REVIEWS

TOTAL WAR: THREE KINGDOMS

Πειραματισμοί και εμβάθυνση.

Την ίδια περίοδο που η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία έβλεπε την άνοδο της δυναστείας των Σεβήρων, και λίγο πριν εισέλθει σε έναν αιώνα κρίσης, η Κίνα βίωνε τη δική της περίοδο έντονων ταραχών. Μετά το θάνατο του αυτοκράτορα Λίνγκ, της πάλαι ποτέ κραταιάς δυναστείας των Χαν, η χώρα βρίσκεται κατακερματισμένη μεταξύ των γραφειοκρατών και των ευνούχων της αυτοκρατορικής αυλής, μεγάλων πολεμάρχων και λαϊκών επαναστάσεων των εξαθλιωμένων αγροτών. 

Ομολογώ πως δεν ήμουν αρχικά ενθουσιασμένος με την ανακοίνωση για το ιστορικό υπόβαθρο του πιο πρόσφατου τίτλου στην σειρά, καθότι ελάχιστη επαφή είχα με την περίοδο αυτή της Κινεζικής ιστορίας και όπως πολλοί θα προτιμούσα έναν αμιγώς ιστορικό και μεσαιωνικό τίτλο. Είναι αλήθεια πως απαιτείται μια μικρή εξοικείωση με το ιστορικό πλαίσιο, καθώς και με τους πρωταγωνιστές της  περιόδου, τουλάχιστον για όσους δεν έρχονται στο Three Kingdoms ήδη γνωρίζοντας τις δυνάμεις, αλλά και τη μυθοπλασία των πιο ύστερων έργων του 14ου αιώνα που συνοδεύει τους κεντρικούς ήρωες. Για δεύτερη φορά μετά τα Warhammer, η CA κατάφερε να μου κρατήσει το ενδιαφέρον. 

Οι ήρωες, το σημαντικότερο χαρακτηριστικό.

Για να το εξηγήσουμε κάπως καλύτερα, το TW:TK, είναι ένας ακόμη ιστορικός τίτλος της CA με έναν αστερίσκο όμως. Σε μια αναλογία θα μπορούσαμε να είχαμε έναν ιστορικό τίτλο για την βυζαντινή περίοδο, με πλήρως ιστορικούς χαρακτήρες και περιοχές, αλλά με έναν Βασίλειο Β’ που θα εφορμούσε στη μάχη, κραδαίνοντας τη ρομφαία του και μακελεύοντας ένα τάγμα μόνος του. Έχουμε δηλαδή μια πιο ηρωική απόδοση των ιστορικών προσωπικοτήτων. Παρόλα αυτά σε περίπτωση που το επιθυμούμε, προσφέρεται και η επιλογή των “αρχείων”, ήτοι Records, που αντικαθιστά τους μεμονωμένους one-man-army στρατηγούς, με την παραδοσιακή μονάδα των σωματοφυλάκων, αφαιρώντας τις πολεμικές τους αρετές και τη δυνατότητα μονομαχίας με τους αντίπαλους στρατηγούς. 

Ο κύριος χάρτης. Φίλτρο έντονων χρωματισμών του Romance.

Ο άνεμος δεν βοηθά κάποιον που δεν σαλπάρει για πουθενά.

Παρότι υπάρχει η επιλογή για ένα παραδοσιακό TW, η ορθόδοξη εμπειρία του Romance, αναφερόμενη στην επική δραματικοποίηση των γεγονότων του 3ου αιώνα, προτείνεται ανεπιφύλακτα. Τούτο έχει να κάνει με τους άκρως επιτυχημένους πειραματισμούς της CA, η οποία στον τίτλο αυτό τόλμησε πραγματικά και έφερε πολυπόθητες αλλαγές σε ένα σύστημα που είχε αρχίσει να βαλτώνει καιρό τώρα. Από την άλλη βέβαια η αλήθεια είναι πως η επιλογή του κλασικού gameplay δίνεται περισσότερο ως λύση για τους “γκρινιάρηδες”, αφαιρώντας στοιχεία του Romance, αντί να παρέχει μια παράλληλη διαφορετική εμπειρία. 

Λίγο ή πολύ τα προηγούμενα TW με την εξαίρεση των εξαιρετικών Warhammer, ακολουθούσαν την ίδια συνταγή. Η CA έκανε πειράματα, κυρίως με τους standalone τίτλους και τα μεγάλα DLC, αλλά η συνήθης πορεία έμενε μονότονα ίδια. Ένα αρχικό faction, χτίσιμο των πόλεων, βελτίωση της οικονομίας, προσπάθεια για παντοδυναμία στο χάρτη και στο τέλος διεκπεραιωτικό micromanagement μέχρι μοιραία να κατακτηθεί κάθε περιοχή. Η δε διπλωματία ήταν διακοσμητική και χρησίμευε για πρόσκαιρες συμμαχίες μονάχα. 

Το καλαίσθητο και λεπτομερές tech tree.

Η προσέγγιση στο TW:TK αλλάζει πολύ. Η εστίαση γίνεται πλέον στις προσωπικότητες των στρατηγών μας καθώς και στις μεταξύ τους συνεργείες ή κόντρες, καθιστώντας το έτσι περιστρεφόμενο γύρω από τους χαρακτήρες και όχι απαραίτητα γύρω από την “χώρα” μας. Ένα βήμα πιο κοντά στο αιώνιο όνειρο ενός Crusader Kings με το scale ενός Total War δηλαδή. Η διαχείριση των χαρακτήρων μπορεί να αλλάξει τα πάντα. Οι στρατοί πλέον δεν είναι ανεξάρτητες μονάδες που παράγονται από κάποιον κεντρικό σχεδιασμό αλλά αντίθετα δένονται ως ακολουθία του κάθε στρατηγού. Έτσι η απώλεια κάποιου στρατηγού σε μάχη ή αποστασία μας στερεί και τις μονάδες του. Οι ισορροπίες έτσι αλλάζουν ανά πάσα στιγμή, διαταράσσοντας την αναπόφευκτη πορεία προς τη νίκη που είχαν τα TW. 

Sun Tzu’s field courses

Πέρα από το στρατιωτικό κομμάτι, επήλθαν δυναμικές αλλαγές στα συστήματα διπλωματίας και κατασκοπίας τα οποία έγιναν πραγματικά λειτουργικά, λογικά και χρήσιμα. Πλέον δένουν με τον χαρακτήρα διαχείρισης ηρώων και δολοπλοκίας και προσφέρουν τα μέγιστα στην εμβύθιση στην χαοτική και δολοπλόκα κατάσταση της Κίνας. Ενδεικτικά κατάφερα να τσακίσω έναν πολύ δυνατότερο εχθρό μου στρατιωτικά, διότι στον στρατηγικό σχεδιασμό μου, πολλές γύρες πριν, φρόντισα να τοποθετήσω έναν από τους χαρακτήρες μου ως κατάσκοπο στην αυλή του. Ο χαρακτήρας μου έγινε στρατηγός του αντιπάλου μου και σε μια κρίσιμη πολιορκία μιας απόρθητης πόλης, απλά μου παρέδωσε τα κλειδιά της αναίμακτα.

Η παραδοσιακή στρατηγική εξακολουθεί να εξυπηρετεί στα πεδία των μαχών. Πλέον όμως παίζουν ρόλο και οι στρατηγοί ως τα υπερόπλα της μάχης. Εδώ παρότι απόλαυσα σε τεράστιο βαθμό τα animation των μονομαχιών και των επιθέσεων σε μονάδες εν γένει, βρίσκω πως ο ρυθμός της μάχης έχει ανέβει λίγο παραπάνω από ότι θα ήθελα, δίνοντας έναν ελαφρώς arcade χαρακτήρα. Τα animation είναι εντυπωσιακότατα αν και δεν αντιπροσωπεύουν 1-1 χτύπημα, δηλαδή στο zoom in, θα βλέπετε αρκετά μονάδες που χτυπούν τον αέρα. 

H rpg-ίζουσα προσέγγιση διαχείρισης των ηρώων μας.

Άνοιξη και φθινόπωρο.

 Στο τεχνικό κομμάτι η CA, εξακολουθεί να μας προσφέρει μια ναυαρχίδα, σημείο αναφοράς για συνθέσεις και benchmark. Ο σχεδιασμός του χάρτη που θυμίζει κινεζικές υδατογραφίες και ο φωτισμός, όπως και τα τοπία των πεδίων των μαχών και οι λεπτομέρειες της φύσης είναι αξεπέραστα. Παντού δίνεται η αίσθηση του καλογυαλισμένου, δικαιολογώντας απόλυτα την καθυστέρηση της κυκλοφορίας. Το UI συγκεκριμένα είναι εξαιρετικά καλαίσθητο, από το πανέμορφο tech tree έως τα κλιπάκια που παίζουν για να αναγγείλουν κάθε σημαντικό γεγονός. Η παραμετροποίηση που προσφέρεται είναι  άξια επαίνου, είτε για το hardware κομμάτι είτε για άλλα όπως η δυνατότητα επιλογής κινέζικου voice acting μονάχα για τους ήρωες στις μάχες. 

Ακόμα και απλές αψιμαχίες μετατρέπονται σε έπη υπό την σκέπη των αιώνιων βουνών.

Μπορεί το Three Kindoms να ικανοποιήσει όλους τους fans, μπαρουτοκαπνισμένους βετεράνους, λάτρεις του micromanagement, ελιτιστές, ιστοριολάγνους και νεοπροσήλυτους; Φυσικά και όχι. Το κοινό των TW είναι πλέον τεράστιο και ετερόκλητο. Ο καθένας θα έχει τις ενστάσεις του, θέλοντας περισσότερο ρεαλισμό, ή λιγότερο micromanagement. Φυσικά και υπάρχουν ελλείψεις, όπως οι ναυμαχίες. Παρόλα αυτά οι διαφορετικές προσεγγίσεις των φατριών στη νίκη και ο πλούτος περιεχομένου το καθιστούν έναν υπερπλήρη τίτλο στην κυκλοφορία του.

Η αξία του βρίσκεται ακριβώς στον τρόπο που μπορεί να συμβιβάσει πολλά διαφορετικά στοιχεία ακριβώς στο βαθμό που χρειάζεται ώστε να είναι διασκεδαστικό αλλά και να παρέχει πρόκληση στο σύνολό του. Αν μη τι άλλο η διάθεση της CA να δοκιμάσει νέα πράγματα και να ρισκάρει χωρίς να ακολουθήσει απαραίτητα τον γενικό κανόνα της απλοποίησης (το tech tree και η κατασκοπία είναι πολύ πιο περίπλοκα από ότι ήταν παλιότερα) είναι άξια επαίνου. 

 

Ευχαριστούμε θερμά τη Zegetron Α.Ε. για την παραχώρηση του review κωδικού που κατέστησε δυνατή την δημοσίευση αυτού του άρθρου.

Pros

[tie_list type=”thumbup”]

 • Ρίσκο από πλευράς της CA που αποδίδει καρπούς
 • Παροχή πολλών tutorial και επεξηγήσεων.
 • Τεράστιος χάρτης με ιδανικές συνθήκες για ισορροπία δυνάμεων.
 • Σύστημα αποστολών και ιστορίας που χρωματίζει ευχάριστα το Campaign.
 • Διαφορετική προσέγγιση των φατριών στη νίκη.
 • Νέο, λειτουργικό σύστημα διπλωματίας και κατασκοπίας.
 • Εντυπωσιακά animation στις μάχες.
 • Tech tree με νόημα στην εξειδίκευση και το στυλ παιχνιδιου.
 • Πλούσια παραμετροποίηση επιλογών hardware και gameplay. 

[/tie_list]

Cons

[tie_list type=”thumbdown”]

 • Αρκετά δύσβατη πορεία εκμάθησης αρχικά.
 • Τα animation παρότι εντυπωσιακά έχουν το πρόβλημα του “χτυπήματος αέρα”.
 • Απουσία ναυμαχιών.
 • Το Records mode είναι πρακτικά ένα Romance lite. 

[/tie_list]

Η εξέλιξη των TW

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 91%

91%

Just one more turn

Ένα τολμηρό και επιτυχημένο τόλμημα της CA. Αξιέπαινο, προτείνεται σε όλους ακόμα και αν η θεματολογία αρχικά δεν θέλγει κάποιους.

Σπύρος Μπλιάγκος

Εισήλθε στον χώρο του PC Gaming από νεαρότατη ηλικία, χάρη στον αρχετυπικό, μεγαλύτερο Cool ΞάδερφοTM και ένα Amstrad CPC, με ένα μικρό κονσολό-διάλειμμα μεταξύ 1995-1999. Εμφορείται από μηδενιστικές σκέψεις, που προσπαθεί ατυχώς να σκεδάσει, αναζητώντας απαντήσεις σε προαιώνια ερωτήματα σε όλα τα genres.

5 Comments

 1. Ένα πολύ καλό παιχνίδι σε μια ιστορική περίοδο που δεν έχει καλυφθεί αρκετά από την gaming βιομηχανία (τα Dynasty Warriors παιχνίδια αν και γνωστά δε νομίζω ότι έχουν παιχτεί από ιδιαίτερο ποσοστό παιχτών).

  Εξαιρετική η επιλογή Romance vs Records που θεωρώ ότι θα καλύψει την πλειοψηφία των TW fans. Ικανοποιητική και η διαφορετική προσέγγιση της κάθε φάτριας και ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ η διπλωματία έχει νόημα.

  Όπως έγραψε και ο Σπύρος προτείνεται σε κάθε Total War fan: και στους βετεράνους αλλά και στους νέοπες των Warhammer εκδοχών.

 2. Ποιος πιστεύεις ότι είναι ο χρόνος που απαιτείται για να μπει κάποιος στο κλίμα; Από Κίνα μεριά ξέρω τα πολύ βασικά και φοβάμαι ότι άμα μπλέξω με κινέζικα ονόματα θα χάσω την μπάλα. Με έπεισε η παρουσίαση για το αν έχει να δώσει κάτι καινούργιο στην σειρά και το σκέφτομαι όσο δεν πάει

  1. Μου πήρε γύρω στο πεντάωρο να αρχίσω να ξεχωρίζω τους ηγέτες και τα factions. Θα σου πρότεινα και εγώ ακριβώς αυτό που έβαλε ο Τόμμας, δίνει από εκεί και πέρα πολύ καλό μπούσουλα στο ποιος είναι ποιος.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elGreek