REVIEWS

BLACK SAILS – THE GHOST SHIP

Μέχρι προ ολίγων ημερών, τα adventure games που προέρχονταν απ’ την Deck13 Interactive κι ήταν διαθέσιμα στην αγγλική γλώσσα ήταν έξι. Η “Ankh” τριλογία, τα δύο “Jack Keane” και το “Haunted”. Το τελευταίο, όπως είχαμε αναφέρει και στο review του, αποδείχθηκε haunted (=στοιχειωμένο), όνομα και πράγμα. Ενώ αρχικά επρόκειτο να κυκλοφορήσει απ’ την Lace Mamba Global, τα δικαιώματα της διάθεσής του στην Ευρώπη μεταβιβάστηκαν στην άλλοτε μεγάλη DTP Entertainment, η οποία όμως εν συνεχεία χρεοκόπησε, αφήνοντας ορφανό το παιχνίδι, που, τουλάχιστον μέχρι να φτάσει στο Steam, υπήρξε εξαιρετικά δυσεύρετο. Μ’ αυτά και μ’ αυτά ένας τίτλος που υπήρξε έτοιμος απ’ το 2011 κατέστη ευρέως διαθέσιμος περίπου κατόπιν τριετίας, μ’ ότι αυτό σήμανε για την εμπορική πορεία του.

Παρόμοια –κι ακόμη μεγαλύτερη- χρονική καθυστέρηση παρατηρείται και στην περίπτωση του “Black Sails-The Ghost Ship”, του οποίου η γερμανόφωνη version έκανε την εμφάνισή της προ πενταετίας! Μ’ άλλα λόγια έχουμε να κάνουμε μ’ ένα παιχνίδι ακόμη παλαιότερο και του “Haunted”, με την αγγλική αυτή έκδοση να βασίζεται σ’ ένα build του 2013. Ωστόσο χρειάστηκαν δύο ακόμη χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί η απαραίτητη μεταγλώττιση κι ο αναγκαίος υποτιτλισμός του. Στο σημείο αυτό οφείλω να επισημάνω ότι μία πολύ δραστήρια ομάδα συμπατριωτών μας, μ’ επικεφαλής το μέλος ShinjiGR, στο μεσοδιάστημα –πιο συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο του 2014- είχε κυκλοφορήσει ένα patch που προσέφερε αγγλικό υποτιτλισμό για τη retail έκδοση που είχε εμφανιστεί στη Γερμανική αγορά.

Black Sails Snap1Το πρώτο δωμάτιο που αντικρύζουμε εισερχόμενοι στο πλοίο

ΚΡΥΒΕΤΑΙ Η ΗΛΙΚΙΑ;

Ωστόσο, όπως αποδεικνύεται μέσω του “Black Sails”, δεν αρκεί η ηχογράφηση νέων συνομιλιών για να φέρεις επιτυχώς στο σήμερα ένα παιχνίδι που κουβαλάει πέντε και πλέον χρόνια στην πλάτη του. Αυτό πιστοποιείται από δύο χαρακτηριστικά, ένα εκ των οποίων κοστίζει πολύ και δε μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Γι’ αρχή λοιπόν, η Ogre3D engine και τ’ αποτέλεσμα που προσφέρει μοιραία αδυνατούν ν’ αντιπαρατεθούν στον οπτικό τομέα έναντι των σύγχρονων εκπροσώπων του είδους. Όσο φιλότιμες προσπάθειες κι αν κάνει το antialiasing να λειάνει τις διάφορες υφές και να κρύψει, όσο μπορεί, την ηλικία του “Black Sails”, τ’ απανταχού textures και sprites, αλλά και το συνολικότερο στυλ απεικόνισης του εσωτερικού του πλοίου, μαρτυρούν τη χρονική προέλευση του τίτλου της Deck13.   

Ωστόσο αυτό είναι κάτι που πολλοί φίλοι της κατηγορίας είναι σίγουρα πρόθυμοι να παραβλέψουν, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι τ’ όλο αποτέλεσμα δεν είναι σε καμία περίπτωση άσχημο, χώρια που το adventure κοινό έχει, κατά το παρελθόν, επιφυλάξει θερμή υποδοχή σε pixel-art τίτλους, σαν τις δημιουργίες της WadjetEye Games. Εκείνο όμως που είναι αδύνατο να συγχωρέσει κανείς είναι η υπερβολικά μικρή γραμματοσειρά, που στις σύγχρονες αναλύσεις (1920×1080 και άνω) αποδεικνύεται αξεπέραστο πρόβλημα. Σε συνδυασμό με το δυσανάγνωστο Cezanne font style που έχει υιοθετήσει το παιχνίδι, η ανάγνωση των διαφόρων καταχωρήσεων ενός ημερολογίου, που βρίσκουμε διάσπαρτες εντός του μυστηριώδους πλοίου, καθίσταται βασανιστική κι εν τέλει αδύνατη. Μόνη λύση για να βελτιωθεί κάπως η κατάσταση είναι να επιλέξουμε χαμηλότερη ανάλυση γραφικών, π.χ. 1280×720, κάτι που ταυτοχρόνως δείχνει να έχει ευεργετική επίδραση και στην αλληλεπίδρασή μας με τα διάφορα hotspots, η αναγραφή των οποίων αποδεικνύεται επίσης βάσανο σε HD περιβάλλον.  

Μια και ο λόγος περί hotspots, το μικρό πεδίο που αφορά στο καθένα τους πολύ πιθανό είναι να σας κάνει να μην παρατηρήσετε πολλά εξ’ αυτών, τουλάχιστον κατά την πρώτη επίσκεψή σας σ’ ένα χώρο. Η χρήση λοιπόν του σχετικού indicator είναι εκ των ουκ άνευ, δε λείπει όμως ένα σημείο όπου δυστυχώς η ενεργοποίηση της εν λόγω λειτουργίας δε φανερώνει ένα απαραίτητο για τη συνέχεια της περιπέτειας σημείο αλληλεπίδρασης. Θεωρώ ότι οφείλω να διευκρινίσω σε τί ακριβώς αναφέρομαι, ούτως ώστε ν’ απαλλάξω απ’ τον μπελά της άσκοπης περιπλάνησης –της οποίας εγώ δε γλύτωσα- όποιον αποφασίσει να προμηθευτεί το “Black Sails”. Καταφέρνοντας να εισέλθουμε στην καμπίνα του καπετάνιου κι αφού συλλέξουμε οτιδήποτε άλλο χρειάζεται, απ’ τη βιβλιοθήκη που βρίσκεται μπροστά απ’ τον Lex πρέπει να πάρουμε τον lockpicker που εντοπίζεται στο άνω αριστερό τμήμα της και φαίνεται ελάχιστα. Επίτηδες να το έκαναν οι άνθρωποι της Deck13 δε θα τα είχαν καταφέρει καλύτερα!      

Black Sails Snap2Δύστροπος ο Lex, δεν είναι αυτό που λέμε “αξιαγάπητος”

Μια και διαπιστώνω ότι, δίχως να είναι η αρχική πρόθεσή μου, μέχρι αυτού του σημείου του review έφτασα να μην έχω αναφέρω τίποτα άλλο παρά τ’ αρνητικά γνωρίσματα του παιχνιδιού, να υπογραμμίσω και το τελευταίο, που έχουμε κατά καιρούς συναντήσει, σε παρόμοια μορφή, και σ’ άλλους τίτλους, ειδικά εκ Γερμανίας προερχομένους. Αυτό έχει να κάνει με την αδυναμία πραγματοποίησης savegame αν τα Language και Regional settings του λειτουργικού σας, αλλά κι η επιλογή για εμφάνιση γλώσσας σε non-Unicode εφαρμογές, είναι ρυθμισμένα στα ελληνικά. Προκειμένου να τρέξετε απρόσκοπτα το “Black Sails” οφείλετε να γυρίσετε τις σχετικές ρυθμίσεις σε English (US) ή English (UK). Ανάλογα “στραβοπατήματα” είχαν παρατηρηθεί τόσο στο “Haunted” -παραδόξως εκεί δεν είχα έρθει αντιμέτωπος με κάτι τέτοιο-, όσο και στα “The Abbey” και “The Whispered World”.  Κρίνω ότι είναι δύσκολο, έως απίθανο, να δούμε να κυκλοφορεί patch που να διορθώνει το συγκεκριμένο πρόβλημα, οπότε έχετε υπ’ όψη σας τον παραπάνω τρόπο επίλυσής του.

ΚΑΡΑΒΙ ΑΚΥΒΕΡΝΗΤΟ Η ΜΟΙΡΑ ΜΑΣ

H ιστορία λαμβάνει χώρα στο έτος 1884, αν και κάτι τέτοιο κακώς δεν αναφέρεται στην παρούσα αγγλική version του τίτλου. Στην εισαγωγή παρακολουθούμε το ταξίδι ενός πολυτελούς πλοίου που σύντομα καταλήγει σε τραγωδία, αφού βυθίζεται καταμεσής του ωκεανού. Δύο εκ των επιβαινόντων του, ο Lex and Anna, καταφέρνουν να σωθούν, ανεβαίνοντας σ’ ένα άλλο, μυστηριώδες, πλοίο που ξάφνου εμφανίζεται μπροστά τους. Οι δύο άγνωστοι μεταξύ τους άνθρωποι σύντομα καταλαβαίνουν ότι από άποψης ιδιοσυγκρασίας δεν έχουν πολλά κοινά. Την ίδια στιγμή όμως γνωρίζουν καλά ότι οφείλουν να αφήσουν τις όποιες διαφορές τους στην άκρη, προκειμένου να εξερευνήσουν το εσωτερικό του πλοίου στο οποίο βρέθηκαν και που εκ πρώτης ματιάς δείχνει έρημο και ακυβέρνητο.  

Λίγο αργότερα ο Lex θα πέσει θύμα ατυχήματος, μ’ αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να βοηθήσει την Anna. Απεναντίας, είναι εκείνη που θα πρέπει να φροντίσει τον αντιπαθητικό, για την ίδια, νεαρό, περιποιούμενη τις πληγές του. Η εξερεύνηση πλέον θ’ αποτελέσει προσωπική και μοναχική υπόθεση, που σύντομα θα ταράξει την πρωταγωνίστριά μας, αφού μέσω οραμάτων θ’ αρχίσει να βλέπει γεγονότα που είχαν προ πολλού προηγηθεί της άφιξης των δύο ναυαγών στο πλοίο. Το περιεχόμενό τους κάθε άλλο παρά ευχάριστο είναι, αφού δείχνουν ν’ αφηγούνται μία τραγική ιστορία. Μία ιστορία που θα συνοδεύσει τους δύο χαρακτήρες μέχρι και το τελευταίο λεπτό παρουσίας τους στο πλοίο.

Black Sails Snap5Η πορεία του πλοίου αποτελεί αίνιγμα

Εκ πρώτης ανάγνωσης το σενάριο του παιχνιδιού της Deck13 δεν προξενεί ιδιαίτερη έξαψη, αφού ανάλογες ιστορίες έχουμε οπωσδήποτε δει, διαβάσει και παίξει ουκ ολίγες φορές. Ο τρόπος όμως που ξεδιπλώνεται η πλοκή του, η ατμόσφαιρα που περικλείει και η απαραίτητη ανατροπή πριν το φινάλε του, στοιχειοθετούν ένα ενδιαφέρον adventure game που αξίζει της ενασχόλησής σας μαζί του. Μάλιστα τόσο το φινάλε όσο και το συνολικότερο νόημα όσων βλέπουμε να συμβαίνουν κατά τις 4-5 ώρες που διαρκεί το “Black Sails” αφήνονται στην κρίση του ίδιου του παίκτη, μέσα απ’ τον τρόπο που εκείνος θα διαλέξει να ολοκληρωθεί η ιστορία. Τα διαθέσιμα διαφορετικά φινάλε είναι τρία, εξαρτώνται απ’ τις επιλογές που θα κάνουμε κατά την τελευταία σεκάνς και συνδυαζόμενα μεταξύ τους δείχνουν να φανερώνουν την ερμηνεία και εξήγηση που είχαν οι ίδιοι οι δημιουργοί στο μυαλό τους. Εξυπακούεται ότι αξίζει να τα παρακολουθήσετε και τα τρία, αφού, όπως μόλις ανέφερα, δεν απαιτούν εκ νέου πολύωρη ενασχόληση με τις περιπέτειες της Anna και του Lex. Θα σας σύστηνα να μην αμελήσετε ν’ ανατρέξετε στη Wikipedia για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ονομασία του πλοίου, που αποκαλύπτεται στο κλείσιμο της περιπέτειας.      

ΜΟΝΗ ΚΙ ΕΡΗΜΗ ΠΕΡΠΑΤΩ, ΜΟΝΗ ΛΥΝΩ ΓΡΙΦΟΥΣ

Λόγω της φύσης του παιχνιδιού, η περιπλάνηση της Anna είναι μοναχική. Δεν έρχεται σ’ επαφή με κανέναν χαρακτήρα πλην του Alex, αλλά κι εκείνων που βλέπει στα οράματά της. Κατά τη διάρκεια αυτών μας δίνεται η δυνατότητα ελέγχου ενός δεύτερου ήρωα, τον οποίο ασφαλώς δε θα σας αποκαλύψω για ευνόητους λόγους. Η εναλλαγή των πρωταγωνιστών οδηγεί σε μία υποτυπώδη διάσπαση της δράσης σε πέντε κεφάλαια, με τα δύο τελευταία να διαρκούν ελάχιστα.  

Από έναν τίτλο που κοστίζει €10 οπωσδήποτε θα περίμενε κανείς να διαρκεί περισσότερο των μόλις 4-5 ωρών. Ωστόσο δεν είμαι απόλυτα σίγουρος για το αν ενδεχόμενη επιμήκυνση της δράσης θα λειτουργούσε υπέρ του συνολικότερου αισθήματος που αφήνει το παιχνίδι φτάνοντας στο φινάλε του. Για να το πω κι αλλιώς, σε μία τέτοια περίπτωση οι developers είτε θ’ αναγκάζονταν να “φλυαρήσουν”, είτε να αποκαλύψουν περισσότερα στοιχεία που θα έκαναν τον παίκτη να ψυλλιαστεί το πού πάει η ιστορία. Συνεπώς, είναι μία απ’ τις ελάχιστες φορές που προσωπικά τείνω να συμφωνήσω με τη σύντομη διάρκεια ενός adventure game.

Black Sails Snap3Ο καλύτερος γρίφος του παιχνιδιού

Όσον αφορά στους γρίφους που περιέχει το “Black Sails” δεν έχω κάποιο παράπονο, με την εξαίρεση ενός σημείου. Σε γενικές γραμμές είναι όλοι βατοί, δίχως κάποια περίπτωση υπερβολής από μεριάς των developers. Βασίζονται εξ’ ολοκλήρου στη συλλογή και ορθή αξιοποίηση των διαφόρων αντικειμένων που βρίσκουμε, ενώ ο τελευταίος, που έχει να κάνει με την εύρεση της πορείας που ακολουθεί το πλοίο είναι μάλλον κι ο καλύτερος. Λίγο πριν όμως εντοπίζεται ένας άλλος, που πάσχει απ’ το κλασσικό γνώρισμα αρκετών adventure games: Ο παίκτης έχει καταλάβει ότι οφείλει να προβεί σε μία συγκεκριμένη πράξη, τη δοκιμάζει και τ’ αποτέλεσμα είναι αρνητικό μέχρις ότου αντιληφθεί κι η πρωταγωνίστρια την αναγκαιότητά της. Υπό μία έννοια βέβαια κάτι τέτοιο είναι ρεαλιστικό και αφήνει στην άκρη το φαινόμενο του metagaming. Στην περίπτωση που εξετάζουμε όμως το ζητούμενο έχει ήδη τεθεί και απλά η ηρωίδα μας δεν είναι σε θέση να κάνει κάτι προτού της το υποδείξει εν τέλει ο Lex.

Αν κάπου νιώσετε ότι δεν αντιλαμβάνεστε τί οφείλετε να κάντε προκειμένου να επέλθει πρόοδος -αν και πολύ αμφιβάλλω γι’ αυτό-, το εικονίδιο που βρίσκεται στο κάτω αριστερό άκρο της οθόνης ανά πάσα στιγμή υποδεικνύει τα objectives. Όσο για το inventory, εδράζεται στο άνω τμήμα και μας επιτρέπει να παρατηρήσουμε πιο προσεκτικά οτιδήποτε συλλέγουμε, τοποθετώντας το εκάστοτε αντικείμενο στον μεγεθυντικό φακό που διαθέτει.

ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΔΥΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΑ

Μπορεί να περάσανε αισίως πέντε χρόνια απ’ τη στιγμή που δόθηκε η ευκαιρία στο κοινό της Γερμανίας ν’ ανακαλύψει τί κρύβει το αινιγματικό πλοίο, άξιζε όμως να συμβεί το ίδιο και με τους υπόλοιπους ανά τον κόσμο παίκτες. Σίγουρα έχει χτυπητές αδυναμίες, με κυριότερες εκείνες της πολύ μικρής γραμματοσειράς και του δυσανάγνωστου font, όπως και του περιορισμένου πεδίου εμφάνισης έκαστου hotspot, αλλά στον πυρήνα του κρύβει μία ιστορία που θα σας κάνει να περάσετε καλά μαζί της για ένα-δύο απογεύματα. Η ατμόσφαιρά του θα διατηρήσει το ενδιαφέρον σας ζεστό, όπως το ίδιο θα κάνουν και τα οράματα της Anna.

Black Sails Snap4Άγρια η ιστορία που κρύβει το πλοίο

Δεν είναι το adventure game που θα σας συγκλονίσει ή θα σας μείνει αξέχαστο, δε θα μετανιώσετε όμως για τον χρόνο που θα του διαθέσετε. Κι επειδή οι τίτλοι της Deck13 μπαίνουν πολύ συχνά σε προσφορές, δε θ’ αργήσει η στιγμή που θα μπορέσετε να κάνετε δικό σας κι αυτόν με σαφώς λιγότερα απ’ τα €10 που ζητάει αυτή τη στιγμή. Όσο για τη δημιουργό εταιρεία, νομίζω ότι έχει έρθει η ώρα να κάνει το επόμενο βήμα και να μας δώσει έναν σύγχρονο εκπρόσωπο της κατηγορίας, αφού ολοκλήρωσε την επανακυκλοφορία πρότερων τίτλων της. 

karkasSpecs 3        

Pros

  • Ενδιαφέρουσα ιστορία, με την αναγκαία ανατροπή στο φινάλε
  • Πλήθος γρίφων, που ικανοποιούν τον παίκτη
  • Αφήνει εύστοχα στην κρίση μας την ερμηνεία των απανταχού γεγονότων

Cons

  • Υπερβολικά μικρή γραμματοσειρά σε σύγχρονες αναλύσεις
  • Σχεδόν αδύνατη η ανάγνωση των διαφόρων σημειώσεων που βρίσκουμε στο πλοίο, λόγω και του font που έχει επιλεγεί 
  • Περιορισμένο εύρος εμφάνισης των hotspots
  • Το πρόβλημα αποθήκευσης της προόδου μας, που απαιτεί αλλαγή των Language και Regional settings
  • Το σημείο απουσίας εμφάνισης ενός κρίσιμου hotspot
  • Σε μεγάλη μερίδα του κοινού θ’ αφήσει την αίσθηση ότι ολοκληρώνεται πολύ σύντομα

RATING - 68%

68%

Μάνος Καρκαλέμης

Manos can't help but feel happy that he was actively involved in gaming writing in the years 2009-2017, when he was given the opportunity to write reviews for some adventure game gems, such as "The Whispered World", "Monkey Island 2-LeChuck's Revenge" (Remastered Edition), "The Book of Unwritten Tales 1&2", "Grim Fandango" (Remastered Edition), "Gabriel Knight-Sins of the Fathers" (25th Anniversary Edition), "Night of the Rabbit", "Memento Mori 2", "Day of the Tentacle" (Remastered Edition).

3 Comments

Leave a Reply

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
en_USEN