REVIEWS

WAY OF THE SAMURAI 4

γράφει ο Βασίλης “Steel_Havoc” Σέντερης

Kαιρός ήταν να δούμε το Way of the Samurai στην οθόνη του υπολογιστή μας και αυτό έγινε με το τέταρτο μέρος. Tο παιχνίδι κυκλοφόρησε αρχικώς στην Ιαπωνία το 2011, αποκλειστικά για το Playstation 3, ενώ στο PC εμφανίστηκε αρκετά αργότερα στις 23 Ιουλίου του 2015. Λόγω της γνωστής κατάστασης με τις τράπεζες και τα capital controls στην Ελλάδα δεν μπορέσαμε να το έχουμε νωρίτερα στα χέρια μας, όμως κάλλιο αργά παρά ποτέ, οπότε τώρα μπορούμε να το δούμε από κοντά.

WotS4 1Όποιος θέλει βοήθεια στηρίζεται σε εμάς που τα κάνουμε όλα για μια χούφτα Yen.

Το WotS 4 είναι ένα hack’n’slash παιχνίδι τρίτου προσώπου με μια πινελιά απο RPG, και μας μεταφέρει στην Ιαπωνία την εποχή της Shogunate. Σε εκείνην τη χρονολογική περίοδο καταφθάνουμε με τον Σαμουράι μας σε μια ταραγμένη πόλη όπου διαφορετικές φατρίες πολεμούν μεταξύ τους για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα. Έτσι αρχίζει και η ιστορία του WotS 4, όπου απο την αρχή κιόλας του παιχνιδιού (όταν φθάνουμε στην παραθαλάσσια πόλη Amihama) γινόμαστε μάρτυρες της κόντρας που υπάρχει στις δυνάμεις της Πόλης, τους παραδοσιακούς και ξενοφοβικούς Prajnas, της μυστηριώδους κυβέρνησης που, όπως κάθε κυβέρνηση που σέβεται τον εαυτό της, δεν αποκαλύπτει από την αρχή τις πραγματικές της προθέσεις, και των Βρετανών που έχουν φτάσει στην Ιαπωνία κυρίως για εμπορικούς σκοπούς. Εμείς ως Σαμουράϊ καλούμαστε να επιλέξουμε με ποια πλευρά θα πάμε και θα βοηθήσουμε να εκπληρώσει τους στόχους της.

Oι επιλογές μας και το μονοπάτι που θα ακολουθήσουμε δεν επηρεάζουν μόνο τον τερματισμό του παιχνιδιού, αλλά και την κατάσταση που θα συναντήσουμε όταν το ξαναρχίσουμε. Έτσι έχουμε την ευκαιρία να το παίξουμε αρκετές φορές αλλά και να κάνουμε αποστολές που, ανάλογα με τις επιλογές μας, δεν μπορούσαμε να δούμε πριν, ανεβάζοντας κατά πολύ το replay value του τίτλου. Ο κόσμος του παιχνιδιού είναι σχετικά μικρός και δεν θα μας πάρει πολύ να εξερευνήσουμε όλα του τα σημεία. Χωρίζεται σε διάφορες περιοχές στις οποίες μπορούμε να κινηθούμε ακολουθώντας τον κατάλληλο δρόμο ή με fast travel από τον χάρτη. Ηδη, από την αρχή του παιχνιδιού, ο κόσμος δείχνει πολύ ζωντανός, καθώς βλέπουμε συνεχώς ανθρώπους να κυκλοφορούν και προσφέρει αρκετές δραστηριότητες όπως το να επισκεφτούμε κάποιο κατάστημα, να φλερτάρουμε ή να ασχοληθούμε με κάποιο από τα mini-games που θα βρούμε.

WotS4 4Η έλευση των Βρετανών έχει και τα καλά της.

Όλες οι αποστολές που αναλαμβάνουμε υπάρχουν στο απαραίτητο Journal, το οποίο μας βοηθάει να δούμε πληροφορίες για την κάθε αποστολή, αλλά και την πορεία που ακολουθούμε ως προς την ιστορία. Εκτός των σημαντικών γεγονότων του παιχνιδιού, τα οποία βλέπουμε σε video, οι περισσότεροι διάλογοι γίνονται μέσω γραπτών κειμένων σε συννεφάκια πάνω απόο τους χαρακτήρες που μιλάμε και επιλογές που μας εμφανίζονται μόλις αυτοί τελειώσουν. Ο τελευταίος τρόπος είναι αρκετά γνώριμος αφού είναι περίπου ο ίδιος με αυτόν που έχουμε δει και στο Deadly Premonition και συμβάλλει στην cultίλα του τίτλου. Χαρακτηριστικό του παιχνιδιού είναι το κάφρικο χιούμορ και η ειρωνεία με την οποία μας αντιμετωπίζουν μερικοί χαρακτήρες, ακόμα και οι επικές ή δραματικές σκηνές του έχουν μια χιουμοριστική πινελιά που μας αφήνει με ένα χαμόγελο στο τέλος.

WotS4 2Τα μυστικά του Ατσαλιού ξετυλίγονται πάνω απο την φωτιά.

Η μάχη στο WotS βασίζεται σε έναν τεράστιο αριθμό τεχνικών που βρίσκουμε στο παιχνίδι και ξεκλειδώνουμε όσο μαχόμαστε. Το οπλοστάσιό μας διαθέτει μεγάλη ποικιλία, καθώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε από katana μέχρι και τα γυμνά χέρια μας, ενώ μπορούμε να φτιάξουμε και δικές μας τεχνικές ή όπλα. Ο σιδεράς της πόλης θα γίνει ο καλύτερος φίλος μας, αφού είναι ο μόνος που μπορεί να αναβαθμίσει και να βελτιώσει τα όπλα μας ώστε με την σειρά μας να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί στις μάχες. Σε αντίθεση με τα όπλα, ο χαρακτήρας μας δεν αναβαθμίζεται καθόλου. Διαθέτει μόνο την ενέργεια, την αντοχή, το katana στο χέρι και την ιδιότητα του να μαζεύει δύναμη όσο σκοτώνει αντιπάλους, που όταν την χρησιμοποιούμε ξεκινάει μια λυσσαλέα επίθεση που σαρώνει όποιον βρίσκει μπροστά του. Το σύστημα μάχης και ο χειρισμός γενικότερα είναι σε καλό επίπεδο, αλλά δεν έχει πάντα την ακρίβεια που θέλουμε και η κάμερα ειδικά σε κλειστά σημεία μπορεί να μας κόψει το οπτικό πεδίο.

Δοκιμάζοντας την έκδοση για PC, έπεσα πάνω σε ένα συνηθισμένο πρόβλημα που συναντάμε σε όποιο παιχνίδι έχει γίνει port από κονσόλα. Η μόνη ρύθμιση που μπορούμε να κάνουμε στα γραφικά είναι να επιλέξουμε ανάλυση και μιλώντας για ένα παιχνίδι που δεν έχει κάποια ιδιαίτερα γραφικά, το full HD είναι απαραίτητο ώστε να καταφέρουμε να το χαρούμε. Στα θετικά προσμετράται το γεγονός ότι έτρεχε γρήγορα και ομαλά και δεν συναντήθηκε κανένα bug. Επίσης, η έκδοση του PS3 είχε και μια online δυνατότητα, όπου μπορούσαμε να συναντήσουμε σε random encounter τον Σαμουράι άλλου χρήστη, κάτι που λείπει από την έκδοση του PC, μια δυνατότητα που είναι βέβαια κάπως αδιάφορη (αν γίνονταν κάτι σαν invade όπως στο Dark Souls και αναμετριόμασταν με άλλους χρήστες θα ήταν μια ευχάριστη προσθήκη). Δεν παύει όμως να είναι μια έλλειψη, έστω και ασήμαντη.

WotS4 3Αν δεν χειρίζεσαι σωστά το σπαθί… το νιώθεις.

Σίγουρα το WotS δεν είναι μια υπερπαραγωγή που θα τραβήξει τα φώτα πάνω της, απευθύνεται σε αυτούς που λέμε fan του είδους. Όσοι λατρεύουν αυτή την εποχή και γούσταραν με ταινίες όπως το Yojimbo και Seven Samurai σίγουρα θα βρουν μια ζεστασιά σε αυτόν τον τίτλο, οι υπόλοιποι μπορούν να το δοκιμάσουν σε ενα διάλειμμα από τις συνηθισμένες τους προτιμήσεις και να ζήσουν το «Ανατολικό Γουέστερν» όνειρο!

σημ. RageQuit: Στα πλαίσια αυτού του review, επικοινωνήσαμε με την Ghostlight η οποία μας παραχώρησε έναν κωδικό για giveaway. Δεν έχετε παρά να δηλώσετε συμμετοχή (ανάμεσα στα σχόλια για το άρθρο του Βασίλη) μέχρι την Παρασκευή 06/11, ώρα 23:59. Καλή τύχη!

Pros

  • Εναλλακτικοί τερματισμοί και πολλαπλές ιστορίες
  • Πληθώρα όπλων και τεχνικών
  • Ολοζώντανος κόσμος γεμάτος δραστηριότητες

Cons

  • Φτωχός οπτικοακουστικός τομέας
  • Σχετικά μικρό σε διάρκεια και μέγεθος
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 75%

75%

Team Ragequit

Semi Hardcore Gestalt Consciousness

19 Comments

  1. Δεν μπορώ να αποφύγω το να γίνω γραφικός και θέλω να ευχαριστήσω το Ragequit για το βήμα που μου έδωσε για αυτό το Review- το πρώτο και μοναδικό ίσως για αυτή την σειρά στην Ελλάδα και τον Βόρειο προσωπικά για την πολύτιμη βοήθεια του στην καλλιτεχνική επιμέλεια του κειμένου 🙂
    Εύχομαι προκαταβολικά καλό λιώσιμο στον νικητή της κλήρωσης και να χαρεί την παιχνιδάρα \m/

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL