SPECIALS

Preview: King’s Bounty II

The Legend returns

Θέλετε να μάθετε πόσο πολύ αγαπάω το King’s Bounty; Ορίστε; Όχι; Δεν με νοιάζει, θα σας πω ούτως ή άλλως. Από την στιγμή που η ιστορική σειρά (το κλασικό King’s Bounty κυκλοφόρησε το 1990!) επέστρεψε στην επικαιρότητα με το King’s Bounty: The Legend έχω καταγράψει συνολικά 208 ώρες παιχνιδιού στα Legend, Armored Princess και Warriors of the North. Η μάχη στο στυλ του Heroes of Might and Magic, οι πολύχρωμοι κόσμοι και το χιουμοριστικό writing με μετέτρεψαν σε φανατικό οπαδό της σειράς και φυσικά περίμενα ένα sequel με πολύ μεγάλη ανυπομονησία. Ωστόσο, θα έλεγα ψέματα αν δεν παραδεχόμουν ότι οι πρώτες εικόνες από το King’s Bounty II με προβλημάτισαν. Βλέπετε, οι developers αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την isometric παρουσίαση των προηγούμενων παιχνιδιών και να υιοθετήσουν third-person camera στο στυλ των Witcher και Dragon Age. Τα πρώτα trailers έμοιαζαν επίσης να ακολουθούν έναν πιο σοβαρό τόνο στην πλοκή και το γράψιμο, οπότε η αλήθεια είναι πως ξεκίνησα να παίζω έχοντας αρκετές επιφυλάξεις. Ευτυχώς αυτές υποχώρησαν σε μεγάλο βαθμό όταν ξεκίνησα να παίζω.

Η πιο σημαντική αλλαγή στο King’s Bounty II εντοπίζεται στον πιο κινηματογραφικό τρόπο απεικόνισης, με third-person exploration και close-ups στους διαλόγους.

Για όσους δεν είχαν την τύχη ν ασχοληθούν μέχρι σήμερα με κάποιο παιχνίδι της σειράς, το King’s Bounty ΙΙ ανήκει στο είδος των RPG/strategy hybrids με ελεύθερη κίνηση σε real-time στον κόσμο του παιχνιδιού και turn-based μάχες όταν συναντήσετε κάποιον εχθρό. Όπως ακριβώς ίσχυε στην περίπτωση των παιχνιδιών Heroes of Might and Magic (με εξαίρεση το IV) ο ήρωας δεν συμμετέχει ο ίδιος στις μάχες αλλά έχει τον ρόλο του επικεφαλής ενός στρατού που αποτελείται από διάφορα γκρουπ μονάδων. Ωστόσο, η μη άμεση εμπλοκή στη μάχη δεν σημαίνει ότι ο ρόλος του ήρωά μας δεν είναι καθοριστικός αφού έχει τη δυνατότητα να παρέμβει με spell casting, ενώ τα attributes του ενισχύουν σε πολύ μεγάλο βαθμό το αξιόμαχο του στρατού του.

Μια τυπική μάχη στο παιχνίδι. Ο χάρτης αποτελείται από εξάγωνα και οι μονάδες κινούνται με τη σειρά που επιτάσσει το initiative τους. Μια καινοτομία σε σχέση με τα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς είναι ότι ο αριθμός των μονάδων σε κάθε γκρουπ απεικονίζεται επί της οθόνης.

Μια που το παρόν άρθρο είναι ένα preview της τελικής έκδοσης, δεν θα επεκταθώ στις λεπτομέρειες της πλοκής και θα περιγράψω απλά σε γενικές γραμμές τι θα πρέπει να περιμένετε. Μετά την αρχική επιλογή χαρακτήρα από τους τρεις διαθέσιμους (έναν άνδρα warrior, μία γυναίκα mage και μία γυναίκα Paladin) θα εισέλθετε στον fantasy κόσμο της Nostria. Η δράση εξελίσσεται σε πολλαπλούς ανοικτούς χάρτες και έχετε τη δυνατότητα να ακολουθήσετε το main quest ή να αναλάβετε κάποια από τα πολλά διαθέσιμα side quests. Όπως ίσχυε στα προηγούμενα King’s Bounty έτσι και τώρα η ολοκλήρωση αρκετών από των sidequests είναι απαραίτητη για να ενισχύσετε τον χαρακτήρα και τον στρατό σας αφού οι εχθροί δεν έχουν level scaling και μπορεί να σας συντρίψουν αν είστε underleveled. Η παρουσίαση των διαλόγων γίνεται σε τρίτο πρόσωπο, όσοι διάλογοι είδα ήταν πλήρως voiced και είναι προφανές ότι επιδίωξη των developers ήταν να δώσουν μια πιο κινηματογραφική χροιά στο παιχνίδι. Σε γενικές γραμμές το κατάφεραν, αν και η ποιότητα των character models και το editing στις cutscenes θα μπορούσαν να ήταν καλύτερα.

Δείγμα από τους διαλόγους. Η εικονιζόμενη δεσποινίδα είναι η Paladin. Εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι ο εξοπλισμός που αποκτάτε φαίνεται κανονικά στο 3d model του χαρακτήρα.

Όπως ανέφερα στην εισαγωγή, αρχικά είχα επιφυλάξεις σχετικά με το αν το King’s Bounty ΙΙ θα ήταν πιστό στα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς. Ανησυχούσα μήπως η καινούρια κατεύθυνση της παρουσίασης άλλαζε εντελώς το DNA που είχα συνηθίσει. Είμαι λοιπόν στην ευχάριστη θέση να σας πω πως, με βάση τα όσα είδα στην preview έκδοση, οι ανησυχίες αυτές ήταν αβάσιμες. Το gameplay μπορεί να έχει διαφορετική εικόνα, τόσο στο free roaming όσο και στις μάχες, ωστόσο ο πυρήνας του παραμένει σε πολύ μεγάλο βαθμό όμοιος με αυτόν των προηγούμενων παιχνιδιών ενώ και το γράψιμο διατηρεί σε πολλά σημεία τον χιουμοριστικό τόνο που ήταν διάχυτος σε όλους τους προηγούμενους τίτλους. Οι βετεράνοι του King’s Bounty και οι οπαδοί των turn-based strategy/RPG θα χρειαστούν συνεπώς πολύ λίγο χρόνο προσαρμογής, ωστόσο θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν ο νέος τρόπος παρουσίασης θα καταφέρει να προσελκύσει το ενδιαφέρον του mainstream κοινού.

Στο King’s Bounty II δεν υπάρχουν random encounters. Οι εχθροί έχουν μια ζώνη ελέγχου (η χρυσή γραμμή στην εικόνα) την οποία αν παραβιάσετε θα ξεκινήσει η turn-based μάχη.

Στα θετικά σημεία του King’s Bounty ΙΙ θα περιλάμβανα το turn-based σύστημα μάχης, τον σαφώς βελτιωμένο τεχνικό τομέα σε σχέση με τα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς, τον σχεδιασμό και την οπτική ποικιλία του κόσμου και τους fully voiced διαλόγους. Επίσης, ενδιαφέρον έχει το σύστημα του morality που συνδέεται στενά με το leveling. Σε πολλά quests προσφέρεται η επιλογή για τον τρόπο επίλυσης με βάση τέσσερις βασικούς άξονες ηθικής: Order, Power, Finesse και Anarchy, με την επιλογή που θα κάνετε να σας αποδίδει τους σχετικούς points του αντίστοιχου άξονα. Για να αποκτήσετε πρόσβαση στα πιο ισχυρά abilities του κάθε άξονα θα πρέπει σχετικά νωρίς να καταλήξετε στο τι είδους ηθική θα ακολουθήσει ο χαρακτήρας σας, αφού το ξεκλείδωμά τους απαιτεί να έχετε συγκεντρώσει συγκεκριμένο αριθμό από points.

Το skill tree χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες για καθέναν από τους άξονες ηθικής. Φυσικά ο χαρακτήρας μου ως paladin ακολουθεί τον δρόμο του Order.

Όσον αφορά τα σημεία που επιδέχονται βελτίωσης, θα έλεγα ότι οι cutscenes χρειάζονται λίγο tweaking και οι ανοικτοί χάρτες του παιχνιδιού δεν έχουν αρκετά ενδιαφέρον loot ώστε να επιβραβεύσουν την εξερεύνηση κάθε γωνιάς καθώς πολύ σπάνια ανακάλυψα ποιοτικό εξοπλισμό στα διάφορα chests και caches. Τέλος, οι χάρτες έχουν σε ορισμένα σημεία κάποιους αόρατους τοίχους (π.χ. δεν μπορείς να πέσεις από ένα μικρό ύψωμα στο έδαφος που είναι ένα μέτρο πιο κάτω) που ενδέχεται να αποδειχθούν ενοχλητικοί αφού θα σας αναγκάσουν να ψάξετε εναλλακτικές διόδους.

H απόκτηση νέων μονάδων, αντικειμένων και εξοπλισμού γίνεται από τα ειδικά καταστήματα όπως αυτό.

Καταλήγοντας, το preview κατάφερε να επαναφέρει την προσμονή μου για το King’s Bounty ΙΙ. Η παρουσίασή του είναι διαφορετική όμως η καρδιά του παραμένει εν πολλοίς ίδια και αυτό με χαροποίησε σαν μεγάλο οπαδό της σειράς. Φυσικά τα τελικά συμπεράσματα θα εξαχθούν με το review της ολοκληρωμένης έκδοσης ώστε να μπορώ να κρίνω συνολικά το πλήρες προϊόν όμως για την ώρα θα επιτρέψω στον εαυτό μου την αισιοδοξία ότι οι developers θα μας δώσουν έναν άξιο διάδοχο. Η επίσημη κυκλοφορία του King’s Bounty II έχει οριστεί για τις 24 Αυγούστου.

Αλέξανδρος Γκέκας

Αφοσιωμένος PC gamer, ο Αλέξανδρος παίζει τα πάντα ανάλογα με τη διάθεση της στιγμής, δείχνει όμως προτίμηση σε turn-based, strategy, RPGs και θεωρεί το UFO: Enemy Unknown ως το καλύτερο παιχνίδι όλων των εποχών. Κατά τα άλλα, προσπαθεί να κρύψει τα χελωνίσια αντανακλαστικά του αποφεύγοντας το competitive multiplayer γιατί, λέει, "δεν του ταιριάζει" και αναζητά τρόπους ώστε να αναγνωριστεί η "Church of Gaben" ως επίσημη θρησκεία στη χώρα μας.

12 Comments

 1. Απρόσμενα ελπιδοφόρο το preview, είχα ακριβώς τις ίδιες επιφυλάξεις με τον Αλέξανδρο αναφορικά με την αλλαγή ταυτότητας του νέου game και όσα διάβασα με εξέπληξαν ευχάριστα.

  Εξακολουθώ, βέβαια, να προτιμώ το καρτουνίστικο ύφος του αυθεντικού. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί αποφάσισαν να το γυρίσουν σε τέρμα generic fantasy ενώ διατήρησαν -έστω κι εν μέρει- το χιουμοριστικό ύφος :confused:

 2. [QUOTE=”maladroid, post: 577205, member: 102613″]
  Απρόσμενα ελπιδοφόρο το preview, είχα ακριβώς τις ίδιες επιφυλάξεις με τον Αλέξανδρο αναφορικά με την αλλαγή ταυτότητας του νέου game και όσα διάβασα με εξέπληξαν ευχάριστα.

  Εξακολουθώ, βέβαια, να προτιμώ το καρτουνίστικο ύφος του αυθεντικού. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί αποφάσισαν να το γυρίσουν σε τέρμα generic fantasy ενώ διατήρησαν -έστω κι εν μέρει- το χιουμοριστικό ύφος :confused:
  [/QUOTE]

  Η δική μου θεωρία είναι ότι προσπαθούν να προσελκύσουν mainstream κοινό υιοθετώντας το στυλ του Witcher 3. Αντίστοιχη διάθεση εντοπίζω στην αλλαγή της οπτικής στις μάχες για να θυμίζει Civ. Δεν τους κατηγορώ, τα προηγούμενα King’s Bounty δεν έκαναν ποτέ τρελές πωλήσεις, αλλά το mainstream κοινό περιμένει polish που δεν υπάρχει ακόμα στην preview έκδοση.

 3. Θένξ για το preview, αναμένουμε και τελικές εντυπώσεις! Το παράδοξο με μένα είναι ότι ενώ το πρώτο King’s Bounty (early 90s, ο πρόγονος των HoMnM για αρκετούς) το είχα λιώσει τα reboot του αργότερα δεν με είχαν κρατήσει (η αλήθεια είναι πως δεν του έδωσα αρκετές ευκαιρίες) Προσωπικά μου αρέσει περισσότερο το art direction που παίρνει τώρα παρά το καρτουνίστικο που είχε.

 4. [QUOTE=”Savatar, post: 577242, member: 102698″]
  Θένξ για το preview, αναμένουμε και τελικές εντυπώσεις! Το παράδοξο με μένα είναι ότι ενώ το πρώτο King’s Bounty (early 90s, ο πρόγονος των HoMnM για αρκετούς) το είχα λιώσει τα reboot του αργότερα δεν με είχαν κρατήσει (η αλήθεια είναι πως δεν του έδωσα αρκετές ευκαιρίες) Προσωπικά μου αρέσει περισσότερο το art direction που παίρνει τώρα παρά το καρτουνίστικο που είχε.
  [/QUOTE]

  Άρα κάτι ξέρουν οι developers!

 5. Ενδιαφέρουσες μου φαίνονται οι αλλαγές και θα ήθελα πολύ να δω το παιχνίδι. Η μεγαλυτέρη ανησυχία μου έχει να κάνει με τη δυσκολία. Ακόμα και να πεις ότι είμαι άμπαλος, δεν μου αρέσε που μετά από δεκάδες ώρες στο Legend, έφτασα σε σημείο να μην μπορώ να κερδίσω κομβικές μάχες για να το τελειώσω κι έτσι το παράτησα. Αν δεν κάνω λάθος, όσο περνάει ο καιρός πολλαπλασιάζονται οι αντίπαλοι, οπότε μετά από κάποια μάχη με πύρρειο νίκη, δεν μπορείς πια να κάνεις catch up.

 6. Η αλήθεια είναι ότι κι εγώ ζορίστηκα σε κάποια σημεία του Legend αλλά τελικά τα κατάφερα με λίγο έξτρα grinding ή save scumming, δεν καλοθυμάμαι. Εκείνο που παίζει να παράτησα στα μισά είναι το Armored Princess, αλλά δεν θυμάμαι αν ήταν θέμα δυσκολίας ή βαρεμάρας :unsure:

 7. [QUOTE=”manofsorrows, post: 577475, member: 102905″]
  Ενδιαφέρουσες μου φαίνονται οι αλλαγές και θα ήθελα πολύ να δω το παιχνίδι. Η μεγαλυτέρη ανησυχία μου έχει να κάνει με τη δυσκολία. Ακόμα και να πεις ότι είμαι άμπαλος, δεν μου αρέσε που μετά από δεκάδες ώρες στο Legend, έφτασα σε σημείο να μην μπορώ να κερδίσω κομβικές μάχες για να το τελειώσω κι έτσι το παράτησα. Αν δεν κάνω λάθος, όσο περνάει ο καιρός πολλαπλασιάζονται οι αντίπαλοι, οπότε μετά από κάποια μάχη με πύρρειο νίκη, δεν μπορείς πια να κάνεις catch up.
  [/QUOTE]

  Προσπαθώ να θυμηθώ αν όντως αυξάνονταν οι εχθροί και δεν είμαι σίγουρος. Σίγουρα πάντως είχε πολλές μάχες που λειτουργούσαν ως level gating ορισμένων περιοχών, αν πήγαινες underleveled δεν το γλίτωνες το ξύλο. Ήταν αρκετά δύσκολο παιχνίδι.

 8. Στο legends σε νορμάλ δυσκολία δεν αυξάνονταν και δεν είχε λεβελ scaling. Moνο στον Karador δυσκολεύτηκα αλλά με τον σωστό συνδυασμό τεράτων βγήκε εύκολα. Από εκείνο το σημείο και πέρα πρέπει απλά να κάνεις συνδυασμούς με τα τέρατα και τον εξοπλισμό σου και βγαίνει νερό, δεν θυμάμαι να έχασα άλλη μάχη και τα λεφτά ήταν υπεραρκετά αν κάνεις side quests και εξερεύνηση

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elGreek