REVIEWS

WONDER BOY: THE DRAGON’S TRAP

Αναμφισβήτητα, η σειρά Wonder Boy είναι μία από τις ιστορικότερες σειρές της Sega, σε μια εποχή που σχεδόν κάθε παιχνίδι της αποτελούσε σημείο αναφοράς και εξέλιξης για το gaming γενικότερα. Ειδικότερα το δεύτερο μέρος, Wonder Boy in the Monster Land ήταν ένα μικρό θαύμα για την εποχή και ένα από τα αγαπημένα μου παιχνίδια όταν ήμουν πιτσιρίκος. Έστω και αν ποτέ δεν κατάφερα να περάσω τη τρίτη “πίστα”, στα coin-ops τουλάχιστον, γιατί στη (μετριότατη) έκδοση του Amstrad CPC που είχα τη τύχη να το παίξω, κουτσά-στραβά είχα καταφέρει να φτάσω μέχρι το τέλος.

Έκτοτε, η σειρά περιορίστηκε κυρίως στις κονσόλες της Sega, με το τρίτο μέρος της σειράς, το Wonder Boy III: The Dragon’s Trap να αποτελεί ένα από τα κορυφαία παιχνίδια του δημοφιλούς (το 1989) Sega Master System και πιθανότατα το αγαπημένο παιχνίδι πολλών σημερινών 35-40άρηδων, εξ’ ου και η απόφαση της νεοσύστατης εταιρίας LizardCube να δημιουργήσει ένα remake του. Με την έννοια “remake” εννοούμε για μια πιστή, 100%, μεταφορά του πρωτότυπου παιχνιδιού σε σύγχρονο περιτύλιγμα, με τον ακριβώς ίδιο τρόπο που πραγματοποιήθηκε το remake των δύο πρώτων Monkey Island. Με άλλα λόγια, στην ουσία το παιχνίδι “τρέχει” ακριβώς όπως ήταν το 1989 (άλλωστε με το πάτημα ενός κουμπιού έχετε τη δυνατότητα να παίξετε το real thing, χωρίς διακοπές στη ροή του παιχνιδιού) και οι τύποι της LizardCube, με τη τεχνική του reverse engineering, εφάρμοσαν πάνω του νέα γραφικά και ήχο. Το αποτέλεσμα είναι, επιεικώς, καταπληκτικό.

Wonder Boy Shot2 smallWonder boy του τότε…

Wonder Boy Shot1 small…και του τώρα

Δεν θα μπορούσε να υπάρξει κάποιος άλλος χαρακτηρισμός για το υπέροχο θέαμα που θα αντικρύσουν τα μάτια σας. Πρόκειται για μια απίστευτα προσεγμένη καλλιτεχνική δουλειά, τόσο σε σχεδιασμό όσο και σε animation, σίγουρα ανάμεσα στις τρεις κορυφαίες που έχουν εμφανιστεί ποτέ σε 2D τίτλο, ενώ συνοδεύεται από ένα εξίσου ποιοτικό ορχηστρικό soundtrack παιγμένο από κανονική ορχήστρα, που αναβιώνει τις χαρακτηριστικές μελωδίες του κλασικού τίτλου με τον ιδανικότερο τρόπο. Πραγματικά βγάζω το καπέλο σε όσους εργάστηκαν πάνω στο τεχνικό κομμάτι του remake και θα “σκότωνα” να δω και άλλους τίτλους με την υπογραφή της συγκεκριμένης ομάδας. Όσον αφορά το παιχνίδι αυτό καθ’ αυτό, τα πράγματα δεν διαφέρουν από εκείνα που υφίσταντο τριάντα χρόνια πριν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Κατ’ αρχάς, το Wonder Boy: The Dragon’s Trap είναι κατά κάποιο τρόπο ένας μακρινός πρόγονος των Metroidvania, αφού λίγο-πολύ η λογική είναι η ίδια που εφαρμόζεται κατά κόρον στα σχετικά σύγχρονα παιχνίδια. Η ιδέα περιστρέφεται γύρω από τον Wonder Boy (ή Girl αν δοκιμάσετε να παίξετε με τη κορασίδα – δεν έχουν καμία διαφορά σε δυνατότητες), ο οποίος, αφού σκοτώνει τον Mecha Dragon (ο τελικός αρχηγός του Monster Land), δέχεται τη τελευταία στιγμή μια κατάρα που τον μεταμορφώνει σε lizard-man. Προφανώς, το νέο του look δεν τον συγκινεί ιδιαίτερα, γι’ αυτό ξεκινά μια εκστρατεία προκειμένου να σκοτώσει τους υπόλοιπους δράκους της περιοχής και να επανέλθει έτσι στην ανθρώπινη μορφή του. Η αποστολή του είναι τόσο δύσκολη όσο ακούγεται, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι κάθε δράκος φέρει τη δική του “κατάρα”, με συνέπεια κάθε φορά που σκοτώνει από έναν, ο Wonder Boy να μεταμορφώνεται σε διαφορετικό πλάσμα. Πέραν του lizard-man λοιπόν, το θαυματουργό αγόρι θα πάρει ακόμα τέσσερις μορφές (mouse-man, piranha-man, lion-man και hawk-man), οι οποίες όμως έχουν διαφορετικές ιδιότητες τόσο σε άμυνα και επίθεση όσο και στην αλληλεπίδρασή τους με το περιβάλλον.

Wonder Boy Shot3 smallΚλασικά, τα bosses ακολουθούν συγκεκριμένο μοτίβο και είναι εύκολο να τα νικήσετε, άπαξ και το μάθετε.

Παραδείγματος χάρη, ο mouse-man είναι ιδανικός χαρακτήρας για να τρυπώνει σε δύσβατα σημεία και να σκαρφαλώνει σε (προκαθορισμένους) τοίχους, ο hawk-man έχει τη δυνατότητα πτήσης, ενώ ο piranha-man κινείται πολύ άνετα όταν βρίσκεται κάτω από το νερό. Το θέμα είναι ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να αλλάζετε μορφές κατά βούληση, αλλά μονάχα σε συγκεκριμένα σημεία του παιχνιδιού, τα οποία δεν είναι και τα πλέον κατάλληλα, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η πρόοδός σας. Μάλιστα, σε συνδυασμό με τις μάλλον αόριστες πληροφορίες που σας δίνονται για το πού πρέπει να πάτε κάθε φορά, έχοντας πάντα ως ορμητήριο το χωριό-κεντρικό hub του παιχνιδιού, είναι εύκολο να συμπεράνουμε ότι το Wonder Boy: The Dragon’s Trap δεν είναι και τόσο φιλικά προσκείμενο προς το παίκτη. Μη σας κάνει εντύπωση κάτι τέτοιο, μην ξεχνάτε ότι εκείνη την εποχή τα παιχνίδια είχαν επίτηδες εχθρική στάση ενάντια στους παίκτες, αφενός γιατί το gaming κοινό ήταν αρκετά περιορισμένο και δεν το ένοιαζε η υψηλή πρόκληση αφετέρου διότι ήταν ένας πολύ απλός τρόπος να αυξήσει κανείς τη διάρκεια του τίτλου, που στη περίπτωση μας δεν ξεπερνά τις δυόμιση με τρεις ώρες. Φυσικά, η εν λόγω “εχθρικότητα” δεν σταματάει εδώ: τα checkpoints λάμπουν δια της απουσίας τους (αν χάσετε, επιστρέφετε αμέσως στο χωριό με όλα τα special αντικείμενα σας χαμένα – ευτυχώς ο εξοπλισμός παραμένει ως έχει), πολλά πράγματα που είναι σχεδόν απαραίτητα για να προχωρήσετε παρακάτω, όπως καλύτερος εξοπλισμός για τον ήρωά σας και η αύξηση των καρδιών (health), να βρίσκονται σε… κρυμμένα καταστήματα και σεντούκια, ενώ μια παράμετρος που πρέπει να έχετε στην άκρη του μυαλού σας είναι ότι πρέπει να ασχοληθείτε εκτεταμένα με το farming!

Wonder Boy Shot4 smallΤα καταστήματα είναι άκρως απαραίτητα για να αποκτήσετε καλύτερα αντικείμενα για τη συνέχεια

Για να είμαι ειλικρινής, δεν είχα ολοκληρώσει ποτέ το πρωτότυπο τίτλο και μου έκανε εντύπωση το πόσο απαραίτητο είναι να παίζετε ξανά και ξανά (σας είπα ότι πρέπει να τις παίξετε ξανά;) τις ίδιες πίστες για να κερδίσετε όσα περισσότερα χρήματα μπορείτε και φυσικά να κατορθώσετε να εντοπίσετε τα μαγαζιά που πουλάνε τα καλύτερα αντικείμενα, “παίζοντας” με τις μορφές του Wonder Boy (που υπενθυμίζω ότι δεν αλλάζουν απλώς πατώντας ένα κουμπί). Ευτυχώς, υπάρχουν κάποια σημεία που είναι ιδανικά για farming (pro tip: στην έρημο, στη πόρτα μετά τη πυραμίδα, αφού πάρετε το thunder gem) και μπορείτε εύκολα να τα εκμεταλλευτείτε επ’ άπειρον, αρκεί να έχετε την υπομονή να κάνετε reload συνεχώς. Το παράδοξο είναι ότι, παρ’ όλο που οι προαναφερθείσες σχεδιαστικές επιλογές είναι εντελώς ξεπερασμένες, για κάποιο αδιευκρίνιστο λόγο στο Wonder Boy: The Dragon’s Trap δουλεύουν ακόμα!

Wonder Boy Shot5 smallΚαι ένας μικρός φόρος τιμής στο Shinobi…

Πρακτικά μιλάμε για ένα action/platform παιχνίδι που διατηρεί το gameplay του 1989, εν έτει 2017, και παρ’ όλα τα νηπιακά λάθη του, είναι εξόχως διασκεδαστικό και εθιστικό. Ίσως να φταίνε τα γνωστά “τυράκια” των Metroidvania παιχνιδιών, που η αναζήτηση για το καλύτερο δυνατό σπαθί ή ασπίδα να είναι αρκετά για να σας κάνουν να φαρμάρετε ασυστόλως. Ίσως να ευθύνεται το απλοϊκό, μα εύστοχο, hack’ n’ slash στυλ του, που δεν σκοτίζει το κεφάλι σας με combos ή συνδυασμούς κατάλληλους για να δέσετε τα δάκτυλά σας κόμπο. Στη τελική, ίσως η πραγματική αιτία να είναι ότι το The Dragon’s Trap είναι ένα αγνό προϊόν μιας άλλης εποχής, που για το αν ένα παιχνίδι ήταν καλό ή όχι εξαρτιόταν από το μεράκι και την αγάπη των προγραμματιστών για το “παιδί” τους και ουδόλως από τυχόν φαντεζί γραφικά και μαρκετινίστικα κόλπα.

Αυτό είναι λοιπόν το Wonder Boy: The Dragon’s Trap. Ένα προϊόν αγάπης και αφοσίωσης που πιθανόν να μην ενθουσιάσει κάποιον νέο gamer που έχει συνηθίσει στις σημερινές “handholding” τακτικές και στους καλολουστραρισμένους και ακριβείς μηχανισμούς gameplay, αλλά όσοι έζησαν τα χρόνια της gaming “αθωότητας”, δύσκολα θα μπορέσουν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους βλέποντας πόσο πανέμορφο έγινε το παιχνίδι που λάτρεψαν μικροί. Μόνο και μόνο γι’ αυτό, αξίζουν συγχαρητήρια στη LizardCube.

 

Αγόρασέ το τώρα στο GoG.com κάνοντας κλικ εδώ και στήριξε την αγαπημένη σου ημιθανή, ψευδοχαρντκοροποιημένη κοινότητα!

Pros

 • Καταπληκτικός τεχνικός τομέας από κάθε άποψη
 • Δυνατότητα εναλλαγής μεταξύ σύγχρονης και παλαιάς έκδοσης
 • Πιστότατη μεταφορά του gameplay του πρωτότυπου παιχνιδιού…

Cons

 • …που όμως είναι παρωχημένο και ίσως να μην συγκινήσει νεότερους gamers
 • Σχετικά υψηλή τιμή για τη διάρκειά του

RANKING - 85%

85%

Γιώργος Δεμπεγιώτης

Lover of action, shooter, adventure, RPG's and sometimes racing games, he prefers mainly single-player gaming. Every now and then he breaks out into a multi, but he doesn't overdo it.

15 Comments

 1. Όντως καλαίσθητο το remake. Τίμια γενικά τα 1:1 remake τα οποία αναβαθμίζουν μόνο το εικαστικό και μεταφέρουν αυτουσιους τους εξωγήινους για τις μέρες μας μηχανισμούς. Η συγκεκριμένη σειρά μου είχε ψιλοδιαφυγει και την είχα δει μέσω ΜΑΜΕ κυρίως.

 2. Ειχα λιωσει το Wonderboy in Monsterland στα coin-ops. Τουτο δειχνει πραγματικα πανεμορφο! Wishlisted και σιγουρη αγορα στο μελλον!

 3. Wonder Boy το θυμάμαι στις ένδοξες μέρες της Amiga! (νομίζω το Wonderboy in Monsterland έλιωνα) Ευχαριστούμε για την παρουσίαση, σίγουρη αγορά σε εκπτωσούλα 😉

 4. Εντάξει, γκότι 2017. Ένα από τα πλέον αγαπημένα μου γκέημς στο μάστερ σύστεμ, απίστευτο λιώσιμο τότε. Το άλλο ήταν το Καστλ οφ Ιλούσιον, το οποίο πήραμε επίσης στον ατμό σε ένα παραπάνω από γαμάτο ρημέηκ.

  Φλασιά, αλλά μόλις θυμήθηκα που είχα περάσει χειρουργείο το μάστερ σύστεμ για να ξεσκουριάσει και γενικά να λειτουργήσει, ώστε να μεγαλώσω τα ανήψια με σοβαρές οκτάμπιτες αρχές. Ή να σταματήσουν να μου μιλάνε που τα βάζω να παίζουν τέτοιες δεινοσαυρικές μλκς. Και σε μια φάση είδα να έχουν ένα χαρτάκι με κωδικούς για το Γουόντερμποϊ. Στιγμή ανεκτίμητης αξίας, δεν θα την ξεχάσω ποτέ.

 5. Οι οποίοι κωδικοί του Master System δουλεύουν κανονικά και στο remake. Στη περίπτωση δηλαδή που είχες μείνει στη μέση πριν καμία εικοσαριά χρόνια, μπορείς να συνεχίσεις από εκεί που το άφησες.

 6. Σοβαρά; Έπικ. Καλά δεν θα το κάνω αυτό, αλλά και μόνο που το σκέφτηκαν για το ροκ, ρησπέκτ.

 7. απειρο respect!!..
  θυμηθηκα καιρους με το game gear στη τσαντα κ το cartridge φορτωμενο
  μαζι με τα ΜΚ2 κ το ΝΒΑ jam κ το space harrier παρα ποδας..
  τελειο τελειο τελειο..:D
  ευχαριστουμε παρα πολυ Γιωργο

 8. Πολύ όμορφο review.
  Είχα πολύ καιρό να αγοράσω κάτι day-1 και δεν το μετάνιωσα καθόλου.
  Άντε του χρόνου και το Monster Land 😉

 9. Πολύ ωραίο review. Χαίρομαι που το remake είναι τόσο καλό. Eν τω μεταξύ δεν είχα πάρει χαμπάρι πως είχε βγει remake και του πρώτου παιχνιδιού που έλιωνα στα arcades. Ανυπομονώ να τα πάρω και τα δύο!

 10. Γενικά το εν λόγω remake πέρασε και δεν ακούμπησε (Wonder Boy Returns ονομάζεται, αν δεν κάνω λάθος), αλλά χωρίς να το έχω δοκιμάσει, δεν έχω ακούσει και τα καλύτερα λόγια.

 11. μικρη διορθωση..στο original wonder boy οταν πλεον ειχες φτασει νομιζω ειτε στο λιονταρι..ειτε στο γερακι..ενας συνδυασμος πανοπλιας σπαθιου σου επετρεπε πλεον να αλλαζεις κ μορφη..
  τυφλα να χει ο σανγκ τσουνγκ:)

 12. Αυτό ήμουν έτοιμος να ρωτήσω. Αν υπήρχε και στα ηλεκτρονικά το συγκεκριμένο αλλά μου το επιβεβαίωσες με τα λεγόμενά σου. Έχω θολές αλλά όμορφες αναμνήσεις παίζοντας ένα παιχνίδι που του έμοιαζε στο καφενείο του χωριού. Πολύ ωραία παρουσίαση Γιώργο.

Leave a Reply

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
en_USEN