REVIEWS
Trending

DEAD ISLAND 2

Το Dead Island 2 διεκδικεί άνετα βραβείο ως ένα από τα πιο «ταλαιπωρημένα» sequels όλων των εποχών. Αν αναλογιστεί κανείς ότι η περιπετειώδης ανάπτυξή του ξεκίνησε το 2012 (!), είναι ασφαλές να ισχυριστούμε ότι η ύπαρξή του και μόνο, εν έτει 2023, ισοδυναμεί με κατόρθωμα. Φυσικά, το sequel δεν αναπτύχθηκε από την γνωστή μας Techland, η οποία έκτοτε ασχολείται με τη δική της, πολύ επιτυχημένη, εκδοχή των zombies, στη σειρά Dying Light, αλλά από τη Dambuster Studios, η οποία μας είχε δώσει στο παρελθόν το σχετικά μέτριο Homefront: The Revolution. Βέβαια, μεσολάβησαν διάφορα άλλα studios που ανέλαβαν το project και το άφησαν στα κρύα του λουτρού (Yager, Sumo Digital), γεγονός όμως που δεν έχει πια και τόση σημασία. Το Dead Island 2 είναι εδώ.

Θα περίμενε κανείς ότι, μετά από τόσα «γράψε-σβήσε» στην ανάπτυξή του, το Dead Island 2 θα ήταν ένα κλασικό παράδειγμα προϊόντος προς αποφυγήν – εξάλλου το έχουμε δει πολλές φορές το έργο. Εξεπλάγην όταν διαπιστώσαμε ότι αυτό δεν συμβαίνει, όντας ένα αξιοπρεπέστατο παιχνίδι, που αφενός δε θα σαρώσει τα φετινά βραβεία, αφετέρου εκπληρώνει σε μεγάλο βαθμό εκείνο ακριβώς που υπόσχεται. Δηλαδή, άφθονη δράση και ακατάσχετο μακέλεμα των zombies.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα “Χτυποκάρδια” εδώ, δεν θα είναι αυτά που φαντάζεστε.

Ωστόσο, το παιχνίδι δεν περιορίζεται μόνον εκεί και περιλαμβάνει «κανονικό» σενάριο, το οποίο παρουσιάζει το ίδιο ενδιαφέρον που θα διέθετε μια τυπική splatter B’ movie. Βρισκόμαστε δέκα χρόνια μετά τα γεγονότα του πρώτου Dead Island και η Καλιφόρνια βρίσκεται σε καραντίνα, λόγω ενός… συνηθισμένου zombie outbreak. Εμείς παίρνουμε το ρόλο ενός από τους έξι διαθέσιμους πρωταγωνιστές και σκοπό έχουμε να βρούμε έναν τρόπο να ξεφύγουμε από αυτή την τρέλα που έχει κατακλύσει το ηλιόλουστο Hell-A, όπως «χαϊδευτικά» αποκαλείται πλέον. Σύντομα θα ανακαλύψουμε ότι διαθέτουμε ανοσία στις δαγκωματιές των zombies, γεγονός που αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να γλυτώσουμε με σώας τα φρένας, αλλά και να βοηθήσουμε στην κατασκευή ενός αντίδοτου που θα επαναφέρει το LA στην αρχική του μορφή.

Είναι εμφανές ότι το Dead Island 2 σατιρίζει σχεδόν κάθε παιχνίδι του είδους που έχει εμφανιστεί ως τώρα, άλλοτε με επιτυχία, άλλοτε όχι, με το χιούμορ του ορισμένες φορές να είναι χοντροκομμένο. Υπάρχουν δε στιγμές που επιμένει να απεικονίζει για ώρα εικόνες που θα ταίριαζαν περισσότερο σε κάποιο άλμπουμ των Cannibal Corpse, οι οποίες προσωπικά δεν με ενόχλησαν, αλλά σίγουρα δεν προσφέρουν κάτι ουσιαστικό στην εμπειρία, πέρα από το να σε κάνουν να αναφωνήσεις ένα τυπικό «μπλιάχ».

Υπάρχουν αρκετά cutscenes, ωστόσο ολάκερη η ιστορία έχει μια αίσθηση παρωδίας.

Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι το παιχνίδι δεν παίρνει τον εαυτό του και τόσο στα σοβαρά και αυτό είναι κάτι που οφείλουμε να κρατήσουμε στην άκρη του μυαλού μας. Το γεγονός ότι η κατάσταση μοιάζει με παρωδία φαίνεται από την επαγγελματική ιδιότητα, το στυλ και την εμφάνιση των προαναφερθέντων ηρώων που καλούμαστε να επιλέξουμε, προτού ξεκινήσουμε την περιπέτεια. Ο καθένας από αυτούς έχει τα δικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, τα οποία αφορούν κάποιες συγκεκριμένες abilities που, κατά κάποιον τρόπο, προετοιμάζουν το έδαφος για το στυλ παιχνιδιού που θα ακολουθήσουμε. Παραδείγματος χάρη, ο Ryan έχει τη δυνατότητα να αναπληρώνει μια μικρή ποσότητα από health μετά από κάθε επιτυχημένο kill, ενώ ο Jacob έχει περισσότερες πιθανότητες για critical hits, εάν η αντοχή του βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα. Υπόψιν ότι η επιλογή του χαρακτήρα είναι τελεσίδικη, δεν υπάρχει δυνατότητα αλλαγής του κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, οπότε καλό είναι να είστε 100% σίγουροι πριν πατήσετε το ΟΚ.

Όποιον χαρακτήρα όμως και να επιλέξουμε, η καρδιά του Dead Island 2 βρίσκεται στις μάχες εκ του συστάδην. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού θα βρούμε δεκάδες θανατηφόρα εργαλεία, από απλούς λοστούς και μαχαίρια, μέχρι sledgehammers, νύχια wolverine (!) και katana. Φυσικά το καθένα έχει διαφορετικές δυνατότητες και χρησιμότητα, ανάλογα με τον τρόπο που θέλουμε να δράσουμε. Ενδεικτικά, τα σφυριά και τα ρόπαλα είναι ιδανικά για να σπάνε κεφάλια, ενώ τα κοφτερά αντικείμενα διακρίνονται για τις εξαιρετικές τους επιδόσεις στον ακρωτηριασμό των zombies. Ένα εντυπωσιακό στοιχείο που παρατηρούμε εδώ είναι ότι τα διάφορα χτυπήματα έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο πάνω στα zombies, αλλάζοντας τόσο την εμφάνισή τους όσο και τη συμπεριφορά τους.

Οι στενές επαφές με τα zombies είναι πολύ συχνό φαινόμενο. Εδώ, αναλαμβάνουμε μια κρανιοεγκεφαλική επέμβαση.

Ενδεικτικά, αν κραδαίνουμε μια katana και κόψουμε τα χέρια ενός νεκροζώντανου, τότε αυτός δε θα μπορεί να μας χτυπήσει και θα προσπαθήσει να το κάνει με άλλο τρόπο (π.χ. κουτουλιές!). Κάτι παρόμοιο συμβαίνει αν χτυπήσουμε π.χ. στα πόδια (το… άτυχο ζόμπι θα σέρνεται για να μας φτάσει), ενώ τυχόν φυσικές παρεμβολές πάνω στη σάρκα τους (φωτιά, ηλεκτρισμός, οξύ), απεικονίζονται με ανατριχιαστική λεπτομέρεια. Ιδιαίτερα το τελευταίο στοιχείο είναι κάτι που το παιχνίδι μας προτρέπει πολύ συχνά να κάνουμε, είτε εισάγοντας τα σχετικά mods στα όπλα μας με την αρωγή των διαφόρων workbenches που συναντάμε είτε χρησιμοποιώντας «βολικά» στημένες παγίδες του περιβάλλοντος.

Εξάλλου, το Dead Island 2 βρίθει από looting αντικειμένων, είτε για crafting είτε για εξοπλισμό, σε σημείο που ο παίκτης κυριολεκτικά «κολυμπάει» σε αυτά. Ωστόσο, αυτό που είναι προτιμότερο να κάνουμε είναι να επιλέξουμε τρία-τέσσερα όπλα που μας αρέσουν, να τα αναβαθμίσουμε και να πολεμάμε κυρίως με αυτά, με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα τα επιδιορθώνουμε τακτικά (όλα τα αντικείμενα έχουν περιορισμένο durability). Αρκετά αργότερα στο παιχνίδι (μετά τα μέσα, συγκεκριμένα), κάνουν την εμφάνισή τους τα πυροβόλα όπλα, εντούτοις αποδεικνύονται αναπάντεχα ανίσχυρα σε σύγκριση με ένα πλήρως αναβαθμισμένο ρόπαλο, οπότε η χρήση τους ενδείκνυται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις μόνο, όπως π.χ. όταν αντιμετωπίζουμε ένα «εκρηκτικό» ζόμπι και προσπαθούμε να το κρατήσουμε μακριά μας.

Κάφτε τα όλα, κάφτε τα.

Γενικότερα, υφίστανται αρκετά είδη zombie, αλλά παρατηρείται το γεγονός ότι από ένα σημείο και έπειτα, επαναλαμβάνονται επικίνδυνα, ιδίως όταν τα πιο ευμεγέθη από αυτά αναλαμβάνουν το ρόλο των bosses και αποδεικνύονται μάλλον ανέμπνευστα στην υλοποίησή τους. Πάντως, το παιχνίδι δεν προλαβαίνει να γίνει κουραστικό, καθώς η κύρια ιστορία ολοκληρώνεται σε 12 ώρες περίπου, ενώ ο χρόνος αυτός αυξάνεται αν ασχοληθούμε διεξοδικότερα με τα side quests και τα challenges που διαθέτει. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Dead Island 2 δεν είναι open-world παιχνίδι, με την έννοια που αντιλαμβανόμαστε σε παιχνίδια όπως το Dying Light ή οι παραγωγές της Ubisoft.

Αντίθετα, ο χάρτης του Hell-LA χωρίζεται σε διαφορετικές ζώνες που φορτώνουν αυτόνομα και μπορεί μεν να διαθέτουν μπόλικα σημεία ενδιαφέροντος, είναι αρκετά μικρές και συμπαγείς δε, έτσι ώστε να μην «μπουκώνει» ο παίκτης με άχρηστες δραστηριότητες. Ωστόσο, θα θέλαμε λίγη παραπάνω φαντασία στα objectives τόσο των main όσο και των side missions, καθώς κατά κύριο λόγο, ο στόχος μας είναι να μας οδηγήσουν από το σημείο Α στο σημείο Β, παρουσία μιας πολύ χρήσιμης πυξίδας, καθαρίζοντας στο ενδιάμεσο ό,τι κινείται, μέχρι να φτάσουμε στο επόμενο cutscene. Παρ’ όλα αυτά, το παιχνίδι επιβραβεύει με το παραπάνω τον παίκτη που θα ξεφύγει από κεντρικό μονοπάτι, προσφέροντας του σπάνια όπλα και blueprints, ώστε να βελτιώσει την ισχύ των χτυπημάτων του και μπόλικα XP για να αναβαθμίσει τα skills του.

Wolverine was here.

Μην εκπλήσσεστε, εννοείται ότι σε ένα παιχνίδι όπως το Dead Island θα υφίστανται skills, τα οποία απεικονίζονται με τη μορφή των καρτών. Όσο ανεβαίνουμε σε level λοιπόν, ξεκλειδώνουμε περισσότερες κάρτες που επηρεάζουν στοιχεία του τρόπου μάχης του ήρωά μας – θετικά ή/και αρνητικά. Λόγου χάρη, μπορούμε να επιλέξουμε μεταξύ μιας κάρτας block ή μιας κάρτας dodge, μιας πολύ βασικής δυνατότητας που αν την κάνουμε κτήμα μας, δύσκολα θα αντιμετωπίσουμε σοβαρά προβλήματα στις περισσότερες μάχες με τα zombies. Υπάρχει αρκετά ικανοποιητική ποικιλία καρτών (skill που όταν εκτελεστεί, δημιουργεί ένα μικρό σεισμό και αναγκάζει τα zombies να χάσουν την ισορροπία τους ή ένα drop-kick σε στυλ WWE!), ενώ αργότερα, όταν ξεκλειδώσουμε τη δυνατότητα Fury, πατώντας το ανάλογο κουμπί, ο ήρωάς μας γίνεται άτρωτος για περιορισμένο χρονικό διάστημα και σφάζει πραγματικά ό,τι βρει μπροστά του. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι οι πρωταγωνιστές του παιχνιδιού ονομάζονται Slayers και όχι Survivors, διότι ακριβώς ο σκοπός μας δεν είναι απλώς να επιζήσουμε, αλλά… να εξολοθρεύσουμε όσα περισσότερα zombies μπορούμε, με όποιον ευφάνταστο τρόπο σκαρφιστούμε. Ξεκάθαρα, το παιχνίδι μας δίνει πληθώρα εργαλείων για να το πετύχουμε και στοχεύει στο αγνό, mindless fun, χωρίς να προσποιείται ότι είναι κάτι άλλο από αυτό.

Σε αυτόν τον τομέα, το Dead Island 2 τα καταφέρνει περίφημα. Σίγουρα, το gameplay είναι επαναλαμβανόμενο, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να γίνει πολύ διασκεδαστικό, ιδίως αν παίζουμε σε μικρά sessions, ενώ η ύπαρξη online co-op σίγουρα ανεβάζει κατακόρυφα το επίπεδο αιματοκυλίσματος που μπορεί να επιτευχθεί. Το σύστημα μάχης είναι στιβαρό και αξιοπρεπέστατο, τα melee όπλα έχουν εξαιρετική αίσθηση του βάρους και το γεγονός ότι κάθε πετυχημένο χτύπημα έχει διαφορετικό αντίκτυπο ανάλογα με το σημείο επαφής, είναι ένα χαρακτηριστικό που ποτέ δε βαριέσαι να παρακολουθείς.

Κατά βάθος, να σας αγκαλιάσει θέλει, μην είστε τόσο ακατάδεχτοι.

Επίσης, αξιοσημείωτο είναι ότι το Dead Island 2 δεν αντιμετωπίζει κανένα τεχνικό πρόβλημα, κάτι μάλλον σπάνιο για την εποχή μας. Το παιχνίδι τρέχει απρόσκοπτα με την χιλιοδοκιμασμένη Unreal Engine 4, έχοντας αρκετές δυνατότητες παραμετροποίησης και ένα οπτικό αποτέλεσμα που δε βγάζει μάτια, αλλά είναι σίγουρα όμορφο – όσο όμορφα μπορούν να γίνουν τα εντόσθια ενός νεκροζώντανου. Από την άλλη, ο ήχος δεν διεκδικεί κάποιες δάφνες ποιότητας, με τα μουσικά κομμάτια να περνούν μάλλον αδιάφορα και το voice-over να είναι επίτηδες “b-movieιστικό”, συνεπώς άκρως ταιριαστό με τα τεκταινόμενα.

Εν ολίγοις, το Dead Island 2 είναι ένα απροσδόκητα καλό παιχνίδι, με το οποίο διασκέδασα περισσότερο απ’ ότι θα περίμενα, προτού αποφασίσω να το εγκαταστήσω στο Epic Store (προς το παρόν, υπάρχει μόνο εκεί). Δεν ανακαλύπτει τον τροχό, αλλά οι καλοφτιαγμένοι μηχανισμοί του, η απλότητά του και οι τίμιες προθέσεις του είναι στοιχεία αρκετά, ώστε να με κάνει να το αξιολογήσω με θετικό πρόσημο. Σίγουρα, αξίζει να του ρίξετε μια ματιά και, που ξέρετε, ίσως να είναι και το παιχνίδι που ψάχνατε τόσο καιρό.

 

Ευχαριστούμε θερμά την Enarxis Dynamic Media για την παροχή του review code.

Go to discussion...

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 80%

80%

Killing Zombies is fun

Το Dead Island 2 δεν παίρνει τον εαυτό του στα σοβαρά. Προσφέρει στον επίδοξο παίκτη ένα αιματοβαμμένο πάρκο, γεμάτο με zombies για σκότωμα και δεν ντρέπεται καθόλου γι' αυτό.

Γιώργος Δεμπεγιώτης

Συντάκτης-λάτρης των action, shooter, adventure, RPG’s και ενίοτε racing παιχνιδιών, προτιμά κυρίως το single-player gaming. Που και που ξεσπάει σε κανά multi, αλλά δεν το παρακάνει κιόλας.

4 comments

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL