REVIEWS

ENCASED: A SCI-FI POST-APOCALYPTIC RPG

Enter the Dome

Δεν είναι λίγοι οι σύγχρονοι συνεχιστές της κληρονομιάς του Fallout. Κατά καιρούς έχουμε δει τίτλους όπως τα Underrail, ATOM RPG, Wasteland 2 και 3 και τώρα το Encased, ένα post-apocalyptic cRPG που θέλει να δώσει τη δική του πινελιά με τον ιδιαίτερο alternative 70s κόσμο του αλλά παραμένει κατά τα άλλα πιστό στις αρχές του κλασικού παιχνιδιού της Interplay. Τι ξεχωριστό όμως έχει να μας δώσει το Encased και κατά πόσο μπορεί να ανταποκριθεί στις προσδοκίες μας; Οι απαντήσεις ακολουθούν.

Ο overworld του Encased και η όλη αισθητική του interface παραπέμπει ξεκάθαρα στο παλιό ορθόδοξο Fallout.

Η πορεία της ανθρωπότητας στον κόσμο του Encased εξελισσόταν περίπου όπως η δική μας μέχρι την δεκαετία του 1970, όταν η ανακάλυψη του Dome άλλαξε τα πάντα. Ο μυστηριώδης θόλος γεμάτος υπερφυσικά φαινόμενα άγνωστης προέλευσης αποτέλεσε την σπίθα που πυροδότησε την εκρηκτική εξέλιξη της τεχνολογίας και τη ραγδαία μεταβολή του διαμορφωθέντος στάτους κβο. Ωστόσο, το θαύμα του Dome δεν προσφέρθηκε στην ανθρωπότητα χωρίς βαρύ αντίτιμο: Οποιοσδήποτε επιλέξει να εισέλθει στον θόλο δεν μπορεί να βγει ποτέ ξανά από αυτόν. Ο πρωταγωνιστής του παιχνιδιού είναι ένας από τους πολλούς υπαλλήλους της εταιρίας Cronus που ασχολείται αποκλειστικά με τη μελέτη του Dome και των όσων θαυμαστών συμβαίνουν σε αυτόν. Γιατί άφησε πίσω του τον κόσμο και αποφάσισε να αποδεχθεί την ανοικτή φυλακή του Dome; Ίσως ήταν η επιστημονική περιέργεια, ίσως το όνειρο για γρήγορο πλουτισμό, ίσως η ανάγκη για ένα νέο ξεκίνημα, αναλόγως του χαρακτήρα που θέλετε να παίξετε. Όποιος κι αν ήταν ο λόγος, ένας νέος κόσμος ανοίγεται μπροστά σας και το μέλλον του είναι εν πολλοίς στα χέρια σας.

Τα μυστηριώδη φαινόμενα μέσα στον Θόλο είναι συχνά, με την πραγματική τους φύση και προέλευση να αποτελεί ένα μεγάλο μυστήριο.

Το Encased ανήκει φυσικά στο είδος των computer RPGs και η όλη παρουσίασή του θα φέρει δάκρυα νοσταλγίας στους οπαδούς των παραδοσιακών Fallout games της εποχής της Interplay, πριν από την εξαγορά της σειράς από την Bethesda. Η δράση εξελίσσεται σε πολλαπλούς χάρτες οι οποίοι συνδέονται μεταξύ τους με έναν overworld που αντιπροσωπεύει φυσικά την έκταση του Dome. Η μετακίνηση στους χάρτες και τον overworld γίνεται σε πραγματικό χρόνο, αλλά μόλις αρχίσει η μάχη περνάμε σε ένα κλασικό turn-based combat system με βάση το initiative και τα action points. Αντίθετα με τη επικρατούσα τάση που θέλει τα περισσότερα turn-based games να μιμούνται το στυλ των σύγχρονων XCOM της Firaxis, το Encased παραμένει πιστό στην βασική πηγή έμπνευσής του και δεν χρησιμοποιεί κάποιο cover system πέρα από τους βασικούς κανόνες του line of sight.

Δείγμα ενός τυπικού τοπικού χάρτη στο Encased. Επισημαίνονται τα κύρια σημεία ενδιαφέροντος και οι έξοδοι στον overworld.

Κατά την άποψή μου τα δυνατά σημεία του Encased εντοπίζονται στον ενδιαφέροντα κόσμο του, το ικανοποιητικό γράψιμο στους διαλόγους και τα quests, το επιτυχημένο leveling system και τις πολλαπλές ευκαιρίες που δίνονται στον παίκτη να επηρεάσει τον τρόπο επίλυσης των quests αλλά και τον ευρύτερο κόσμο του παιχνιδιού με τις επιλογές του. Η ζωή μέσα στον Dome έχει μεγάλες αντιθέσεις, πολλαπλές φατρίες που παλεύουν για την επικράτηση, έντονη ανισότητα και συχνή δυστυχία. Είναι στο δικό σας χέρι να αποφασίσετε ποια θα είναι η θέση σας σε αυτό τον κόσμο. Θέλετε να είστε μια δύναμη καλοσύνης και ελπίδας, μία πηγή μοχθηρίας και εγωκεντρισμού ή κάτι το ενδιάμεσο; Η κάθε σας σημαντική ενέργεια καταγράφεται από το reputation system και σας καθιστά πιο συμπαθείς ή αντιπαθείς στις αντιμαχόμενες παρατάξεις, ξεκλειδώνοντας τις ανάλογες επιλογές συμμαχιών ή αντιπαραθέσεων.

Ta skill και class checks είναι συνεχή κατά τη διάρκεια των διαλόγων και των quests. Χρησιμοποιώντας τα μπορείτε να βελτιώσετε τη σχέση σας με ορισμένες factions…
…ή ακόμη και να ξεκινήσετε τη μάχη από πλεονεκτική θέση. Στη συντριπτική πλειοψηφία των quests υπάρχουν πολλαπλά skill checks για εναλλακτικούς τρόπους επίλυσης.

Το leveling system αποτελείται από μερικά βασικά stats και μια πλειάδα από skills που μπορείτε να αναβαθμίσετε με skill points μετά από κάθε level up, ενώ ενίοτε θα έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε και κάποιο perk. Τα skills χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, αυτά που έχουν σχέση με τη μάχη και τα υπόλοιπα που σας δίνουν επιπλέον επιλογές στα quests (π.χ. tech, science, medicine κλπ). Το πολύ θετικό είναι ότι τα skill checks χρησιμοποιούνται συνεχώς στα διάφορα quests και διαλόγους, οπότε οι επιλογές σας κατά το στάδιο του character creation και του leveling έχουν άμεσο, διαρκή και ουσιαστικό αντίκτυπο στο είδος των επιλογών που έχετε στη διάθεσή σας για την επίλυση ενός quest. Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό του Encased μου άρεσε πάρα πολύ διότι δίνει στον παίκτη την ευκαιρία να βλέπει συνεχώς στην πράξη το αποτέλεσμα των επιλογών του και να επιδρά στο παιχνίδι με πολύ διαφορετικό τρόπο ανάλογα με το είδος του χαρακτήρα.

Η οθόνη του inventory με ορισμένα από τα βασικά στοιχεία του χαρακτήρα στα αριστερά. Όπως βλέπετε υπάρχουν δείκτες για την πείνα, τη δίψα, την κούραση και την ραδιενέργεια, γεγονός που δίνει μια πινελιά από survival.

Το combat system από την άλλη το βρήκα λιγότερο ενδιαφέρον, όχι γιατί υποπίπτει σε κάποιο σοβαρό σφάλμα αλλά γιατί είναι απλά λειτουργικό και όχι ιδιαίτερα πολύπλοκο. Η ανάπτυξη των διάφορων combat skills δίνει πρόσβαση σε special moves και abilities ανάλογα με τον τύπο του όπλου και η αλήθεια είναι πως υπάρχει αρκετή ποικιλία στον διαθέσιμο οπλισμό, ενώ οι resistances που έχουν ορισμένοι εχθροί σε συγκεκριμένο τύπο damage επιβάλλει στον παίκτη να έχει τουλάχιστον μία εναλλακτική επιλογή όπλου διαφορετικού τύπου, είτε ο ίδιος είτε τα μέλη του party του. Ωστόσο στην πράξη διαπίστωσα ότι στις περισσότερες μάχες (στο επίπεδο δυσκολίας Classic, στο δεύτερο μεγαλύτερο) δεν απαιτείται χρήση περισσότερων από 1-2 διαφορετικών abilities, η εχθρική AI κάνει συνήθως μόνο τα βασικά και οι developers δεν έδωσαν ιδιαίτερη βάση στο encounter design με αποτέλεσμα οι περισσότερες μάχες να είναι κάπως στατικές. Επίσης, το stealth system του παιχνιδιού μπορεί να γίνει πολύ εύκολα exploited διότι οι εχθροί είναι μάλλον… βαρήκοοι, επομένως μπορείτε με kiting από θέση stealth να ξεκληρίσετε ολόκληρες ομάδες στρατιωτών ή τεράτων παρασύροντάς τους ένα-ένα προς το μέρος σας, με τους υπόλοιπους να σφυρίζουν αδιάφορα ακόμη και αν περάσουν δίπλα από κάποιο πτώμα.

Το σύστημα μάχης είναι επαρκές και ενίοτε διασκεδαστικό αλλά δεν διαθέτει ιδιαίτερο βάθος. Αξίζει να σημειώσουμε ότι μπορείτε να παίξετε είτε solo (επιλέγοντας το Lone Wolf perk) είτε στρατολογώντας συμμάχους στο party σας.
Η χρήση του stealth είναι ένα πολύ ισχυρό (ίσως και overpowered) ατού στα χέρια του παίκτη. Εδώ ο εχθρός στέκεται ακριβώς πάνω από το πτώμα ενός συντρόφου του που καθάρισα αλλά δεν αντιδρά και συνεχίζει αμέριμνος την περιπολία του.

Όσον αφορά τα τεχνικά θέματα, πιστεύω ότι το Encased παρουσιάζει συνολικά μια θετική αλλά όχι εντυπωσιακή εικόνα. Οι διάφοροι χάρτες είναι όμορφα σχεδιασμένοι και με αρκετή λεπτομέρεια, ενώ οι χαρακτήρες είναι περισσότερο απλοϊκοί αν ζουμάρετε κοντά αλλά δεν αποτελούν πρόβλημα όταν τους βλέπετε από την κανονική isometric προοπτική. Η μουσική επένδυση κάνει επαρκώς τη δουλειά της αλλά δεν θα έλεγα ότι ξεχωρίζει και περνά συνήθως απαρατήρητη, ενώ το voice acting όπου υπάρχει ακούγεται ευχάριστα, χωρίς κάποιο χτυπητό αρνητικό παράδειγμα. Παίζοντας την έκδοση του final release δεν ήρθα αντιμέτωπος με κάποιο game-breaking bug ή crash αλλά συνάντησα σποραδικά glitches που προς τιμήν τους οι developers αντιμετώπισαν σε σύντομο χρονικό διάστημα μέσω hotfixes. Σε γενικές γραμμές θα έλεγα ότι το Encased είναι μία επαρκώς polished κυκλοφορία στην οποία μπορείτε να επενδύσετε χωρίς φόβο από την πρώτη μέρα, προφανώς αποτέλεσμα της εκτενούς περιόδου Early Access που προηγήθηκε.

Τα γραφικά του Encased καταφέρνουν να μεταδώσουν τη γλυκιά μελαγχολία μιας κοινωνίας σε πτώση αλλά με ζωντανή ακόμα τη φλόγα της ελπίδας.

Κατά τη διάρκεια της ενασχόλησής μου με το Encased δοκίμασα πολλούς διαφορετικούς χαρακτήρες, skills και επιλογές στους διαλόγους, επιδιώκοντας να αποκτήσω μια όσο το δυνατόν καθαρή εικόνα για το κομμάτι του role playing και των choices and consequences, καθώς θεωρώ ότι αυτό είναι το χαρακτηριστικό που ενδιαφέρει περισσότερο από όλα τους πιθανούς αγοραστές. Σε αυτό το θέμα λοιπόν μπορώ να πω ότι έμεινα σχεδόν απόλυτα ικανοποιημένος: Το εύρος των επιλογών στα quests, τους διαλόγους και στο leveling system επιτρέπει στον παίκτη να χαράξει την δική του πορεία στον Θόλο και να επιδράσει σε αυτόν σε αρκετά μεγάλο βαθμό ανάλογα με τις αποφάσεις του στα quests και σε κομβικά σημεία. Το μόνο ουσιαστικό παράπονό μου εντοπίζεται στην τελευταία αποστολή του main quest που μου φάνηκε ελαφρώς απλοϊκή, αλλά πέραν αυτού δεν έχω να κριτικάρω κάτι άλλο σε αυτό τον τομέα. Βάσει αυτού νομίζω ότι το Encased στέκεται εντέλει στο ύψος των περιστάσεων και καταφέρνει να μας δώσει ένα σύγχρονο, εθιστικό και ενδιαφέρον cRPG που θα ικανοποιήσει τους φίλους του είδους. Ορισμένα λαθάκια δεν του επιτρέπουν να φτάσει στα κορυφαία επίπεδα βαθμολογίας αλλά σε κάθε περίπτωση θεωρώ ότι πρόκειται για μια καθ’ όλα αξιόλογη αγορά.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 83%

83%

Δυνατό

Ένα ποιοτικό cRPG στα χνάρια του κλασικού Fallout που θα ικανοποιήσει τους λάτρεις του είδους.

Αλέξανδρος Γκέκας

Αφοσιωμένος PC gamer, ο Αλέξανδρος παίζει τα πάντα ανάλογα με τη διάθεση της στιγμής, δείχνει όμως προτίμηση σε turn-based, strategy, RPGs και θεωρεί το UFO: Enemy Unknown ως το καλύτερο παιχνίδι όλων των εποχών. Κατά τα άλλα, προσπαθεί να κρύψει τα χελωνίσια αντανακλαστικά του αποφεύγοντας το competitive multiplayer γιατί, λέει, "δεν του ταιριάζει" και αναζητά τρόπους ώστε να αναγνωριστεί η "Church of Gaben" ως επίσημη θρησκεία στη χώρα μας.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Back to top button
elEL