SPECIALS

Encased: A Sci-Fi Post-Apocalyptic RPG (Early Access)

Enter the Dome

Ζούμε σε μια υπέροχη εποχή, στην εποχή της ολικής αναγέννησης των isometric computer RPGs. Το αγαπημένο αυτό genre κατάφερε να επανακάμψει από τα προβλήματα των προηγούμενων ετών και πλέον βρίσκεται πάλι σε άνθιση καθώς οι indie developers που μεγάλωσαν παίζοντας κλασικούς τίτλους του είδους επιχειρούν να συνεισφέρουν με τη σειρά τους. Το παιχνίδι που παρουσιάζουμε σήμερα βρίσκεται σε Early Access και μερικά μόνο λεπτά ενασχόλησης αρκούν για να διαπιστώσει ο παίκτης ότι RPGs όπως το Fallout αλλά και post-apocalyptic games άλλων ειδών όπως το S.T.A.L.K.E.R. χρησίμευσαν ως θεμέλιο και έμπνευση κατά το development του Encased.

Η πλοκή και ο κόσμος του Encased συνδυάζουν στοιχεία από sci-fi, post apocalyptic και alternative history. Σε μία διαφορετική εκδοχή των 70s η πορεία της ανθρώπινης ιστορίας αλλάζει ολοκληρωτικά λόγω της εμφάνισης ενός υπερφυσικού φαινομένου που ονομάστηκε The Dome, ένας θόλος στον οποίο εξελίσσονται πολλά αλλόκοσμα γεγονότα και ανακαλύπτονται πολύτιμα αντικείμενα μεγάλης αξίας. Ο παίκτης είναι μία από τις φιλόδοξες ή ταλαίπωρες ψυχές που θα εισέλθει στον Dome σε αναζήτηση πλούτου, λύτρωσης, μετάνοιας ή απλά μιας νέας αρχής, ως μέλος της εταιρίας Cronus στην οποία οι κυβερνήσεις τους κόσμου ανέθεσαν την μελέτη του Dome. Στο character creation προσφέρονται επιλογές διάφορων classes καθώς και δυνατότητα για custom χαρακτήρα, αν και θα πρότεινα για αρχή να δοκιμάσετε με κάποιον από τους premade χαρακτήρες ώστε να κατανοήσετε πλήρως το levelling system και τη σημασία των διάφορων skills και attributes.

Το gameplay περιλαμβάνει τον γνώριμο συνδυασμό των διαλόγων και του roleplaying (με πολλαπλές ευκαιρίες να χρησιμοποιήσετε τα συγκεκριμένα skills του χαρακτήρα σας) με την turn-based μάχη. Το κεντρικό quest έχει ως θέμα την ανακάλυψη της πραγματικής φύσης του Dome ενώ στην πορεία θα έχετε την ευκαιρία να καταπιαστείτε με διάφορα sidequests, να αποκτήσετε νέο εξοπλισμό και να στρατολογήσετε companions. Στην έκδοση Early Access είχα πρόσβαση στην πρώτη act του παιχνιδιού η οποία από μόνη της προσφέρει πάνω από 10 ώρες gameplay, πιθανώς αρκετά περισσότερο αν θελήσετε να εξερευνήσετε όλες τις διαθέσιμες περιοχές. Έπαιξα την act τρεις φορές από την αρχή, χρησιμοποιώντας κάθε φορά διαφορετικούς χαρακτήρες για να αξιολογήσω πώς επηρεάζουν τα attributes του χαρακτήρα την εξέλιξη των quests και αν το σενάριο αλλάζει αναλόγως των επιλογών που έκανα στους διαλόγους. Σε γενικές γραμμές το κεντρικό quest ακολουθεί μια σταθερή πορεία με επιμέρους μεταβολές, ενώ τα sidequests προσφέρουν μεγαλύτερη ελευθερία στον τρόπο επίλυσης. Η κατάληξή τους μάλιστα συχνά διαφέρει δραστικά από playthrough σε playthrough. Είναι πιθανό να ισχύει το ίδιο και για το main quest όμως δεν ήμουν σε θέση να το διαπιστώσω μόνο από το πρώτο act.

Το σύστημα μάχης θα το χαρακτήριζα σχετικά απλοϊκό αλλά επαρκές για το είδος του παιχνιδιού. Οι developers έχουν ήδη ενσωματώσει μεγάλη ποικιλία από όπλα και εξοπλισμό διάφορων κατηγοριών (π.χ. melee, light, heavy, high-tech, explosive) όμως κατά τη διάρκεια της μάχης οι καλύτερες επιλογές είναι κατά κανόνα συγκεκριμένες και δεν έχει τόση σημασία η τοποθέτηση, το τερέν ή η λεπτομερής στρατηγική. Ορισμένες μάχες με μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων ενδέχεται να κουράσουν λόγω μεγάλης διάρκειας, γενικά πάντως οι περισσότερες encounters έχουν ενδιαφέρον και κυλούν γρήγορα. Χρειάζεται βεβαίως μεγάλη προσοχή στον διαμοιρασμό των skill points ώστε να μην καταλήξετε με έναν αδύναμο χαρακτήρα. Δώστε προτεραιότητα στα combat skills γιατί ο κόσμος του Encased κρύβει πολλές θανάσιμες παγίδες.

Η συνολική μου εντύπωση από το παιχνίδι σε αυτό το στάδιο ανάπτυξης είναι σαφέστατα θετική. Το Encased καταφέρνει να επιτυγχάνει τουλάχιστον επάρκεια σε όλους τους τομείς ενώ η πλοκή και το role playing αφήνουν πολλές υποσχέσεις για κάτι πραγματικά ξεχωριστό. Η τελική κρίση θα γίνει προφανώς στο review της τελικής έκδοσης αλλά σε αυτή τη φάση θα πρότεινα το wishlisting σε όλους τους fans των κλασικών computer roleplaying games. Η κυκλοφορία της 1.0 αναμένεται το φθινόπωρο του 2021.

Αλέξανδρος Γκέκας

Αφοσιωμένος PC gamer, ο Αλέξανδρος παίζει τα πάντα ανάλογα με τη διάθεση της στιγμής, δείχνει όμως προτίμηση σε turn-based, strategy, RPGs και θεωρεί το UFO: Enemy Unknown ως το καλύτερο παιχνίδι όλων των εποχών. Κατά τα άλλα, προσπαθεί να κρύψει τα χελωνίσια αντανακλαστικά του αποφεύγοντας το competitive multiplayer γιατί, λέει, "δεν του ταιριάζει" και αναζητά τρόπους ώστε να αναγνωριστεί η "Church of Gaben" ως επίσημη θρησκεία στη χώρα μας.

4 Comments

 1. [QUOTE=”akarthis, post: 576784, member: 104171″]
  Εχουν φαει πολυ κραξιμο για τα σχεδον 2 χρονια ea και οτι ηδη πουλανε dlc. Φαινεται ενδιαφερον παντως. Εχεις παιξει Underrail και αν ναι πως το συγκρινεις? Με atom?
  [/QUOTE]

  Όχι, δεν έχω παίξει ακόμα κανένα από τα δύο δυστυχώς. Το κράξιμο δικαίως το έφαγαν για αυτό το θέμα. Πάγια πρόταση μου είναι να περιμένει ο κόσμος την τελική έκδοση πριν αγοράσει, με την Early Access υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να μείνει το παιχνίδι μισό γιατί δεν μπορούμε να ξέρουμε τα οικονομικά του κάθε developer.

 2. [QUOTE=”Admiral, post: 576786, member: 102598″]
  Όχι, δεν έχω παίξει ακόμα κανένα από τα δύο δυστυχώς. Το κράξιμο δικαίως το έφαγαν για αυτό το θέμα. Πάγια πρόταση μου είναι να περιμένει ο κόσμος την τελική έκδοση πριν αγοράσει, με την Early Access υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να μείνει το παιχνίδι μισό γιατί δεν μπορούμε να ξέρουμε τα οικονομικά του κάθε developer.
  [/QUOTE]
  Το underail το παράτησα μετά από μερικές ώρες κυρίως γιατί μου φάνηκε αδιάφορο σεναριακά.
  Τι atom όμως πρέπει να το παίξεις ως φίλος των turn based rpg. Εάν σου αρέσουν και τα fallout ( τα ορθόδοξα, όχι τα Bethesda-crap) τότε επιβάλλετε!
  Αναμένουμε και το expansion με ανυπομονησία.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL