REVIEWS

DARKEST DUNGEON: THE COLOR OF MADNESS

The hateful cold of the stars, how it beckons...

Εβδομάδα 352η

Τολμήσαμε να πιστέψουμε.

Όταν γεννήθηκε το πρώτο παιδί με τα σπλάχνα του μέσα στην κοιλιά, δέκα δάχτυλα στα χέρια και δέκα στα πόδια, τολμήσαμε να πιστέψουμε. Η Πορφυρή Αυλή, είχε συθέμελα καεί. Ο Βαρόνος, ο Αντικόμης και η Ματωμένη Κοντέσσα, η Μητέρα της Φρίκης, είχαν καταλήξει σφαδάζοντας. Τα στοιχειωμένα, άδεια μάτια των μισθοφόρων μου ήταν η μοναδική αναφορά που χρειαζόμουν. Άξιζε όμως. Κάθε σταγόνα αίματος είχε γεμίσει την χοάνη που έγειρε σπλαχνικά πάνω από τα κεφάλια μας, ξεπλένοντας τις αμαρτίες του Ανόσιου Προγόνου. Σε κάθε μου περίπατο πλέον, βλέπω και κάτι φυσιολογικό. Όχι όμορφο, δεν νομίζω πια πως μπορεί να υπάρξει ομορφιά εδώ, αλλά φυσιολογικό. Κάποιοι από τους εμπόρους έχουν αρχίσει σιγά σιγά να μου γνέφουν ξανά. Είναι νωρίς ακόμη για κουβέντες. Είμαι όμως, αισιόδοξος.

Εβδομάδα 353η

Δεν χρειάζονταν λόγια, το είχαμε δει όλοι το προηγούμενο βράδυ. Το ανίερο, παγωμένο φως, έσκισε το σουρουπωμένο ουρανό προς την κατεύθυνση του Παλιού Μύλου. Αύριο έχουμε προγραμματισμένη κίνηση για προμήθειες. Αλεύρι και ψωμί. Θα στείλω τους διπλάσιους άντρες. Δεν ξέρω αν θα είναι αρκετοί, αλλά είναι οι μόνοι που μιλάνε ακόμη, που συννενοείσαι. Έστω με μισόλογα και το διπλάσιο ασήμι.

Η Είσοδος Στο Μύλο Της Φρίκης

Εβδομάδα 355η

Δεν γύρισε κανείς από το Μύλο. Το ψωμί έχει τελειώσει δέκα μέρες τώρα και αν και έχουμε Ιούλη, τα βράδια κάνει αφύσικη παγωνιά. Έχει πέσει αρρώστια και στα ζώα, κάθε που νυχτώνει, χάνουμε γουρούνια και αγελάδες. Αφηνιάζουν, καταστρέφουν όσο περισσότερο μπορούν τα παχνιά τους και καταρρέουν. Ζήτησα από τους Αποκρυφιστές να διαβάσουν τα σπλάχνα τους. Τσέπωσαν το χρυσάφι μου άπληστα και μου είπαν αυτό που ήδη έτρεμα : ξανάρχισε.

Ο τρόμος, ήρθε από τα άσπλαχνα αστέρια. Ο κομήτης δεν έχει όνομα ή συμπόνια. Μας μισεί όμως. Βαθιά και αρχέγονα. Γνωρίζω τί πρέπει να κάνω. Οι σακάτηδες υπασπιστές μου έχουν αρχίσει ήδη να τρίζουν τα δόντια τους και να ξεριζώνουν τα λιγοστά, λαδωμένα μαλλιά τους.Tα Εκτρώματα αφρίζουν και ουρλιάζουν στο φεγγάρι, κροταλίζοντας τις αλυσίδες τους. Ο Σταυροφόρος, χλωμός, σφίγγει το σύμβολο μιας πίστης που τον εγκαταλείπει όλο και περισσότερο κάθε μέρα. Ανοίγω το σεντούκι μου, ξέχειλο από ματωμένο χρυσάφι και καταραμένα ρουμπίνια. Τους γνέφω. Τους υπόσχομαι τα πάντα. Αν μόνο κάνουν το αδύνατο, ξανά, άλλη μια, τελευταία φορά. Εξουθενωμένοι, βαδίζουν. Πέρα από τον τρόμο, πέρα από τη λογική. Στο παγωμένο αστέρι που θα κρατήσει τα στερνά τους μυστικά.


– Αποσπάσματα 
από το ημερολόγιο του αφέντη του κακοτυχισμένου υποστατικού της Σκοτεινοποταμιάς

Νεκρή Κομητοφοράδα εναντίον Flagellant, σημειώσατε Χ.

Ω ναι, Τακτικέ Αναγνώστη. Συνέβη. Περισσότερο Σκοτεινότατο. Ποιοτικό. Εφιαλτικό. Σχεδιασμένο προκειμένου να κλέψει τις λιγοστές ώρες του ύπνου σου. Η Red Hook έχει δημιουργήσει μια πραγματικά μοναδική δοκιμασία Γκέημινγκ Ανδροπρέπειας™ και κρατάει την φλόγα της άσβεστη, με μια σωστή και μετρημένη ροή νέου και ιδιαίτερα ποιοτικού περιεχομένου.

Το Χρώμα της Τρέλας, όσο και αν το θέλαμε, δεν προσθέτει στο παιχνίδι μια ολοκληρωμένη campaign, στα πρότυπα του επιβλητικού The Crimson Court. Αντί αυτής, παραδίδει την σεμιναριακή εκδοχή της Red Hook επάνω στο ιδιαίτερα προσφιλές “Horde Mode” που πλέον τείνει να αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ, για τα περισσότερα ‘ζωντανά’ παιχνίδια της αγοράς. Ένας Κομήτης λοιπόν, πέφτει από το παγωμένο, αφιλόξενο Κενό Ανάμεσα Στα Αστέρια™ και εισάγει μια νέα περιοχή στο παιχνίδι, το Καταραμένο Αγρόκτημα.

Σημειώστε πως το DLC, όπως και τα προηγούμενα, ενσωματώνεται αρμονικά στο υπάρχον παιχνίδι σας και το αγρόκτημα ‘ανοίγει’ σαν περιοχή αφού περάσει μια εβδομάδα στην εκάστοτε παρτίδα. Λαμβάνουμε την ειδοποίηση πως Κάτι Φρικτό Έπεσε Από Τα Αστέρια™ και προφανώς μας τρώει ο διάολος να στείλουμε τους αγαπημένους μας κουσουρλήδες μελλοθάνατους να το ερευνήσουν. Το πρώτο μας quest, δόλιο και παραπλανητικό, στην καλύτερη παράδοση της Πορφυρής Αυλής : πράσινο και “Short”. Έχοντας ένα γεμάτο roster με εξάρηδες, αναγκαζόμαστε να μαζέψουμε από την άμαξα τυχαία παρτάλια, να τα εξοπλίσουμε με τα Κυριακάτικά μας trinkets και να τα στείλουμε, ελπίζοντας να μην μας περιμένουν τραγικά ζόρικα χουνέρια.

Η Shieldbreaker είναι ιδανική σε περιπτώσεις όπου αντιμετωπίζουμε “τσαχπίνηδες” stealthed εχθρούς.

Παραδόξως, διαπιστώνουμε πως η αρχική αποστολή ολοκληρώνεται με πραγματικά ύποπτη ευκολία. Το Αγρόκτημα, εισάγει μια νέα φράξια εχθρών, τους Husks, οι οποίοι προφανώς και έρχονται με τις δικές τους ιδιαίτερες δυνάμεις. Είναι ίσως υπερβολικοί τρωτοί στην Bleed ικανότητα, οπότε με Flagellant και Vestal στην ομάδα, πολύ θεωρητικά, μπορεί κανείς να παίζει σχεδόν επ’ άπειρον και να ξεκλειδώσει όλα ευτούνα τα λαχταριστά achievements που φρόντισαν να προσθέσουν τα παλλικάρια της Red Hook στο παιχνίδι.

Αφού ολοκληρώσουμε την εισαγωγική αποστολή, το Color Of Madness, μας βάζει απευθείας στο ψητό : επόμενη αποστολή μας, ο φόνος του Αλλόκοσμου Μυλωνά και η επανάκτηση του Αγροκτήματος. Προκειμένου να μας βοηθήσουν στο θεάρεστο τούτο έργο μας, εμφανίζονται τακτικά στο Καταραμένο Υποστατικό ήρωες στο έκτο επίπεδο, οι οποίοι φυσικά λαμβάνουν μερτικό από τα υπερπολύτιμα Crystal Shards, εάν επιλέξουμε να τους χρησιμοποιήσουμε. Ομοίως, ο Χρυσοχόος που στήνει τον πάγκο του πλάι στην Τσιγγάνα, πληρώνεται αποκλειστικά και μόνο με Crystal Shards και σε αντάλλαγμα, μας προμηθεύει με μια μεγάλη ποικιλία trinkets, τα οποία αποδεικνύονται χρησιμότατοι σύμμαχοι στον αγώνα μας για το υψηλότερο δυνατό σκορ, στο Ερεβώδες Χωράφι.

Ο Φρικτός Μυλωνάς αυτοπροσώπως. Η πρώτη μας συνάντηση μαζί του, είναι ίσως υπερβολικά εύκολη. Οι επόμενες όμως…

Υφίσταται σενάριο και ο τεράστιος Wayne June επιστρέφει στον ρόλο του σαρδόνιου αφηγητή, προς μεγάλη μας τέρψη. Ο Stuart Chatwood από την άλλη, επιμελείται τα τρία-τέσσερα νέα μουσικά κομμάτια που ακούγονται, τα οποία, στηριζόμενα σε παλλόμενα συνθεσαϊζερ, δημιουργούν μια ιδιαίτερα ταιριαστή αίσθηση χωροχρονικής απειλής. Ουσιαστικά, αφού σκοτώσουμε -μάλλον εύκολα- το Μυλωνά, αφηνόμαστε να πολεμάμε με ατελείωτα (;) κύματα εχθρών, νέων όσο και παλαιών, με διάφορα…ενδιαφέροντα ιντερλούδια σε κομβικά σημεία. Υφίσταται δυο ακόμη bosses : Το Πλάσμα Που Ήρθε Πέρα Από Τα Αστέρια™ λειτουργεί ως περιπλανώμενο boss (εμφανίζεται σε διαφορετικές περιοχές του παιχνιδιού ανάλογα με τα κέφια) στα πρότυπα του Fanatic, ενώ ο Κομήτης, φημολογείται πως τερματίζει ουσιαστικά την περιοχή του Αγροκτήματος. Το νέο περιεχόμενο ουσιαστικά, προσθέτει άνετα γύρω στις είκοσι περίπου ώρες ενασχόλησης στο παιχνίδι.

Σημειώστε δε, πως κανένας χαρακτήρας δεν πεθαίνει πραγματικά στο Αγρόκτημα. Ακόμη και σε περίπτωση που νικηθείτε, οι χαρακτήρας ‘χάνονται στο παγωμένο κενό ανάμεσα στα αστέρια και το Χρόνο’ και επανεμφανίζονται στο Υποστατικό λίγες εβδομάδες αργότερα, δίχως όμως τους όποιους θησαυρούς είχατε συγκεντρώσει. Σε συνδυασμό με τους νέους «Κρυσταλλογένητους» ήρωες, οι οποίοι έρχονται για να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο στο Αγρόκτημα, το παιχνίδι ενθαρρύνει τους πειραματισμούς και την απληστία, τείνοντας κλάδο ελαίας προς την μερίδα εκείνη του κοινού που το έχει πάρει από φόβο.

Lost In Time And Space

Αυτή την στιγμή, το Σκοτεινότατο Μπουντρούμι διαθέτει περισσότερο περιεχόμενο και είναι πλέον προσβάσιμο από ποτέ. Το Χρώμα της Τρέλας μπορεί να μην είναι το υπερπλήρες expansion pack που ήταν η Πορφυρή Αυλή, αλλά προσθέτει έναν ουσιαστικά διαφορετικό μηχανισμό gameplay σε ένα από τα καλύτερα παιχνίδια της δεκαετίας. Όταν μάλιστα διατίθεται σε τόσο χαμηλή τιμή, δεν υπάρχει η παραμικρή δικαιολογία για να μην το αποκτήσει ένας εραστής των μεγάλων συγκινήσεων.

Τώρα να με συμπαθάτε, αλλά έχω να κυνηγήσω μια Διαστρική Μαρμάγκα και να δω πότε διάολο θα εμφανιστεί κι εκείνος ο Κομήτης…

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 92%

92%

Ία

Μια αξιότατη προσθήκη σε μια εκ των κορυφαίων gameplay δοκιμασιών/εμπειριών της δεκαετίας. Σπεύσατε!

Στέφανος Κουτσούκος

Ο Στέφανος Κουτσούκος ή αλλιώς "The Artist Formerly Known As Borracho", διέπραξε ποικίλα εγκλήματα τα οποία τον οδήγησαν σε μια ριζική επανεκτίμηση των προτεραιοτήτων και αξιών του. Υπηρέτησε περήφανα στην πειρατική αρμάδα του Ragequit.gr από την ίδρυση του ιστοτόπου το 2012 ως το Μάη του '19.

3 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL