SPECIALS

PREVIEW: ASSETTO CORSA

του Grzybowski “OxidE” Christian

Racing simulators! Ένα genre που δεν είναι τόσο δημοφιλές για πολλούς λόγους δυστυχώς ή ευτυχώς… Στο εν λόγο είδος ανήκει το φρέσκο sim της Kunos Simulazioni, μιας μικρής ομάδας ανάπτυξης με έδρα την Ιταλία. Κυρίες και κύριοι βρίσκομαι στην πολύ ευχάριστη θέση να σας παρουσιάσω το Asseto Corsa! Το παρόν κείμενο δεν είναι review μιας και το παιχνίδι ακόμα βρίσκεται σε πρωταρχικό στάδιο ανάπτυξης και λείπουν τα πιο βασικά features όπως multiplayer και A.I. Επίσης όπως είναι φυσικό υπάρχουν και κάποια προβληματάκια που λογικά θα εξαλειφθούν με τον καιρό μέσω των απαραίτητων updates. Πάμε να ρίξουμε μια ματιά στο early access που μας δίνεται μέσω του Steam στην τιμή των 34.99 ευρώ.

ΔΑΜΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΑΤΙ (ΤΟ ΑΛΟΓΟ, ΟΧΙ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ)

Μόλις το παιχνίδι εγκαταστάθηκε στο σκληρό μου δίσκο δεν έχασα χρόνο και πέρασα αμέσως στο cockpit της πανέμορφης Ferrari 458 Ιtalia. Μαρσάροντας άκουσα τον υπέροχο κρυστάλλινο ήχο της που με μάγεψε φωνάζοντας μου να κουμπώσω τη πρώτη ταχύτητα, να αφήσω το μισό λάστιχο κάτω και με τη δευτέρα να καταλήγω εκτός πίστας. Ένα χαμόγελο εγκαταστάθηκε στο πρόσωπο μου. Οι πρώτοι μου γύροι ήταν μια προσπάθεια να μάθω πως να δαμάσω το κτήνος και αφού πήρα λίγο τον αέρα ξεκίνησα το hot lapping. Μετά από κάποιες γύρες ήμουν ιδρωμένος, κρατούσα το τιμόνι πολύ σφιχτά και είχαν περάσει μόνο 30 λεπτά…

acorsa2Και να μη σου αρέσει η Ferrari δε μπορείς να μη θαυμάσεις αυτή τη ποιότητα.

Ως racing simulation game που σέβεται τον εαυτό του μας αναθέτει πολύ δουλειά στο setup του αυτοκινήτου. Έτσι έχουμε να ρυθμίσουμε ένα σωρό πράγματα που χρειάζονται και πολλές γνώσεις τις οποίες εγώ δεν έχω. Μια ευχάριστη έκπληξη όμως ήταν όταν είδα πως σε κάθε εξάρτημα που πήγα να πειράξω εμφανίζεται ένα πλαίσιο πού δίνει πληροφορίες για το τι είναι αυτό και τι επιπτώσεις θα έχει αν αλλάξω τις τιμές του. Πολύ χρήσιμη προσθήκη αλλά και πάλι χρειάζονται ώρες δοκιμών σε κάθε πίστα ώστε να φτάσει στα όρια η απόδοση του αυτοκινήτου, όταν όμως το πετύχουμε και δούμε κάποια δευτερόλεπτα που κερδίσαμε στο γύρο, η ικανοποίηση είναι απίστευτη.

Το ζουμί όμως σε ένα τέτοιο παιχνίδι φυσικά είναι τα physics και το force feedback (ffb). Στο πρώτο έχουμε ρεσιτάλ απόδοσης του πραγματικού κόσμου. Οι developers έκαναν πολλές δοκιμές στις πίστες με τα αυτοκίνητα ώστε να δουν από πρώτο χέρι κάποια πράγματα και να μη αρκεστούν σε απλά δεδομένα που θα τους έδιναν οι εταιρίες. Το κάθε αμάξι έχει δοκιμαστεί και εξομοιώθηκε όσο το δυνατόν καλύτερα. Εγώ οδηγώντας τα λίγα διαθέσιμα αυτοκίνητα αυτή τη στιγμή έμεινα πολύ ικανοποιημένος με τη δουλειά που έγινε, όχι ότι έχω οδηγήσει στα αλήθεια κάποιο από αυτά αλλά μου έδωσαν την αίσθηση ότι κάπως έτσι θα πηγαίνουν και στη πραγματικότητα. Η κατανομή του βάρους φαίνεται καταπληκτική, η συμπεριφορά των αναρτήσεων το ίδιο και οι διαφορές από το ένα αμάξι στο άλλο είναι τεράστιες και πάνω από όλα αισθητές.

acorsa3Το πιο ευχάριστο feature.

To force feedback είναι αυτό που αναλαμβάνει να περάσει στο τιμόνι κάποια εφέ που είναι απαραίτητα στην απόδοση του ρεαλισμού της οδήγησης. Για παράδειγμα περνώντας πάνω από τα κέρμπς (curbs – οι ανυψώσεις στις άκρες τις πίστες που συνήθως υπάρχουν στις στροφές) θα νιώσουμε το χοροπηδητό της ανάρτησης και του πλαισίου, σε ένα τετ-α-κε το τιμόνι θα γυρίζει από μόνο του ανάλογα με τις δυνάμεις που ασκούνται στους τροχούς, σε ένα άλμα του αυτοκίνητου θα νιώσουμε όντως ότι βρισκόμαστε στον αέρα και κατά τη προσγείωση τις ανάλογες δυνάμεις που ασκούνται. Χωρίς το ffb ίσως να μη μπορούσαμε να οδηγήσουμε γρήγορα κάποια αυτοκίνητα και σίγουρα θα ήταν “άγευστο” το gameplay. Σε αυτό τον τομέα όμως έχουμε και δύο απόψεις. Η μία λέει ότι κάποιες δυνάμεις δε θα έπρεπε να περνάνε στο τιμόνι, όπως γίνεται στη πραγματικότητα με κύριο παράδειγμα τα curbs όπου νιώθουμε τις επιδράσεις μέσω του αμαξώματος. Η άλλη άποψη είναι πώς εφόσον δεν είμαστε μέσα σε ένα αυτοκίνητο ώστε να νιώθουμε τα πάντα λόγο του αμαξώματος και των δυνάμεων G τότε πρέπει το τιμόνι που είναι το μόνο μας “όπλο” να αναλάβει αυτή τη δουλειά. Για να καταλήξω, το ffb του AC χρειάζεται ακόμη λίγη δουλειά ώστε να αγγίξει ίσως τη τελειότητα. Σε σχέση με τα υπόλοιπα του games του είδους το βάζω λίγο πιο κάτω από του netKar Pro, ο προηγούμενος online τίτλος της Kunos Simulazioni. Ένα αρνητικό σημείο που έχει εντοπιστεί από πολλούς παίκτες είναι ένα penalty 5 δευτερολέπτων που παίρνουμε όταν βγούμε με τις 4 ρόδες εκτός πίστας. Το αυτοκίνητο μειώνει ταχύτητα μέχρι να περάσουν αυτά τα 5 δευτερόλεπτα ή αν κατέβουμε εμείς κάτω από τα 50 χλμ/ώρα, οπότε και το penatly φεύγει. Μεγάλο λάθος αυτό το feature αφού παρότι προσπαθεί να αποτρέψει το κόψιμο δρόμου σε κάποιες πίστες, δεν υλοποιείται με το σωστό τρόπο.

Τα όποια λίγα επιπλέον αρνητικά υπάρχουν, εξαλείφονται σταδιακά κυρίως διότι η κοινότητα είναι πολύ ζεστή και τα αναφέρει στο forum το οποίο οι developers δεν αγνοούν, το αντίθετο μάλιστα. Ενώ τελείωνα το παρόν άρθρο, το πρώτο μεγάλο update ανέβηκε και από ότι είδα έχει τρομερές αλλαγές κάτι που μας εμπνέει τρομερή εμπιστοσύνη για το μέλλον του παιχνιδιού. Κλείνω αναφέροντας ότι το μεγάλο “όπλο” του παιχνιδιού, είναι το γεγονός πώς είναι πλήρως moddable και οι modders έχουν πιάσει από τώρα δουλειά δημιουργώντας applications,πίστες και αυτοκίνητα.

acorsa1Διασκεδαστικό το να πηγαίνεις “με τις πόρτες” αλλά σίγουρα όχι ο σωστός τρόπος αγωνιστικής οδήγησης!

ΦΙΝΕΤΣΑ ΧΩΡΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ

Ένας από τους παράγοντες που αποτρέπουν τον κόσμο να ασχοληθεί με το sim racing είναι ότι τα περισσότερα παιχνίδια που κυκλοφορούν είναι πλέον γερασμένα σε όλους τους τομείς. Έχουμε υποσυνείδητα συνδέσει τη λέξη εξομοιωτής με τα “άσχημα γραφικά”. Αντιθέτως, το δημιούργημα της KS φέρνει νέο και φρέσκο αέρα στον τομέα. Μου έρχονται στο μυαλό κάποιοι γνωστοί τίτλοι όπως Rfactor, Richard Burns Rally, Live for Speed οι οποίοι πλέον οπτικά είναι πολύ πίσω σε σχέση με τις δυνατότητες που υπάρχουν. Τα γραφικά του AC είναι εκπληκτικά και δεν έχει να ζηλέψει τίποτα οπτικά από ένα μεγάλο licence όπως το Gran Turismo. Οι developers δημιούργησαν το πιο “όμορφο” sim για PC, σχεδίασαν καταπληκτικά γραφικά με πάρα πολύ μεγάλη λεπτομέρεια κυρίως στον σχεδιασμό των αυτοκινήτων, τόσο εξωτερικά όσο εσωτερικά. Οι πίστες είναι επίσης καλοσχεδιασμένες και laser scanned για την ακριβή τους αναπαράσταση αλλά μη περιμένετε και τον κάθε ανθρωπάκο στις εξέδρες να έχει επίπεδα λεπτομέρειας ώστε να μπορεί να διακρίνεται και η πορτοκαλάδα που πίνει!

Οι φωτοσκιάσεις από τα δέντρα, η αντανάκλαση του ήλιου στο οδόστρωμα αναλόγως την ώρα που τρέχουμε και το πως γυαλίζουν πχ. τα paddles της Ferrari όταν τα χτυπάει το φως είναι απίστευτα. Μπορεί να έχω ξαναδεί τέτοια επίπεδα λεπτομέρειας αλλά σίγουρα όχι σε παιχνίδι αυτού του είδους. Ο ήχος είναι καλός αλλά θέλει κάποιες διορθώσεις για να φτάσουμε σε ένα πολύ καλό επίπεδο. Πάντως άλματα προόδου έχουν γίνει σε σχέση με το technology preview που κυκλοφόρησε πριν λίγους μήνες.

acorsa4Ένα μενού όπως θα έπρεπε να είναι.

Τι κόστος έχουν τα όμορφα γραφικά σε hardware όμως? Δεν ξέρω τι μαγικά έκαναν τα παιδιά εκεί πέρα αλλά το optimization είναι ίσως το καλύτερο δυνατό. Το παιχνίδι αποδίδει μέσο όρο 80 fps στο παλιούτσικο PC μου (Intel Core 2 Quad Q6600, XFX Radeon 6870, 4GB RAM) με ανάλυση 1920×1080, anti-aliasing και anisotropic κτλ. ανοιχτά σχεδόν στις μέγιστες τιμές. Πολλά άτομα αναφέρουν τον θαυμασμό τους για το πως τρέχει το παιχνίδι στα γερασμένα πλέον PC τους αλλά ακόμα δε ξέρουμε τι θα γίνει όταν εμφανιστούν και άλλα αυτοκίνητα στη πίστα αν και δε πιστεύω να υπάρξει κάποια τρομερή πτώση των frames.

Κάτι άλλο που με πονοκεφάλιαζε με κάποια sims παλιότερα ήταν το να “σετάρω” το τιμόνι. Αυτή η διαδικασία στο AC είναι 2 λεπτά υπόθεση από τα το μενού των settings.Plug and play με λίγα λόγια. Αν κάποιος θέλει να παίξει με keyboard ή controller μπορεί αλλά “σωστή δουλειά” δε γίνεται σε καμία περίπτωση σε σχέση με τη τιμονιέρα. Για αυτούς πάντως που θέλουν να παίξουν πιο light υπάρχει η δυνατότητα να το φέρουν στα μέτρα τους μέσα από 4 επίπεδα δυσκολίας: gamer, racer, pro και custom μέσα από το πολύ απλό, όμορφο και εύχρηστο μενού του.

Για να κλείσω να αναφέρω πάλι ότι το παιχνίδι δεν είναι καν στη beta μορφή (version 0.1.2) οπότε τα προβλήματα που εμφανίζονται είναι λογικά. Κάποιοι αναφέρουν ότι το παιχνίδι δε ξεκινάει και άλλοι κάποια bugs. Εγώ προσωπικά δε παρατήρησα κάποιο σοβαρό πρόβλημα όπως και οι περισσότεροι. Κάποια μικρά “θεματάκια” όπως ότι το damage model δε δουλεύει καθόλου, ούτε στην οπτική (visual) ούτε στην μηχανική (mechanical) του αμαξιού όπως επίσης το ghost car που εμφανίζεται στη πίστα παρότι απενεργοποιημένο και ένα προβληματάκι με το replay save button αναμένεται να διορθωθούν στο επόμενο update. Το Asseto Corsa φαίνεται να είναι η νέα πνοή στο genre, κάτι που χρειαζόταν εδώ και χρόνια και ίσως κάνει το κλικ στον κόσμο που δεν έχει ασχοληθεί να του δώσει μια ευκαιρία. Τα πρώτα δείγματα που είναι διαθέσιμα με την early access, μόνο ενθαρρυντικά μπορούν να είναι για έναν είδος που δεν έχει αρκετούς αντιπροσώπους στο PC. Το προτείνω χωρίς δεύτερη κουβέντα σε όλους όσους διστάζουν!

Northlander

A native of Hyperborea, Pavlos has long since experienced interaction with the screen. The first games he remembers playing were Gran Prix, Test Drive, Digger and Flight for DOS at a time when most people now had Windows... This didn't deter him and he loved the Mother Platform from the very first moment. He also dabbled in the barren fringe of consoles (always at friends' houses, never his own), but it was the PC that kept him going. A lover of quality titles from all genres, he believes how the story and what the game as a medium wants to say is the main thing, not the label. There are always the exceptions of course...

15 Comments

 1. Έχω ασχοληθεί ένα δυωράκι με το AC κι έχω τις καλύτερες εντυπώσεις. Αν και δεν έχω μεγάλη εμπειρία στα racing sims, πρέπει να είναι ότι πιο ρεαλιστικό έχω παίξει μέχρι σήμερα..

  Πολύ ωραίο παρουσίαση ρε OxidE! Keep it up! 😉

 2. Λοιπον εχω να πω κατι,G27 και μπολικες ωρες για καψιμο.Ωραια η παρουσιαση και περιμενω την ολοκληρωμενη εκδοση που θα ειναι και πολυ real sim.
  Το τιμονι και το πριονι οποιος δεν τα ξερει ιδρωει!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Μιλαει η εμπειρια…………..

 3. Είναι ένα ολοκληρωμένο πακέτο στην κατάλληλη εποχή για μένα και σε ένα genre όχι τόσο δημοφιλές.Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια 🙂

 4. Αρχικά να πω ότι η έκδοση 0.3.2 είναι έτη φωτός μπροστά από την 0.1.2 στο force feedback και στο handling στο όριο. Επίσης λύθηκε το πρόβλημα του περίεργου throttle response.
  Προσωπικά έχω ρίξει ήδη 60 ώρες στο AC και είναι το μόνο sim που με έκανε να βάλω στην άκρη το LFS(ιεροσυλία!!!).
  Μέχρι να έρθει το multiplayer βολευτείτε με το RSR Live timing ([url]”www.radiators-champ.com/RSRLiveTiming/”[/url])! Κατεβάστε το app και αρχίστε να ανεβάζετε χρόνους! Ήδη γίνεται χαμός!

 5. Eπειδή το είχα μόνο ακουστά και τωρα ειδα οτι δεν έχει κυκλοφορήσει σε full έκδοση ακόμα, με τον τίτλο νόμιζα πως θα εχει να κάνει μόνο με αμάξια οπελ:p
  Mπράβο oxide να μαθαίνουμε και τίποτα…

 6. Όντως η έκδοση 0.3.2 έχει τεράστια διαφορά.Με τι όνομα εμφανίζεσαι στο live timing?Επίσης αν θέλεις κάνε με add στο steam με όνομα oxide9.

 7. Νομιζα το asseto corsa θα ειναι κανα τουρπματο οπελ (απο το οπελ κορσα )
  ναι δεν τα παω καλα με τον μηχανοκινητο αθλητισμο :p

 8. Ο φοβος εχει μεγαλη σχεση με τον ιδρωτα,οταν εισαι τελικιασμενος και εχεις μια ανοικτη δεξια στροφη και σε μια αναπηδηση αρχιζει να παιζει ο κωλος πχ σε μια M3 οπως της φωτο ειναι δεν ειναι real σε εχει κοψει ιδρωτας μεχρι εκει που δεν παιρνει και ο φοβος καραδωκει.Αλλα pro driver ιδρωνει μονο απο την σωματικη προσπαθεια-κουραση(τι λεω ο ανθρωπας!!!!!!).

Leave a Reply

Related Articles

Back to top button
en_USEnglish