REVIEWS

WORLD OF WARCRAFT – WARLORDS OF DRAENOR

Δύο χρόνια πριν, στο review για το Mists of Pandaria εκτιμούσα πως η Blizzard από δω και στο εξής θα πορευτεί στο μέλλον, ακολουθώντας τη γνωστή συνταγή χρόνων, χωρίς πολλές δραστικές αλλαγές. Ε λοιπόν το μέλλον είναι εδώ και φαίνεται πως εκεί στο Irvine βάλθηκαν να με διαψεύσουν. Το Warlords of Draenor ήρθε και έφερε τόσο δραστικές αλλαγές όσες δεν έφεραν μαζί τα προηγούμενα τέσσερα expansions. Ας δούμε ομως πρώτα ποια κατάσταση κλήθηκε να αντιμετωπίσει το επιτελείο της Blizzard με το WoD.

002WOD

Η μετεωρική άνοδος που έβλεπε το WoW από την κυκλοφορία του μέχρι την έλευση του τρίτου expansion (Cataclysm – Δεκέμβριος 2010) είχε εδώ και χρόνια αντιστραφεί. Το ταβάνι των 12 εκατομμυρίων συνδρομητών είχε χαμηλώσει επικίνδυνα αφού το Cataclysm αποδείχτηκε μεγάλο αυτογκόλ για τη Blizzard. Το άτολμο Mists of Pandaria που ακολούθησε αν και ανέκοψε την πτωτική πορεία του franchise, δεν κατάφερε να το επαναφέρει σε ανοδική τροχιά. Με τον αριθμό των συνδρομητών να γυροφέρνει τα ιστορικά του χαμηλά, έπρεπε να παρθούν δραστικά μέτρα.

ΠΛΟΚΗ

To παιχνίδι πιάνει το νήμα εκεί που το άφησε το Μists of Pandaria. O Garrosh Hellscream, ηττημένος και αιχμάλωτος μετά από τα γεγονότα της Πολιορκίας της Όργκριμαρ (το τελευταίο MoP raid) και ενώ είναι έτοιμος να οδηγηθεί στη δικαιοσύνη, αποδρά και με τη βοήθεια ενός μπρούτζινου δράκου μεταφέρεται σε ενα παράλληλο σύμπαν, στον πλανήτη Nτρένορ…

{youtube}BPgRi9c9wrg{/youtube}

                                                           Πως είπατε ότι προφέρεται;

 

…λίγο προτού η πρώτη Horde πέσει στην επιρροή της Burning Legion. Εκεί θα επιβληθεί με την πειθώ και την τεχνολογική του γνώση και θα στρέψει τις δυνάμεις των Orcs υπό την ηγεσία του πατέρα του για μια ακόμη φορά στην Azeroth. Αλλά η απάντηση θα έρθει αυτήν τη φορά αστραπιαία.

003WOD

Εδώ θα ανοίξω μια παρένθεση για να γκρινιάξω για την πτώση της σεναριακής ποιότητας του παιχνιδιού τα τελευταία χρόνια. Μετά το Wrath of the Lich King και την ολοκλήρωση της ιστορίας του Arthas, η οποία κράτησε 7 χρόνια, διέτρεξε δύο παιχνίδια, 2 expansions αυτών και αποτέλεσε το αποκορύφωμα της Warcraft εποποιίας, η Blizzard μας σερβίρει το ένα νεροζούμι μετά το άλλο. Προσέξτε. Για να διαδεχτεί τον κολοφώνα της Northrend, η Blizzard ανέσυρε από την εποχή του Warcraft 2, τον Deathwing ο οποίος αν και πολύ ενδιαφέρων και πολυεπίπεδος χαρακτήρας, πρακτικά σπαταλήθηκε παρουσιαζόμενος ως η καρικατούρα ενός παράφρονα υπερδράκου χωρίς το παραμικρό βάθος. Στη συνέχεια, αφού η Azeroth σώθηκε από τον Κατακλυσμό, το παιχνίδι μεταφέρθηκε με αρκετή ακροβασία στην γραφική Παντάρια όπου οι ήρωές μας αναλώθηκαν στο να βοηθούν χωρικούς, να μαζεύουν σοδιές και να πολεμάνε τα αμφιλεγόμενα Sha. Δύο χρόνια μετά φαίνεται ηρθε η ώρα να περάσουμε κυριολεκτικά σε άλλη διάσταση, με την κύρια πλοκή του Warcraft σύμπαντος να παραμένει στάσιμη. Ας μη γελιόμαστε όμως. Ο κύριος λόγος που συμβαίνει αυτό είναι το ότι το WoW παραμένει χρυσοφόρο, αντικαταστάτης δεν υπάρχει στον ορίζοντα, οπότε οι παραγωγοί τραβούν το σεναριακό σχοινί και καθυστερούν την εξέλιξη της ιστορίας όσο δεν πάει, μέχρι να φτάσουμε στο αναπόφευκτο τέλος: Titans vs Burning Legion vs Old Gods vs Alliance vs Horde, free for all. Στην περίπτωση του WoD βέβαια, υπάρχει και δεύτερος λόγος μεταφοράς της ιστορίας προς τα εκεί. Πλησιάζει η προβολή της ταινίας Warcraft, η οποία πιάνει τα πράγματα από την αρχή (από το πρώτο παιχνίδι του 1994 δηλαδή). Το νέο expansion λοιπόν συστήνει σε μια νέα γενιά gamers (που δεν έχουν παίξει τα πρώτα strategy παιχνίδια της σειράς) και υποψήφιους θεατές, τους χαρακτήρες της ταινίας (King Llane, Durotan, Medivh και δε συμμαζεύεται), έστω και από διαφορετική οπτική γωνία.

004WOD

ΑΛΛΑΓΕΣ

Τα πάνω κάτω, έτσι απλά. Θυμάστε το πόσο επικεντρωμένο γύρω από τα daily quests ήταν το Mists of Pandaria; Ξεχάστε το, τα dailies σχεδόν καταργήθηκαν. Πλέον η καθημερινή ρουτίνα (grinding ντε) επικεντρώνεται κυρίως γύρω από συγκεκριμένες ζώνες με σχετικά ζόρικα mobs. Τα 5man dungeons δεν αποτελούν πια τον μοναδικό τρόπο για να ντυθεί ο χαρακτήρας αφού τόσο το crafting, όσο και το Looking For Raid είναι πια προσιτά περίπου στον καθένα. Το leveling πια είναι ταχύτατο, μέχρι και τα κανονικά quests ειναι πια προαιρετικά αφού αρκεί ο χαρακτήρας σας να είναι ξεκούραστος, να έχετε όρεξη για κυνήγι θησαυρού καθώς και το σχετικό addon, αφού ο κόσμος είναι γεμάτος από χρήσιμα αντικείμενα που δίνουν experience points με τη σέσουλα. Αλλά όλες οι αλλαγές ωχριούν μπροστά στα Garrisons. Τι είναι αυτά; Ένα απολαυστικό μείγμα Settlers και Clash of Clans (πιθανότατα το πιο επικερδές mobile game αυτήν τη στιγμή) χτισμένο στο καλούπι της προσωπικής φάρμας που είχαμε στο MoP. Πρόκειται για το instanced αρχηγείο του χαρακτήρα μας το οποίο αναβαθμίζεται ανάλογα με την πρόοδό μας το στο παιχνίδι, ενώ μπορούμε να βάλουμε την προσωπική μας πινελιά σε αυτό, επιλέγοντας κτήρια της αρεσκείας μας. Στρατώνες, ορυχεία, κήποι, σιδεράδικα, στάβλοι κοκ, με κάθε κτήριο να παρέχει το δικό του gameplay bonus καθώς και quests. Μια ακόμα καινοτομία είναι οι Ακόλουθοι (Followers), τους οποίους στρατολογούμε και από το αρχηγείo μας τους αναθέτουμε αποστολές οι οποίες ανάλογα με τη δυσκολία τους έχουν και μεγαλύτερη ανταμοιβή. Να μην τα πολυλογώ – τα Garrisons είναι η πιο φρέσκια ιδέα που έχω δει σε ΜΜΟ εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Οταν τα city/empire building/strategy στοιχεία εντάσσονται τόσο ομαλά στον πυρήνα του παιχνιδιού, είναι βέβαιο πως αυτή η προσέγγιση θα επαναληφθεί και στο μέλλον σε μεγαλύτερο βαθμό. Ή μπορεί να γίνει μέχρι και το ερέθισμα για να επεκταθεί το genre προς άλλες κατευθύνσεις, μετά από πολλά χρόνια στασιμότητας.

ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

Αργά αλλά σταθερά, με κάθε expansion η Blizzard αναβαθμίζει τα γραφικά του παιχνιδιού, Με το WoD οι αλλαγές δεν είναι τόσο δραματικές όσο παλαιότερα (εισαγωγή DX11, tessellation, SSAO, υδάτινες υφές) αλλά δεν θα περάσουν απαρατήρητες από κανέναν. Τα αυθεντικά μοντέλα των χαρακτήρων του παιχνιδιού επιτέλους ανανεώθηκαν αποκτώντας λεπτομερέστερα textures και περισσότερα πολύγωνα. Η αρχή είχε ήδη γίνει με τους σημαντικούς NPCs και τις νεότερες φυλές (πχ. Pandaren, Worgen κλπ) αλλά τώρα είναι καθολική. Κάποιες αλλαγές στα μοντέλα ήταν επιτυχημένες, κάποιες άλλες θα ξενίσουν οπωσδήποτε αλλά κάτι τέτοιο ειναι αναμενόμενο για ένα RPG τόσων χρόνων, όπου οι παίκτες έχουν την τάση να δένονται με τον χαρακτήρα που χρόνια παίζουν. Το polycount στο περιβάλλον έχει επίσης αυξηθεί, ειδικά η βλάστηση φαίνεται ιδιαίτερα αναβαθμισμένη.

005WODΤα παιδία παίζει

Γενικά το παιχνίδι δεν δείχνει δραστικά διαφορετικό και οι απαιτήσεις του σε γραφική ισχύ και μνήμη παραμένουν αρκετά χαμηλές – μια κάρτα επιπέδου 560Τi/750Ti είναι υπεραρκετή για 1080p παίξιμο με μπόλικα εφέ ενεργοποιημένα. Η αναφορά σε μοντέλα της Nvidia είναι εσκεμμένη, αφού το WoW εδώ και δέκα χρόνια δείχνει τη σταθερή προτίμησή του στις κάρτες της πράσινης ομάδας – όχι πως οι κόκκινες δεν ειναι ικανές να το τρέξουν. Απλά φθηνότερες GeForce κονταροχτυπιούνται με ακριβότερες Radeon εδώ. Το παιχνίδι χοντρικά εκμεταλλεύεται τρεις πυρήνες, η μηχανή του δυστυχώς παραμένει απαρχαιωμένη και ενώ δεν έχει να αντιμετωπίσει physics ή πολύπλοκα εφέ (οπως λχ πολλαπλές και animated πηγές φωτός) σε καταστάσεις με πολλούς παίκτες στην περιοχή (battlegrounds ή raids) αδυνατεί να διαχειριστεί τα πολλά draw calls με αποτέλεσμα το framerate να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Κατά τα άλλα οφείλω να ομολογήσω πως η έλευση του Final Fantasy XIV:A Realm Reborn, το οποίο μοιράζεται τον ίδιο καρτουνίστικο χαρακτήρα με το WoW αλλά έχει γραφικά πολλες κλάσεις ανώτερα σε χαρακτήρες, πόλεις και τοπία, κάνουν τον βετεράνο να φαίνεται στα μάτια μου πολύ γερασμένος πια.

ΚΛΕΙΝΟΝΤΑΣ

Δεν ξέρω αν το Warlords of Draenor θα μείνει στην ιστορία ως το καλύτερο expansion του WoW. Αυτό θα φανεί στην πορεία και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ποιότητα των μελλοντικών raids. Ως βασική εμπειρία όμως πραγματικά διαπρέπει. Το gameplay του είναι ό,τι πλουσιότερο έχει να δείξει η MMORPG σκηνή και με διαφορά, ενώ τα Garrisons είναι σε θέση να αναδειχτούν ως η δίοδος που θα επιτρέψει στο είδος να περάσει στο επόμενο επίπεδο εξέλιξης.

{youtube}zaUluCLyZXA{/youtube}

                                                          1080p/60fps αμέ

 

Pros

 • Μακράν η πληρέστερη ΜΜΟRPG εμπειρία της αγοράς
 • Ανανεώνει το Franchise, ίσως και το είδος

Cons

 • Αρχαία μηχανή γραφικών
 • Αλμυρή τιμή (45 ευρώ)

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 90%

90%

Kuivamaa

Γεννημένος στην Αθήνα το 1979. Gamer εξ απαλών ονύχων, η πρώτη μου επαφή με το σπορ έγινε με έναν κλώνο του Pong σε προσχολική ηλικία.  Αν και πιστός χρήστης PC από to 1989 και την εποχή των XT έχουν περάσει από την κατοχή μου και διάφορες κονσόλες (Atari 2600, διάφορες Sega, σειρά των Playstation κλπ) ενώ η εισαγωγή μου στην gaming δημοσιογραφία έγινε μόλις το Γενάρη του 2012 και το PC Master. Παλαίμαχος των adventures, πλέον μοιράζω τον gaming χρόνο μου μεταξύ MMO, RPG (κάθε είδους) και Shooters. Email:  [email protected] Follow me: Facebook | Twitter | SteamID: Kuivamaa

12 Comments

 1. Πότε να μη γίνει. Αν έπαιζες στα αντίστοιχα χρονικό διάστημα ενασχόλησης με το WoW single player παιχνίδια πόσα θα είχες δώσει από 13 ευρώ το μήνα?

  Επιπλέον, κρίνοντας από το Hearthstone και το Heroes of the Storm, ως τώρα δε μας τα λέει και πολύ καλά (τουλάχιστον κατά την άποψη μου) όσον αφορά τα free to play μοντέλα της.

 2. Η διαφορά είναι ότι αυτά τα παιχνίδια θα τα είχα ακόμα έστω και να μπαίνω μια στο τόσο για το ροκ ή για να κάνω ένα reroll άλλον χαρακτήρα.
  Δεν με ενδιαφέρει πόσα έδωσα τότε, με ενδιαφέρει ότι παρόλο που τα έδωσα δεν έχω πλέον πρόσβαση στο παιχνίδι που αγόρασα.
  Θεωρείς ότι δεν είναι σημαντικό κάτι τέτοιο;
  Εγώ θεωρώ ότι εν μέρη είναι κοροϊδία και λέω εν μέρη γιατί το ήξερα ότι εκεί θα καταλήγαμε μόλις σταμάταγα να πληρώνω, αλλά δεν παύω να νοιώθω αδικημένος, γιατί έχω αγοράσει το παιχνίδι και πλήρωνα για την υπηρεσία του να παίζω σε αυτό. Αλλά τώρα δεν έχω παρά ένα frozen account.

  Από την άλλη δες πχ στο LotRo ή στο Rift, όσοι πλήρωναν παλιά τώρα έχουν κάποια καλούδια σε σχέση με τους τζάμπες και πρόσβαση στο παιχνίδι. Θα ένοιωθα πολύ καλύτερα ως πελάτης αν είχα και εγώ στο wow αυτή την δυνατότητα.

 3. Και που υπάρχει αυτή δυνατότητα είναι καθαρά θεωρητική. Πόσο να ξαναπαίξει κάποιος παλαιότερα παιχνίδια? Εντάξει αν είναι super duper classics το συζητάμε αλλά ρεαλιστικά δεν έχουν όλα τα παιχνίδια τόσο πολύ replayability.

  Σε κάθε περίπτωση προτιμώ να πληρώνουν όλοι επί ίσοις όροις παρά να μπορεί ο άλλος να κόβει δρόμο με το πορτοφόλι του. Είναι γενικώς δύσκολο και σπάνιο να εφαρμόζεται ένα δίκαιο free to play μοντέλο.

  Frozen account ε? Πάλι καλά να λες :p. Εμένα πρέπει να το ψείρισαν (έχω να παίξω από το TBC βέβαια) και είναι banned ΑΤΜ.

 4. Ναι καλά τα λες, απλά θεωρώ ότι το pay2win δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε PVE, για αυτό και δεν με έχουν απασχολήσει οι επιπτώσεις του.
  Τώρα το να πληρώσει κάποιος για να πάρει το γαμάου άλογο/pet/σκατέξ λίγο με νοιάζει, άλλωστε ακόμα και στο wow το κάνουν αυτό (που το θεωρώ μέγιστη αλητεία να πληρώνεις συνδρομή και να μην έχεις πρόσβαση στα πάντα).

  Ακόμα και αυτό που αγοράζουν ΧΡ boost κτλ, δεν μου λέει κάτι. Εγώ παίζω το παιχνίδι για το παιχνίδι, όχι για να πουλάω μούρη ότι έφτασα πρώτος level cap και έκανα raid εκείνο και το άλλο.

  Η μόνη περίπτωση που είναι ενοχλητική είναι σε pvp περιπτώσεις που ο άλλος αγοράζει απίστευτο epic gear και enchantments την στιγμή που εσύ είσαι all green noob 😛

 5. Μήπως τα παραλές για το lotro γιατί εγώ που πλήρωνα τόσο καιρό δεν έχω τίποτα παραπάνω από τους f2p και πρέπει να αγοράσω όλο το παιχνίδι από την αρχή(το shadows of angmar) παρόλο που το είχα αγοράσει στο παρελθόν. Και στο rift δεν μπορείς να πουλήσεις item στο action house αν δεν αγοράσεις ένα αντικείμενο.

  Τώρα για το wow σκέφτονται να βάλουν κάποια item που θα τα πουλάς για gold και με τα gold που έβγαλες θα μπορείς να αγοράζεις χρόνο για το παιχνίδι(όπως το κάνει και το eve πάνω κάτω),δεν έχουν πει πότε θα το κάνουν.
  Και για το shop που έχει δεν θα το έλεγα μεγίστη αλητεία για δυο λογούς :1) αυτά που πουλάει δεν υπήρχαν πότε μέσα στο παιχνίδι,ούτε καν σε συλλεκτικές και σε φακελάκια με κάρτες,2) δεν σε ανάγκασε η blizzard να τα αγοράσεις,ούτε καταστρέφει την εμπειρία σου στο παιχνίδι,εκτός αν κυνηγάς το achievement για τα mount&pet τότες ίσως αναγκαστείς να τα αγοράσεις.
  Το μόνο παιχνίδι που έχει κάνει την μεγίστη αλητεία με item και in game shop είναι το TF2

 6. με το LotRo όπως είχαμε πει, κάτι περίεργο έχει γίνει με το account σου, δεν υπάρχει άλλη εξήγηση, γιατί δεν στέλνεις μια στο support μην το φτιάξουν;

  σαφώς αυτά που αγοράζεις στο wow δεν είναι σχετικά με το gameplay, αλλά είναι collectibles και εγώ πάντα ήμουν μεγάλος hunter σε τέτοια collectibles in game και έφαγα μεγάλη ήττα όταν άρχισαν να κυκλοφορούν κάποια που έπρεπε να πληρώσω επιπλέον λεφτά για να τα πάρω. Πλήρωνα κάθε μήνα, δεν τους έφταναν; Αν ήταν f2p και σε αυτά βασιζόταν η επιβίωση του παιχνιδιού δεν θα με ένοιαζε, αλλά όχι και να μου ζητάνε εξτρά λεφτά.

  με το TF2 δεν το κατάλαβα, αφού τα αντικείμενα που αλλάζουν στατιστικά είναι όλα dropable και craftable.

 7. Δεν υπάρχει πρόβλημα με των λογαριασμό άπλα για το βασικό παιχνίδι το έκαναν έτσι,μαλών για να μην υπάρχει πρόβλημα με τους νέους παίκτες.
  Για το TF2 μπορεί να είναι craft τα αντικείμενα και να πέφτουν μια στο τόσο,άλλα ποιο συχνά πέφτουν τα κουτιά και με αποτέλεσμα να σε αναγκάζουν να αγοράζεις τα κλειδιά.Για αυτό δεν παίζω ποια TF2 γιατί για να κάνω craft ένα item έπρεπε να χαλάσω πολλά περισσότερα και αφού πότε δεν ανοιγα τα κουτιά έμενα για αρκετό καιρό με τα παλιά item

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elGreek