REVIEWS

THE BANNER SAGA 3

With A Mighty Grief That Was Ours And Theirs

Τί μπορώ να γράψω για το Έπος του Λαβάρου που δεν έχει ήδη εξιστορήσει ο εκλεκτός συνάδελφος Καλαγκιάς; Πόσο μπορώ να υπερθεματίσω για μια εκ των κορυφαίων gaming αφηγήσεων των τελευταίων ετών και με διαφορά την σπουδαιότερη μέσα στην ιδιαίτερη υποκατηγορία της Βίκινγκ φιλολογίας/μυθολογίας; Η Stoic χρειάστηκε τέσσερα χρόνια προκειμένου να ολοκληρώσει, μέσα από τα τρία παιχνίδια της σειράς, το όραμά της. Ένα τελευταίο Μεγάλο Ταξίδι, μια νεκροπομπή για έναν ολόκληρο κόσμο και μια μάχη ικανεί να συγκλονίσει τους Θεούς, ‘κει, στους ψηλούς τους θρόνους.

Η ύστατη πορεία των Κοράκων στο Μακρύ Σκοτάδι θα είναι καθοριστική για την μοίρα του κόσμου.

Το εισαγωγικό βίντεο/αναδρομή που περιλαμβάνεται στο παιχνίδι (recap για τους υποψήφιους διδάκτορες Ελληνικής Φιλολογίας), θα μας θυμίσει πόσο πολλά διακυβεύονται : ο Rook (ή η Alette, αναλόγως των επιλογών μας) έχει φτάσει στις πύλες της Arberrang μαζί με την Oddleif και το μαρτυρικό καραβάνι των προσφύγων που έχουμε φέρει με αίμα, δάκρυα και ανείπωτες θυσίες, κυριολεκτικά στο Τέλος του Κόσμου. Ο δολοπλόκος Rugga δείχνει να απολαμβάνει το χάος και την σύγχυση που επικρατεί και δεν χάνει ευκαιρία να δείξει τον χειρότερο εαυτό του. Παράλληλα, ο Varl Iver συνοδεύει τους Eyvind και Juno πέρα από το Σκοτάδι, υπό την αμφίβολη προστασία ενός φωτεινού θόλου που η Juno μετά βίας συντηρεί πάνω από την παραπαίουσα ομάδα τους. Ελπίζουν πως αν κατορθώσουν να φτάσουν έγκαιρα στην Καρδιά Του Σκότους, η ενωμένη δύναμη των Eyvind και Juno, θα λυτρώσει την ανθρωπότητα.

Στην Arberrang, με τον βαριά άρρωστο Βασιλιά Meinolf

Όπως αντιλαμβάνεσθε, έχουμε να κάνουμε με μια τελολογική επική αφήγηση και μάλιστα στο τελευταίο της κεφάλαιο. Δεν θέλω να δώσω το παραμικρό spoiler αναφορικά με την εξέλιξη και την κορύφωση της πλοκής, οπότε θα αρκεστώ να γράψω πως η ποιότητα της γραφής και ο συναισθηματικός αντίκτυπος των επί της οθόνης γεγονότων, βρίσκονται σε υψηλότατο επίπεδο και θα ικανοποιήσουν στο έπακρο όσους έχουν ταξιδέψει τσακισμένα χιλιόμετρα υπό την σκιά του Λαβάρου. Η δύναμη και η ουσία της αφήγησης, βρίσκεται στην δωρική σχεδόν λιτότητα των χαρακτήρων. Κανείς δεν επιθυμεί να γίνει ήρωας ή να βγει μπροστά. Για την ακρίβεια, οι σπουδαιότεροι ήρωες που αναδεικνύονται στην πορεία θανάτου του Λαβάρου, είναι ακριβώς εκείνοι που το μόνο που αποζητούν, είναι μια ήσυχη αγροτική ζωή σε κάποια ξεχασμένη ερημιά.

Με διάρκεια κοντά στις εννέα ώρες, το φινάλε είναι ίσως ελάχιστα συντομότερο από τα δυο προηγούμενα επεισόδια. Φυσικά, ό,τι λείπει σε διάρκεια, φροντίζει να το αναπληρώνει με το παραπάνω σε ένταση. Η δράση ακολουθεί και πάλι δυο ξεχωριστές ομάδες : τους επιζώντες μας στην Arberrang και την ‘δύναμη κρούσης’ αν θέλετε, που ορμά απεγνωσμένα στο Σκοτάδι, σε μια πραγματική αποστολή αυτοκτονίας. Σε αντίθεση με τα δυο προηγούμενα παιχνίδια της σειράς, οι εξελίξεις εδώ είναι καταιγιστικές και δεν μας επιτρέπεται στην ουσία να σηκωθούμε σχεδόν καθόλου από την καρέκλα. Αν οι σχεδόν διαλογιστικές περιπλανήσεις μας στα μυθικά Σκανδιναβικά τοπία των προηγούμενων παιχνιδιών μας επέτρεπαν να αφήνουμε κατά βούληση το παιχνίδι, το φινάλε μας αρπάζει από τον λαιμό, μας θυμίζει γιατί οι συγκεκριμένοι χαρακτήρες θα έχουν πάντα ένα κομμάτι της καρδιάς μας και δεν μας επιτρέπει να εγκαταλείψουμε πριν το φινάλε.

Οι μάχες του παιχνιδιού φυσικά επιστρέφουν, πλουσιότερες από ποτέ.

Αν και η έμφαση του Banner Saga 3 δίνεται στην κινηματογραφική κλιμάκωση της αφήγησης (περιλαμβάνονται περισσότερες ηχογραφημένες ομιλίες και animated cutscenes από ότι στα δυο προηγούμενα κεφάλαια μαζί), η Stoic φρόντισε να βελτιώσει ακόμη περισσότερο το στιβαρό μοντέλο turn-based μαχών που βρίσκεται στην καρδιά του παιχνιδιού. Πλέον μπορούμε να προάγουμε τους ήρωές μας μέχρι το 15ο επίπεδο και εάν το επιθυμούμε, να τους προσδώσουμε έναν ‘Ηρωϊκό Τίτλο’ ο οποίος είναι μοναδικός για κάθε ήρωα και του προσφέρει ακόμη μεγαλύτερα bona σε συγκεκριμένες ενέργειες/ικανότητες. Υπάρχει μια πληθώρα σχετικών τίτλων, οπότε είναι βέβαιο πως θα βρείτε συνδυασμούς οι οποίοι ταιριάζουν στον ιδιαίτερο τρόπο παιχνιδιού σας.

Παράλληλα, οι περισσότερες μάχες, αφού ολοκληρωθούν, μας δίνουν την δυνατότητα να συνεχίσουμε να πολεμάμε κύματα εχθρών κλιμακούμενης δυσκολίας. Αν κατορθώσουμε να αντιμετωπίσουμε επιτυχώς όλα τα κύματα και το boss που συνοδεύει το καθένα, λαμβάνουμε ένα πανίσχυρο relic ως ανταμοιβή. Ο συγκεκριμένος μηχανισμός απευθύνεται μονάχα στους βαριά σκληροπυρηνικούς οπαδούς της μηχανικής πλευράς του παιχνιδιού και δεν συνδέεται με την εξέλιξη του σεναρίου.

Ο Rook αποτελεί ίσως το αρχέτυπο του ‘Διστακτικού Ήρωα’.

Παραδόξως, το Banner Saga 3 κυκλοφόρησε μαστιζόμενο από αρκετά bugs. Ως τρίτο κεφάλαιο ενός ‘στρωμένου’ μηχανικά τίτλου, το γεγονός αυτό προκαλεί αλγεινή εντύπωση, μα ευτυχώς δεν αποτελεί καίριο πλήγμα στα θέλγητρα του τίτλου. Πέρα από σχετικά αναμενόμενα προβλήματα (flickering, texture/effect popping) ήσσονος σημασίας, συνάντησα, ελάχιστα πριν το φινάλε του παιχνιδιού και ένα ιδιαίτερα βαρύ. Ολοκληρώνοντας το αφηγηματικό κομμάτι του Rook και των συντρόφων του στην Arberrang, το παιχνίδι επικεντρώνεται στην πορεία των Κοράκων μέχρι την Καρδιά του Σκότους. Οι ημέρες που θα αντέξει η Arberrang, εξαρτώνται από τις προμήθειες, την φρουρά που αφήσαμε και συγκεκριμένες αποφάσεις που λάβαμε κατά την διάρκεια της τριλογίας. Η δράση περνά λοιπόν στην δεύτερη ομάδα και το ρολοϊ μετρά αντίστροφα, έως την στιγμή που θα εξαντληθούν οι προμήθειες που κρατάνε όρθια την πρωτεύουσα. Ε λοιπόν, με το που μηδένισαν οι προμήθειες (πραγματικά δεν γνωρίζω ποιός αφύσικος, γκραν-μετρ του παιχνιδιού θα μπορέσει να εξασφαλίσει πάνω από δυο εβδομάδες για την καταραμένη πόλη), το παιχνίδι έπαιξε σπασμωδικά δυο-τρεις cutscenes την μια επάνω στην άλλη, με άφησε να πιστεύω πως η Arberrang πλέον χάθηκε και αμέσως μετά, ενώ συνέχισε η πορεία θανάτου των Κοράκων, όλες μου οι μονάδες είχαν αντικατασταθεί από τους…υπερασπιστές της Arberrang. Πλήρης καταστροφή του όποιου εμβαπτισμού δηλαδή, λίγες ανάσες πριν το φινάλε. Η Stoic, σύμφωνα με δήλωσή της, είναι ενήμερη για το ζήτημα και ευελπιστεί να το διορθώσει στο επόμενο patch του τίτλου.

H αινιγματική Alfrun, από τους πλέον ενδιαφέροντες χαρακτήρες που εισάγει το τρίτο κεφάλαιο της περιπέτειας.

Η βαθμολογία για ένα παιχνίδι του βεληνεκούς του Banner Saga, είναι καθαρά ενδεικτική. Η εικαστική αρτιότητα, το κοσμογονικό του μελόδραμα και οι καλοκουρδισμένες μάχες που χτυπάνε στην καρδιά του Έπους, δεν χρειάζονται συστάσεις και μιλάνε από την πρώτη εικόνα απευθείας στην καρδιά των Πιστών. Παιχνίδι καμωμένο εξ’ ορισμού για λίγους, εάν δεν είχατε ακόμη την ευκαιρία να ασχοληθείτε μαζί του, δείτε ξανά τις εικόνες που συνοδεύουν το κείμενο. Αν εξάπτουν την φαντασία ή την περιέργειά σας έστω και στο ελάχιστο, επένδυστε άφοβα. Είναι όλα όσα υπόσχεται και ακόμη περισσότερα.

RATING - 96%

96%

Το συγκλονιστικό φινάλε μιας τριλογίας χαραγμένης με δάκρυα και ατσάλι στις gaming συνειδήσεις των απανταχού πιστών. Ένα έπος που χρειάστηκε τέσσερα χρόνια προκειμένου να ολοκληρωθεί και να αποδείξει πως μερικές φορές, αν η θυσία είναι αρκετά μεγάλη,το σκοτάδι μπορεί να συντριβεί.

Στέφανος Κουτσούκος

Ο Στέφανος Κουτσούκος ή αλλιώς "The Artist Formerly Known As Borracho", διέπραξε ποικίλα εγκλήματα τα οποία τον οδήγησαν σε μια ριζική επανεκτίμηση των προτεραιοτήτων και αξιών του. Υπηρέτησε περήφανα στην πειρατική αρμάδα του Ragequit.gr από την ίδρυση του ιστοτόπου το 2012 ως το Μάη του '19.

2 Comments

  1. Θυμάμαι πίσω στο 2012 να γράφω στο PCM άρθρο για τα “φιλόδοξα kickstarter projects” που είχαν ανακοινωθεί τότε στα κοντά. Φτάσαμε αισίως 6 χρόνια μετά για να δούμε το φινάλε αυτού του όμορφου ταξιδιού.

  2. Εξαιρετικό review για το κλείσιμο του έπους. Δεν έχω προλάβει να το δω ακόμη αλλά είμαι σίγουρος πως η συγκίνηση θα χτυπήσει ταβάνι ξανά.

Leave a Reply

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
en_USEN