REVIEWS

MURDERED: SOUL SUSPECT

Salem’s Lot.

Όταν πρωτοανακοινώθηκε το Murdered, η Square Enix δημιούργησε μεγάλες προσδοκίες γύρω από τον τίτλο. Ένα μεταφυσικό νουάρ, με στοιχεία action, adventure και stealth και την δράση του να τοποθετείται στην βασανισμένη πόλη του Salem, με τον παίκτη να αναλαμβάνει τον ρόλο του άρτι δολοφονηθέντος ντετέκτιβ, Ronan O’ Connor, με απώτερο στόχο να ξεδιαλύνει την ίδια την δολοφονία του και παράλληλα, να σταματήσει τον αινιγματικό Bell Killer, προτού εκείνος σκοτώσει ξανά.

Murdered1Ψαρωτικό έτσι; Περιμένετε τώρα να δείτε πως γίνεται το investigation κανονικά.

Το όλο κόνσεπτ είναι ιδιαίτερα ιντριγκαδόρικο και προς τιμήν του, παρά τα όποια ψεγάδια του, το Murdered το τιμά, στην καλύτερη παράδοση των budget μεταφυσικών θρίλερ της δεκαετίας του ’90. Δεν γνωρίζω πόσοι από εσάς είχατε την χαρά να απολαύσετε το “The Frighteners”, το ιδιότυπο μεταφυσικό θρίλερ/μαύρη κωμωδία του Peter Jackson, αλλά παίζοντας το Soul Suspect, δεν ήταν λίγες οι φορές που οι ομοιότητες μεταξύ των δυο ήταν περισσότερο από εμφανείς και αυτό το γράφω ως κοπλιμέντο και για τα δυο φίλμ.

Και όχι, λατρεμένε Τακτικέ Αναγνώστη, δεν διάβασες κάτι λάθος, ούτε έχω αρχίσει να ζουρλαίνομαι αγρίως. Έγραψα “φίλμ”. Το ίδιο το gameplay του Murdered, έμεινε σκοπίμως “κρυφό” κατά την διάρκεια των previews, με την απεικόνιση τρίτου προσώπου και την -όχι και ιδιαίτερα εντυπωσιακή- χρήση της Unreal Engine 3, να μας προϊδεάζει για ένα υβρίδιο action/stealth gameplay, στα πλαίσια των πρόσφατων τίτλων της Square Enix. Παρουσιάστηκαν κάποιες σεκάνς έρευνας, οι οποίες ουδέποτε αποσαφηνίστηκε τί ποσοστό του gameplay θα απάρτιζαν. Με το παιχνίδι να έχει πλέον κυκλοφορήσει κανονικά, διαπιστώνουμε πως ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε με ένα interactive movie, γαρνιρισμένο με υποψίες stealth και ολίγη από open world ψυχαναγκαστική συλλογή collectibles. Παραδόξως, τα τελευταία αποτελούν ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα στοιχεία του τίτλου, καθώς οι ιστορίες που διηγούνται, συνεισφέρουν τα μέγιστα στο χτίσιμο της ατμόσφαιρας του παιχνιδιού.

Murdered2Στην πορεία της έρευνάς μας θα μάθουμε αρκετά πράγματα για την ανατριχιαστική ιστορία του Salem.

Η επιτυχής δημιουργία ατμόσφαιρας είναι ίσως και το δυνατότερο χαρτί του τίτλου. Ολόκληρη η δράση του Murdered: Soul Suspect λαμβάνει χώρα το ίδιο το βράδυ του φόνου μας και ένα ολοκληρωμένο playthrough, διαρκεί γύρω στις δέκα ώρες, διάστημα που κρίνεται περισσότερο από ικανοποιητικό για παιχνίδι του είδους του. Το νυχτερινό Salem, παρά τα last-gen μοντέλα χαρακτήρων (με εξαίρεση εκείνα των κεντρικών χαρακτήρων, τα οποία είναι εμφανώς πιο προσεγμένα) και την γενικότερη ερημιά που επικρατεί, καταφέρνει να δημιουργήσει μια ιδιαίτερα πειστική b-movie ατμόσφαιρα, η οποία παραδόξως και ενάντια σε κάθε λογική, σε βυθίζει στον σκοτεινό κόσμο του. Καθώς χειριζόμαστε στην ουσία ένα φάντασμα, βλέπουμε εκτός από τα αντικείμενα του φυσικού κόσμου και τους ζωντανούς, απόηχους του παρελθόντος και φυσικά άλλα αλύτρωτα πνεύματα και στοιχειά να περιφέρονται στους δρόμους της πόλης. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις, μπορούμε να αναλάβουμε να βοηθήσουμε τις χαμένες ψυχές να βρουν γαλήνη, πραγματοποιώντας μια μικρή έρευνα στην άμεση περιοχή που στοιχειώνουν. Σε συνδυασμό με την πλούσια ιστορία του Salem, όπως αυτή αποκαλύπτεται μέσα από την πληθώρα των collectibles, οι έρευνες αυτές ισχυροποιούν την επένδυσή μας στον κόσμο του παιχνιδιού, ζωντανεύοντάς μια από τις μαύρες σελίδες της ιστορίας του δυτικού κόσμου με ιδιαίτερα παραστατικό τρόπο.

Murdered4Ένα από τα πολλά και άκρως ενδιαφέροντα ghost stories που μπορούμε να αποκαλύψουμε μαζεύοντας τα αντίστοιχα collectibles.

Κάπως έτσι λοιπόν φτάνουμε και στο «ζουμί» του τίτλου και ταυτόχρονα την αχίλλειο πτέρνα του, τις έρευνες, ελληνιστί investigations, οι οποίες σε θεωρητικό επίπεδο, έφεραν αρκετές πρωϊμες συγκρίσεις με το ανυπέρβλητο L.A. Noire. Η μοναδική ομοιότητα ανάμεσα στους δυο τίτλους είναι πως και στους δυο χειριζόμαστε ένα ντετέκτιβ με καπέλο και καλούμαστε να ερευνήσουμε ορισμένες σκηνές εγκλήματος. Εκεί που το μαύρο ποίημα της Rockstar μας έκανε να νιώσουμε αληθινοί ντετέκτιβ, υποχρεώνοντάς μας να δίνουμε τεράστια προσοχή τόσο στις καταθέσεις των μαρτύρων όσο και στην διεξοδική έρευνα αλλά και ορθή αξιολόγηση των ευρημάτων μας, το Murdered προσφέρει μια εμπειρία έρευνας τόσο παιδική, που αρκετές φορές σκεφτόμουν πως ο συγκεκριμένος τίτλος ίσως αποτελεί ένα από τα καλύτερα σημεία εισόδου στο μαγικό κόσμο του PC gaming για τους μικρούς μας φίλους. Και μόλις κατάφερα να γράψω όλη αυτή την φράση δίχως να σκάσω υποψία χαμογέλου, μου χρωστάω γουίσκι μετά.

Murdered7What he said.

Αλλά σοβαρά τώρα. Μια τυπική έρευνα του Murdered, έχει ως εξής : Μπαίνουμε σε μια νέα τοποθεσία. Παρακολουθούμε μια αρκετά ατμοσφαιρική cinematic, η οποία προωθεί και συνδέει το σενάριο και κατόπιν παίρνουμε τον έλεγχο του Ronan, ενώ μαγικά ιπτάμενα γράμματα εμφανίζονται μπροστά μας και μας ρωτάνε κάτι σε στύλ «Τί έγινε εδώ;». Κάτω αριστερά βλέπουμε πόσα clues πρέπει να ανακαλύψουμε προτού ο Ronan να μπορέσει να εξάγει κάποιο συμπέρασμα. Περιφερόμαστε λοιπόν σε μια ακτίνα μισού έως δυο μέτρων, πηγαίνουμε επάνω από κάτι συνήθως τεράστιο και φούλ καρφωματικό (σκεφτείτε ματωμένο τσεκούρι, σκισμένο φόρεμα κτλ.) και πατάμε το «X» στο gamepad. Είναι απολύτως εφικτό να παίξουμε με ποντίκι και πληκτρολόγιο, αλλά δεν το συνιστώ, καθώς το παιχνίδι είναι απευθείας port από τις κονσόλες, κλειδωμένο στα 30FPS και φυσικά όλα τα prompts και οι οδηγίες εμφανίζονται με όρους gamepad, κάτι το οποίο ομολογουμένως δεν περιμέναμε από κυκλοφορία της Square Enix, η οποία μας έχει συνηθίσει σε ιδιαίτερα προσεγμένες μεταφορές των τίτλων της από τις κονσόλες στο PC.

Murdered9Κάθε ιστορία με φαντάσματα που σέβεται τον εαυτό της έχει έναν τρομακτικό ρετρό φωτογράφο!

Πατώντας λοιπόν το «X», o Ronan προσθέτει το εν λόγω clue στην βάση δεδομένων του. Μόλις συγκεντρώσουμε αρκετά clues, πατάμε το «Y» και μεταβαίνουμε σε ένα interface τύπου deduction board, όπου το παιχνίδι μας ρωτά φερ’ειπείν «Τί έψαχνε ο δολοφόνος στην Εκκλησία;» και καλούμαστε να επιλέξουμε από μια έως τρεις απαντήσεις, ανάλογα με την πολυπλοκότητα της έρευνας. Δυστυχώς, το επίπεδο της πρόκλησης κυμαίνεται από μηδενικό έως προσβλητικό για την νοημοσύνη μας, με απαντήσεις τύπου «Μαλλί της Γριας», «Ένα Δώρο Της Μαμάς Του» και «Τον Παπά», τις οποίες η μοναδική περίπτωση να δώσετε λάθος, είναι όταν όλες οι απαντήσεις είναι σχεδόν ταυτόσημες και απλώς το παιχνίδι ζητά μια συγκεκριμένη λέξη/συναίσθημα από εσάς. Ακόμη και λάθος να απαντήσετε όμως, δεν υπάρχει κανένα απολύτως κόστος, εκτός από το detective rating σας, το οποίο μειώνεται για την συγκεκριμένη έρευνα. Στην αρχή μάλιστα πίστευα πως το detective rating θα συνδέεται με κάποιο achievement και διαρκώς φόρτωνα το παιχνίδι μου αν έκανα κάτι λάθος, μέχρις ότου συνειδητοποίησα πως ούτε καν αυτό το στοιχειώδες καρότο δεν υφίστατο. Κυριολεκτικά δεν θα δείτε καμία διαφορά στο παιχνίδι σας, είτε λύσετε τα πάντα τέλεια και με την πρώτη, είτε αν κάνετε λάθος σε κάθε πιθανή επιλογή. Οποιαδήποτε έννοια πρόκλησης ή επαγωγικού συλλογισμού δηλαδή, εκπαραθυρώνεται με συνοπτικές διαδικασίες.

Murdered3Το Murdered δείχνει τις αδυναμίες στο γράψιμό του κυρίως όταν προσπαθεί να γίνει δραματικό.

Είναι κρίμα που συμβαίνει αυτό, καθώς το σενάριο του παιχνιδιού είναι αρκετά γοητευτικό. Χωρίς να διεκδικεί δάφνες πρωτοτυπίας, αναπτύσσει ωραία την 90’ς αισθητική θρίλερ βιντεοκασέτας για προβληματισμένους εφήβους με δισκογραφία Manowar/Nightwish στο ράφι τους και ακόμη και όταν το γράψιμο γίνεται συνειδητά άθλιο (ειδικά οι γυναικείοι χαρακτήρες είναι γραμμένοι από σίγουρο και σταθερό χέρι παρθένου, που δεν έχει ανταλλάξει πάνω από είκοσι κουβέντες με θηλυκό του ανθρωπίνου γένους στη ζωή του) υπάρχει μια B-movie γοητεία στα τεκταινόμενα. Η δράση «σπάει» και με κάποιες σεκάνς όπου καλούμαστε να ξεφύγουμε από δαίμονες και χρησιμοποιούμε μια ιδιότυπη stealth ρουτίνα προκειμένου να τους κρυφτούμε και αν το λέει η καρδιά μας, να τους στείλουμε στον αγύριστο μια και καλή. Χωρίς να είναι κάτι ρηξικέλευθο ή αξιομνημόνευτο, είναι μια μηχανική που εξυπηρετεί κυρίως για να μας ξυπνά από τον εγκεφαλικό λήθαργο των investigations.

Murdered5Κάθε γοητευτικός άντρας έχει τις επιτυχίες του.

Και αυτό είναι τελικά το Murdered. Ένα γοητευτικά ρετρό θρίλερ μυστηρίου, με gameplay πλησιέστερο σε hidden object/παιδικό παιχνίδι παρά σε κάποιο «σοβαρό» παιχνίδι περιπέτειας. Σε αντίθεση με τα παιχνίδια της Telltale, η ιστορία είναι απολύτως γραμμική και η όλη η εμπειρία θα θυμίσει στους παλαιότερους τις χρυσές ημέρες των trash FMV adventures, τα οποία αγοράζαμε και παίζαμε μανιωδώς για ειλικρινά ανεξιχνίαστους λόγους. Από την στιγμή που γνωρίζεις τί να περιμένεις, η εμπειρία είναι διασκεδαστική και προσφέρεται για δυο-τρια απογεύματα παρέα με τσιγάρα και βροχή. Όσοι όμως περιμένουν ένα «σκληρό» θρίλερ και ουσιώδες gameplay, θα απογοητευτούν φρικτά.

Murdered8Demons Will Drown

Σε εντελώς προσωπικό επίπεδο, διασκέδασα με τον τίτλο, θυμήθηκα τις γλυκές μέρες που το βιντεοκλάμπ της γειτονιάς ήταν γεμάτο θησαυρούς, η power metal δισκοθήκη κραταιά και ο κόσμος γεμάτος μυστήρια που μονάχα η αγνή εφηβική μου ψυχή μπορούσε να ξεδιαλύνει. Δεν είναι κακό παιχνίδι, απλώς μαρκεταρίστηκε εγκληματικά λάθος. Προσωπική μου εκτίμηση είναι πως θα εξελιχθεί σε μεγάλη κάλτ επιτυχία των Στημικών εκπτώσεων, καθώς η γοητεία του τελικά υπερβαίνει τα κουσούρια του. Οριακά, σίγουρα, αλλά για τον κατάλληλο παίκτη, αξίζει.

To παιχνίδι διατίθεται στην Ελλάδα από την CD Media.


Pros

 • Καλογραμμένο B-movie σενάριο
 • Βγάζει μια ρομαντική 90-ίλα, άλλο πράγμα
 • Προσεγμένα voice overs και ιδιαίτερη ατμόσφαιρα

Cons

 • Ανύπαρκτο επίπεδο πρόκλησης
 • Το γράψιμο σε σημεία είναι για γέλια, ειδικά όταν προσπαθεί να είναι σοβαρό και δραματικό
 • Επαναλαμβανόμενο gameplay που λόγω του μηδενικού επιπέδου πρόκλησης, κάπου κουράζει

RATING - 70%

70%

Στέφανος Κουτσούκος

Ο Στέφανος Κουτσούκος ή αλλιώς "The Artist Formerly Known As Borracho", διέπραξε ποικίλα εγκλήματα τα οποία τον οδήγησαν σε μια ριζική επανεκτίμηση των προτεραιοτήτων και αξιών του. Υπηρέτησε περήφανα στην πειρατική αρμάδα του Ragequit.gr από την ίδρυση του ιστοτόπου το 2012 ως το Μάη του '19.

3 Comments

 1. Τόσο καιρό ήμουν με την απορία για το συγκεκριμένο hype. Ευτυχώς έκανες review Στέφανε και είδαμε περι τίνος πρόκειται.

  Τα γραφικά φαίνονται ωραία και ατμοσφαιρικά, όπως περιγράφεις. Αν όμως το L.A. Noir το ξεπερνά, μάλλον θα περιμένει ένα 75% στα steam sales. πριν αγοραστεί.
  Ωραίο review και διαφωτιστικότατο !!!! Χαλάλι σου τα γουίσκια που κατανάλωσες σκεπτόμενος πώς θα το γράψεις !!

 2. Γατάκια ριβιούερς, δείτε πως αξιολογεί το παιχνίδι ένας εκπρόσωπος της φυλής των Ελ που τρέμουν όλα τα λαχανικά (και φρούτα) που προορίζονται για σαλάτα: http://www.gameover.gr/forum?view=topic&catid=134&id=37912&start=20#706816

  η εμπειρία είναι διασκεδαστική και προσφέρεται για δυο-τρια απογεύματα παρέα με τσαγάρα και βροχή

  http://i.imgur.com/XZJSgPg.gif

  …Σοβαρά τώρα, κατάλαβα πλέον τι στυλ είναι το παιχνίδι, ίσως σε μια καλή έκπτωση (Square, οπότε δεν ανησυχώ) να το δω. Κρίμα πάντως που δεν το πήγαν full 3rd person adventure, κονσόλες γαρ.

 3. Προσκυνώ ταπεινά την ΓΝΩΣΗ του μέγιστου Σρέντερ και σπεύδω να διορθώσω την βαθμολογία μου ΧΘΕΣ!

Leave a Reply

Related Articles

Back to top button
en_USEN