What's new

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!

Global GPU clusterfuck και άλλα νέα

nitro912gr

Tarrasque
Approval of the Admiral PCMaster Veteran Klika Member
καλο.
γελασα πολυ, οπως γελασα και με το ονομα του αρχειου... :cool::LOL:
χαίρομαι που διαβάζετε το όνομα του αρχείου και δεν σπαταλάω το ταλέντο μου :p

η αλήθεια είναι ότι το ίδια κάπου με intel και πήγα και πέταξα το nvidia επάνω, γιατί οκ σε CPU έχουμε επιλογές και σε GPU μας καίει περισσότερο το πως έιναι η αγορά τώρα.

Norshgaath

Mind-flayer
Approval of the Admiral

The complexity of modern GPUs needn’t obscure the essence of how these machines work. If we are to make the most of the advanced technology in these GPUs then we need a little less mystique.

This post explains how general-purpose computing on modern GPUs works ‘from the bottom up’. We’ll start at the lowest level, with two major architectures, and then build up from there.

nitro912gr

Tarrasque

nitro912gr

Tarrasque

nitro912gr

Tarrasque

vtheofilis

Death Knight
Έστω και σαν εναλλακτική για ρετρό καταστάσεις, είναι σημαντική εξέλιξη.

nitro912gr

Tarrasque
Μήπως ήρθε η ώρα intel/AMD να ρίξουν επιπλέον βάρος στο linux... λέω εγώ τώρα.
Εγώ το βλέπω ότι τους τραβάει το χαλί κάτω από τα πόδια, σε μια εποχή μάλιστα που δεν μπορεί να παραπονεθεί κανείς για το πόσο γρήγορα ανεβαίνουν οι επιδόσεις των επεξεργαστών.
Δεν είναι δηλαδή όπως με την apple μου είχε μπουχτίσει με την intel που δεν έβγαζε αρκετά δυνατότερους επεξεργαστές κάθε γενιά για να μπορεί να ξαναπουλάει mac στην αγορά, οπότε φακ εμ πάμε ARM.

nitro912gr

Tarrasque
σε άλλα κλαστερφακ νέα, η αγορά στα χαμηλά παραμένει τριμπούρδελο από ότι βλέπω.

Μιας και έχω αρχίσει να δουλεύω με video στο γραφείο άρχισαν να νοιώθω ότι η πιστή μου Radeon 7850 1GB δεν την παλεύει κάστανο πλέον και είπα να τσεκάρω τι επιλογές υπάρχουν εκεί στο κατοστάρικο...

ε στο πεδίο τιμών που κοίταξα μεταξύ 100-150€ έχει απόλα... μέχρι και κάρτες χειρότερες από την 7850...

Radeon RX 240/550/560... geforce 1030... ή κάρτες που είναι χειρότερες από την κάρτα που έχω στο σπίτι 5500ΧΤ που είναι αρχαία πλέον και ένα βήμα πριν πάει σε legacy.

Πρακτικά ή αγοράζεις μια 6400 120€ ή δίνεις κανά 50άρικο παραπάνω να πάρεις 3050 6GB, όλα τα άλλα τα σκουπίδια που έπρεπε να είναι 30-80€ δεν ξέρω γιατί υπάρχουν.

Όπως το βλέπω η μόνη λύση ήταν (τώρα δε μπορώ πλέον) να είχα αγοράσει κάποια 6600/3060 πριν μισό χρόνο που είχαμε την κουβέντα με την σύζυγο (δουλεύει 3D/autocad βοηθάει το GPU render) και να έπαιρνα στο γραφείο την 5500ΧΤ.

Admiral

Ancient Red Dragon
Staff member
σε άλλα κλαστερφακ νέα, η αγορά στα χαμηλά παραμένει τριμπούρδελο από ότι βλέπω.

Μιας και έχω αρχίσει να δουλεύω με video στο γραφείο άρχισαν να νοιώθω ότι η πιστή μου Radeon 7850 1GB δεν την παλεύει κάστανο πλέον και είπα να τσεκάρω τι επιλογές υπάρχουν εκεί στο κατοστάρικο...

ε στο πεδίο τιμών που κοίταξα μεταξύ 100-150€ έχει απόλα... μέχρι και κάρτες χειρότερες από την 7850...

Radeon RX 240/550/560... geforce 1030... ή κάρτες που είναι χειρότερες από την κάρτα που έχω στο σπίτι 5500ΧΤ που είναι αρχαία πλέον και ένα βήμα πριν πάει σε legacy.

Πρακτικά ή αγοράζεις μια 6400 120€ ή δίνεις κανά 50άρικο παραπάνω να πάρεις 3050 6GB, όλα τα άλλα τα σκουπίδια που έπρεπε να είναι 30-80€ δεν ξέρω γιατί υπάρχουν.

Όπως το βλέπω η μόνη λύση ήταν (τώρα δε μπορώ πλέον) να είχα αγοράσει κάποια 6600/3060 πριν μισό χρόνο που είχαμε την κουβέντα με την σύζυγο (δουλεύει 3D/autocad βοηθάει το GPU render) και να έπαιρνα στο γραφείο την 5500ΧΤ.

Είναι τραγική η κατάσταση στο entry level. Θυμίζω ότι στην αρχή της προηγούμενης γενιάς ειχαμε την GTX 750 που κόστιζε 120 δολάρια και σε μερικά παιχνίδια ξεπερνούσε και το PS4. Αν δεν γίνει κάτι σύντομα σε αυτό το κομμάτι της αγοράς, το PC gaming θα χάσει κόσμο προς τις κονσόλες (αν δεν έχει ήδη χάσει).

nitro912gr

Tarrasque
Είναι τραγική η κατάσταση στο entry level. Θυμίζω ότι στην αρχή της προηγούμενης γενιάς ειχαμε την GTX 750 που κόστιζε 120 δολάρια και σε μερικά παιχνίδια ξεπερνούσε και το PS4. Αν δεν γίνει κάτι σύντομα σε αυτό το κομμάτι της αγοράς, το PC gaming θα χάσει κόσμο προς τις κονσόλες (αν δεν έχει ήδη χάσει).
φοβάμαι πως δεν θα γίνει κάτι.

Η AMD έχει επικεντρωθεί στο να πουλάει APU για αυτό το κομμάτι και η nvidia χέστηκε για τις φτωχάδες σε αυτό το κομμάτι.

Η Intel πετάει χαρταετό επίσης, έχει την Α310 στην τιμή την 6400 που η δεύτερη κάνει κύκλους γύρω από την πρώτη... φαντάσου.

Και δεν βλέπω κιόλας καμία κίνηση γενικά, ακόμα και τις 6400/6500 που έβγαλε η AMD τις έβγαλε με μισή καρδιά και πετσοκομμένες.

lucinos

Death Knight
Είναι τραγική η κατάσταση στο entry level.
Για χαμηλό κόστος οι επιλογές εξακολουθούν να είναι
1) λαπτοπάκι με Vega
2) Steam Deck
3) RX 6600

Μπορεί οι επιλογές να μοιάζουν κάπως «κατώτερες» από τις «κονσόλες» σε επιδόσεις αλλά κανείς πρέπει να το βλέπει και λίγο μακροπρόθεσμα. με πιο οικοσύστημα σχετίζεται.

Admiral

Ancient Red Dragon
Staff member
Για χαμηλό κόστος οι επιλογές εξακολουθούν να είναι
1) λαπτοπάκι με Vega
2) Steam Deck
3) RX 6600

Μπορεί οι επιλογές να μοιάζουν «κατώτερες» από τις «κονσόλες» αλλά κανείς πρέπει να το βλέπει και λίγο μακροπρόθεσμα.

Αυτό ακριβώς με φοβίζει, το μακροπρόθεσμο. Δεν βλέπω φως στον ορίζοντα και ανησυχώ ότι αρκετός κόσμος θα αφήσει πίσω του οριστικά το PC gaming σε αυτά τα επίπεδα τιμής.

lucinos

Death Knight
PC gaming σε αυτά τα επίπεδα τιμής.
τρια-τέσσερα παιχνίδια να αγοράσει και τα κόστη ήδη αρχίζουν να φαίνονται πολύ διαφορετικά.

Και το θέμα είναι αν γίνεται να πάει ο κόσμος περισσότερο σε indie παιχνίδια. Αυτή η μανία με τα υποτιθέμενα ΑΑΑ έχει καταντήσει αηδία.

nitro912gr

Tarrasque
Γίνεται καλύτερο όσο το κοιτάζω, οι 6400/6500 είναι τόσο πετσοκομένες σε video encode/decode που μάλλον δεν μου κάνει καν, κάποια από αυτές για την δουλειά που την θέλω, οι επιλογές μόλις έγιναν 1650 και Α380 low profile, αλλιώς παραπάνω πάει η 3050 που ίσως να έχει νόημα να την πάω σπίτι και να φέρω την 5500ΧΤ στο γραφείο που σε αντίθεση με τις "νέες" έχει κομπλέ encode/decode αλλά δυστυχώς όχι AV1 encode, για την ώρα δεν θα μου λείψει βέβαια, αλλά...

Επίσης παιδιά το θέμα δεν είναι να πατάει τις κονσόλες, το θέμα είναι ότι κάποτε έπαιρνες κάρτα επιπέδου 6400 με λιγότερα από 100€, κότσαρες και ένα υπόλοιπο σύστημα με κανά 300€ επιπλέον και με 4-5 κατοστάρικα είχες ένα μηχάνημα που τουλάχιστον θα έπαιζε παιχνίδια της στιγμής που το έφτιαξες. Το αν θα τα έπαιζες low ή medium, σε 720p ή σε 1080p δεν είχε σημασία, θα έπαιζες τουλάχιστον.

Από την στιγμή που βγήκε η Unreal 5 ένα τέτοιο σύστημα είναι irrelevant πλέον. Αυτή είναι η πραγματική πληγή, ότι και θα δώσεις περισσότερο και πάλι δεν θα μπορείς να παίξεις με αξιώσεις, αν μπορείς να παίξεις καν μερικά νεότερα παιχνίδια καλά καλά.

Top Bottom