REVIEWS

WARSAW

Επιβίωση ίσον νίκη

Το Darkest Dungeon παρουσίασε μια εφιαλτική fantasy πραγματικότητα, γεμάτη με αλλόκοσμα τέρατα και εφιαλτικές συνθήκες, δυστυχώς όμως η ανθρώπινη ιστορία περιέχει ουκ ολίγα κεφάλαια που κάνουν ακόμα και τον πιο καταθλιπτικό εικονικό κόσμο να μοιάζει με μαθητική εκδρομή. Το WARSAW ακολουθεί σε μεγάλο βαθμό το πρότυπο που δημιούργησε το Darkest Dungeon αλλά μεταφέρει το θέατρο του πολέμου στην εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και πιο συγκεκριμένα στην Βαρσοβία κατά την περίοδο της εξέγερσης των ντόπιων ανταρτών κατά των γερμανικών δυνάμεων κατοχής. Το αρχικό σχέδιο ήταν η εξέγερση να συνδυαστεί με παράλληλη επίθεση των σοβιετικών κατά των Γερμανών, όμως εντέλει οι σοβιετικοί έκαναν πίσω αφήνοντας τους Πολωνούς στη μοίρα τους. Η εξέγερση κράτησε για 63 ημέρες μέχρι οι δυνάμεις των ανταρτών να υποχρεωθούν στην παράδοση και οι Γερμανοί να ισοπεδώσουν σχεδόν την πόλη.

Η κάτοψη του χάρτη της πόλης δείχνει με γλαφυρό τρόπο τα αποτελέσματα της γερμανικής κατοχής.

Η ιδιαιτερότητα του παιχνιδιού προκύπτει από το setting που επέλεξαν οι developers: η πραγματική νίκη είναι αδύνατη. Δεν μπορείτε να διώξετε τους γερμαναράδες, ούτε να σώσετε τον πληθυσμό της πόλης από αυτό που έρχεται. Ο μόνος εφικτός στόχος είναι να μην σβήσει η φλόγα της αντίστασης, να κρατηθεί ηθικό ψηλά και να σώσετε όσους περισσότερους από τους ανθρώπους σας είναι δυνατόν ώστε να έχουν την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή μετά τον πόλεμο. Το WARSAW λοιπόν προδιαθέτει τον παίκτη για μία άνιση, απελπισμένη και εκ των προτέρων χαμένη μάχη ενάντια στον εχθρό και τον χρόνο, για μια πραγματική αναμέτρηση χαρακωμάτων με νύχια και με δόντια εναντίον όλων.

Το κρησφύγετο της αντίστασης λειτουργεί ως hub μεταξύ των αποστολών για τη διαχείριση των μονάδων και των resources σας.

Όπως στο Darkest Dungeon έτσι και εδώ η δράση χωρίζεται σε δύο διακριτές φάσεις: στο μεταξύ των αποστολών στάδιο της διαχείρισης του έμψυχου και άψυχου υλικού της αντίστασης και στις αποστολές αυτές καθεαυτές. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι στην περίπτωση του WARSAW η φάση της διαχείρισης μοιάζει πιο λιτή και απλουστευμένη από όσο ίσως θα έπρεπε. Προσφέρεται η δυνατότητα για αγοραπωλησία βασικών υλικών όπως πυρομαχικών και 2-3 βοηθητικών αντικειμένων, για levelling up των χαρακτήρων και για επιλογή της επόμενης απόστολής από τις διαθέσιμες, ωστόσο απουσιάζουν αρκετά πράγματα που στο Darkest Dungeon έδιναν αυτή την ξεχωριστή νότα της ψυχολογικής επιρροής των διάφορων συμβάντων στις μονάδες και των πραγματικά δύσκολων επιλογών εκ μέρους του παίκτη. Για παράδειγμα, oι στρατιώτες μπορεί να χρειαστούν healing για μερικές in-game ημέρες όμως δεν υπάρχει κάποιο σύστημα που θα απεικόνιζε το αποτέλεσμα του πολυήμερου ανταρτοπόλεμου στον ψυχισμό τους. Νομίζω πως με βάση το setting κάτι τέτοιο θα ταίριαζε απόλυτα και είναι κρίμα που οι developers αποφάσισαν το αντίθετο.

Η κάθε μονάδα διαθέτει τις δικές της abilities και μπορεί να εξοπλιστεί με διάφορα (κατάλληλα για την class της) όπλα.

Αντίστοιχα, η οικονομική διαχείριση της αντίστασης δεν αποτελεί μεγάλο πρόβλημα διότι πρώτον τα πυρομαχικά που βρίσκετε κατά τη διάρκεια των αποστολών είναι συνήθως αρκετά ώστε να μη χρειαστεί να αγοράσετε περισσότερα και δεύτερον δεν υπάρχουν και πολλά πράγματα τα οποία μπορείτε να αγοράσετε. Medikits, φωτοβολίδες που αποκαλύπτουν τα σημεία ενδιαφέροντος του χάρτη στις αποστολές, πυξίδα για την επιτάχυνση των κινήσεών σας, άντε και κάποιον επιπλέον στρατιώτη εάν η βασική σας ομάδα πρέπει να αναρρώσει από τραυματισμούς. Πρακτικά λοιπόν στο WARSAW το στάδιο της διαχείρισης δεν παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δεν προκαλεί τον παίκτη να λάβει δύσκολες αποφάσεις ή να διαχειριστεί περιορισμένους πόρους και γενικά δεν έχει τη βαρύνουσα σημασία για την επιτυχία ή όχι των αποστολών που έχουμε συνηθίσει σε παιχνίδια όπως το Darkest Dungeon ή το XCOM. Και αν το επίπεδο της πρόκλησης μπορεί να τροποποιηθεί μέσω των διαθέσιμων επιπέδων δυσκολίας, η έλλειψη περισσότερου interactivity σε αυτό το στάδιο δυστυχώς δεν θεραπεύεται.

Ο χάρτης των επιμέρους αποστολών δεν διαθέτει την απαραίτητη ποικιλία σε events που θα έδινε στο παιχνίδι μεγαλύτερο replayability.

Μόλις επιλέξετε ποια αποστολή θέλετε να ξεκινήσετε το παιχνίδι μεταφέρει τη δράση σε έναν top-down χάρτη μιας συνοικίας της Βαρσοβίας, απεικονίζοντας τις δυνάμεις του παίκτη και των εχθρών καθώς και τα διάφορα events με τα σχετικά εικονίδια. Μπορείτε να περιπλανηθείτε ελεύθερα όμως έχετε στη διάθεσή σας έναν συγκεκριμένο αριθμό από action points τα οποία εάν εξαντληθούν προτού ολοκληρώσετε τα διαθέσιμα objectives θα οδηγήσουν αυτόματα στο Mission Failed. Επομένως το παιχνίδι απαιτεί από τον παίκτη μεθοδική εξερεύνηση της περιοχής χωρίς πολλές περιττές κινήσεις ώστε να αποκομίσει το μέγιστο δυνατό όφελος χωρίς να χάσει την αποστολή. Εάν εισέλθετε στην εμβέλεια των δυνάμεων του εχθρού τότε ξεκινά η turn-based μάχη. Η εξερεύνηση του χάρτη έχει το ενδιαφέρον της όμως δυστυχώς τα διαθέσιμα special events δεν έχουν μεγάλη ποικιλία και εκτός πολύ σπάνιων εξαιρέσεων δεν προσφέρουν τα κατάλληλα rewards που θα έδιναν στον παίκτη κίνητρο για να “χτενίσει” όλο το χάρτη.

Οι επιρροές του παιχνιδιού από το Darkest Dungeon είναι νομίζω εμφανείς.

Στην turn-based μάχη το WARSAW ακολουθεί το βασικό μοτίβο του Darkest Dungeon με τις δύο παρατάξεις να έρχονται αντιμέτωπες σε ένα 2D πεδίο μάχης, ωστόσο εδώ προστίθεται και μία δεύτερη ζώνη στην οποία μπορείτε να τοποθετήσετε τις μονάδες σας, ενώ η εκτέλεση των διάφορων επιθέσεων ή abilities δεν περιορίζεται σε μία ανά μονάδα σε κάθε turn αλλά δίνεται μεγαλύτερη ελευθερία μέσω του συστήματος των activations. Στην αρχή της turn η κάθε παράταξη διαθέτει έναν συγκεκριμένο αριθμό από activations (επιθέσεων ή χρήσεως βοηθητικών abilities) και ο παίκτης έχει την ελευθερία να τις διαχειριστεί κατά το δοκούν, είτε μοιράζοντάς τες σε όλες τις μονάδες ή εκτελώντας απανωτές επιθέσεις με την ίδια μονάδα. Ωστόσο, η κάθε μονάδα έχει συγκεκριμένο διαθέσιμο Stamina, οπότε όσες περισσότερες activations χρησιμοποιεί τόσο μικρότερη αποτελεσματικότητα έχουν, εάν δε το stamina εξαντληθεί τότε η συγκεκριμένη μονάδα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά μέχρι την επόμενη turn.

Οι επιθέσεις που κάνουν ζημιά σε πολλαπλούς στόχους είναι υπερπολύτιμες διότι στις περισσότερες των περιπτώσεων ο εχθρός θα έχει τη δύναμη των αριθμών με το μέρος του.

Βρήκα την ιδέα των activations αρκετά έξυπνη διότι προσθέτει μία επιπλέον επιλογή στα χέρια του παίκτη και έναν μηχανισμό risk/reward για την κάθε κίνηση. Χρησιμοποιείς ξανά μια ισχυρή ability μιας μονάδας ώστε να τελειώσεις τη μάχη νωρίτερα, με ρίσκο να αστοχήσει ή να μην έχει stamina σε μία κρίσιμη στιγμή; Μοιράζεις τα activations ισομερώς μεταξύ των μονάδων με τίμημα την ενδεχόμενη παράταση της διάρκειας της μάχης και άρα περισσότερους τραυματισμούς ή θανάτους; Συνήθως η σωστή απάντηση εξαρτάται από τις εκάστοτε συνθήκες και μπορώ να πω ότι χρησιμοποίησα και τις δύο τακτικές κατά τη διάρκεια της campaign.

Όπως στο Darkest Dungeon έτσι και εδώ η θέση των μονάδων επηρεάζει τον τύπο των επιθέσεων που μπορούν να χρησιμοποιήσουν.

Τα μόνα αρνητικό που εντόπισα στο combat system ήταν η ορισμένες φορές υπερβολική διάρκεια των μαχών λόγω του πλήθους των συμμετεχουσών μονάδων και των πολλών hit points αλλά και η έλλειψη της τόσο πετυχημένης ατμόσφαιρας του Darkest Dungeon. Οι developers επέλεξαν να σχεδιάσουν τις μονάδες με μια καρτουνίστικη αισθητική και ενώ το αισθητικό αποτέλεσμα είναι αναμφίβολα όμορφο, έχω την γνώμη πως το βαρύ και καταθλιπτικό setting του παιχνιδιού θα ταίριαζε καλύτερα με κάποια άλλη, πιο “σοβαρή” τεχνοτροπία. Ο ηχητικός τομέας επίσης δεν κατάφερε να ξεχωρίσει και να ντύσει με την απαραίτητη ένταση τις μάχες, τα μουσικά κομμάτια είναι μεν όμορφα όμως νομίζω ότι η μουσική επένδυση κατά τη διάρκεια των αναμετρήσεων με τους Γερμανούς θα έπρεπε να είναι κάπως πιο δυναμική.

Εντέλει θα χαρακτήριζα το WARSAW ως έναν επαρκή κλώνο του Darkest Dungeon, με ορισμένες καλές ιδέες αλλά χωρίς το βάθος του gameplay που θα έκανε το παιχνίδι να ξεχωρίσει και να του δώσει παρόμοιο replayability με τον δημοφιλέστατο τίτλο της Red Hook Studios. Εάν έχετε κουραστεί με το Darkest Dungeon και θέλετε κάτι καινούριο στο ίδιο στυλ τότε το WARSAW είναι μια καλή επιλογή αρκεί να μην έχετε την προσδοκία ότι θα ασχολείστε με το παιχνίδι για πολλούς μήνες.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 75%

75%

Καλό αλλά λίγο

Καλές ιδέες αλλά όχι αρκετό βάθος για το WARSAW. Θα περάσετε αρκετές ευχάριστες στιγμές όμως μην περιμένετε ιδιαίτερο replayability.

Αλέξανδρος Γκέκας

Αφοσιωμένος PC gamer, ο Αλέξανδρος παίζει τα πάντα ανάλογα με τη διάθεση της στιγμής, δείχνει όμως προτίμηση σε turn-based, strategy, RPGs και θεωρεί το UFO: Enemy Unknown ως το καλύτερο παιχνίδι όλων των εποχών. Κατά τα άλλα, προσπαθεί να κρύψει τα χελωνίσια αντανακλαστικά του αποφεύγοντας το competitive multiplayer γιατί, λέει, "δεν του ταιριάζει" και αναζητά τρόπους ώστε να αναγνωριστεί η "Church of Gaben" ως επίσημη θρησκεία στη χώρα μας.

2 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL