SPECIALS

Age of Empires IV: Αποκαλύψεις και πρώτες σκέψεις

Πριν από λίγες ημέρες η Microsoft μας παρουσίασε το Age of Empires IV. Το τέταρτο μέρος της θρυλικής πλέον σειράς, το οποία θα μας έρθει δια χειρός Relic. Οι συγκεκριμένες ανακοινώσεις, είχαν αρκετές πληροφορίες προς ικανοποίηση της περιέργειάς μας. Μπορεί να μην πήραμε όλες τις απαντήσεις που θα θέλαμε, πήραμε όμως μία ισχυρή δόση από αυτά που θα μας έρθουν στο μέλλον. Και ήταν αρκετά για να σχηματίσουμε μία πρώτη εικόνα. Πάμε να τα δούμε αναλυτικά.

Καλά ξεκίνησε αυτό…

Το παιχνίδι, τοποθετείται χρονικά ακριβώς στο ίδιο πλαίσιο με το Age of Empires II. Ξεκινάμε από τον Μεσαίωνα για να καταλήξουμε στις παρυφές τις Αναγέννησης. Κι αυτό δεν είναι το μόνο κοινό των δύο παιχνιδιών. Από το υλικό που μας παρουσίασαν, αρκετοί μηχανισμοί του δεύτερου μέρους, θα περασθούν αυτούσιοι. Η παραπάνω διαπίστωση, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι αυτό που θα λάβουμε πρόκειται να είναι το Age of Empires II: Relic Edition. Παρόλα αυτά, σε αρκετά σημεία της παρουσίασης είδαμε και στοιχεία τα οποία είτε δεν είχαμε συνηθίσει να χρησιμοποιούμε αρκετά, είτε είναι τελείως νέα. Αυτά είναι και τα σημεία στα οποία λογικά θα ποντάρει και η Relic ώστε να δώσει κάτι πραγματικά νέο.

Το πρώτο αφορά το κομμάτι των πόλεων. Όσον αφορά την οικοδόμησή τους, φαίνεται ότι έχουν υιοθετηθεί αρκετά στοιχεία από city building  παιχνίδια. Βλέπουμε την αυτόματη χάραξη δρόμων περιμετρικά των κτιρίων και γενικότερα μία άπλα όσον αφορά την μητρόπολή μας. Αυτό βέβαια μένει να το διαπιστώσουμε και στην πράξη, αφού εκτός του ότι μπορεί να έγινε ξεκάθαρα για λόγους παρουσίασης, τα πράγματα στο multiplayer σκέλος τείνουν πάντοτε να απλοποιούνται.

Χτίζοντας την μητρόπολη του μέλλοντος

Συνεχίζοντας στο κομμάτι των πόλεων, βλέπουμε ότι πλέον οι οχυρώσεις παίζουν ακόμη πιο καίριο  ρόλο από ότι στο παρελθόν. Πλέον, εκτός από ότι βλέπουμε όλες τις πόλεις να έχουν τουλάχιστον μία σειρά τειχών, βλέπουμε να έχουν και έναν πιο ενεργό ρόλο στην άμυνα μας. Χωρίς να γνωρίζουμε περισσότερες λεπτομέρειες για την εν λόγω δυνατότητα, παρατηρούμε στρατιώτες να βρίσκονται επάνω σε αυτά και να αμύνονται της πόλης μας. Ήταν σίγουρα μία δόση ρεαλισμού η οποία έλλειπε και σίγουρα θα δώσει έναν ακόμη πιο επικό χαρακτήρα στις πολιορκίες μας.

Ακολούθως, σε ότι αφορά τις τακτικές και τις μάχες γενικότερα περιμένουμε αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα. Καταρχάς είδαμε ποικιλία μονάδων από κάθε πολιτισμό και περισσότερες επιλογές γενικότερα. Από τις νέες προσθήκες, κρατάω κυρίως την χρήση των πολιορκητικών μηχανών όπου λόγω και των νέων τειχών θα παίξουν σημαντικό ρόλο. Και σαν δεύτερο, έναν διακαή μου πόθο να μπορούν οι χωρικοί να αμύνονται με πρόχειρα όπλα και τόξα σε κατάσταση ανάγκης. Σίγουρα όχι η πλέον καίρια δυνατότητα, αλλά είπαμε, κάποια πράγματα είναι υποκειμενικά.

Μάχες επί των τειχών, μάλλον θυμίζει Total War

Εν αντιθέσει με ότι μας έχουν συνηθίσει με το AoE II, όπου έχουμε κυριολεκτικά έναν σκασμό από πολιτισμούς, εδώ πέρα τα πράγματα προβλέπονται πιο μαζεμένα. Για αρχή έχουμε να κάνουμε με τέσσερις πολιτισμούς. Βρετανούς, Κινέζους, Μογγόλους και το Σουλτανάτο του Δελχί. Στην πορεία βέβαια θα μας αποκαλυφθούν άλλοι τέσερις, έτσι ώστε να φτάσουμε τους οκτώ για την κυκλοφορία του παιχνιδιού. Αυτός ο αρχικός περιορισμός, αφού σίγουρα θα υπάρξουν expansions, έδωσε στην Relic την δυνατότητα να κάνει τον κάθε ένα τους πραγματικά ξεχωριστό., τόσο σε εμφάνιση όσο και σε θέματα μηχανισμών. Για παράδειγμα οι Μογγόλοι θα είναι ένας νομαδικός λαός και μπορούν να μεταφέρουν την βάση τους όποτε αυτοί το επιθυμούν, ενώ το Δελχί θα βασίζεται κυρίως στους ελέφαντές του. Για περισσότερες πληροφορίες θα πρέπει να περιμένουμε μελλοντικές αποκαλύψεις.

1 2Επόμενη σελίδα

Ηλίας Ιακωβόπουλος

Μεγαλωμένος στην ελληνική επαρχία, μαγεύτηκε γρήγορα από τα φώτα της πρώτης CRT οθόνης του. Σαν περίεργος και παράξενος μπήκε στα βαθιά από νωρίς, όχι πάντοτε με επιτυχία. Επιστρέφοντας στα πάτρια εδάφη αποφάσισε να ασχοληθεί με την συγγραφή, οπότε και μπλέχτηκε με τις κριτικές σατανικών βιντεοπαιχνιδιών. Δηλωμένος μεσαιωλάγνος, κρίνει τα πάντα με κριτήριο το πόσα σπαθιά θα βρει στο διάβα του, ενώ στο προσκεφάλι του έχει μια Voodoo 2 να τον φυλάγει.

2 Comments

  1. Πιστεύω, Ηλία, ότι έχεις πετύχει διάνα.

    Προσωπικά θα περίμενα να χτίσουν πάνω στην Definitive Edition στον εικαστικό τομέα. Λεπτομερής, μετρημένος και ισομετρικά ιδανικός. Αυτό το κακέκτυπο του Starcraft 2 δεν μπορώ να πω ότι με δελεάζει και έπειτα από το Dawn of War 3 ελπίζω να μην έχουν προβλήματα optimisation. Ελπίζω τουλάχιστον να λάβουν μαθήματα από το SC2 και να υπάρχει dynamic vision αναλόγως το terrain (υψομετρικά αλλά και με καλύψεις από το δάσος που έχεις δείξει), στοιχείο που θα συνεισφέρει σε στρατηγικές πάνω στο χάρτη.

    Αναμφίβολα το δελεαστικότερο στοιχείο του παιχνιδιού είναι οι ασυμμετρικοί πολιτισμοί, κάτι που όντως ταρακουνάει τα νερά στο franchise. Είχαν κάνει δουλίτσα ήδη από το Age of Mythology και περισσότερο με το Age of Empires 3, αλλά εδώ έχουμε πιο ρηξικέλευθο design. Υπάρχουν παγίδες βέβαια μέχρι να εξισορροπήσουν τα πράγματα, ειδικά με τα cheese tactics που μπορούν να έχουν ορισμένοι λαοί (βλ. Μογγόλοι).

    Σε γενικές γραμμές, όμως, περισσότερο μουδιασμένος παρά ενθουσιασμένος δηλώνω μετά από τις ανακοινώσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL