REVIEWS

YOOKA-LAYLEE

1998. Η θρυλική Rare (Battletoads, Donkey Kong Country, Killer Instinct, Golden Eye 007 και πολλά ακόμη) κυκλοφορεί το Banjo-Kazooie για το Nintendo 64. Ένα απείρως ψυχαγωγικό/feel good παιχνίδι σε ένα είδος που τότε βρισκόταν στα ντουζένια του, τα 3d platform. Στην ιστορία έμεινε ως ένα από κλασσικότερα δείγματα του είδους, δίπλα σε άλλα «θηρία» όπως Rayman 2: The Great Escape και Super Mario 64. 19 χρόνια μετά, μερικά από τα μέλη της αγγλικής εταιρίας, ως Playtonic πλέον, κυκλοφορούν το Yooka-Laylee (τα λογοπαίγνια με τα μουσικά όργανα καλά κρατούν, εν προκειμένω το ukulele), με τις υποσχέσεις της επιτυχημένης Kickstarter χρηματοδότησης, να δίνουν και να παίρνουν για μια κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση επαναδημιουργία εκείνου του παιχνιδιού στη σημερινή εποχή. Μπορείς να διδάξεις σε ένα γέρικο σκυλί, νέα κόλπα;

Yooka Laylee 01
Καταχθόνια σχέδια στην πρωινή ζώνη του Σαββατοκύριακου

Στην αρχή του παιχνιδιού βλέπουμε τον χαμαιλέοντα Yooka και τη νυχτερίδα Laylee να απλώνουν την αρίδα τους στην εξοχή και να απολαμβάνουν τον καιρό, συζητώντας για το τι κάνουν με ένα παλιό και σπάνιο βιβλίο που βρήκαν. Λίγο πιο πέρα όμως, κάτι περίεργο συμβαίνει. Ο ουρανός έχεις γεμίσει χιλιάδες σελίδες και βιβλία που φαίνονται να ακολουθούν μια ροή προς ένα συγκεκριμένο μέρος. To μέρος αυτό είναι το εργοστάσιο του στυγνού καπιταλιστή Capital B (ο τύπος είναι μια κουστουμαρισμένη μέλισσα), όπου μαζί με το βοηθό του Dr. Quack, σχεδιάζουν να συγκεντρώσουν και να ελέγχουν τη γνώση όλου του κόσμου. Όπως είναι αναμενόμενο, το βιβλίο των φίλων μας κάνει κι αυτό… φτερά μπροστά στα μάτια τους, κι έτσι θα αποφασίσουν να αναλάβουν δράση και να φτάσουν στη βάση του προβλήματος. Στη συνέχεια θα μάθουν από ζωντανές σελίδες (pagies) που αποσχίστηκαν από το βιβλίο που αναζητούν, πως πρόκειται για το μυθικό One Book που επιτρέπει στον κάτοχό του να ξαναγράφει τον κόσμο γύρω και να τον αναπλάθει κατά το δοκούν. Κατ’ αυτό τον τρόπο μία μεγάλη περιπέτεια ξεκινά, πιο σοβαρή απ’ όσο υπολόγιζαν οι ήρωες μας. Οι χαρακτήρες που θα συναντήσουμε είναι παλαβοί, αστείοι και αξιαγάπητοι. Υψηλά όμως στην προτίμησή μου βρίσκεται η Laylee, που με την αυθάδεια και τα περιπαικτικά σχόλια της δε σέβεται τίποτα και κανέναν. Το χιούμορ του παιχνιδιού είναι γενικά σε καλό επίπεδο, με αστείες ατάκες που προέρχονται από λογοπαίγνια, αναφορές σε παιχνίδια, τρολάρισμα καταστάσεων και meta αστεία αυτογνωσίας και αυτοσαρκασμού, βεβαίως.

Yooka Laylee 02
Οι κόσμοι είναι ιδιαίτερα εκτενείς και γεμάτοι γουστόζικα σκηνικά.

