REVIEWS

AR-K CHAPTER 3: THE GREAT ESCAPE

Προτού γράψω οτιδήποτε άλλο για το “The Great Escape”, οφείλω να προβώ σε μία βαθιά, έστω και διαδικτυακή, υπόκλιση, βγάζοντας το καπέλο στον Sergio Prieto, ένα εκ των στελεχών της Gato Salvaje και συνδημιουργών του “AR-K”. Όταν ένας άνθρωπος έχει βαθμολογήσει με 45% το πρώτο επεισόδιο και 20% το δεύτερο, είναι τουλάχιστον προς τιμήν σου να επικοινωνείς από μόνος σου μαζί του, ζητώντας του να προβεί σε review του τρίτου επεισοδίου του παιχνιδιού σου! Η κίνηση αυτή αυτομάτως φανερώνει ένα εντελώς ακομπλεξάριστο άτομο, αφ’ ετέρου μαρτυρά την πίστη του πως το νέο αυτό κεφάλαιο έχει να προσφέρει πολλά περισσότερα σε σχέση με τους προκατόχους του.

Το τελευταίο είναι αυτό που ήλπιζα κι εγώ ολοκληρώνοντας το -τραγικό- “The Girl Who Wasn’t There”. Όταν ένα παιχνίδι είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί σε τέσσερα μέρη και τα πρώτα δύο εξ’ αυτών έχουν σχεδόν χαραμιστεί, καθίσταται επιτακτική ανάγκη να κάνεις ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να σώσεις την παρτίδα σ’ ότι απομένει, μέχρι η δημιουργία σου φτάσει στο φινάλε της. Κάπως έτσι πρέπει να σκέφτηκαν και οι Ισπανοί της Gato Salvaje κι ως εκ τούτου αποφάσισαν ν’ απευθυνθούν στον Αμερικάνο Greg Rucka, γνωστό απ’ τη συμμετοχή του σε δουλειές της DC Comics, για την περαιτέρω κλιμάκωση της ιστορίας του “AR-K”. Τ’ αποτέλεσμα δείχνει ότι πράξανε το σωστό, δίχως να είναι αυτή η μοναδική βελτίωση που φέρνει το “The Great Escape”.

AR-K Chapter 3 Snap1Tο δωμάτιο στο οποίο ξυπνά η ηρωίδα μας

ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

Από πού ν’ αρχίσει λοιπόν και πού να τελειώσει κανείς; Ξεκινώντας απ’ το πλέον οφθαλμοφανές, τα γραφικά του τρίτου αυτού επεισοδίου δεν έχουν την παραμικρή σχέση με το παρωχημένο, ολίγον “ξεπλυμένο”, παρουσιαστικό των προηγουμένων δύο επεισοδίων. Όπως μου είπε ο Sergio Prieto, στα πλαίσια της επικοινωνίας που είχαμε, οι προγραμματιστές της ομάδας σχεδιάσανε το “The Great Escape” κυριολεκτικά απ’ το μηδέν, χρησιμοποιώντας και πάλι την Unity engine, διατηρώντας μονάχα ένα (!) script απ’ την προϋπάρχουσα δουλειά τους. Επιλέγοντας σαφώς πιο μουντούς χρωματισμούς για τις απανταχού τοποθεσίες που εξελίσσεται η δράση του τρίτου αυτού επεισοδίου -κι οι οποίες είναι εξ’ ολοκλήρου νέες-  και με την ποιότητα απεικόνισης να βρίσκεται τουλάχιστον δύο-τρία σκαλοπάτια πάνω σε σχέση μ’ όσα είχαμε δει κατά το παρελθόν, το “The Great Escape” φαντάζει σαν ένα τελείως διαφορετικό παιχνίδι σε σχέση με τα “Gone With The Sphere” και “The Girl Who Wasn’t There”.

Η αίσθηση αυτή ενισχύεται κατακόρυφα κι απ’ τη νέα μορφή εμφάνισης και χρήσης του inventory, αλλά και την πλήρη απουσία του περίφημου και… “αμαρτωλού” PDA. Ξεχάστε λοιπόν το στρογγυλό σακίδιο που καταλάμβανε ολόκληρη σχεδόν την οθόνη κάθε φορά που επιχειρούσαμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο απ’ τ’ αντικείμενα που κουβαλάμε. Η διαδικασία πλέον ολοκληρώνεται πολύ πιο γρήγορα και λειτουργικά, καθώς το inventory μας εντοπίζεται στο κάτω μέρος της οθόνης κι ανοίγει μ’ ένα απλό κλικ. Ακόμη σημαντικότερη είναι η εξάλειψη του PDA, ο τρόπος χρήσης του οποίου μόνο μπέρδεμα και πονοκέφαλο μας είχε επιφέρει στα προηγούμενα δύο επεισόδια. Η επίτευξη προόδου είναι σαφώς απλουστευμένη, βασιζόμενη καθαρά στους διαλόγους που κάνουμε και στη σωστή χρήση των αντικειμένων που συλλέγουμε κι όχι στις αλχημείες που έπρεπε να πραγματοποιήσουμε στο PDA, προκειμένου να κατανοήσουμε ποιο ήταν το επόμενο ζητούμενο από μέρους του παιχνιδιού.

Παρελθόν αποτελεί και ο αφηγητής που είχαμε γνωρίσει στο “The Girl Who Wasn’t There”. Η εισαγωγή του ως ιδέα δεν ήταν άσχημη, η υλοποίησή της όμως δεν υπήρξε η πλέον επιτυχημένη, μ’ αποτέλεσμα να μοιάζει τουλάχιστον περιττός. Δε προξενεί καμία έκπληξη η απομάκρυνσή του και δε νομίζω ότι θα λείψει σε κανέναν. Όπως άλλωστε δε θα λείψουν κι οι βωμολοχίες που ξεστόμιζε η Alicia, που επίσης -πολύ ορθά- δεν επαναλαμβάνονται στο τρίτο αυτό επεισόδιο, αποτελώντας μία ακόμη ένδειξη ωρίμανσης από μέρους των developers.  

AR-K Chapter 3 Snap2Όποιος έχει δει το “Demolition Man” θ’ αντιληφθεί το συγκεκριμένο αστείο

Αν στο review του δεύτερου μέρους είχα κάνει λόγο για επανεμφάνιση των ίδιων ακριβώς χαρακτήρων και τοποθεσιών σε σχέση με το “Gone With The Sphere”, αυτή τη φορά οφείλω να προσμετρήσω ως απόλυτα θετικό στοιχείο τ’ ότι η δράση λαμβάνει χώρα σε τελείως νέους χώρους και η αλληλεπίδρασή μας με τρίτους χαρακτήρες έχει ξεκάθαρο το στοιχείο της φρεσκάδας, αφού, πλην του Franky, όλοι οι υπόλοιποι –που μόνο λίγοι δεν είναι- μας συστήνονται για πρώτη φορά.    

ΠΑΛΑΒΟΜΑΡΕΣ STOP

«Κακοί και παράλογοι γρίφοι» και «Για μία ακόμη φορά, πολλοί εκ των γρίφων του είναι αχαρακτήριστοι» ήταν τα σχόλια που είχα αντίστοιχα κάνει αναφορικά με τα ζητούμενα των δύο πρώτων επεισοδίων του παιχνιδιού των Ισπανών. Σε κανένα σημείο τους δεν είχα ευχαριστηθεί την ενασχόλησή μου μαζί τους, αφού μόνο σύγχυση και εκνευρισμό προξενούσαν όλα εκείνα τα απίθανα που είχαν σκεφτεί οι developers. Ευτυχώς κι αυτό το βαρίδι δείχνει ν’ ανήκει οριστικά στο παρελθόν, αφού εδώ έχουμε να κάνουμε μ’ απολύτως λογικές κινήσεις στις οποίες πρέπει να προβούμε μέχρι να ολοκληρώσουμε τη νέα, 4ωρης περίπου διάρκειας, περιήγησή μας στο σύμπαν του “ΑR-Κ”. Στόχος μας είναι ν’ αποκτήσουμε εκ νέου την αινιγματική  χρυσή σφαίρα που δείχνει ν’ αποτελεί κάτι σαν κατάρα για την πρωταγωνίστριά μας απ’ την αρχή της περιπέτειάς της, αλλά και να συλλέξουμε έξι χρυσά νομίσματα που θ’ αποτελέσουν το κλειδί εξόδου μας απ’ την άγνωστη περιφέρεια στην οποία βρέθηκε η Alicia.

Θα σταθώ σε τρεις γρίφους, που μου αρέσανε ιδιαίτερα. Ο πρώτος έχει να κάνει με την εύρεση του τριψήφιου αριθμού που ανοίγει ένα χρηματοκιβώτιο, ο δεύτερος με την εξιχνίαση ενός φόνου που έλαβε χώρα προ δέκα ετών κι ο τρίτος με το ταίρι που πρέπει να βρούμε και να στολίσουμε κατάλληλα, προκειμένου ν’ αρέσει στον Mr. Morgan, έναν… σκελετό που βρίσκεται έξω απ’ το εργαστήριο ενός περίεργου επιστήμονα, ώστε να μας δοθεί κατόπιν η άδεια να εισέλθουμε σ’ αυτό. Εύστοχες και επιτυχημένες σκέψεις, που αποτελούν τ’ ακριβώς αντίθετο της παλαβομάρας και του πλήρους παραλογισμού που χαρακτήριζε τους γρίφους των προκατόχων του “The Great Escape”. Ένα ακόμη στοιχείo που καταδεικνύει με πλήρη σαφήνεια ότι οι δημιουργοί έχουν φτάσει να κατανοούν πολύ καλύτερα το πώς “στήνεται” ένα σωστό, μ’ όσο το δυνατόν πιο “ανοικτή” δράση, adventure game είναι οι εννέα ταυτόχρονα προσβάσιμες τοποθεσίες που συναντώνται σε κάποια στιγμή της περιπέτειας, με την Alicia να κουβαλάει περί τα επτά-οκτώ αντικείμενα. Διαθέσιμος είναι κι ένας χάρτης, που διευκολύνει τη μετάβασή μας στις διάφορες τοποθεσίες.

AR-K Chapter 3 Snap3Ο χάρτης διευκολύνει πολύ τη μετακίνησή μας

Την ίδια στιγμή η ιστορία, εισερχόμενη σιγά σιγά σε τροχιά ολοκλήρωσης, κάνει με τη σειρά της την ευχάριστη έκπληξη, δείχνοντας ότι η συμβολή του Rucka υπήρξε ουσιώδης. Όσα φτάνουμε να έχουμε παρακολουθήσει με το φινάλε του τρίτου αυτού επεισοδίου αρχίζουν να δένουν μεταξύ τους, αφήνοντας βέβαια τις απαντήσεις για τα μεγάλα ερωτηματικά να δοθούν στο τέταρτο και τελευταίο μέρος. Στο σημείο αυτό θα εκφράσω μία σκέψη μου αναφορικά με το “AR-K”. Αν ήμουν στη θέση των Ισπανών, θα προέβαινα στις εξής κινήσεις, με σκοπό να σώσω την εμπορική πορεία του παιχνιδιού: Θα διέθετα δωρεάν τα “Gone With The Sphere” και “The Girl Who Wasn’t There”, θα χαμήλωνα λίγο την τιμή του “The Great Escape” και θα επιμήκυνα τη διάρκεια του παιχνιδιού, φτάνοντας στα πέντε επεισόδια, προσπαθώντας να μετριάσω το τραυματικό προηγούμενο και τις κάκιστες εντυπώσεις που έχουν δυστυχώς δημιουργήσει τα δύο πρώτα κεφάλαια.

ΙΣΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ   

Εντύπωση μου προξένησε η -συμβολική ίσως;- κίνηση των developers να διαθέσουν το “The Great Escape” ξέχωρα των προκατόχων του. Μπορεί κάποιος ν’ αγοράσει κατευθείαν μονάχα το τρίτο αυτό επεισόδιο, γλυτώνοντας τον μπελά εκείνων που προηγήθηκαν, που άλλωστε δεν έχουν τίποτα το ουσιώδες και ευχάριστο να του προσφέρουν. Θέλω να πιστεύω ότι όσοι υπήρξαν backers στην Kickstarter καμπάνια έχουν ήδη λάβει δωρεάν την παρούσα συνέχεια της ιστορίας, ενώ όσοι έχουν ήδη αγοράσει το πρώτο μισό της περιπέτειας θα μπορούν να προμηθευτούν το “The Great Escape” με λιγότερα των €7.99 που απαιτούνται για την αγορά του. Στα σχετικά σχόλια στα Steam forums είδα ν’ αναφέρεται από ένα χρήστη ότι αρχικά υπήρξε σχετική ανακοίνωση περί 63% έκπτωσης για τους τελευταίους. Δε μπορώ να εντοπίσω τέτοια καταχώρηση στη σελίδα του παιχνιδιού, ενώ μέχρι στιγμής απουσιάζει κι η απάντηση από μεριάς των developers.   

***Update***

Κατόπιν νέας επικοινωνίας που είχα με τον Sergio Prieto, μου γνωστοποίησε ότι πρόθεση των developers ήταν να υπάρχει επί μονίμου βάσεως η έκπτωση που αναφέρθηκε για τους κατόχους των episodes 1 και 2, αλλά δε κατέστη δυνατό λόγω παρέμβασης των υπευθύνων του Steam. Ως εκ τούτου, η κατά 63% μείωση της τιμής θα καθίσταται συχνά διαθέσιμη για όσους έχουν ήδη τα δύο πρώτα μέρη στη βιβλιοθήκη τους. Όσον αφορά στους backers, έχουν όντως προμηθευτεί δίχως επιπλέον αντίτιμο το τρίτο κεφάλαιο. Εξίσου σημαντική όμως είναι η πληροφορία που μου μετέφερε για update της game engine των “Gone With The Sphere” και “The Girl Who Wasn’t There” όταν θα πλησιάζει η ώρα διάθεσης του τελευταίου κεφαλαίου. Μου αποκάλυψε επίσης ότι δεν αποκλείει καθόλου τη δημιουργία μίας δεύτερης σεζόν με τις περιπέτειες της Alicia!

AR-K Chapter 3 Snap4Νομίζω είναι ολοφάνερη η βελτίωση των γραφικών σε σχέση με τα προηγούμενα δύο κεφάλαια

Είναι εφικτό λοιπόν για το “AR-K” να προλάβει να γυρίσει την κατάσταση και να περισώσει τη φήμη που θα το ακολουθεί στο μέλλον; Κατά τη γνώμη μου κάτι τέτοιο εξακολουθεί να είναι πολύ δύσκολο, όχι όμως ακατόρθωτο. Αν δούμε ένα ακόμη καλύτερο και μεγαλύτερο σε διάρκεια τελευταίο μέρος, αν μη τι άλλο οι συνολικές εντυπώσεις θα μετριαστούν σε μεγάλο βαθμό. Αν δε οι developers διαθέτουν το κατάλληλο υλικό που θα τους επιτρέψει να επεκταθούν στα πέντε επεισόδια, έχουν περισσότερες πιθανότητες να κάνουν τη μεγάλη ανατροπή…

karkasSpecs 3

Pros

 • Τεράστια βελτίωση σε γραφικά και χειρισμό
 • Οι γρίφοι του δεν έχουν καμία σχέση μ’ εκείνους των προηγουμένων επεισοδίων
 • Εξ’ ολοκλήρου διαφορετικές τοποθεσίες και νέοι χαρακτήρες
 • Τα διάφορα ζητούμενα είναι πλέον σαφή και κατανοητά
 • Η ιστορία αποκτά ενδιαφέρον κι επιτέλους δείχνει να καταλήγει κάπου
 • Οι βωμολοχίες της Alicia αποτελούν μία κακή ανάμνηση
 • Ο αφηγητής επίσης απομακρύνθηκε

Cons

 • Η τιμή των €7.99 είναι κάπως υψηλή
 • Όντας το τρίτο επεισόδιο, εξακολουθεί να κουβαλάει τη “ρετσινιά” των κάκιστων δύο αρχικών κεφαλαίων

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 80%

80%

Μάνος Καρκαλέμης

Ο Μάνος δε μπορεί παρά να νιώθει ευτυχής που ασχολήθηκε ενεργά με την gaming αρθρογραφία στα χρόνια 2009-2017, οπότε και του δόθηκε η ευκαιρία να γράψει reviews για κάποια adventure games-διαμάντια, όπως "The Whispered World", "Monkey Island 2-LeChuck's Revenge" (Remastered Edition), "The Book of Unwritten Tales 1&2", "Grim Fandango" (Remastered Edition), "Gabriel Knight-Sins of the Fathers" (25th Anniversary Edition), "Night of the Rabbit", "Memento Mori 2", "Day of the Tentacle" (Remastered Edition).

5 Comments

 1. Πραγματικά είναι όπως τα είπες. Το τρίτο επεισόδιο είναι 80 όμως για να φτάσω εκεί πρέπει να περάσω από τα δύο προηγούμενα επεισόδια τα οποία μάλιστα πρέπει και να αγοράσω. Αν τα δίναν σε giveaway θα μου ήταν πολύ πιο εύκολο να τα παίξω και να αγοράσω το τρίτο επεισόδιο, μιας και δεν θα ήξερα ότι δίνω τα λεφτά μου σε κάτι που δεν αξίζει.

 2. Η αλήθεια είναι ότι μπορείς να τα παρακάμψεις, δε θα χάσεις και ΤΟΣΑ πολλά από άποψη υπόθεσης, χώρια που δε θα σου σπάσουν και τα νεύρα απ’ τα πάμπολλα “κουφά” που έχουν τα πρώτα δύο επεισόδια. Σίγουρα όμως είναι καλύτερα να έχεις πλήρη κι ολοκληρωμένη εικόνα σεναριακά ξεκινώντας το “The Great Escape”.

 3. Για δες, πολύ ευχάριστη έκπληξη αυτή και όντως μπράβο στους developers που αντί να εγκαταλείψουν εντελώς το project, στρώθηκαν στην δουλειά και ουσιαστικά το μεταμόρφωσαν. Ίσως το τσεκάρω στο απώτερο μέλλον, όταν το backlog μου το επιτρέψει 🙂

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL