REVIEWS

XENONAUTS

Ποιο είναι το πιο τρελό πράγμα που θα μπορούσατε να κάνετε λόγω της αγάπης σας σε ένα video game; Ο Chris England, φανατικός οπαδός του παιχνιδιού UFO: Enemy Unknown (ή X-Com: UFO Defence όπως ήταν η ονομασία του στις ΗΠΑ) διαπίστωσε πριν από αρκετά χρόνια ότι η διαμορφωθείσα αγορά των video games δεν ήταν ιδιαίτερα φιλική προς τα turn-based strategy games και αποφάσισε ότι ο μόνος τρόπος για να παίξει έναν σύγχρονο πνευματικό διάδοχο του X-Com θα ήταν… να τον φτιάξει ο ίδιος! Έτσι συγκέντρωσε τις οικονομίες μιας ζωής, σχημάτισε μια ομάδα από ικανούς developers και έβαλε μπρος το project Xenonauts, με κύριο στόχο να διατηρήσει το εθιστικό gameplay του πρωτότυπου παιχνιδιού εκσυγχρονίζοντας παράλληλα ορισμένα τρωτά σημεία και ατέλειες στο interface. Για την πλήρη χρηματοδότηση του παιχνιδιού ο Chris England στράφηκε προς τους ίδιους τους gamers, αρχικά δίνοντας την επιλογή του preorder (στάδιο κατά το οποίο προμηθεύτηκα το δικό μου αντίτυπο) και μετά μέσω μιας αρκετά επιτυχημένης Kickstarter campaign ώστε η προγραμματιστική ομάδα να έχει την οικονομική άνεση να προσθέσει επιπλέον features και περιεχόμενο. Το τελικό προϊόν τέθηκε επίσημα στην κυκλοφορία στις 16 Ιουνίου, τερματίζοντας ουσιαστικά τον πολυετή αγώνα του Chris England ώστε να δώσει στο κοινό έναν άξιο διάδοχο του θρυλικού X-Com.

Xenonauts5Η πηγή έμπνευσης του Xenonauts είναι εμφανέστατη!

 Βεβαίως στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την έναρξη του development του Xenonauts μέχρι την τελική του κυκλοφορία έχουν αλλάξει πολλά. Κυρίως παρενεβλήθη η αποκάλυψη, κυκλοφορία και εμπορική επιτυχία του XCOM: Enemy Unknown της Firaxis, ενός επίσημου remake του X-Com το οποίο διατήρησε την βασική φόρμουλα του σεναρίου (απώθηση μιας εξωγήινης εισβολής στον πλανήτη μας), του Geoscape (παγκόσμια στρατηγική και οικονομική διαχείριση) και του Battlescape (turn-based μάχες μικρής κλίμακας εναντίον των εχθρικών δυνάμεων) προχωρώντας κατά τα άλλα σε αρκετές αλλαγές με στόχο την απλοποίηση και τον εκσυγχρονισμό του gameplay. Το τελικό αποτέλεσμα είχε μεν τα προβληματάκια του, όμως σε γενικές γραμμές ο τίτλος της Firaxis ήταν ποιοτικός, ιδιαίτερα εθιστικός και τίμησε το όνομά του. Επομένως θα μπορούσε κανείς να πει οτι η “δίψα” για ένα νέο X-Com ενδεχομένως να έχει καταλαγιάσει πλέον. Ποιά είναι η θέση του Xenonauts στη σημερινή αγορά όταν έχει να ανταγωνιστεί έναν τίτλο πρώτης γραμμής από ένα φημισμένο development studio;

Και όμως, τα δύο παιχνίδια μπορεί να μοιράζονται αρκετά κοινά στοιχεία αλλά η προσέγγισή τους όσον αφορά την διάθεση παρέκκλισης από το αρχικό παιχνίδι παρουσιάζει αρκετές διαφορές. Το XCOM: Enemy Unknown της Firaxis πήρε τη βασική ιδέα και προσπάθησε να την προσαρμόσει στη σημερινή πραγματικότητα της αγοράς, καθιστώντας το παιχνίδι πιο προσιτό στον αρχάριο παίκτη και φροντίζοντας έτσι ώστε αρκετά από τα στοιχεία του micromanagement που χαρακτήριζαν το κλασικό XCOM να απλοποιηθούν ή να αφαιρεθούν εντελώς. Αντίθετα το Xenonauts επιχειρεί μεν να εκσυγχρονίσει στοιχεία όπως το interface και τη διαχείριση πολλαπλών βάσεων αλλά αρνείται σθεναρά να προχωρήσει στο επόμενο βήμα και να απλοποιήσει δομικά game mechanics. Επί της ουσίας η σύγκριση μεταξύ των δύο παιχνιδιών στερείται νοήματος: Το XCOM: EU απευθυνόταν σε όλα τα στρώματα της αγοράς, τo Xenonauts κλείνει φανερά το μάτι στους βετεράνους του κλασικού X-Com και σε όσους ψάχνουν περισσότερο βάθος στο gameplay. Ωστόσο νομίζω οτι και ο παίκτης που δεν είχε τύχει να ασχοληθεί ποτέ με τα παλιά X-Com games μπορεί να δει το Xenonauts ως το επόμενο βήμα σε επίπεδο πρόκλησης και πολυπλοκότητας, μετά την εισαγωγή στη σειρά μέσω του πιο απλού XCOM: EU.

ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ

Xenonauts2This is the face of the enemy!

Το 1958 η ανθρωπότητα διαπίστωσε για πρώτη φορά οτι δεν είναι μόνη στο σύμπαν. Στις 23 Απριλίου του εν λόγω έτους τα ραντάρ του ΝΑΤΟ εντόπισαν ένα αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενο αντικείμενο πάνω από τον ουρανό των ΗΠΑ. Τα αεροσκάφη που επιχείρησαν να αναχαιτίσουν το UFO απέτυχαν παταγωδώς και τελικά η επιτυχία ήρθε με την εκτόξευση πυρηνικών πυραύλων εναντίον του σκάφους, το οποίο προσεδαφίστηκε ανώμαλα κάπου στα εδάφη της Ισλανδίας. Προτού οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ και της Σοβιετικής Ένωσης καταφέρουν να αποκτήσουν πρόσβαση στο εσωτερικό του σκάφους, οι επιζώντες εξωγήινοι πυροδότησαν τον αντιδραστήρα και κατέστρεψαν τα πάντα σε ακτίνα αρκετών χιλιομέτρων γύρω από το crash site. Ενόψει των νέων δεδομένων οι ορκισμένοι εχθροί ΗΠΑ και USSR συμφωνούν στην εγκαθίδρυση της μυστικής οργάνωσης Xenonauts, μιας διεθνούς ομάδας επίλεκτων ανδρών και γυναικών με αποκλειστικό σκοπό την απόκρουση μιας πιθανής εξωγήινης εισβολής. Αρκετά χρόνια μετά, συγκεκριμένα τον Οκτώβριο του 1979, ο φόβος γίνεται πραγματικότητα: οι εξωγήινοι εισέρχονται σε τροχιά γύρω από τη γη, καταστρέφουν σχεδόν ολοσχερώς το δίκτυο των δορυφόρων και αρχίζουν να επιτίθενται σε διάφορες χώρες, προκαλώντας χάος και καταστροφή. Η οργάνωση Xenonauts ξυπνά από τον πολυετή λήθαργο, ενεργοποιείται και ξεκινά να υπερασπίζεται τα πάτρια εδάφη. Από εδώ και πέρα η εξέλιξη του πολέμου εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς!

Xenonauts3Ιδού ο World War 3!

Το gameplay του Xenonauts χωρίζεται όπως είπαμε σε δύο διακριτές “φάσεις”: το στάδιο της παγκόσμιας στρατηγικής και αυτό των turn-based αναμετρήσεων εναντίον των εξωγήινων. Ο παίκτης αναλαμβάνει τα καθήκοντα του διοικητή της οργάνωσης και αποφασίζει σχεδόν για τα πάντα. Πιο συγκεκριμένα, οι αρμοδιότητές του περιλαμβάνουν το κτίσιμο και την επέκταση των βάσεων των Xenonauts ανά την υφήλιο, την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού -στρατιώτες, επιστήμονες για την ανάλυση της τεχνολογίας των εξωγήινων, engineers για την κατασκευή νέου εξοπλισμού- αλλά και την διαχείριση των οικονομικών της οργάνωσης! Τα έθνη που στηρίζουν οικονομικά τους Xenonauts θέλουν να βλέπουν χειροπιαστά αποτελέσματα και πάνω από όλα απαιτούν την άμεση επέμβαση των Xenonauts όταν οι εξωγήινοι εκδηλώνουν επιθετικές τάσεις. Αν δεν αναχαιτίζετε τα UFOs και δεν έχετε υπό έλεγχο την εξωγήινη δραστηριότητα τότε οι δυσαρεστημένες χώρες δεν αποκλείεται να μειώσουν το ποσό της επιχορήγησης ή ακόμα και να εγκαταλείψουν εντελώς το Xenonauts project, θέτοντας σε κίνδυνο ολόκληρη την πολεμική προσπάθεια!

Η κάλυψη ολόκληρου του πλανήτη μέσω του κτισίματος βάσεων σε στρατηγικά σημεία είναι επομένως ζήτημα πρώτης προτεραιότητας, τουλάχιστον αν τα οικονομικά σας το επιτρέπουν! Από εκεί και πέρα πρωταγωνιστικό ρόλο έχει το … R&D (research and development), η ανάκτηση εξωγήινου εξοπλισμού από τα UFO crash sites και η έρευνά του με σκοπό τη μείωση της τεχνολογικής ψαλίδας μεταξύ των δικών μας δυνάμεων και των εισβολέων. Το Xenonauts πρωτοτυπεί στον τομέα του UFO interception προσθέτοντας ένα interception mini game που δίνει στον παίκτη σημαντικό βαθμό ελέγχου στις μανούβρες των μαχητικών, ξεπερνώντας σε αυτό τον τομέα τόσο το πρόσφατο XCOM: EU όσο και το παλιό X-Com. Η χρησιμότητά του πάντως περιορίζεται κυρίως σε περιπτώσεις δύσκολων αναμετρήσεων όπου η δική σας παρέμβαση μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ νίκης και ήττας, ειδάλλως το πιο πιθανό είναι ότι θα επιλέγετε τη λύση του Autoresolve για να μη χάνετε χρόνο.

SHOOT ‘EM UP

Όταν παραστεί ανάγκη αντιμετώπισης των εξωγήινων πρόσωπο με πρόσωπο, είτε σε κάποιο UFO crash site είτε σε άλλες περιπτώσεις επίθεσης (σκοπίμως παραλείπω λεπτομέρειες προς αποφυγήν spoilers) η δράση μεταφέρεται στο battlescape όπου η ομάδα των Xenonauts (τη συνθεση και τον εξοπλισμό της οποίας αποφασίζετε εσείς) πολεμά εναντίον των εξωγήινων δυνάμεων σε isometric turn-based μάχες. Το σύστημα μάχης έχει ουσιαστικά μεταφερθεί αυτούσιο από το κλασικό παιχνίδι X-Com: Ο κάθε στρατιώτης έχει στη διάθεσή του έναν αριθμό από time units τις οποίες δύναται να αξιοποιήσει κατά το δοκούν. Κάθε κίνηση κοστίζει έναν ορισμένο αριθμό από time units και το ίδιο ισχύει για τις επιθετικές κινήσεις όπως η πυροδότηση ενός όπλου (με το ποσό των time units να εξαρτάται από αν η βολή θα είναι aimed, snap ή ακόμα και burst) ή η ρίψη μιας χειροβομβίδας. Αντίθετα με το XCOM: EU στο οποίο η Firaxis επέλεξε την απάλειψη των time units προς όφελος ενός συστήματος move-attack, εδώ υπάρχει πλήρης ελευθερία ως προς την αξιοποίηση των time units άρα και σημαντικός βαθμός ευελιξίας. Το Xenonauts προσθέτει επιπλέον ένα cover system, όπερ σημαίνει οτι αν οι στρατιώτες σας βρουν κάποιο σημείο κάλυψης τότε οι πιθανότητες να δεχθούν κάποιο πλήγμα μειώνονται σημαντικά. Φυσικά το ίδιο ισχύει και για την πλευρά των εξωγήινων!

Xenonauts1Ένα ακόμα νέο στοιχείο είναι το supression, όπου η μονάδα που δέχεται πυρά έχει μειωμένη απόδοση.

Δυστυχώς το combat system του Xenonauts πάσχει στον ίδιο τομέα με το XCOM: EU, συγκεκριμένα στην ποικιλία των διαθέσιμων χαρτών. Οι χάρτες δεν είναι randomized, επομένως από ένα σημείο και μετά θα αρχίσουν αναπόφευκτα να επαναλαμβάνονται. Κρίμα. Το ΑΙ θα το χαρακτήριζα επαρκές προς καλό, αρκετές μονάδες των εξωγήινων παρουσιάζουν σχετικά έξυπνη τακτική συμπεριφορά και προσπαθούν να εκτελέσουν ορισμένες κινήσεις προφύλαξης, κάλυψης ή flanking ανάλογα με την περίσταση. Στο late game πάντως η αύξηση της πρόκλησης δεν γίνεται μέσω της βελτίωσης της ΑΙ αλλά κυρίως με την εμφάνιση elite μονάδων με φουσκωμένα hit points και ποσοστά ευστοχίας, καθιστώντας το παιχνίδι ελαφρώς άδικο προς τον παίκτη. Κλείνοντας για τον τομέα των turn-based battles, διαπίστωσα με ευχαρίστηση οτι το σύνολο του χάρτη είναι destructible οπότε έχετε τη δυνατότητα να εκφράσετε ελεύθερα τις καταστρεπτικές σας τάσεις! Η μόνη εξαίρεση είναι τα τοιχώματα των εξωγήινων σκαφών, συνειδητή επιλογή εκ μέρους των developers για να αυξήσουν την ένταση και τη δυσκολία του UFO breaching.

Τεχνικά το παιχνίδι βασίζεται σε μια tile-based μηχανή γραφικών με τα περιβάλλοντα και τους χαρακτήρες να είναι σχεδιασμένοι κατά τέτοιον τρόπο ώστε να θυμίζουν hand-drawn σχέδια. Όχι ακριβώς cel-shaded αλλά σχετικά κοντά σε αυτή την “τεχνοτροπία”. Τα γραφικά είναι καθαρά, με αρκετή λεπτομέρεια και ποικιλία αλλά με μέτριο προς κακό και οπωσδήποτε απλοϊκό animation τόσο στους δικούς σας χαρακτήρες όσο και στις κινήσεις των εξωγήινων. Δεν έχω πολλές απαιτήσεις με δεδομένο το μικρό budget του Xenonauts και συνολικά θεωρώ ότι ο τεχνικός τομέας καταφέρνει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, ιδίως η μουσική η οποία έχει γραφτεί από τον συνθέτη που είχε αναλάβει το Amnesia: The Dark Descent, απλώς πιστεύω ότι θα μπορούσε να είχε γίνει λίγο καλύτερη δουλειά στο animation και να έχουμε ένα εμφανώς καλύτερο οπτικό αποτέλεσμα. Πιο σημαντικό “πλήγμα” είναι κατ’ εμέ το λιτό lighting system το οποίο, για να είμαι ειλικρινής, επηρεάζει σε κάποιο βαθμό την ατμόσφαιρα του τίτλου.

MISSION COMPLETE

Xenonauts4Όταν όλα τα άλλα αποτύχουν, απλά κάψτε τα πάντα!

Ανεξάρτητα πάντως από τα μικρά παράπονα για τις όποιες ατέλειες, χαίρομαι που είμαι σε θέση να δηλώσω ότι η Goldhawk Interactive και ο Chris England πέτυχαν απόλυτα στην αποστολή τους να παραδώσουν στο κοινό έναν άξιο “κλώνο” ή “πνευματικό διάδοχο” του κλασικού strategy game X-Com: Enemy Unknown. Είτε είστε οπαδός του παλιού παιχνιδιού που δεν καλυφθήκατε από την streamlined εκδοχή της Firaxis είτε λατρέψατε το πρόσφατο XCOM: EU και ψάχνετε κάτι στο ίδιο στυλ αλλά με περισσότερο βάθος στο gameplay, το Xenonauts θα πρέπει να μπει άμεσα στο αγοραστικό σας ραντάρ. Είναι ένας πραγματικά ποιοτικός τίτλος, ένα remake που παραμένει πιστό στο πρωτότυπο προσέχοντας ώστε οι όποιες αλλαγές να γίνονται με πολλή προσοχή και μόνο εκεί που χρειάζεται. Κάποιες μεταβολές και προσθήκες δεν πετυχαίνουν εντέλει τον στόχο τους, μιλάμε όμως για πταίσματα σε ένα κατά τα άλλα εθιστικό, διασκεδαστικό, βαθύ και προσεγμένο παιχνίδι. Το Xenonauts είναι η απόδειξη ότι ακόμα και σήμερα, σε μια εποχή που το gaming είναι μεγαλύτερο και πιο “χλιδάτο” από ποτέ, ένας μικρός developer μπορεί να πραγματοποιήσει το όνειρό του και να δικαιώσει όσους πίστεψαν σε αυτό. Chris England, οι μελλοθάνατοι (στρατιώτες των Xenonauts) σε χαιρετούν!

Pros

 • Εθιστικό gameplay
 • Ωραία μουσική
 • Πιστό στο πρωτότυπο
 • Δεκάδες ώρες gameplay
 • Mod-friendly

Cons

 • Κάποιες ατέλειες στον τεχνικό τομέα
 • Ορισμένα μικρά bugs
 • Το ΑΙ “κλέβει” στο late game

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 86%

86%

Αλέξανδρος Γκέκας

Αφοσιωμένος PC gamer, ο Αλέξανδρος παίζει τα πάντα ανάλογα με τη διάθεση της στιγμής, δείχνει όμως προτίμηση σε turn-based, strategy, RPGs και θεωρεί το UFO: Enemy Unknown ως το καλύτερο παιχνίδι όλων των εποχών. Κατά τα άλλα, προσπαθεί να κρύψει τα χελωνίσια αντανακλαστικά του αποφεύγοντας το competitive multiplayer γιατί, λέει, "δεν του ταιριάζει" και αναζητά τρόπους ώστε να αναγνωριστεί η "Church of Gaben" ως επίσημη θρησκεία στη χώρα μας.

One Comment

 1. Finally, a word from the master! 😉
  Εχω αχοληθεί κάποιες ώρες, λίγο με την Alpha και περισσότερο με την έκδοση πρίν το final release.
  Δε θα πώ τίποτα παραπάνω απο αυτά που έγραψες!
  Μόνο να πω οτι η “μουσική” είναι καταπληκτική και προσθέτει fear factor κατα τη διάρκεια των missions.
  Αν δέν είχε ικανοποιήσει κάπως τις ανάγκες μου για πόλεμο με τους aliens το Xcom-Enemy Within σίγουρα θα είχα πέσει με τα μούτρα.
  Δεν θα κρύψω όμως οτι θα το ήθελα λίιιγο πιό προσεγμένο σε οτι αφορά τον οπτικό τομέα και τους σχετικούς μηχανισμούς του…

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Back to top button
elEL