REVIEWS

REDOUT

Τα arcade racing παιχνίδια είναι ένα είδος που βρίσκεται σε αφθονία στους προσωπικούς υπολογιστές. Από τα Screamer (αλήθεια, ποιος θυμάται αυτή τη σειρά;) και τα Need for Speed, μέχρι τα Ridge Racer και τα (ομολογουμένως υποτιμημένα και άκρως ψυχαγωγικά) Sonic All Stars Racing, υπάρχουν επιλογές για κάθε γούστο. Αυτά όμως που πραγματικά απουσιάζουν είναι τα futuristic racing, ξέρετε, εκείνα τα παιχνίδια αγώνων ταχύτητας όπου βρισκόμαστε κάπου στο μακρινό μέλλον, τα οχήματα τρέχουν με υπερηχητική σβελτάδα και οι τροχοί δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση κίνησης. Οι 2 μεγάλες παίκτες εδώ είναι τα πολύ γνωστά Wipeout και F-Zero. Η μεν πρώτη σειρά γέννημα-θρέμμα της Studio Liverpool (η πάλαι ποτέ Psygnosis), σταμάτησε το 2012 με το Wipeout 2048, το κύκνειο άσμα της ιστορικής εταιρίας, ενώ της δεύτερης αναζητούμε τα ίχνη κάπου στο μακρινό 2003, με το F-Zero GX.

Αμφότερες δεν τίμησαν ιδιαιτέρως τα pc μας με την παρουσία τους, εξαιρουμένων των 2 πρώτων Wipeout (Wipeout και Wipeout 2097). Πέρα από αυτά και μερικούς ακόμη μεμονωμένους τίτλους που βγήκαν κατά καιρούς όπως π.χ. τα Extreme G-2, Ballistics, Star Wars Episode Ι: Racer και Nitronic Rush, μιλάμε σίγουρα για μία κατηγορία που επιπλέον κυκλοφορίες θα ήταν ευπρόσδεκτες. Αυτό το κενό αντιλήφθηκε λοιπόν η ιταλική 34BigThings για να παρουσιάσει το Redout, τη δική της πρόταση στα Anti-Gravity racing games και να προσφέρει ξανά στους επίδοξους πιλότους την αδρεναλίνη και την ένταση αυτών των αγώνων.

Redout 01
Πτήση με πάνω από 1000km/h. Προσδεθείτε!!

Αυτό που διαπιστώνει κανείς με το που μπει στο παιχνίδι είναι η πληθώρα επιλογών που του παρέχει. Έτσι έχουμε το κλασικό career, το quick race και το multiplayer (περισσότερα για αυτό παρακάτω). Η καριέρα διαθέτει 66 events χωρισμένα αναλόγως δυσκολίας, σε 4 βαθμίδες ή classes όπως τις λέει το παιχνίδι. Τα events αυτά είναι εντελώς διαφορετικά σε νοοτροπία και σχεδιασμό, από τα αναμενόμενα tournament (3 συνεχόμενοι αγώνες με βαθμολογία) και last man standing (o τελευταίος κάθε γύρου αποκλείεται), μέχρι τα μοναδικά Arena race όπου εκείνος που τερματίζει πρώτος ή… επιζεί τελευταίος αναδεικνύεται νικητής και Speed, μια παραλλαγή του time trial όπου ο χρόνος για το οποίο παραμένουμε πάνω από ένα συγκεκριμένο όριο ταχύτητας αφαιρείται από την τελική μας επίδοση. Τα διάφορα events λαμβάνουν χώρα σε 20 διαφορετικές διαδρομές χωρισμένες σε 4 θεματικές πεντάδες αναλόγως τοποθεσίας (Cairo, Alaska, Abruzzo, Volcano). Το quick race περιλαμβάνει όλα τα events της καριέρας, αρκεί να έχουμε ξεκλειδώσει κάποιες διαδρομές προηγουμένως από εκεί. Εκεί μπορούμε να τρέξουμε δοκιμαστικά απέναντι στην AI του υπολογιστή δοκιμάζοντας τις ικανότητές μας με τα διάφορα σκάφη.

Redout 02
Αριστερά του σκάφους βλέπουμε την κατάσταση της υγείας μας όπου με κάθε σύγκρουση αφαιρείται κι ένα ποσοστό. Δεξιά η ενέργεια απαραίτητη για την ενεργοποίηση των power ups και των προωθητικών κινητήρων (boost).

Μιας και ο λόγος περί οχημάτων, διαθέσιμα προς οδήγηση υπάρχουν 6 διαφορετικά το καθένα με τις δικά του προτερήματα αλλά και αδυναμίες. Τα στατιστικά τους μπορούν να αναβαθμιστούν από τα χρήματα που κερδίζουμε από τους αγώνες. Με τα χρήματα μπορούμε επίσης να ξεκλειδώσουμε και να αναβαθμίσουμε 8 ενεργά και 8 παθητικά power ups. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν αναβαθμίσεις στην ενέργεια ή το κράτημα του σκάφους καθώς και προστασία του σκάφους σε πρόσκρουση και drone που επιδιορθώνει τις ζημιές. Κάθε όχημα διαθέτει 2 slots για αυτά (ένα για ενεργό και ένα για παθητικό). Όπως γίνεται αντιληπτό, η σωστή επιλογή οχήματος και power ups για κάθε τύπου αγώνα είναι μεγάλη υπόθεση, αν θέλουμε να διεκδικήσουμε κάποιο μετάλλιο.

Τι γίνεται λοιπόν όσον αφορά τη δυσκολία του παιχνιδιού; Οι παλιές καραβάνες των παιχνιδιών αυτών θα χαρούν να μάθουν ότι βρίσκεται αρκετά υψηλά. Τόσο λόγω στενότητας της κάθε κούρσας (χαρακτηριστικό των Wipeout) όσο και της επιθετικής και αδυσώπητης τεχνητής νοημοσύνης (χαρακτηριστικό των F-Zero, κυρίως στο μεγαλύτερο επίπεδο δυσκολίας). Έτσι θα πρέπει όχι μόνο να απομνημονεύσουμε κάθε διαδρομή και κυρίως τις δύσκολες στροφές αλλά και να οδηγούμε κατά τέτοιο τρόπο ώστε να εκμεταλλευτούμε ακόμα και δευτερόλεπτα που μπορούμε να γλυτώσουμε από τυχόν συγκρούσεις και απώλειας υγείας, η οποία αν είναι μεγάλη έχει ως αποτέλεσμα να μείνουμε εκτός αγώνα για λίγα δευτερόλεπτα. Αρωγός στην προσπάθεια επικράτησης θα σταθεί επιπλέον, η ορθολογική χρήση του active power up και του speed boost που διαθέτει κάθε σκάφος και καταναλώνει ενέργεια από την αντίστοιχη δεξαμενή του σκάφους.

Redout 03
Σημεία σαν κι αυτό προκαλούν εύκολα απώλεια προσανατολισμού. Ευτυχώς οι διπλές γραμμές δείχνουν που πρέπει να βρισκόμαστε κατά την έξοδο ώστε να μην βρεθούμε εκτός πίστας.

Φρένο (παραδόξως) υπάρχει στο παιχνίδι αλλά συνήθως χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις λανθασμένου timing κατά την πλαγιολίσθηση σε απότομες στροφές. Οι δημιουργοί ισχυρίζονται ότι όλες οι πίστες μπορούν να περαστούν χωρίς τη χρήση φρένου. Για να γίνει όμως αυτό πρέπει ο strafing μηχανισμός να γίνει δεύτερη φύση μας. Έτσι αντί για airbreak, χειρόφρενο και τα σχετικά, πραγματοποιούμε μια πλάγια μετατόπιση του πίσω μέρους του σκάφους (στα bumpers ή τον δεξιό μοχλό του gamepad, αναλόγως του προτύπου χειρισμού που επιλέξαμε ανάμεσα στα 3 διαθέσιμα). Αυτό αν συνδυαστεί με τη βασική κατεύθυνση του σκάφους στον αριστερό μοχλό μας δίνει ένα πιο σφιχτό έλεγχο του σκάφους μας. Τώρα, αναλόγως τη στροφή έχουμε και διαφορετική προσέγγιση. Για παράδειγμα, αριστερό strafe και αντίστοιχη μετατόπιση σε βατή αριστερή στροφή μας αφήνει να την πάρουμε πιο κλειστά. Σε όμοιας κατεύθυνσης δύσκολη στροφή (φουρκέτα, 90° κλπ.), αριστερή κίνηση και δεξιό strafe προκαλούν γλίστρημα στο όχημα, κάτι αντίστοιχο του ανάποδου τιμονιού σε ένα παιχνίδι rally. Ομολογουμένως περίεργη επιλογή για ένα arcade παιχνίδι όπως το Redout, όπου τα οχήματα δεν ακουμπούν καν στο έδαφος.

Redout 04
Μπορεί οι αντίπαλοι να μην χαρίζουν κάστανα αλλά εδώ τρώνε τη σκόνη μας!

Πάμε τώρα να ρίξουμε και μια ματιά στο multiplayer του παιχνιδιού, το οποίο υποστηρίζει μέχρι και 12 παίκτες ταυτόχρονα, σε οποιαδήποτε διαδρομή από τις 20 διαθέσιμες. Σύμφωνα με το steam spy το έχουν στην κατοχή τους 15 χιλιάδες παίκτες από τους οποίους το 96% το έχει εγκατεστημένο και ασχολείται. Και εδώ είναι το αξιοπερίεργο της υπόθεσης: έτοιμο lobby μέσω matchmaking βρήκα 3 φορές μόλις, μετά από πολλές προσπάθειες ενώ όσες φορά έστησα αγώνα ως host, περίμενα αρκετά λεπτά έως ότου εμφανιστούν 1-2 αντίπαλοι (προφανώς πλήρες ρόστερ δε συμπληρώσαμε ποτέ), ενώ κάποιες φορές περνούσε αρκετή ώρα χωρίς να εμφανιστεί κανείς οπότε έβγαινα και ξαναπροσπαθούσα. Τελικά κατάφερα να παίξω επιτυχώς γύρω στους 25-30 αγώνες online χωρίς προβλήματα. Δεν ξέρω αν είναι η τιμή διάθεσης ή η σχεδόν ανύπαρκτη προώθηση του τίτλου, αλλά την online κοινότητα του παιχνιδιού δε θα τη χαρακτήριζα και ιδιαίτερα ζωντανή.

Το παιχνίδι τρέχει στην Unreal 4 μηχανή γραφικών. Εικαστικά είναι πολύ ευχάριστο με πανδαισία χρωμάτων (ειδικά οι διαδρομές του Volcano είναι φάτε μάτια ψάρια) και σχεδιασμό που παραπέμπουν σε κάτι μεταξύ No Man’s Sky και… Tron. Δηλαδή στο περιβάλλον δεν συναντάται αυτό που θα λέγαμε ανάγλυφη λεπτομέρεια και φωτορεαλιστική απεικόνιση αλλά περισσότερο μια αφηρημένη αναπαράσταση με περιορισμένο αριθμό πολύγωνων χωρίς πολλές σκιές που παραπέμπει σε εικονική πραγματικότητα. Βέβαια οι στιγμές που θα παρατηρήσετε προσεκτικά τις λεπτομέρειες σε αντικείμενα ή στον χώρο είναι ελάχιστες λόγω της μεγάλης ταχύτητας και της προσήλωσης στην οδήγηση. Από την άλλη, το παιχνίδι στο σύστημα της υπογραφής έτρεχε στο μεγαλύτερο διάστημα ομαλά με τα 55-60 FPS σύνηθες εύρος, γεγονός πολύ σημαντικό στην απόδοση τέτοιου genre. Να αναφερθεί εδώ πως ο τίτλος υποστηρίζει VR headset (δυστυχώς δεν είχα τέτοιο hardware στην κατοχή μου για να εκτιμήσω την υλοποίηση). Στα της μουσικής υπόκρουσης, οι ηλεκτρονικές και tecnho συνθέσεις που παίζουν κατά τη διάρκεια των αγώνων βγάζουν ζεστή 90ίλα και λοξοκοιτάνε προς τα αντίστοιχα soundtrack των μεγάλων επιρροών του Redout.

Redout 05
Από τις λίγες φορές που μαζευτήκαμε αρκετοί παίκτες. Σημαντική και η ευγενής άμιλλα, με την επιλογή χαμηλότερου ship class για τους παίκτες μικρότερου level.

Κάποιες στραβοτιμονιές στο gameplay δυστυχώς δεν απουσιάζουν. Για αρχή, τα power ups δεν είναι όλα ιδιαιτέρως χρήσιμα και μάλιστα κάποια από αυτά χρησιμοποιούνται κατά κόρον στο online κομμάτι, αντισταθμίζοντας σε κάποιο βαθμό την έλλειψη προσεκτικής οδήγησης. Παρόμοιο σκηνικό και με τα οχήματα όπου τα μισά από αυτά υπερέχουν έναντι των υπολοίπων. Χαρακτηριστικά να αναφέρω ότι περίπου τα 2/3 των μεταλλίων τα πήρα με ένα συγκεκριμένο όχημα, και το υπόλοιπα αυτών με άλλα 2. Η αντίπαλη A.I. δίνει κάποιες φορές την εντύπωση πως κλέβει. Και αυτό γιατί όσο και καλά να οδηγούμε αν κάποιος ξεφύγει λίγο από το τσούρμο των υπόλοιπων οδηγών, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα πάρει κεφάλι πολλών δευτερολέπτων. Επιπροσθέτως, οι συγκρούσεις μεταξύ των σκαφών είναι άκρως εκνευριστικές καθώς εάν δεν έχετε κάποιο με μεγάλο structure πιθανόν να βρεθείτε να πηγαίνετε ανάποδα, κάτι που συνήθως στοιχίζει στην κατάταξη της κούρσας. Προσωπικά το θεωρώ απαράδεκτο, μιας και κάτι ανάλογο δε συνέβαινε στα F-Zero και Wipeout, όπου όταν κάποιος αντίπαλος πλησίαζε γινόταν έγκαιρα αντιληπτός και μπορούσε να αποφευχθεί κάτι τέτοιο. Τέλος, γνωρίζω ότι θα ακουστεί περίεργα στην «ημιχάρντκορ τελειωμένη κοινότητά μας», αλλά θεωρώ απαραίτητη την ύπαρξη ενός tutorial ή έστω ενός manual που να εξηγεί στοιχειώδη πράγματα για τους μηχανισμούς του παιχνιδιού και ειδικά, τον έλεγχο με το strafing. Δεν είναι και ό,τι καλύτερο να παίζεις αρκετές ώρες και να ανακαλύπτεις κατά τύχη το πώς να παίρνεις καλύτερα τις στροφές ή ότι κάποια power ups λειτουργούν με «διακόπτη on/off».

Redout 06
Κάπου εκεί στο βάθος κρύβεται ένα όμορφο ηλιοβασίλεμα… και μια μεγάλη στροφή!

Αυτό που κρατάω από το Redout είναι η αδρεναλίνη από τις άπιαστες ταχύτητες, ο εθισμός που προκαλεί και το πλούσιο περιεχόμενο. Επιπλέον επιδοκιμάζω την μεγάλη πρόκληση, το σχεδιασμό των διαδρομών καθώς και το όλο οπτικοακουστικό πακέτο-φόρο τιμής στους θρύλους της κατηγορίας. Το local multi-versus (η κορωνίδα των modes για αντοχή στο χρόνο τέτοιου είδους παιχνιδιών) λάμπει δια της απουσίας του μεν, αλλά οι δημιουργοί έχουν ανακοινώσει ότι θα ενσωματωθεί σε κάποιο από τα επόμενα updates. Πεποίθηση μου είναι πως με μερικές τροποποιήσεις στη λειτουργία σκαφών-power ups-εχθρικής Α.Ι. του παιχνιδιού, έτσι ώστε πάντα να ανταμείβεται εκείνος ο οδηγός με τη μεγαλύτερη επιδεξιότητα, θα μπορούμε να μιλάμε για ένα all time classic. Προς το παρόν πάντως, βρίσκεται σε καλό δρόμο και έχει όλα τα φόντα να τα καταφέρει.

my specs

Pros

 • Έντονοι και απαιτητικοί αγώνες
 • Πάρα πολύ περιεχόμενο στο career mode
 • Ποικιλία διαδρομών και events που εγγυώνται ενασχόληση αρκετών ωρών
 • Οπτικοακουστικό σύνολο που έρχεται γάντι στο συγκεκριμένο είδος

Cons

 • Η δυσκολία μπορεί να αποθαρρύνει τους νεοεισερχόμενους
 • Κάποια θέματα στο balancing και έλλειψη επεξήγησης σημαντικών λειτουργιών
 • Πολύ λίγο κοινό στους online αγώνες
RATING - 84%

84%

Παναγιώτης Μητράκης

As a kid of the 80's, he began his journey into gaming with coin-ops and the classic Game Boy. He found some respite with his beloved SNES and got into PC gaming in 1998, with landmark games like Half-Life and Baldur's Gate. He doesn't steer clear of (almost) any genre but has a predilection for RPGs and survival horror and tries to introduce others to Silent Hill, S.T.A.L.K.E.R. and the creations of Looking Glass and Obsidian.

5 Comments

 1. Πολύ ωραίο review!!
  Με ψήνει το παιχνίδι τρελά. Τα Wipeout τα είχα λατρέψει. Το μόνο που με χαλάει λίγο είναι η τιμή, ειδικά από τη στιγμή που το Multiplayer δεν έχει πολύ κόσμο.

 2. Αξιόλογο δείχνει αλλά ποτέ δεν άντεξα τέτοια παιχνίδια, χάνομαι στην υπερβολική ταχύτητα :p

 3. Νέο, μεγάλο update (”http://steamcommunity.com/games/517710/announcements/detail/2067561068978471945″) που φέρνει μεταξύ άλλων σημαντικές προσθήκες όπως split-screen co-op, αλλαγές στο φωτισμό, βελτιώσεις στην απόδοση κ.α.

  Επίσης, βγήκε το πρώτο του επί πληρωμή DLC (”http://store.steampowered.com/app/580620/Redout__Neptune_Pack/”).
  🙂

Leave a Reply

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
en_USEN