτσούκος ή αλλιώς "The Artist Formerly Known As Borracho", διέπραξε ποικίλα εγκλήματα τα οποία τον οδήγησαν σε μια ριζική επανεκτίμηση των προτεραιοτήτων και αξιών του. Υπηρέτησε περήφανα στην πειρατική αρμάδα του Ragequit.gr από την ίδρυση του ιστοτόπου το 2012 ως το Μάη του '19.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elGreek