Όπως και το Banjo-Kazooie έτσι και το Yooka-Laylee αποτελείται από ένα hub και διάφορους θεματικούς κόσμους, οι οποίοι εμπεριέχονται σε αυτό. Στο BK ήταν 9 ενώ στο YL 5. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι είναι μικρότερο σε διάρκεια αφού τα επίπεδά του είναι σαφώς μεγαλύτερα. Και όχι μόνο αυτό αλλά έχουμε και την επιλογή να τα επεκτείνουμε, αν διαθέτουμε τον απαιτούμενο αριθμό από pagies. Βλέπετε, αυτά τα επίπεδα βρίσκονται εντός διάφορων βιβλίων-τόμων, οπότε με το να προσθέτουμε σελίδες, μεταβάλλεται και απλώνει ο εκάστοτε παιδότοπος. Οι προσθήκες αυτές μπορεί να αφορούν σε νέα κτήρια, περισσότερες προκλήσεις και mini-games, κάποιο boss, γέμισμα του τοπίου με περισσότερα εμπόδια και πλατφόρμες κ.α. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα όμορφη πινελιά που δίνει έναν αέρα μυστηρίου και έκπληξης σε όλα τα επίπεδα που έχουμε ήδη ολοκληρώσει.

Yooka Laylee 03
Το mini game με το βαγονάκι. Mε ή χωρίς γυαλιά νοσταλγίας, απολαυστικό!

Οι κόσμοι έχουν κάποια συγκεκριμένη θεματική π.χ. ο πρώτος τροπικό δάσος και ερείπια τύπου νότιας Αμερικής, ο δεύτερος παγετώνας και χιόνι κτλ. Η δυσκολία τους αυξάνεται κλιμακωτά, αν και ποτέ δεν αισθάνθηκα ότι το παιχνίδι έγινε σε κάποιο σημείο πραγματικά δύσκολο. Μέσα σε αυτούς θα βρούμε πληθώρα δραστηριοτήτων, arcade υπο-παιχνιδιών και προκλήσεων, που συνήθως μας ανταμείβουν με κάποια pagie που βρίσκεται πλησίον αυτών. Κάποια από αυτά είναι σχετικά απλά σε λογική, όπως για παράδειγμα να τερματίσουμε πρώτοι σε κάποιο αγώνα ή να χτυπήσουμε διακόπτες σε συγκεκριμένο χρόνο, ενώ κάποια άλλα θα μας βάλουν σε κάποια διαδρομή με εμπόδια που θα πρέπει να αποφύγουμε ή θα τεστάρουν την παρατηρητικότητά της με αντικείμενα που κρύβονται ή αιωρούνται στο περιβάλλον. Πέρα από τις pagies που αποτελούν βασικό collectable, υπάρχουν κι άλλα αντικείμενα προς συλλογή όπως οι πένες (quills) που χρησιμοποιούνται για αγορά κινήσεων από τον φιδέμπορα Trowser, οι ghost writers που θα μας προκαλέσουν να τους κυνηγήσουμε, τα molycools που τα δίνουμε στην επιστήμονα για να μας μεταμορφώσει σε κάτι διαφορετικό (μερικές μεταμορφώσεις είναι πραγματικά ευρηματικές και πλήρως στο πνεύμα της θεματικής του κάθε επιπέδου) κλπ. Οι διάφορες ικανότητες που μπορεί να εκτελέσει το ντουέτο που χειριζόμαστε καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος χρηστικότητας, από κινήσεις που μας επιτρέπουν να κινούμαστε σε γλιστερές επιφάνειες ή να πετάμε, μέχρι αμυντικές ασπίδες και επιθετικές μανούβρες.

Ένα σημείο που διαφοροποιείται το Yooka-Laylee σε σύγκριση με τον πνευματικό του πατέρα είναι ότι έχει ψαλιδιστεί σεβαστός αριθμός collectible αντικειμένων που τροφοδοτούσαν τις διάφορες ικανότητες των χαρακτήρων. Εκεί που στο BK αρκετές κινήσεις χρησιμοποιούσαν διαφορετικά consumable για τη χρήση τους ή ήθελαν να βρισκόμαστε πάνω σε συγκεκριμένες επιφάνειες (pads) για να τις ενεργοποιήσουμε, το YL κάνει κάτι απλό. Μία universal power bar για όλες τις κινήσεις. Δεν είναι άδεια η μπάρα; Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιαδήποτε κίνηση στο ρεπερτόριό μας. Ούτε άσκοπα πηγαινέλα, ούτε ψάξιμο για «καύσιμα» τη στιγμή που τα χρειαζόμαστε περισσότερο. Εδώ το ρόλο της αναπλήρωσης υγείας και power bar παίζουν οι πεταλούδες (τρώγοντας τες γεμίζει ένα ποσοστό της πρώτης, ακουμπώντας τες αναπληρώνεται η δεύτερη) που είτε αφήνουν πίσω οι ηττημένοι εχθροί ή πετάνε ανέμελα στο περιβάλλον. Σημαντικό επίσης το στοιχείο ότι αντί για πυρομαχικά για τις επιθέσεις εξ αποστάσεως, μπορούμε να καταναλώσουμε τους καρπούς από ειδικά φυτά που μας δίνουν για περιορισμένο χρονικό διάστημα το ανάλογο breath weapon (π.χ. φωτιά, πάγος, οβίδες κ.α.).

Yooka Laylee 04
Tail twirling on the dance floor!

Η αίσθηση του gameplay μπορεί να είναι αρκούντως ικανοποιητική και ο έλεγχος ακριβής (συνιστάται κάποιο gamepad με 2 μοχλούς, για την εν λόγω ακρίβεια), η υλοποίηση μερικών στοιχείων όμως, μοιάζει κάπως άγαρμπη. Η κάμερα αν και λειτουργική, υπάρχουν σημεία που κάνει τα δικά της. Πιο συγκεκριμένα όταν πετάμε ή κινούμαστε με μεγάλη ταχύτητα, υπάρχει μια μικρή καθυστέρηση στην απόκρισή της όσον αφορά στο στρίψιμό της. Επίσης, υπάρχει περίπτωση σε στενά σημεία να μην πηγαίνει ακριβώς στη γωνία θέασης που τη θέλουμε επειδή τα περιβάλλοντα δε γίνονται διάφανα όταν την περιστρέφουμε, με αποτέλεσμα να βρίσκει πάνω σε τοίχους και μεγάλα αντικείμενα. Δεν αποτελεί παρεμποδιστικό παράγοντα κατά το platforming αλλά ίσως σε στιγμές να ενοχλήσει (τα καλά νέα είναι ότι έχει δρομολογηθεί patch). Ένα άλλο θέμα που αφαιρεί πόντους είναι η έλλειψη συνοχής στο σχεδιασμό των μαχών με τα αφεντικά. Κάποια από αυτά έχουν ξεχωριστές φάσεις, patterns επιθέσεων και απαιτούν κάποια προσπάθεια από μεριάς παίκτη, ενώ κάποια άλλα όπως για παράδειγμα αυτά του 1ου και 2ου κόσμου, είναι εντελώς απλοϊκά, με την ανάγκη τακτικής να είναι στοιχειώδης. Τέλος, οι διάφοροι τύποι εχθρών είναι απελπιστικά λίγοι (προφανώς δε μετράνε τα reskins) και εκτός 1-2 εξαιρέσεων, δεν προβάλουν και ιδιαίτερη αντίσταση. Εν ολίγοις, πρέπει να συνάντησα 6-7 διαφορετικά είδη, σε αντίθεση με το BK όπου ήταν πολύ περισσότερα.

Yooka Laylee 05
Η θέα εν πτήση είναι εντυπωσιακή αλλά μερικές φορές η κάμερα δε δίνει την αίσθηση ακρίβειας στις μανούβρες

Το YL, χωρίς να αποτελεί εικαστικό θηρίο, καταφέρνει με την επιλογή χρωμάτων, φωτισμών και γενικού art direction να αποδίδει πειστικά το περιβάλλον, τουλάχιστον όσο πειστικά γίνεται για παραμυθόκοσμους βιβλίων. Οι χαρακτήρες, ειδικά στα κοντινά πλάνα, μοιάζουν σαν έχουν μια υφή που φέρνει σε πλαστελίνη (άσχετο, αλλά πόσο θεϊκό θα ήταν αν ένας δημιουργός έφτιαχνε κάποια μέρα ένα τρισδιάστατο platform game βασισμένο στο claymation), καλύπτοντας πιθανόν ατέλειες στα textures. Η δε απόδοση του τίτλου είναι πολύ καλή, χωρίς να εντοπίζονται κολλήματα, πτώσεις στο frames και bugs. Το soundtrack του παιχνιδιού βρίσκεται και αυτό σε κορυφαίο επίπεδο, κάτι που δεν αποτελεί έκπληξη αφού οι συνθέσεις είναι σύμπραξη των Grant Kirkhope, David Wise και Steve Burke (οι 2 πρώτοι κύριοι ειδικά έχουν βαρύτατα βιογραφικά, ενδεικτικά μπορείτε να ακούσετε κάποιες από τις δουλειές τους εδώ, εδώ κι εδώ, αντίστοιχα). Προσωπικό αγαπημένο το κεντρικό θέμα που παίζει στο Moodymaze Marsh (όνομα και πράγμα) και όπως και τα τραγούδια που παίζουν στα υπόλοιπα επίπεδα ξεδιπλώνονται δυναμικά, αναλόγως της περιοχής που βρισκόμαστε.

Yooka Laylee 06
Το κάθε επίπεδο διαθέτει ξεχωριστή χάρη, εδώ αγναντεύουμε τα κρυστάλλινα νερά του Glitterglaze Glacier…

Το Yooka-Laylee κάνει μερική χρήση της αισθητικότητας του σύγχρονου game design και παράλληλα ρίχνει κλεφτές ματιές στη δοκιμασμένη κι αξιόπιστη φόρμουλα των τρισδιάστατων παιχνιδιών πλατφόρμας. Η κεντρική ιστορία μπορεί να παιχτεί και συνεργατικά, ενώ όλα τα arcade mini games είναι διαθέσιμα και στο κύριο μενού και υποστηρίζουν τη συμμετοχή έως 4 παικτών. Η διάρκεια του είναι ικανοποιητικότατη, το χιούμορ διάχυτο και η διασκέδαση που προσφέρει είναι αναμφισβήτητη και ταξιδεύει σε άλλες, ξέγνοιαστες εποχές. Συνοπτικά, μια αξιόλογη πρόταση για τους φίλους της κατηγορίας, που επανέρχεται στο προσκήνιο και δείχνει πως μπορεί να σταθεί στη σημερινή εποχή.

Pros

 • Χαριτωμένο art style και ζεστά χρώματα
 • Υπέροχα μουσικά θέματα
 • Πολλές ώρες διασκέδασης
 • Μεγάλοι κόσμοι γεμάτοι προκλήσεις και υπο-παιχνίδια

Cons

 • Η κάμερα σε στιγμές κάνει του κεφαλιού της
 • Μερικά bosses θα έπρεπε να είναι πιο καλοσχεδιασμένα και απαιτητικά σε τακτική
 • Η συνολική δυσκολία θα μπορούσε να ήταν λίγο μεγαλύτερη
 • Μικρός αριθμός σε διαφορετικούς τύπους εχθρών
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 86%

86%

Παναγιώτης Μητράκης

Τέκνο των 80's, ξεκίνησε τη gaming πορεία του με coin-ops και το κλασικό Game Boy. Ξαπόστασε στο αγαπημένο του SNES και ήρθε σε επαφή με το PC gaming το 1998, με παιχνίδια-σταθμούς όπως Half-Life και Baldur's Gate. Δε λέει όχι σε (σχεδόν) κανένα είδος αλλά έχει μια προτίμηση σε RPG και survival horror και προσπαθεί να μυήσει κι άλλους στα Silent Hill, τα S.T.A.L.K.E.R. και τις δημιουργίες της Looking Glass και της Obsidian.

3 Comments

 1. Ωραίος Παναγιώτη, το περίμενα πως και πως το ρηβιού, ψωμολυσσάω για 3D Platformers που θυμίζουν την χρυσή εποχή, έτσι είχα σταυρωμένα τα δάχτυλα και ήλπιζα να μη βγει απογοήτευση αυτό. Ελπίζω να δούμε κι άλλα να έρχονται στα PC.

 2. Όντως, από ποιοτικά sidescrollers γίνεται ένας χαμός εδώ και χρόνια, ενώ από 3d platform λίγα πράγματα.
  Για φέτος έχει δρομολογηθεί και το A Hat in Time που φαίνεται πολλά υποσχόμενο. Επίσης αναμένουμε το Skylar & Plux και είναι ήδη διαθέσιμο το Snake Pass (”http://store.steampowered.com/app/544330/”).

 3. Μπράβο για την παρουσίαση Adhan. Το θέλω το άτιμο από τη στιγμή που ανακοινώθηκε και με τα γραφόμενά σου θα αποτελέσει σίγουρη αγορά. Επειδή όμως στο pc έχω τεράστιο backlog θα το αγοράσω μάλλον στο switch.

  Υ.Γ. Παρακαλώ μαζέψτε το bann hammer άμεσα :p:p

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL