REVIEWS

WOOLFE – RED HOOD DIARIES

Το Woolfe – Red Hood Diaries είναι άλλο ένα παιχνίδι που προέκυψε από επιτυχημένη καμπάνια στο Kickstarter. Δημιουργημένο από την πρωτάρα στο χώρο GRIN από το Βέλγιο, πρόκειται για ένα action/platform που με υπόβαθρο χαρακτήρες από το γνωστό παραμύθι της Κοκκινοσκουφίτσας προσπαθεί να προσεγγίσει με διαφορετικό τρόπο, τόσο αυτούς όσο και το μυθολογικό κόσμο που τους πλαισιώνει.

Έτσι λοιπόν, στα χέρια μας έχουμε ένα σκοτεινό παραμύθι που μας φέρνει στο νου δημιουργίες όπως αυτές του Tim Burton ή το Alice του American McGee. Η ηρωίδα μας, ονόματι Red Hood έμεινε από μικρή ορφανή, με τη μάνα της να αγνοείται και τον πατέρα της νεκρό σε εργοστασιακό ατύχημα, κατά τα φαινόμενα. Η γη της Ulrica γνώριζε ευημερία και οικονομική ανάπτυξη υπό την καθοδήγηση των ευγενών της οικογένειας Woolfe. Η κατάσταση όμως άλλαξε άρδην μόλις ο μοναδικός γιος της οικογένειας, B.B. κληρονόμησε όλη την οικονομική αυτοκρατορία των γονιών του. Η γαλήνη έδωσε τη θέση της στο φόβο και όποιος αντιτιθόταν στις επιλογές του εξαφανιζόταν με συνοπτικές διαδικασίες. Μηχανοκίνητοι στρατιώτες άρχιζαν να κατασκευάζονται κατά εκατοντάδες και automatons να αντικαθιστούν το εργατικό δυναμικό στις φάμπρικες. Ανεργία, εξαθλίωση και πείνα ήταν στην ημερήσια διάταξη στον ταχέως εξελισσόμενο steampunk παραμυθόκοσμο. Η Red, ενήλικη κορασίδα πλέον, και έχοντας διδαχθεί την τέχνη του κυνηγιού από τη γιαγιά της αποφασίζει πως έχει έρθει η κατάλληλη στιγμή να ερευνήσει τις συνθήκες υπό τις οποίες πέθανε ο πατέρας της και να τιμωρήσει τους υπεύθυνους για τη δυστυχία που της προκάλεσαν.

Woolfe img 1Ετοιμάζω ταξίδι μονάχα για πάρτη μου…

Ίσως αρκετοί να έχετε ξεγελαστεί από τις εικόνες και να πιστεύετε ότι το παιχνίδι παίζεται ως παραδοσιακό 2d platform. Δεν είναι όμως ακριβώς έτσι τα πράγματα. Ναι μεν υπάρχουν αρκετά σημεία όπου κινούμαστε στις 2 διαστάσεις αλλά είναι εξίσου πολλές αν όχι περισσότερες οι στιγμές όπου μπορούμε να κινηθούμε ελεύθερα προς το προσκήνιο και το παρασκήνιο. Κάθε επίπεδο δηλαδή διαθέτει βάθος που θα συναντούσαμε κυρίως σε πλήρως τρισδιάστατα action παιχνίδια. Πέρα από τους ελιγμούς που θα κληθούμε να πραγματοποιήσουμε επιτυχώς, υπάρχουν μάχες που θα χρειαστεί να δώσουμε με διάφορους εχθρούς, καταδιώξεις, καθώς και κάποια λίγα περιβαλλοντικά puzzle που πρέπει να κατανοήσουμε. Στα παραπάνω αν προσθέσουμε τις λιγοστές (δυστυχώς) στιγμές που θα προσπεράσουμε αθόρυβα διάφορους κινδύνους καθώς και τις ήρεμες περιηγήσεις σε διάφορους χώρους που προωθούν την ιστορία (μέσω εξέτασης συγκεκριμένων αντικειμένων), βλέπουμε πως έχουμε ένα τομέα gameplay με ικανοποιητική ποικιλία.

Από τις πρώτες στιγμές ενασχόλησης ο οπτικός τομέας κλέβει τις εντυπώσεις. Μολονότι το παιχνίδι τρέχει στην απαρχαιωμένη πλέον Unreal 3, οι δημιουργοί έχουν καταφέρει με περισσή μαεστρία να καλύψουν τις όποιες τεχνικές ατέλειες και αδυναμίες. Οι επιλογές στις ρυθμίσεις του τεχνικού τομέα προσφέρουν ασυνήθιστα μεγάλη δυνατότητα παραμετροποίησης για ανεξάρτητη παραγωγή. Έτσι θα βρείτε μεταξύ άλλων ρυθμίσεις για ανάλυση, anisotropic, antialiasing, ποιότητα υφών, ποιότητα σκιάσεων και πολλά ακόμα. Σε γενικές γραμμές το παιχνίδι δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικό και, όπως λένε χαρακτηριστικά οι δημιουργοί, αν μπορείτε να τρέξετε παιχνίδια όπως τα Batman δε θα έχετε κάποιο θέμα.

Woolfe img 2Catch me if you can, tinheads!

Στο Woolfe θα συναντήσετε ικανοποιητική ποικιλία περιβαλλόντων χώρων. Τα επίπεδα είναι σχεδιασμένα με τέτοιο τρόπο που όχι μόνο κρατάνε το ενδιαφέρον του παίκτη αλλά συνδυάζουν όμορφα την εξερεύνηση με την αφήγηση των γεγονότων. Και μιας και γίνεται λόγος για την αφήγηση αξίζει να σημειωθεί ότι η Red στην πλειοψηφία των περιπτώσεων που σχολιάζει ή μνημονεύει κάποιο συμβάν του παρελθόντος, το λέει με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχουν ομοιοκαταληξίες! Επικροτώ αυτή την κίνηση καθώς δένει ωραιότατα με την γενικότερη αίσθηση παραμυθιού που θέλει να περάσει ο τίτλος. Και η μουσική που μας συνοδεύει κατά τη διάρκεια της περιπέτειας είναι απολαυστική, άλλοτε περιπετειώδης και άλλοτε μελαγχολική και ταιριάζει με το κλίμα του παιχνιδιού.

Woolfe img 3Τύφλα να ‘χει ο Ezio!

Είναι όμως όλα ωραία στο Woolfe; Δυστυχώς όχι. Για αρχή, δεν γίνεται πάντα αντιληπτή η αίσθηση του βάθος του χώρου όπου κινούμαστε με αποτέλεσμα να μη μπορούμε να καταλάβουμε επακριβώς που βρισκόμαστε και που πατάμε. Δεν είναι λίγες οι φορές που θα καταλήξουμε στο κενό επειδή είχαμε την εντύπωση ότι είμαστε ευθυγραμμισμένοι με την πλατφόρμα στην οποία θέλουμε να μεταβούμε. Σε αυτό δεν βοηθάει ιδιαίτερα και ο έλεγχος της κάμερας ο οποίος είναι πολύ περιορισμένος και ουσιαστικά την αφήνει να περιστραφεί ελάχιστες μοίρες προς οποιοδήποτε άξονα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως του παιχνιδιού είναι η πολύ μικρή διάρκειά του. Ένας σχετικά έμπειρος παίκτης του είδους θα το τελειώσει μέσα σε 3-3μιση ώρες. Αν βέβαια επιθυμεί να κυνηγήσει collectibles και achievements τότε προσθέτουμε άλλη μια ώρα περίπου. Εδώ κρίνεται απαραίτητο να διευκρινιστεί ότι πρόκειται για το πρώτο μέρος από τα συνολικά 2 (άλλες τόσες ώρες θα είναι περίπου το β’ μέρος) που θα είναι το Woolfe. Καλό θα είναι λοιπόν να το προσέξετε καθώς το συγκεκριμένο στοιχείο αναφέρεται τελευταίο στην περιγραφή του παιχνιδιού στο κατάστημα του Steam. Η συνέχεια, σύμφωνα με τους δημιουργούς, θα μας έρθει τον Αύγουστο και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είναι με τη μορφή δωρεάν update αλλά σε μειωμένη τιμή για τους κατόχους του πρώτου.

Woolfe img 4Κυνηγητό με φόντο το ηλιοβασίλεμα

Τι μας μένει τελικά από το Woolfe – Red Hood Diaries; Σαφώς πρόκειται για μια αξιέπαινη πρώτη προσπάθεια των Βέλγων δημιουργών που αν δεν είχε υποπέσει σε κάποια πταίσματα, θα μπορούσαμε να μιλάμε για φοβερή δημιουργία. Το οπτικοακουστικό σύνολο είναι απαράμιλλη καλλιτεχνία, η δυσκολία κατάλληλη ώστε να ιντριγκάρει δίχως να εκνευρίζει και ο έλεγχος ομαλός και άμεσος (προτείνεται gamepad). Στην αντίπερα όχθη έχουμε τη διάρκεια-σφηνάκι, το μέτριο hit detection στις μάχες και τη δυσκολία αντίληψης της πραγματικής μας θέσης στο χώρο. Θεωρώ πως τα αρνητικά στοιχεία δεν είναι τόσο ισχυρά ώστε να επισκιάσουν τις αρετές του παιχνιδιού. Πιθανόν τα 10 ευρώ που στοιχίζει αυτή τη στιγμή στο Steam να κρίνονται πολλά, ειδικά αν ανήκετε σε αυτούς που εκτιμούν πολύ το “value for money” σε κάθε αγορά. Σε κάθε περίπτωση, σε εκπτωτική περίοδο ρίξτε του μια ματιά, το αξίζει.

Pros

 • Παρουσίαση που εντυπωσιάζει
 • Μοναδικό σύμπαν που ντύνει μεγαλοπρεπώς το γνωστό παραμύθι
 • Ωραίος σχεδιασμός των επιπέδων
 • Συγκερασμός 2d και 3d περιήγησης

Cons

 • Το σύστημα μάχης ήθελε λίγο παραπάνω γυάλισμα
 • Μικρή ποικιλία εχθρών
 • Η εκτέλεση αλμάτων σε τριδσιάστατο περιβάλλον δεν είναι πάντα ακριβής
 • Πολύ μικρή διάρκεια

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 78%

78%

Παναγιώτης Μητράκης

Τέκνο των 80's, ξεκίνησε τη gaming πορεία του με coin-ops και το κλασικό Game Boy. Συνέχισε με διάφορες άλλες πλατφόρμες κατά τα 90's (ιδιαίτερη θέση στην καρδιά του κατέχει το SNES) και ήρθε σε επαφή με το PC gaming το 1998, με παιχνίδια σταθμούς όπως Half-Life, Baldur's Gate και System Shock 2. Δε λέει όχι σε (σχεδόν) κανένα είδος αλλά δείχνει μια προτίμηση σε RPG και survival horror και προσπαθεί να μυήσει κι άλλους στη θρησκεία των Silent Hill, των S.T.A.L.K.E.R. και των δημιουργιών της Looking Glass και της Obsidian.

5 Comments

 1. To παιχνίδι είναι όμορφο και δείχνει αρκετά καλό, αν και το platforming και πόσο μάλλον το Platforming οπου γίνεται δύσκολο για διάφορους λόγους με απωθεί… Σε μια καλή πτώση τιμής στο μέλλον ίσως να αποκτήσω και τα 2 μέρη η το ολοκληρωμένο πακέτο που θα είναι μέχρι τότε λογικά.

  Επίσης στην προτελευταία παράγραφο χτύπησε ο δαίμων, η μάλλον επειδή βρισκόμαστε στο rq το τρολ του τυπογραφείου 😀
  γράφει “συγκεκριμέιχείο” αντι για συγκεκριμένο.

 2. Χεχε, το τρολ ήταν λίγο πεινασμένο και μου μάσησε 2 συλλαβές. 🙂
  Ευχαριστώ, διορθώθηκε ήδη!
  Η αλήθεια είναι ότι και εγώ αναμένω με ενδιαφέρον το δεύτερο μέρος, κατά τη γνώμη μου πάντα θα ήταν καλύτερα εξαρχής να είχε βγει ως ενιαίο παιχνίδι των 7-8 ωρών, με τιμή γύρω στα 15 €. Ελπίζω το δεύτερο μέρος τουλάχιστον να είναι το ίδιο καλό με το πρώτο και γιατί όχι, λίγο μεγαλύτερο. 😀

 3. Ω ρε φίλε! Πολύ κρίμα για τους ανθρώπους που έμειναν άνεργοι και κρίμα και για τους backers που δε θα πάρουν ολοκληρο το παιχνίδι. Και απ΄οτι λένε, οι πωλήσεις πρέπει να ήταν πολύ χαμηλές. Κρίμα, ήταν πολύ υποσχόμενο , σίγουρα όχι κορυφή στο είδος αλλά διασκεδαστικό για αυτά που πρόσφερε.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elGreek