REVIEWS

THE LEGEND OF KORRA

Συνήθως, τα παιχνίδια που είναι βασισμένα σε ταινίες/τηλεοπτικές σειρές, τείνουν να ταιριάζουν περισσότερο στο κάδο ανακύκλωσης παρά στη λίστα των μόνιμα εγκατεστημένων προγραμμάτων του υπολογιστή μας. Θεωρώ ότι είναι άσκοπο να αναφερθεί έστω και επιγραμματικά το πόσοι τίτλοι ανήκουν σε αυτή τη κατηγορία, οπότε στο άκουσμα της είδησης ότι η Activision, γνωστή για τις αρπαχτές που μας έχει φορτώσει κατά καιρούς, επρόκειτο να κυκλοφορήσει παιχνίδι βασισμένο στη τηλεοπτική σειρά της Nickelodeon, The Legend of Korra, η αντίδρασή μου κυμαίνονταν μεταξύ ενός φευγαλέου “meh” και πλήρους αδιαφορίας. Ομως, μια σημαντική λεπτομέρεια της τελευταίας στιγμής ήταν αρκετή για να μου τραβήξει τη προσοχή: το γεγονός ότι την ανάπτυξη του συγκεκριμένου παιχνιδιού ανέλαβε η Platinum Games, μιας ομάδας που ειδικεύεται με απόλυτη επιτυχία στα action games (Bayonetta, Vanquish), ενώ βρίσκεται πίσω και από το καταπληκτικό Metal Gear Rising: Revengeance. Κατά συνέπεια, μόλις έπεσε στα χέρια μου η review κόπια του παιχνιδιού, με χαρά ανέλαβα να το δοκιμάσω.

Για όσους δεν γνωρίζουν περί τίνος πρόκειται, η τηλεοπτική σειρά The Legend of Korra αποτελεί τη συνέχεια του εξαιρετικού Avatar: The Last Airbender και, παρ’ όλο που προβάλλεται σε ένα αμιγώς παιδικό κανάλι, απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε πιο ενήλικο κοινό εξαιτίας των “λεπτών” θεμάτων που θίγει (τρομοκρατία, διάφορα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα). Η πλοκή διαδραματίζεται σε ένα μελλοντικό, φανταστικό, κόσμο που κάποιοι άνθρωποι, εκτός των άλλων, έχουν τη δυνατότητα να διαχειρίζονται ορισμένα από τα τέσσερα βασικά στοιχεία της φύσης: νερό, φωτιά, γη και αέρας. Η ηρωίδα της περιπέτειας, η Korra, είναι μία Avatar που έχει την ικανότητα να διαχειρίζεται ταυτόχρονα και τα τέσσερα προαναφερθέντα στοιχεία, αλλά παράλληλα είναι υπεύθυνη για να διατηρεί την εύθραυστη ισορροπία στο κόσμο, καθώς πάντα θα υπάρχουν κάποιοι κακεντρεχείς που θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν τις δυνάμεις τους εις βάρος των υπολοίπων.

Korra Shot1Μιλάμε για ξύλο, όχι αστεία!

Το παιχνίδι διαδραματίζεται μεταξύ του δεύτερου και του τρίτου κύκλου και διηγείται μια νέα ιστορία, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα ικανοποιήσει όσους έχουν άμεση επαφή με τη τηλεοπτική σειρά, αλλά δύσκολα θα κατορθώσει να συγκινήσει κάποιον που δεν έχει τη παραμικρή επαφή με τους χαρακτήρες και το σύμπαν της. Σε οποιαδήποτε πλευρά και αν ανήκετε, εκεί που κατά κύριο λόγο το παιχνίδι στοχεύει να προσφέρει συγκινήσεις είναι στο τομέα της δράσης, η οποία φέρνει φαρδιά-πλατιά τη σφραγίδα της Platinum Games. Σωστά καταλάβατε λοιπόν, η Ιαπωνική ομάδα ανάπτυξης έχτισε το The Legend of Korra γύρω από αυτό που γνωρίζει να κάνει πολύ καλά: τη δημιουργία καταιγιστικών beat’ em up παιχνιδιών.

Αν και εκ πρώτης όψεως, το The Legend of Korra μοιάζει ως ο φτωχός συγγενής των πιο high profile τίτλων της εταιρίας, με τα 8 κεφάλαια της δράσης να «υποφέρουν» από έντονη γραμμικότητα και αόρατους τοίχους, εντούτοις το σύστημα μάχης που περιλαμβάνει είναι ανώτερο από άλλα παρεμφερή παιχνίδια της κατηγορίας (βλέπε Yaiba: Ninja Gaiden Z). Στην αρχή το παιχνίδι δεν σας ρίχνει στα βαθιά, καθώς στη Korra αρκούν δυο κουμπιά για χτυπήματα (light και heavy) και η δυνατότητα αποφυγής (dodge) για να τσακίσετε στο ξύλο τους πρώτους φουκαράδες που θα συναντήσετε, αλλά το ζουμί της υπόθεσης βρίσκεται στις counter moves καθώς και στις σταδιακά αποκτώμενες δυνάμεις των στοιχείων της φύσης. Η τεχνική του counter θυμίζει λίγο εκείνη που συναντήσαμε στο MGR, καθώς θα πρέπει να πατήσετε το σχετικό κουμπί ελάχιστες στιγμές πριν ο αντίπαλος σας χτυπήσει και ανάλογα με την ένταση του επερχόμενου χτυπήματος, πιθανόν να χρειαστεί να εκτελέσετε και ένα QTE (μην αγχώνεστε, το χρονικό περιθώριο είναι αρκετό).

Korra Shot2Τα περιβόητα runner-levels με τη Naga. Υπομονή και θα περάσουν.

Συνέπεια ενός πετυχημένου counter είναι ένα ή περισσότερα συντριπτικά χτυπήματα στο άτυχο θύμα σας, που έχουν επίδραση ακόμα και στους παράπλευρους εχθρούς, οπότε αν συνυπολογίσετε ότι ο αριθμός των εμφανιζόμενων εχθρών ταυτόχρονα στην οθόνη συχνά φθάνει διψήφια νούμερα, αντιλαμβάνεστε ότι τα counter είναι κάτι που θα πρέπει να μάθετε καλά. Ακόμα καλύτερα, όταν πλέον αποκτήσετε πρόσβαση στις δυνάμεις της φωτιάς, νερού, γης και αέρα, τις οποίες μπορείτε να αλλάζετε κατά βούληση, η Korra μπορεί να γίνει ιδιαίτερα καταστροφική στις επιθέσεις της, αν συνδυαστούν σωστά. Για παράδειγμα, οι «γήινες» επιθέσεις προκαλούν μεγαλύτερο damage αλλά είναι σχετικά αργές, ενώ οι «αέρινες» είναι οι ιδανικές για όταν είστε περικυκλωμένοι από δεκάδες εχθρούς. Μετά το επιτυχές πέρας μιας μάχης, αξιολογείστε ανάλογα με το πόσο καλά πολεμήσατε (π.χ. αριθμός συνεχόμενων combos, χρόνος “επίλυσης” της μάχης) και σας απονέμεται μια ποσότητα από chi, το οποίο αναλαμβάνει τον “άχαρο” ρόλο του νομίσματος.

Βασική προϋπόθεση για την αποτελεσματικότητα της πρωταγωνίστριας είναι η αποφυγή της χρήσης του πατροπαράδοτου button-mashing. Μπορεί στους πρώτους εχθρούς να έχει κάποιο αποτέλεσμα, αλλά είναι βέβαιο ότι δεν θα έχετε καμία ελπίδα όταν φθάσετε σε πιο προχωρημένα επίπεδα και βρεθείτε αντιμέτωποι με τα πρώτα bosses. Το σχετικά αυξημένο επίπεδο πρόκλησης με εξέπληξε θετικά και δεν ήταν λίγες οι φορές που χρειάστηκε να αφοσιωθώ στη τελειοποίηση των combos και των counters προκειμένου να βγω νικητής από τις διάφορες δοκιμασίες που θέτει το παιχνίδι. Εξάλλου, το The Legend of Korra περιλαμβάνει και ένα στοιχειώδες στοιχείο τακτικής με τα αντικείμενα που μπορείτε να κουβαλήσετε μαζί σας (έως τέσσερα), τα οποία αγοράζετε με το αζημίωτο (chi) από το κατάστημα στο τέλος του κάθε level ή όταν βλέπετε την οθόνη του game over μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια. Από το ποια αντικείμενα θα αγοράσετε εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό το πόσο εύκολο ή δύσκολο θα είναι το έργο σας, αν και για να είμαι ειλικρινής, μόλις απέκτησα το (ακριβούτσικο) health regeneration talisman, τα πράγματα έγιναν αρκετά πιο απλά – ποτέ όμως σε σημείο να κάνω περίπατο.

Korra Shot3Φυσικά δεν λείπουν τα τεράστια bosses. Εστω και αν επαναλαμβάνονται και αυτά μέσα στο παιχνίδι.

Για να σπάσει η μονοτονία, το The Legend of Korra διαθέτει και μερικά εμβόλιμα runner levels, σαν αυτά που κατακλύζουν κατά κόρον τις κινητές συσκευές (πχ Temple Run), όπου η Korra καβαλάει το αρκουδόσκυλο Naga, αποφεύγοντας εμπόδια και μαζεύοντας chi μέχρι να φτάσει στο τερματισμό. Τα levels αυτά μπορεί να γίνουν αρκετά δύσκολα και ενίοτε να σας βγάλουν έξω από τα ρούχα σας αν δεν τα καταφέρνετε σε τέτοιου είδους παιχνίδια, αλλά η συχνή εμφάνιση των checkpoints ευτυχώς σώζουν το gamepad σας από τη στενή επαφή με τον απέναντι τοίχο. Προσωπική άποψη είναι ότι τα runner levels δεν προσφέρουν τίποτε απολύτως στην εμπειρία και αν έλειπαν, κανείς δεν θα διαμαρτυρόταν με πλακάτ έξω από τα γραφεία της Platinum Games. Μιας και συζητάμε για τα αρνητικά του τίτλου, σίγουρα θα μπορούσε να υπήρχε μεγαλύτερη ποικιλία στους τύπους εχθρών, τόσο στο τρόπο μάχης τους όσο και στην εμφάνισή τους (πρόκειται για δυο-τρία μοντέλα που αλλάζει απλά το χρώμα τους), ενώ ούτε θυμάμαι πόσες φορές αντιμετώπισα τους Triads. Πάντως η επανάληψη αυτή δε προλαβαίνει να γίνει κουραστική, καθώς το The Legend of Korra διαρκεί ελάχιστα: τέσσερις με πέντε ώρες είναι υπερ-αρκετές για να δείτε τους τίτλους τέλους. Αν παρ’ όλα αυτά διψάτε για περισσότερο, μπορείτε να ξαναπαίξετε το παιχνίδι στο Extreme επίπεδο δυσκολίας ή να ασχοληθείτε με το Pro-Bending mode, το οποίο είναι ένα είδος σπορ παιχνιδιού που δυο ομάδες, αποτελούμενες από τρία άτομα έκαστη, προσπαθούν να πετάξουν έξω από την αρένα η μία την άλλη με μακρόθεν επιθέσεις. Δεν είναι άσχημο σαν προσθήκη, αλλά παίζοντας αποκλειστικά ενάντια στον υπολογιστή είναι κάτι που μπορεί να γίνει πολύ βαρετό. Αν υπήρχε επιλογή για multiplayer, θα είχε σίγουρα καλύτερη τύχη, αλλά το The Legend of Korra δεν διαθέτει online (ή έστω hot-seat) δυνατότητες ούτε για δείγμα.

Korra Shot4Φάε τη…σκόνη μου!

Κλείνοντας με το τεχνικό τομέα, στο κομμάτι του gameplay έχει εφαρμοσθεί ικανοποιητικά η cel-shaded τεχνική τόσο στους χαρακτήρες όσο και στα περιβάλλοντα, με το θέαμα να βρίσκεται ως επί το πλείστον πάνω από τη βάση, ενώ οι cut-scenes βασίζονται στην “ελαφρώς” anime επιρροή της τηλεοπτικής σειράς, στα οποία ακούγονται τα voice-over των ίδιων ηθοποιών που συμμετέχουν σε αυτή. Σχετικά με τα μουσικά θέματα, δεν εντόπισα κάποιο που να μου ταρακούνησε τα αυτιά, θα τα χαρακτήριζα απλώς ως διεκπεραιωτικά. Ομως, για τα όποια μειονεκτήματα έχουν αναφερθεί ως τώρα δεν θα πρέπει να παραβλεφθεί το γεγονός ότι το The Legend of Korra ανήκει στη κατηγορία των budget τίτλων, οπότε δεν τίθεται θέμα σύγκρισης με άλλες ΑΑΑ παραγωγές. Σε αυτή τη περίπτωση, το παιχνίδι κρίνεται άνω του μετρίου, θα ψυχαγωγήσει τους οπαδούς των beat’ em up και της τηλεοπτικής σειράς, αλλά δεν θα το πρότεινα σε μικρότερες ηλικίες εξαιτίας του απαιτητικού συστήματος μάχης. Αν μάλιστα το αποκτήσετε και σε μια καλή έκπτωση (αυτή τη στιγμή κοστίζει 15€ στο Steam), δεν θα νιώσετε καθόλου απογοητευμένοι από την επιλογή σας.

debeSpecs

 

To The Legend of Korra μας διέθεσε η IGE Group.

Pros

  • Αρκετά ικανοποιητικό σύστημα μάχης 
  • Συμπαθητικά γραφικά
  • Αναπάντεχα προκλητικό επίπεδο δυσκολίας

Cons

  • Συνεχής επανάληψη πανομοιότυπων εχθρών
  • Μικρή διάρκεια
  • Τα runner levels μπορούν να γίνουν πολύ εκνευριστικά

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 70%

70%

Γιώργος Δεμπεγιώτης

Συντάκτης-λάτρης των action, shooter, adventure, RPG’s και ενίοτε racing παιχνιδιών, προτιμά κυρίως το single-player gaming. Που και που ξεσπάει σε κανά multi, αλλά δεν το παρακάνει κιόλας.

4 Comments

  1. Δεν έχω την παραμικρή επαφή με τη σειρά, ούτε με το prequel της εκτός απ΄οτι γνωρίζω την υπαρξή τους. Αυτό που μου τράβηξε και μένα την προσοχή είναι το όνομα της platinum βέβαια. Κατατοπιστικό κείμενο. Και απ΄οτι βλέπω το θαψιμο που τρώει από τα γνωστά site του εξωτερικού είναι πιθανό να προέρχεται από το γεγονός που αναφέρεις, δηλ. οτι παραβλέψανε το budget title και περίμεναν ένα … Βayonetta 3.

  2. σαν φαν του σοου διάβασα διάφορα reviews για πολύ θάψιμο. μετά διάβασα τα steam reviews θετικότατα κατά 90% να πω?και ειμουν σε μια φάση κάποιος απο τους δυο έπαιξε το λάθος παιχνίδι δεν παίζει. το δοκίμασα τλκ και το βρήκα διασκεδαστικοτατο! άνετα θα δώσω 15 ευρώ με την πρώτη ευκαιρία

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
Follow on Feedly
elGreek