SPECIALS

Τα games του 2013: RPG

Φίλοι, φίλες, συναγωνιστές, συνοδοιπόροι… Τα καταφέραμε! Είναι αισίως 22 Δεκεμβρίου και, ευτυχώς ή δυστυχώς, είμαστε ακόμα εδώ! Ευχαριστώντας τον Desmond Miles και τους λοιπούς Assassins που εργάστηκαν πυρετωδώς  ανά τους αιώνες για την σωτηρία του κόσμου, μπορούμε πλέον να οργανωνόμαστε και να κάνουμε σχέδια για την νέα χρονιά… Και ένα από τα σχέδια που χρήζουν άμεσης προσοχής είναι το πώς θα κατανείμουμε τον χρόνο μας ώστε να προλάβουμε να παίξουμε όλα τα σπουδαία RPG που είναι στο πρόγραμμα για το 2013. Πραγματικά, είτε ως θετικά αποτελέσματα του φαινομένου Kickstarter, είτε ως sequels πετυχημένων franchises, είτε ως πλήρως νέοι τίτλοι , τα αξιόλογα RPG που αναμένεται να κυκλοφορήσουν μέσα στο νέο έτος είναι ίσως περισσότερα από κάθε άλλη χρονιά. Ας γίνει λοιπόν μια πρόχειρη έστω απόπειρα να ξεχωρίσουμε, σε τυχαία πάντα σειρά, μερικά από τα πλέον αξιοπρόσεκτα upcoming RPG για το 2013.

SOUTH PARK: THE STICK OF TRUTH

rpg2013snap1

Η δημιουργία του εν λόγω έπους έχει μια αρκετά “παράδοξη”, για τα δεδομένα της βιομηχανίας, αφετηρία. Ενώ συνήθως εταιρίες προσεγγίζουν οι ίδιες διάφορους συγγραφείς ή σκηνοθέτες προκειμένου να φτιάξουν ένα game βασισμένο στην εκάστοτε τηλεοπτική σειρά, ταινία ή βιβλίο (πολλές φορές βέβαια δεν τους προσεγγίζουν καν και στήνουν games που καμία σχέση δεν έχουν με το αρχικό όραμα των δημιουργών, αλλά ας μην το συζήσουμε καλύτερα), εν προκειμένω οι Trey Parker και Matt Stone, όντες μεγάλοι RPG fans, προσέγγισαν οι ίδιοι την Obsidian Entertainment για να μεταφέρουν την ιδέα τους για ένα RPG βασισμένο στην δημοφιλή σειρά cartoon. Η Obsidian απέδειξε στους δημιουργούς πως μπορεί να φέρει το έργο εις πέραν, και έτσι η κυκλοφορία του South Park: The Stick of Truth δρομολογήθηκε για τον Μάιο του 2013. Στο game θα χειριζόμαστε ένα “νέο παιδί” που μόλις μετακόμισε στην πολύπαθη πόλη του Colorado και το οποίο, όπως είδαμε και στο trailer που κυκλοφόρησε πρόσφατα, μπλέκεται μέσα σε ένα επικό “role-play session” των γνωστών χαρακτήρων, ανάλογο με αυτό που παρακολουθήσαμε στο τρομερό επεισόδιο “The Return of the Fellowship of the Ring to the Two Towers” της σειράς. Οι διαθέσιμες character classes θα είναι Fighter, Mage, Thief, Cleric και…Jew, οι μάχες θα είναι turn-based, θα μπορούμε να εξερευνήσουμε ολόκληρη την πόλη South Park όπως την γνωρίσαμε μέσα από τα επεισόδια της σειράς, ενώ προφανώς το game θα βρίθει από το χαρακτηριστικό χιούμορ του South Park, καθώς οι Parker και Stone (οι οποίοι διατηρούν το γενικό direction της δημιουργικής διαδικασίας) επιθυμούν το Stick of Truth να είναι μια όσο το δυνατόν πιο πιστή απόδοση ενός επεισοδίου South Park στη μορφή ενός game.

WASTELAND 2

rpg2013snap2

Χαρακτηριστικότατη “Kickstarter Success Story” την οποία θα τραγουδούν οι βάρδοι στις μελλοντικές γενεές (υπερβάλω ελάχιστα αλλά καταλαβαίνετε τι θέλω να πω). Στον απόηχο της πρωτοφανούς επιτυχίας του Kickstarter Project της Double Fine Productions του Tim Schafer, ο Brian Fargo, ιστορικός ιδρυτής της Interplay και νυν αφεντικό της inXile Entertainment, αφού είδε κι απόειδε στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για το Wasteland 2 με “παραδοσιακό” τρόπο μέσω κάποιας εταιρίας (για τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας, δείτε το εξαιρετικό χιουμοριστικό βίντεο που έφτιαξε ο Brian Fargo), αποφάσισε τον Φεβρουάριο του 2012 να προχωρήσει στο Crowd-Funding και την εκκίνηση ενός Kickstarter Project. Το Project ξεκίνησε τον Μάρτιο του ιδίου έτους και κατάφερε να χρηματοδοτηθεί επιτυχώς, μαζεύοντας κοντά στα 3 εκατομμύρια δολάρια (με αρχικό στόχο τις 900.000). Έτσι το Wasteland 2, ως σύμπραξη πλέον της InXile με την Obsidian, αναμένεται στα PC μας τον Οκτώβριο του 2013. Όπως και στο αρχικό Wasteland του 1988 (το οποίο θα περιλαμβάνεται ως δωράκι στο πακέτο αγοράς του Wasteland 2, σύμφωνα με τον Brian Fargo), στο Wasteland 2 θα χειριζόμαστε μια ομάδα Desert Rangers οι οποίοι περιφέρονται στις ρημαγμένες από τον πυρηνικό πόλεμο εκτάσεις των νοτιοδυτικών ΗΠΑ, αντιμετωπίζοντας τους ραδιενεργούς κινδύνους και βοηθώντας τυχόν ομάδες επιζώντων. Πιστό στο πνεύμα των old-school RPG, το game θα isometric με turn-based μάχες, προφανώς η δυνατότητα παραμετροποίησης των Rangers μας θα είναι μεγάλη, και οι επιλογές μας στην σεναριακή εξέλιξη θα είναι πολλές και καθοριστικές.

 

SHADOWRUN RETURNS

rpg2013snap3

Ακόμα ένα Kickstarter Success Story της χρονιάς που μας πέρασε. Ο Jordan Weisman, που δημιούργησε το δημοφιλές pen-and-paper RPG “Shadowrun” το 1989, επιθυμούσε διακαώς να φτιάξει ένα PC game που θα βασιζόταν στον κόσμο της δημιουργίας του και που θα διόρθωνε κάπως τις αλγεινές εντυπώσεις που είχε αφήσει το First-Person Shooter “Shadowrun” που είχε κυκλοφορήσει (χωρίς την δική του συγκατάθεση ή συμβολή, προφανώς) η Microsoft. Το 2007 ξαναπόκτησε επιτέλους τα δικαιώματα της δημιουργίας του, ίδρυσε την ανεξάρτητη εταιρία Harebrained Schemes και αναζήτησε πόρους για να υλοποιήσει το όραμά του, πριν καταλήξει αισίως το 2012 στο crowd-funding. To Project για την δημιουργία του “Shadowrun Returns” ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2012 και κατάφερε να φτάσει το target των 400.000 δολαρίων μέσα σε 28 ώρες, “κλείνοντας” τελικά στα 1,8 εκατομμύρια δολάρια. Ο Weisman φιλοδοξεί το SR να είναι όσο το δυνατόν πιστότερο στο αρχικό πνεύμα του κόσμου της pen-and-paper δημιουργίας του, κυριότερα χαρακτηριστικά της οποίας είναι η συνύπαρξη Cybernetics, Μαγείας και Fantasy πλασμάτων στον ίδιο φουτουριστικό κόσμο. Έτσι μπορούμε να περιμένουμε ένα isometric RPG με tactical turn-based μάχες, βαθύτατο character development και μεγάλη δυνατότητα αλληλεπίδρασης με την ιστορία, πάντα στο πνεύμα των κανόνων και των χαρακτήρων του Rulebook της pen-and-paper έκδοσης. Το game αναμενόταν να κυκλοφορήσει τον Ιανουάριο του 2013 αρχικά, αλλά πήρε παράταση λίγων μηνών προκειμένου να υλοποιηθούν τα Stretch Goals που επετεύχθησαν στη διάρκεια του crowd-funding campaign, οπότε πλέον το περιμένουμε στο διάστημα Απριλίου-Ιουνίου 2013.

 

AGE OF DECADENCE

rpg2013snap4

Προσωπικό πουλέν μου, για το οποίο ενδεχομένως να σας έχω πρήξει… αλλά δεν μπορείτε να κάνετε και τίποτα για αυτό, εδώ που τα λέμε (εκτός κι αν ανοίξετε δικό σας site/blog όπου θα κράζετε “τον ανάπηρο του Ragequit που μας έχει πρήξει τα συκώτια με αυτό το game”, οπότε και θα σας απαντήσω με ένα ειλικρινές “Τouché”)… Anyway. Όπως θα διαβάσατε ίσως στο preview για το demo που ανέβηκε στο παρόν site πριν λίγες μέρες, η δημιουργία του Age of Decadence ξεκίνησε το μακρινό 2004 από τον Vince D. Weller και την ανεξάρτητη εταιρία του, Iron Tower Studio, με την ημερομηνία κυκλοφορίας του να παρατείνεται διαρκώς, μέχρι να φτάσουμε στον τελικό (μέχρι αυτήν την ώρα, τουλάχιστον) στόχο για κυκλοφορία τον Οκτώβρη του 2013. Ο κόσμος του game αποτελεί ένα ιδιαίτερο μείγμα στοιχείων του Ρωμαϊκού πολιτισμού με Post-Apocalyptic πινελιές, καθώς τα γεγονότα του παιχνιδιού λαμβάνουν χώρα μετά από έναν μυστήριο κατακλυσμό ο οποίος ισοπέδωσε την πανίσχυρη Αυτοκρατορία που κυριαρχούσε ως τότε στον κόσμο, αφήνοντας στην θέση της ερείπια, αρχαία αντικείμενα άγνωστης αξίας και δύναμης, και πολλές ευκαιρίες για τους ισχυρούς να εκμεταλλευτούν την νέα κατάσταση… Η οπτική γωνία του game θα είναι isometric (με δυνατότητα περιστροφής και zoom της κάμερας) και οι μάχες turn-based, αλλά τα πιο ξεχωριστά features του τίτλου είναι η ελευθερία κινήσεων που παρέχει, ο αριθμός των επιλογών που προσφέρονται και οι ανάλογες μοναδικές και καθοριστικότατες επιπτώσεις που έχουν οι επιλογές αυτές πάνω στα quests, στον κόσμο, στην ισορροπία δυνάμεων ανάμεσα στα factions του παιχνιδιού αλλά και στο ίδιο το σενάριο.

 

DRAGON AGE 3: INQUISITION

rpg2013snap5

Ίσως η πλέον “high-profile”από τις αναμενόμενες παραγωγές, τo Dragon Age 3: Inquisition ανακοινώθηκε επισήμως τον Μάιο του 2011 με προβλεπόμενη ημερομηνία κυκλοφορίας στο διάστημα Οκτώβρη-Δεκέμβρη 2013. Πρόσφατα διέρρευσαν κάποιες φήμες πως ενδεχομένως η κυκλοφορία να καθυστερήσει για μέσα στο 2014, ούτως ώστε αφενός η Bioware να ασχοληθεί περισσότερο με τα Star Wars: The Old Republic και Mass Effect 3 και αφετέρου το game να προλάβει το release των next-gen consoles, αλλά οι φήμες αυτές προς το παρόν διαψεύδονται από επίσημα χείλη και πληκτρολόγια, οπότε εμείς δεν έχουμε λόγο να μην το περιμένουμε μέσα στο 2013. Σεναριακά, το Inquisition θα βασίζεται στα γεγονότα που έλαβαν χώρα κατά το DA2, με την διαμάχη ανάμεσα στους Magi και τους Templars να έχει λάβει πλέον διαστάσεις ανοιχτού εμφυλίου πολέμου. Έχουν υπάρξει υπόνοιες πως μεγάλο μέρος της δράσης θα λαμβάνει χώρα στην “γαλλόφωνη” Αυτοκρατορία της Orlais, ενώ πηγές μιλάνε για game τεραστίων διαστάσεων πραγματικά –  ένας και μόνο από τους game maps του Inquisition θα είναι σαν μέγεθος ίσος με 4-5 φορές το μέγεθος ολόκληρης της Ferelden (επίσημες πηγές μιλάνε επίσης για “άντληση έμπνευσης από το Skyrim” αν είναι δυνατόν, οπότε δεν πρέπει να μας εκπλήσσει ακόμα και το ενδεχόμενο ενός πιο “sandbox” και open-ended κόσμου)! Πέραν τούτου, έχει επιβεβαιωθεί η δυνατότητα να κάνουμε Import το save μας από τα προηγούμενα DA. Αν και προφανώς δεν θα μπορούμε να παίξουμε τον ίδιο χαρακτήρα, θα γίνονται import οι σημαντικές αποφάσεις που έχουμε λάβει στα προηγούμενα games, ενώ κατά πάσα πιθανότητα θα μπορούμε να… συναντήσουμε face-to-face τον Grey Warden και τον Hawke χαρακτήρα μας!

Προφανώς δεν μπορεί να γίνει εκτενέστατη αναφορά πάνω σε ΟΛΑ τα RPG που περιμένουμε μέσα στο 2013, αλλά όπως και να έχει ας ριχθεί ένα απλό nudge και στα: Eschalon: Book 3, Underrail, Avadon 2, Dead State, The Dark Eye: Demonicon, Divinity: Original Sin, Chaos Chronicles.

Κώστας Καλλιανιώτης

Αρχαιολόγος/Ιστορικός, RPG Player, Οπαδός των Motörhead, Καταναλωτής Προβατίνας.

18 Comments

 1. ΕΠΙΣΗΜΩΣ, όλα τους είναι για μέσα στο 2013. Αν έχεις 100% βάσιμες και επίσημες πληροφορίες που ισχυρίζονται το αντίθετο, με χαρά να ανακαλέσω :p Πέραν τούτου, το Banner Saga είναι Strategy με RPG στοιχεία, το Nuclear Union είναι αρκετά ενδιαφέρον μεν αλλά παραμένει ACTION-RPG θεωρητικά, και το Chaos Chronicles ομολογουμένως το ξέχασα τελείως οπότε το προσθέτω τώρα, thanks for the heads up.

 2. Όλα καλά κι όλα ωραία (που λέει και το τραγούδι), αλλά το τελευταίο τι το’ θελες? Μετά απ’ αυτό που είδαμε με το 2 και με το πως αντιμετωπίζει πλέον η ΕΑware τα RPGs, μόνο αναμενόμενο δεν θα το χαρακτήριζα. Εκτός κι αν εννοείς, αναμενόμενο ως προς τη συνεχιζόμενη κατηφόρα μιας παλαι ποτέ πολυαγαπημένης εταιρείας.

 3. Σε ποια αναφέρεσαι? Εγώ βλέπω τουλάχιστον 3/5 να βγαίνουν του χρόνου (DA3 και AoD είναι τα αμφίβολα). Kudos για την αναφορά στο nuclear union. Anyway…
  Wasteland 2, Divinity Original Sin και Chaos Chronicles αυτά που είναι στην αρχή της σειράς αναμονής για τα rpg. 🙂

 4. Είναι αναγνωρίσμο franchise, όπως και να το κάνουμε. Κατά πάσα πιθανότητα θα βγει πατάτα (όπου ακούς “ΑΚΟΥΣΑΜΕ ΤΟΥΣ ΦΑΝΣ ΚΑΙ ΘΑ ΔΙΟΡΘΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΤΕΛΕΙΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ” σε συνδυασμό με “ΠΑΡΑΤΗΡΟΥΜΕ ΤΟ SKYRIM ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΩΡΩ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΜΑΣ ΠΗΓΗ ΕΜΠΝΕΥΣΗΣ”, κράτα μικρό καλάθι), αλλά πάντα υπάρχει η ελπίδα :p

 5. Τα 2 εκ του Kickstarter χλωμο το κοβω να προλαβουν τον ’13, το AoD παλι θα θελει περισσοτερη δουλεια και το DA3 θα παει στις επομενες κονσολες.
  @Hellion, αν το Nuclear Union ειναι action rpg τοτε τι θα ειναι το DA3? Οσο για το Banner Saga, ειναι ενας εξυπνος συνδιασμος TB strategy με rpg. Οπως και το Dragon Commander ειναι real time strategy και rpg μαζι. Και ειμαι σιγουρος πως αυτα τα 2 θα ειναι πολυ πιο πλουσια ως rpg απο κατι αλλες δηθεν ΑΑΑ κυκλοφοριες.

 6. Το παιχνίδι είχε ταυτότητα (βλ. origins). Μετά πήγε να κάνει κάτι σαν Dragon Effect και κάπου εκεί έχασε την μπάλα. Τώρα λέει θέλει να εμπνευστεί απ’ το σκάιριμ. Τρία παιχνίδια της ίδιας σειράς, τρία διαφορετικά πρόσωπα. Πόσο ενθαρρυντικό να είναι αυτό?

  Αν ήταν μια μικρή εταιρεία, δεν θα μπορούσες να της προσάψεις την ανάγκη να δανειστεί στοιχεία από άλλους πετυχημένους τίτλους. Όμως διάολε, είσαι η Bioware. Οι άλλοι θα έπρεπε να εμπνέονται από εσένα.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Back to top button
elEL