REVIEWS

THE ORDER OF THE THORNE- THE KING’S CHALLENGE

Κατά πάσα πιθανότητα, ο Shawn Mills, καλλιτεχνικός διευθυντής και ιθύνων νους της Infamous Quests, έχει τατουάζ το λογότυπο της Sierra On-Line επάνω από την καρδιά του. Όπως περίτρανα απέδειξε με το συμπαθέστατο Quest for Infamy, ζει και ανασαίνει για μια γλυκιά και απλούστερη εποχή, όπου κάθε μεγάλο, χαρτονένιο κουτί με το μαγικό βουνό στο κάτω μέρος, υποσχόταν μήνες ολόκληρους περιπέτειας και ψυχαγωγίας. Δεν είχε καμία απολύτως σημασία που αυτοί οι μήνες ήταν αποτέλεσμα διαβολικών γρίφων με εντελώς ομπσκούρ λύσεις. Μιλάμε για τις γλυκές Π.Ι. (Προ Ίντερνετ) ημέρες, όπου αν κάποτε συναντούσες «παλιό» παίκτη σε κάποιο από τα γνωστά στέκια, έκανες πάρτι τρικούβερτο και του έκανες κανονική ανάκριση για hints, τα οποία σου φαίνονταν σημαντικότερα και από Ευαγγελικές αλήθειες.

OOTT3Ο δαιμονικός νάνος Skelton θα μας απασχολήσει αρκετά.

Το τελευταίο πόνημα λοιπόν της συμπαθέστατης Infamous Quests, αποτελεί ουσιαστικά φόρο τιμής στην παραμυθένια και αγαπημένη από πολλούς σειρά των King’s Quest. Προσωπικά, ήταν ίσως η μοναδική σειρά της adventure-ο-μάνας Sierra που δεν με συγκίνησε ποτέ, ακριβώς λόγω του παραμυθένιου, «γλυκού» χαρακτήρα της. Όχι ότι γεννήθηκα στο μάτι του κεραυνού και ζήταγα το μπιμπερό γεμάτο τύψεις και γουίσκι, αλλά από μικρός είχα μαγευτεί από τα video games ακριβώς για το διαφορετικό, τον κίνδυνο και το «εξωτικό» που προσέφεραν. Τα King’s Quest πάντα ήταν υπερβολικά «καθαρά» για τα γούστα μου.

OOTT1Συγνώμη, τί σοϊ βάρδος περιμένετε να γίνετε αν δεν παίζετε στην τοπική ταβέρνα; Κι ας έχει ξωτικά.

Αν και δεν επικοινωνήθηκε αρκετά στο marketing του τίτλου (ενδεχομένως εσκεμμένα), έχουμε να κάνουμε με μια επεισοδική σειρά ανθολογίας, η οποία προς ώρας έχει σχεδιαστεί να ολοκληρώσει τον πρώτο «κύκλο» της, σε τέσσερα αυτοτελή επεισόδια, όλα εκ των οποίων διαδραματίζονται στο φανταστικό βασίλειο του Uir. Σε καθένα από αυτά ελέγχουμε διαφορετικό πρωταγωνιστή και η θρυλική Order of the Thorne, ένα τάγμα ενάρετων ιπποτών και μοναχών αφοσιωμένο στην διατήρηση των Αρθουριανών ιδανικών, λειτουργεί ως συνεκτικός κρίκος της ευρύτερης αφήγησης. Το πρώτο επεισόδιο μας βάζει στον ρόλο του Finn, ενός νεαρού ξωτικοβάρδου, φουλ κομπλέ με λαγούτο και ανατριχιαστικά μυτερά αυτιά. Η προηγούμενη εμπειρία μου με το Quest for Infamy, με είχε προϊδεάσει για ένα κωμικό τίτλο που θα κινείτο σε αντίστοιχα σατιρικό ύφος. Κάτι τέτοιο επ’ ουδενί δεν ισχύει. Το Order of the Thorne- The King’s Challenge, παίρνει τον εαυτό του και την όλη high fantasy γλύκα του, απόλυτα στα σοβαρά. Ομολογώ πως μπερδεύτηκα αρκετά στην αρχή του παιχνιδιού, καθώς δεν ήξερα πραγματικά τι να περιμένω. Από την στιγμή που αντιλήφθηκα πως είχα να κάνω με ένα παιχνίδι καθαρά στα χνάρια των παλαιών King’s Quest, τα πάντα ξεκαθάρισαν και μπόρεσα να δω τον τίτλο γι’ αυτά που αντικειμενικά προσφέρει.

Η διάρκεια του αυτοτελούς επεισοδίου αγγίζει τις τρεις ώρες και καλούμαστε, ως φιλόδοξος νεαρός Βάρδος, να λάβουμε μέρος στην ετήσια Πρόκληση του Βασιλιά, ένα παραδοσιακό παιχνίδι του ευτυχισμένου Βασιλείου των Ξωτικών. Η καλή και ζαχαρένια ξωτικοβασίλισσα, που λατρεύει τον πάνσοφο και όσο-αρρενωπό-επιτρέπουν-τα-μυτερά-αυτιά ξωτικοβασιλούκο της, έχει αποφασίσει να κρυφτεί κάπου στην Ξωτικοκοιλάδα και όποιος από τους διαγωνιζόμενους κατορθώσει να την βρει πρώτος, έχει το δικαίωμα να ζητήσει οτιδήποτε επιθυμεί από τον Βασιλιά. Δεν υπάρχει δηλαδή κάποιο δράμα, κάποια σωτηρία του σύμπαντος κόσμου στη μέση. Χαρούμενα ξωτικά στο δάσος μονάχα, που παίζουν παιχνιδάκια.

OOTT2Esmerelda, η Κυρά των Αραχνών. Με διαφορά ο πιο ενδιαφέρον χαρακτήρας της περιπέτειας.

Εάν η ανάγνωση των παραπάνω σας προκάλεσε έντονες τάσεις εμετού ροζ μαλλιού της γριας, δεν σας κατηγορώ. Είναι αλήθεια πως η συγκεκριμένη «αυστηρά» παραμυθένια αισθητική, δεν είναι για όλους. Αν όμως είστε σε επαφή με τον εσωτερικό old school μπέμπη, το Order of the Thorne θα σας γυρίσει περίπου 25 χρόνια πίσω, όταν τα ξωτικά ήταν αγνά, οι καλικάντζαροι μοχθηροί, οι βάλτοι απειλητικοί και οι αράχνες αινιγματικές και σέξι. Οι γρίφοι του τίτλου χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερη ευκολία και το μοναδικό σημείο στο οποίο ενδέχεται να αντιμετωπίσει θέμα κάποιος βετεράνος των παιχνιδιών περιπέτειας είναι κοντά στο φινάλε, όπου η χρήση ενός συγκεκριμένου φίλτρου, δεν είναι άμεσα προφανής.

Ευχάριστη προσθήκη και μέγιστος φόρος τιμής στο μυθικό Loom είναι το λαγούτο του πρωταγωνιστή μας. Ως γνήσιος βάρδος, έχουμε στην διάθεσή μας ορισμένα τραγούδια-ξόρκια, τα οποία επιτυγχάνουν πολύ συγκεκριμένο αποτέλεσμα, μια μηχανική την οποία είδαμε για πρώτη φορά στο θρυλικό και πολύ ιδιαίτερο Loom της Lucasarts. Μάλιστα μπορούμε να επιλέξουμε μεταξύ easy και hard mode για το λαγούτο. Στο easy, τα τραγούδια εκτελούνται αυτόματα, ενώ στο hard, το κάθε τραγούδι παίζεται μπροστά μας σε μια απλουστευμένη εκδοχή και εμείς πρέπει κατόπιν να το αναπαράγουμε σωστά, προκειμένου να ξεκλειδώσουμε το σχετικό achievement. Μια ευχάριστη προσθήκη, αλλά η χρηστικότητά της στο παιχνίδι είναι τόσο περιορισμένη, που ποτέ δεν ξεπερνά τα όρια του ευχάριστου ευρήματος. Μέχρι δηλαδή να αναφωνήσουμε «Πωπώ, όπως στο Loom δηλαδή!», έχουν λυθεί οι περισσότεροι γρίφοι που απαιτούν το παίξιμο συγκεκριμένης μελωδίας στο λαγούτο μας.

OOTT5Ξεγλιστρώντας από τα ραπτόρια στο βάλτο. Πιο 90’ς Sierra, πεθαίνεις.

Και αυτό τελικά καταλήγει να είναι ολόκληρο το Order of the Thorne- The King’s Challenge. Ένα ευχάριστο χαρμάνι μεταξύ King’s Quest και Loom, δίχως το πλεονέκτημα της φρεσκάδας του πρώτου και της καινοτομίας του δεύτερου. Σίγουρα είναι ένας νοσταλγικά όμορφος τίτλος περιπέτειας, με τα πορτραίτα των χαρακτήρων να παραπέμπουν απευθείας στις δουλειές της Disney και τα voice-overs να στέκονται στο ύψος των περιστάσεων, αλλά λείπει εκείνη η σπιρτάδα που θα του επέτρεπε να σταθεί από μόνο του ως στιβαρό και απαραίτητο adventure game.

Ως έχει, το πρώτο κεφάλαιο του Order of the Thorne, γαργαλάει ευχάριστα την νοσταλγία των τριαντάρηδων οπαδών των πρώτων King’s Quest και είναι σε θέση να τους προσφέρει ένα ευχάριστο απόγευμα ρετρό ξεγνοιασιάς. Εάν η σειρά φιλοδοξεί όμως να χαρακτηριστεί ως απαραίτητη, θα πρέπει να γίνουν σημαντικές βελτιώσεις στα επόμενα κεφάλαια, προκειμένου να ξεφύγει από την σκιά του παρελθόντος και να μπορέσει να σταθεί ως ολοκληρωμένος και αυτόνομος τίτλος περιπέτειας εν έτει 2016.

Αγόρασέ το τώρα στο GoG.com κάνοντας κλικ εδώ και στήριξε την αγαπημένη σου ημιθανή, ψευδοχαρντκοροποιημένη κοινότητα!

Pros

  • Ευχάριστη αναβίωση της ατμόσφαιρας των παλιών καλών King’s Quest
  • Φιλικό σε παίκτες μικρότερων ηλικιών
  • Ενδιαφέρον το δάνειο-φόρος τιμής στο Loom με την χρήση των τραγουδιών για την επίλυση γρίφων…

Cons

  • …χρησιμοποιείται όμως τόσο λίγο και με τόσο προφανή τρόπο που δεν εντυπωσιάζει
  • Απουσιάζει η έμπνευση και το βάθος που θα το καθιστούσαν πραγματικά απαραίτητο σε ένα φίλο της κατηγορίας
  • Γλυκό και καθαρά παραμυθένιο σενάριο. Αναλόγως των προτιμήσεών σας, αυτό μπορείτε να το χρεώσετε και στα θετικά

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 74%

74%

Στέφανος Κουτσούκος

Ο Στέφανος Κουτσούκος ή αλλιώς "The Artist Formerly Known As Borracho", διέπραξε ποικίλα εγκλήματα τα οποία τον οδήγησαν σε μια ριζική επανεκτίμηση των προτεραιοτήτων και αξιών του. Υπηρέτησε περήφανα στην πειρατική αρμάδα του Ragequit.gr από την ίδρυση του ιστοτόπου το 2012 ως το Μάη του '19.

2 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL