REVIEWS

TALES FROM THE BORDERLANDS EPISODE FIVE: VAULT OF THE TRAVELER

Διασαφήνιση (ελληνιστί, disclaimer) : Οι παρουσιάσεις επεισοδικών τίτλων προφανώς περιλαμβάνουν spoilers για τα προηγούμενα επεισόδια και την γενικότερη αφηγηματική τροχιά της σαιζόν. Εάν επιθυμείτε να βιώσετε το παιχνίδι δίχως την παραμικρή προκατάληψη περί αυτού, προφανώς αποφεύγετε την ανάγνωση. Αντίθετα, εάν ακολουθείτε την σειρά ως τώρα, τα spoilers για το φινάλε της σαιζόν, θα κρατηθούν στο απόλυτο minimum.

Τελικά η Telltale (πώς δεν είχα ανακαλύψει αυτή την έξαλλη παρήχηση τόσο καιρό;) έκατσε κάτω από την διαγαλαξιακά στραπατσαρισμένη μπάρα του Borderlands (Θέε μου, δεν σταματάει, δεν σταματάει) και παρέδωσε μια σαιζόν η οποία «σηκώνει» άξια το ειδικό βάρος της σειράς, υπηρετώντας τόσο την αφηγηματική μανιέρα της εταιρείας όσο και κλείνοντας παιχνιδιάρικα το μάτι στους φίλους των «πραγματικών» Borderlands.

TTB2Ο Loader Bot πραγματικά κλέβει την παράσταση στο φινάλε.

Το φινάλε της σαιζόν, με χορταστική διάρκεια, πολλαπλά φινάλε και μια πολύ έξυπνη μηχανική «ξεκλειδώματος» αυτών, κατορθώνει να δέσει αριστοτεχνικά τα όσα έχουν διαδραματιστεί στα τέσσερα προηγούμενα επεισόδια, να δημιουργήσει εντονότερη από ποτέ την σχετική ψευδαίσθηση πως οι επιλογές μας κατά την διάρκεια της σαιζόν πράγματι επηρέασαν πρόσωπα και καταστάσεις και φυσικά να μας προσφέρει δυνατές, space western συγκινήσεις.

Μοναδική παραφωνία αποτελεί το ξεκίνημα του επεισοδίου, όπου ενώ περιμένουμε συνταρακτικές αλλαγές ελέω της «ένωσης» Handsome Jack και Rhys στο τέλος του Escape Plan Bravo, αυτή η ενδιαφέρουσα σεναριακή τροπή ουσιαστικά ακυρώνεται άρον-άρον προς χάριν μιας αμιγώς «Borderland-ικής» κορύφωσης. Οι ήρωές μας, έχοντας διαφύγει με τα χίλια βάσανα από τον σταθμό Helios, επιστρέφουν στην Pandora, έτοιμοι επιτέλους να συλήσουν το μυθικό Vault of the Traveler και να βάλουν στα χέρι τα αμύθητα πλούτη του.

TTB4Η Athena οφείλει να αποτελεί μέρος της ομάδας στο φινάλε της περιπέτειας

Η αξιαγάπητη Gortys έχει πλέον αναβαθμιστεί στην τελική της μορφή (hint: τώρα είναι απλώς πεντακόσιους τόνους πιο γλυκούλα) και το μοναδικό πρόβλημα των καταφερτζήδων ηρώων μας δεν είναι άλλο από τον ίδιο τον Traveler, τον άτρωτο, τηλεμεταφερόμενο Τιτάνα-Φρουρό του Vault. Ολόκληρη η τελευταία πράξη του φινάλε αφιερώνεται στην κωμικά επική σύγκρουση με αυτόν και βρίθει αναφορών Τζουμαρού/Ρομποτέκ/ΠώςΔιάολοΤοΛεγανΕκείνοΤοΠαιδικόΜεΤαΡομποτάκιαΠουΒλέπαμεΜικροί και Pacific Rim για τους νεότερους. Καλούμαστε μάλιστα, στη μέση μιας πραγματικά ξεκαρδιστικής σεκάνς, να επιλέξουμε τη σύνθεση της δεύτερης ομάδας που θα μας βοηθήσει στην διάρκεια της τελικής μάχης. Οι διαθέσιμοι χαρακτήρες καθορίζονται από τις επιλογές μας κατά την διάρκεια της σειράς και εάν είμαστε αληθινά μόρτες, υπάρχει η δυνατότητα να ξεκλειδώσουμε ένα κρυφό και σαφώς πανίσχυρο Vault Hunter για να πολεμήσει στο πλευρό μας.

TTB3O Rhys θα γίνει κυριολεκτικά κομμάτια για να πετύχει αυτό που θέλει.

Η αίσθηση παραμετροποίησης που προσφέρει το παιχνίδι στο φινάλε του, είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη και αποκλίνει εξαιρετικά από το «προκάτ» καλούπι της Telltale. Από την στιγμή που θα «κλειδώσουμε» την ομάδα κρούσης μας, αντιμετωπίζουμε τον ίδιο τον Traveler σε μια επική τιτανομαχία η οποία, όπως σχολιάζουν και οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές «ενδεχομένως είναι καλύτερη από τον παραδοσιακό τρόπο.»

TTB66Ειδυλλιακό φινάλε ή…

Συνολικά, το Tales From The Borderlands, κατόρθωσε να ξεπεράσει τις μικρές «κοιλιές» των μεσαίων επεισοδίων του και να προσφέρει ένα απολαυστικό space western στους φίλους της περιπέτειας. Το χιούμορ και η αυτοαναφορικότητά του σώζουν την παρτίδα ακόμη και σε στιγμές που λείπει η έμπνευση. Ουσιαστικά εμπλουτίζει την μυθολογία του Borderlands με εξαιρετικό τρόπο και προσφέρεται ως ιδανική «γέφυρα» μεταξύ του επίσημου, FPS franchise και της εναλλακτικής interactive movie αισθητικής της Telltale. Και διάβολε, στην τελική, είναι τόσο, μα τόσο διασκεδαστικό.

{youtube}rPy5GXul1AI{/youtube}

Pros

  • Πλούσια διάρκεια, εξαιρετική κορύφωση και δέσιμο της δράσης της σαιζόν
  • Οι πολλαπλές εκδοχές του φινάλε και η δυνατότητα επιλογής ομάδας βάσει των αποφάσεών μας κατά την διάρκεια της σαιζόν
  • Η πλέον Robotech/Pacific Rim σεκάνς δράσης που έχει σκηνοθετήσει ποτέ η Telltale
  • Κάφρικο, εκρηκτικό, απολαυστικό

Cons

Στέφανος Κουτσούκος

Ο Στέφανος Κουτσούκος ή αλλιώς "The Artist Formerly Known As Borracho", διέπραξε ποικίλα εγκλήματα τα οποία τον οδήγησαν σε μια ριζική επανεκτίμηση των προτεραιοτήτων και αξιών του. Υπηρέτησε περήφανα στην πειρατική αρμάδα του Ragequit.gr από την ίδρυση του ιστοτόπου το 2012 ως το Μάη του '19.

2 Comments

  1. ένα κρυφό και σαφώς πανίσχυρο Vault Hunter

    Hellooooo, vault hunters 😉

    Ερώτηση: Η επιλογή στο τέλος του 4ου, έχει κάποιον αντίκτυπο πέρα από την αρχή του 5ου;

  2. Δυστυχώς, αν και με είχε προετοιμάσει για πολλά, τίποτε, απασχολεί στα πρώτα 20 λεπτά του επεισοδίου και μετά αντίο σας, as you were. Τουλάχιστον έχουν ενσωματώσει ωραία τις επιλογές όλης της campaign στην επιλογή της τελικής ομάδας.

Leave a Reply

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
en_USEN